Reklama

Reklama

Černý jestřáb sestřelen

  • USA Black Hawk Down (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V roce 1993 zahajuje OSN v návaznosti na tamní občanskou válku vojenskou operaci v Somálsku. Místní diktátor Mohamed Farrah Aidid vyhlašuje jednotkám OSN válku a snaží se podrobit zbytek obyvatelstva tím, že blokuje dodávky potravin OSN. Plánem Spojenců je zajmout Aididovy klíčové muže Eldida a Qeybdiida při jejich schůzce v Mogadišu a tím se přiblížit jeho zadržení. Je tedy připravena mise, při které mají být tito dva muži vojáky zadrženi. Zásahu se mají účastnit jak zkušení vojáci, tak nováčci, které čeká jejich první mise. Když po zahájení začínají vrtulníky nalétávat nad cílový objekt, somálští radikálové se začnou mobilizovat a spustí kulometnou palbu. Poté, co jeden z vojínů z vrtulníku vypadne, začne krvavá přestřelka v ulicích města. Jeden z vrtulníků Black Hawk je sestřelen protipancéřovou střelou. Oba jeho piloti jsou mrtví a cílem velení OSN je svolat všechny jednotky u sestřeleného vrtulníku. Bitva v ulicích však probíhá několik hodin a vyžádá si i několik dalších obětí na straně jednotek OSN. Jeden z dalších vrtulníků CWO, pilotovaný Michaelem Durantem, je rovněž sestřelený protipancéřovou střelou. Durant je zajat místním obyvatelstvem, které jej chce využít jako rukojmí k vyjednávání... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 384)

Cruchot 

všechny recenze uživatele

Hodně dobře a realisticky natočený válečný film, na který se jen tak nedá zapomenout. A zajímavé připomenutí méně známé kapitoly amerických intervencí v konfliktních oblastech světa. ()

igirazor 

všechny recenze uživatele

Po zhliadnutí tohto filmu som presvedčený, zatial žiadny vojnový a akčný film ho neprekonal. Skvelá atmosféra ktorá vás drží v sedadlách až do úplného konca. Určite stojí zato si to pozrieť v THX kvalite a plazme - ručím za zážitok. AND DON´T FORGET: " IT'S WHAT YOU DO RIGHT NOW THAT MAKES A DIFFERENCE. ()

illy.cz 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočená vizuální bomba a jeden z nejlepších filmů Scotta. Výborné obsazení , skvělé ozvučení a hudba. Doporučuji v původním znění s titulky. Josh Hartnett hraje sice dobře, ale spíš mi k srdci přirostli Eric Bana a Tom Sizemore. Prostě jeden z nejlepších pohledů na moderní válku. ()

Joeey 

všechny recenze uživatele

Bravurně natočené, povedená hudba, akce skoro od začátku až do konce. Na druhé straně herci nemají moc prostoru - přesto však hráli velmi dobře! - a nemůžu říct, že by na mě film dolehl natolik, abych se při jeho sledování vydržel po celou dobu soustředit. ()

Barak 

všechny recenze uživatele

Z rutinního a krátkého zátahu na pár lidí, se vyklube něco, co asi nikdo nečekal. Američtí vojáci se stanou nedobrovolnými zajatci města Mogadishu, kde na každém rohu čeká Somálec s kalashnikovem, popřípadě s RPG, v ruce, aby je mohl sejmout. V první půlhodince nás čeká exkurze do tábora, kde panuje výborná nálada, všichni se dobře baví a jsou šťastní. Ve zbylých devadesáti minutách však nastane neutichající zvuk samopalů a dalších jiných zbraní. Obyčejná akcička se protáhne na dýl, než bylo původně plánováno - kámoši umírají, všichni chtějí "domů". City, nervy, spousta raněných, mrtvých a především akce, jsou náplní tohoto díla. Do toho všeho geniální Hans Zimmer, jež opět vytvořil skvělý hudební doprovod, který patři do skvělého filmu. A nesmím opomenout velice důležitou větu "We got a Black Hawk down! We got a Black Hawk down!", která je vyřčena hodně stylově. Jedním sloven je to prostě Nádhera s velký N.... ()

pravo 

všechny recenze uživatele

Dlho som sa vyhýbal tomuto titulu, pretože filmy o hrdinských Američanoch sú poväčšine stereotypne a bez nejakého zaujímavého nápadu natočené. Jedného dňa som sa odhodlal, že si pozriem Scottovo dielo presvedčený, že pôjde o akúsi agitáciu amerického vojnového priemyslu a po vyše dvoch hodinách naprosto zo zatajeným dychom, pevne sediaci a zrakom vnímajúcim iba dej som musel naprosto zmeniť názor. Film je neuveriteľne dramatický a plný vojnovej akcie, ktorá sa odohráva v relatívne krátkom časovom úseku. Pre mňa osobne jeden z najlepších vojnových filmov, ktorý zabaví a neponúka filozofické otázky , na ktoré vojak pri plnení misie ani nemá čas. Chválim Ridleya Scotta za ďalší povedený kúsok v jeho bohatej filmografii. ()

Melly.pro 

všechny recenze uživatele

Jelikož válečné filmy patří mezi moje oblíbené, tak jsem samozřejmě i tenhle počin musel párkrát vidět. 5 * je tak akorát, jeden z nejlepších válečných filmů. ()

Miki68 

všechny recenze uživatele

Je málo filmů, které vás doslova zmrazí, přibijí k podlaze a donutí se podívat na věci tak, jak se vám to ale vůbec nelíbí... Nejsem vůbec příznivcem válečných filmů, dokonce sám sebe označuju za pacifistu, ale "Jestřába" doporučuji ke shlédnutí bez výjimky všem... ()

