Reklama

Reklama

King Kong

  • USA King Kong
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Měl to být osmý div světa. Ale utrhl se z řetězů. Slavné filmové monstrum, obří opičí samec King Kong, vzbuzuje úžas filmových diváků už od roku 1933. Právě první verze jeho příběhu se stala nezapomenutelnou legendou, a to navzdory dvěma velkorozpočtovým remakům z let 1976 a 2005. Film vypráví příběh režiséra Carla Denhama, který se najatou lodí vydá na tajuplný ostrov, aby tam s nic netušící herečkou Ann Darrowovou natočil dobrodružný příběh na motivy pohádky Kráska a zvíře. V ostrovní džungli se totiž nacházejí desítky prehistorických tvorů. Mezi nimi i obří gorila, zvaná Kong. Domorodci, kteří drží zvířata za obrovskou starobylou zdí, herečku unesou a obětují ji Kongovi. Štáb ji však z opičákových spárů po dlouhém boji zachrání. Podaří se mu dokonce Konga omámit a převézt do New Yorku. Tam však začíná druhá část strhujícího dramatu: Denhamova nová atrakce se totiž utrhne z řetězů a rozpoutá v ulicích peklo... (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (120)

  • V roce 2009 byl na aukci filmových rekvizit vydražen model King Konga, který se objevil v závěrečných scénách stejnojmenného filmu z roku 1933. Jeho cena se vyšplhala na částku 121 250 liber. (Jimmy15)
  • Premiéra filmu se konala 2. března 1933 v newyorské Radio City Music Hall a v Roxy Theatre. Uvedení ve dvou kinech současně bylo na tu dobu nebývalou událostí. (Zdroj: Česká televize)
  • Filmaři využili jako pozadí některé ilustrace z "Bible" a Miltonova "Ztraceného ráje" kreslíře devatenáctého století Gustava Dorého. (topesto)
  • Mezi filmem a knižní předlohou lze zpozorovat několik odlišností. Například v původní knižní předloze se Jack a Ann dostali z Kongovy hory pomocí proudu vody, která tekla až dolů do údolí. Ve filmovém zpracován však postavy jen jednoduše utekly. Dalším rozdílem je boj Konga s dinosaury. V původní verzi to byla trojice triceratopsů, ve filmu se jednalo o tyranosaury. (J-o-k-e-r)
  • Staré arabské přísloví, otevírající film, ve skutečnosti vymyslel sám Merian C. Cooper. (Cherish)
  • Pro oživení King Konga na plátně bylo použito šesti malých modelů celého těla, vyrobeného z hliníku, latexu z gumy a králičí srsti. Pro detailnější záběry se používal jeden obří model hlavy a ramen, pokrytý medvědí srstí. (GilEstel)
  • Herci během natáčení natočili i jiné filmy, protože natáčení s loutkami bylo pomalejší. (M.B)
  • Ve filmu byly použity 180 cm vysoké figuríny, které nahrazovaly herce v některých scénách. (M.B)
  • Když domorodci otevírají vrata, bylo za nimi pouze modré pozadí, vrata byla také v malém měřítku, aby se dali natočit scény s loutkou Konga. (M.B)
  • Animátoři od počátků filmů dodnes používají u stop-motion animace tzv. "Nádrh", polohovací ukazovátko, kterým označují pozici kloubů loutky, aby následně věděli, o kolik se posunuli. Ve scéně, kdy King Kong s Ann stojí na vysunutém útesu (Kongův "domov"), animátoři zapomněli nádrh ze scény odstranit. Protože by to znamenalo ztrátu několika hodinové velmi náročné práce, pokračovalo se dál. Nádrh je tak na jednom snímku vidět - v porovnání s 6 metrů vysokým Kongem tak na obrazovce problikne předmět velikostí i tvarem připomínající jeřáb. (Němi)
  • Slavná scéna, kdy King Kong v New Yorku zničí vagón nadzemky a zabije několik lidí v ní, vznikla až dodatečně. Film měl bez scény přesně 13 cívek, což je v pověrčivém Hollywoodu tabu. Paradoxně po přidání film dle režisérů ztratil tempo a následným prostříháváním počet cívek klesl až na konečných 11. (Němi)
  • Letadlo, které na konci filmu sestřelí King Konga, je pilotováno Merian C. Cooperem, ze zbraně střílí Ernest B. Schoedsack. Oba režiséři projektu věnovali tolik úsilí, že si chtěli na závěr dopřát možnost King Konga zabít. (Němi)
  • V roce 2007 označil King Konga Americký filmový institut za 41. nejlepší film všech dob. (ČSFD)
  • Ač je to dnes s podivem, tak film v době uvedení nedostal žádnou cenu a ani nominaci na nějaké z ocenění. Triky se na Oscarech začali oceňovat až v roce 1939, Glóby ani ocenění Akademie sci-fi, fantasy a horroru ještě pěkných pár let neexistovali a to ostatně platí i o většině ostatních kategorií/ocenění, na které by teoreticky mohl King Kong aspirovat. Jediné nominace tedy posbíral až po vydání speciální edice na DVD. (DaViD´82)
  • Kongova "oficiální" výška (dle měřítka na plakátech filmu) je cca přes patnáct metrů. Přesto jeho výška v průběhu stopáže značně kolísá. V některých scénách z džungle měří "pouze" kolem šesti metrů (vzhledem k lidem) a ve scénách z New Yorku pro změnu zase kolem osmi metrů (v poměru ke skutečným rozměrům budov). To je jednak dáno různými modely Konga a pak také tím, z jaké vzdálenosti se miniatury zabíraly. (DaViD´82)
  • Ve své době velmi oblíbený filmový kritik Mordaunt Hall z The New York Times, ve své recenzi ze dne 3. března 1933, chybně uvedl příjmení Ann jako "Redmanová" namísto "Darowová". (DaViD´82)
  • Laserdiscová (předchůdce formátu DVD) edice King Konga obsahovala jako první snímek vůbec audio komentář k filmu. (DaViD´82)
  • Entertainment Weekly zvolil tuto verzi King Konga 47. nejlepším snímkem všech dob. (DaViD´82)
  • Fenomenální finanční úspěch filmu uchránil studio RKO před bankrotem, který mu hrozil. (DaViD´82)

Související novinky

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

08.05.2013

V požehnaném věku 93 let opustila filmový svět obrovská legenda, trikový průkopník, král stop-motion animace a držitel Oscara Ray Harryhausen. Začínal už ve třicátých letech minulého století na… (více)

Reklama

Reklama