Jeand´Boa 

všechny recenze uživatele

Na válečný film natočený na skutečném podkladu to bylo strašně utahané a nudné ... nemohu to zhodnotit než slovy, že to se opravdu nepovedlo ... na to hvězdné obsazení to mohlo být opravdu lepší... ()

Skleni 

všechny recenze uživatele

Niekedy mám pocit dokonalosti. Je jedno o čo sa presne jedná, či o hudbu, knihu alebo film. Pocit je rovnaký. Pri tomto filme som ho mal. Niekedy sa mi stane, že keď nabehnú záverečné titulky tak si pozriem aj tie čo neverím, že je už koniec. Tento film je akou si baladou na všetky naše chlapčenské detské sny. Sny o tom ako budeme udatnými vojakmi. Avšak ako sme rástli zistili sme, že to bol iba sen. Že vojna prináša aj prehru. Vždy musí niekto prehrať. A tento film o tom hovorí. Následne poukazuje na taktickú časť vojny. Trocha patriotizmu a americkej nadutosti tam cítiť bolo ale tak čo už. hudobný doprovod znova geniálny. Hans je proste Ridlieho obľúbenec a ja viem presne prečo. Efekty, boje a prostredie vierohodné. Tak reálne vyobrazenie reality som hádam nikde inde nevidel. Ja som aj obrovský gambler a tak napr. Call of Duty 4, ktroá má rovnakú atmosféru ako tento film odporúčam každému. Herecké výkony boli prekvapujúco vyrovnané. A tzv. vierohodné. Fakt by som uveril, že tam boli. V tej vojne. No proste film je krása. Určite patrí do prvej Dvestovky. 95% ()

desolator6 

všechny recenze uživatele

Žiadne zbytočné kydy, žiadny americký sen o hrdinstve. Len výpoveď čo museli vojaci (aj domáci) zniesť v Mogadiše. Dej v celku presný od skutočnosti sa to nelíšilo.Príbeh vlastne ani nemohol hrať hlavnú úlohu pretože vypovedá o danej akcii v Somálsku. A to trvalo "len" 16 hodín. A akcia? Full HD a 5.1 DTS zvuk tomu dal korunku!Pre mňa rozhodne kvalita! ()

Shona 

všechny recenze uživatele

NEAMERICKÉ, slovo, které se mi po skončení nejčastěji vkrádá na mysl. Velmi realistické, bez přikrášlování, bez kudrlinek, bez happyendu. "War. War never changes." ()

siloalampa 

všechny recenze uživatele

Surové, drsné, miestami až šokujúce. Napriek tomu... Mám rád vojnové filmy, ale ešte radšej tie, v ktorých sa viac rozpráva a premýšľa ako strieľa a zabíja. Vyše hodinová akcia bez pauzy, (v ktorej by som privítal nejakú obsiahlejšiu líniu deja) a hromada mŕtvol ma dostala zo stavu radosti z filmu do neutrálu. Napriek tomu skvelý film, ale... ()

Gixian 

všechny recenze uživatele

Absolutní vrchol v žánru moderních válečných filmů. Scottovsky geniální režie, skvělé obsazení herci jako Banna, Sizemore, Shepard, Fichtner, kterým jejich role sedly jako ulité, na každém kroku viditelný obří rozpočet, úžasná obraznost, skvělý scénář, a atmosféra zhutnělá tak, že se dá krájet. Film vás svou relističností nenechá ani vteřinu na pochybách a prostě VÍTE, že 3. října 1993 v Mogadišu vypadal přesně takto. A protože požitek z každého dokonalého filmu uzavírá bezchybně vybraná píseň, nelze nezmínit track The Minstrel Boy, který je atomickou součástí tohoto filmového blaha. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Audio-vizuální kanonáda skvěle vyvážená ve všech ohledech a ani na chvilku neztrácející úžasné tempo. Ridley Scott všem opět ukázal, že umí a to hodně. ()

Viky.05 

všechny recenze uživatele

Pokud mě ma pamět neklame, tak tohle je nejlepši film s "novodobeho" konfliktu. Režie, scenař, kamera, střih- všechno na vysoke urovni. Ani Smrt čeka všude nedosahuje většich kvalit jak BHD, ačkoli ma o poznani vice oscaru :) ()

groman 

všechny recenze uživatele

Nikdy předtim sem neviděl válečný film ve kterém se bojuje po celou dobu a bez přestávky. Tempo nepolevuje až do závěrečných titulků. Hned po shlédnutí jsem měl sto chutí si ho pustit zase znova. O hudbě snad ani mluvit nemusim. Hans Zimmer je jednička a filmy s jeho hudbou jsou prostě jedny z nejlepších. ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

The Terror: seriál Riddleyho Scotta na AMC

The Terror: seriál Riddleyho Scotta na AMC

26.03.2018

Jste fanoušky děsivých příběhů, ze kterých doslova mrazí v zádech? Tak to si na konci března nenechte ujít premiéru nového seriálu The Terror, při jehož natáčení se nechal režisér Ridley Scott… (více)

Nadpřirozený jestřáb sestřelen

Nadpřirozený jestřáb sestřelen

08.07.2014

Zatímco stále čekáme, jestli se Sony povede natočit Krotitele duchů 3, produkční společnost Legendary chystá krapet nařvanější konkurenci. Ze stejného zázemí jako Muž z oceli, Pacific Rim nebo… (více)

Hra o trůny míří do Afriky

Hra o trůny míří do Afriky

29.06.2012

Loni tvůrci populárního fantasy seriálu HBO vyměnili Maltu za Chorvatsko (Dubrovník se proměnil v Královo přístaviště) a vizuál to výrazně obohatilo. Letos přidají další lokaci – putování Daenerys po… (více)

Reklama

Reklama