Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nákladný německý film sleduje šest měsíců v životě jednotky mladého plukovníka Wisse, který stále intenzivněji zjišťuje nesmyslnost války a hrůznost nacistické ideologie. Před německými vojáky však stojí rozkaz od samotného Vůdce – za každou cenu dobýt Stalingrad. Město, které Hitlerovi leželo v žaludku snad ze všech nejvíce, však statečně odolává a plukovníkovi je čím dál tím více jasné, že nadcházející zima bude jeho poslední. Silně humanistický film vyniká strhující autenticitou a jako jeden z mála německých snímků se nebojí ukázat hrůzné nacistické činy v jejich realistické podobě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (33)

RAiken 

všechny recenze uživatele

Typicky dobově akčně okoralé, přesto velice zajímavé, především díky příběhu, který se táhne přes všechny významné dobové historické události, které nakonec vedly k oněm hrozivým Stalingradským číslům. Veškeré menší historky, včetně klavírní scény, se prý skutečně udály a jednotlivé podrobnosti věrně kopírují historická fakta. To vše obestřeno v relativně ideologicky prosté, spíše dokumentární formě, což je sympatické… ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Výborný německý černobílý film z r.1959 z pohledu německých vojáků a důstojníků na celé dění tenkrát v r.1942 u Stalingradu. Otevřeně se zde snoubí kritika na Hitlerovo vedení války se zoufalou situací obyčejných vojáků, kteří nejen že nebyli připraveni a vybaveni na krutou ruskou zimu, ale navíc začali přemýšlet o své bezvýchodné situaci v cizí zemi a ptají se : "Co zde chceme ? Ani se nedivím, že nás ženou jak prašivé psy..." Na to, že je film černobílý a starý půl století, může se směle postavit ke svým slavnějším barevným filmovým "potomkům". ()

Reklama

Herr_Flick 

všechny recenze uživatele

Na dobu, kdy byl film natočen, o jaké události byl natočen, přes drobné nedostatky, se jedná o velmi podařený film a je o to cennější, že je z německého pohledu, a zachycuje i rumunskou armádu. Škoda jen, že ve filmu chybí německá technika, která je veskrze doplněná pouze autentickými dobovými záběry. Absence krve, dnes nemyslitelná věc ve válečném filmu, nevadí. Na můj dojem z filmu to nemá vliv. Film přináší pohled na situaci mužů, jakou si nikdo z nás nedovede představit. Klepu se, vehnal mi slzy do očí. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Dobrý, hodně dobrý film, kterému jsem věřila. Jak mizernému německému vrchnímu velení s Hitlerem v čele, tak pocitům a náladám německých vojáků v Rusku. Šestá německá armáda s generálem Paulusem v čele zůstala obklíčena v sovětském vnitrozemí. Její přesun do Stalingradu jen potvrdil zkázu a smrt. Nefungovalo zásobování a rozkazy zněly raději sklady spálit, než rozdat potřebné věci vojákům. Včetně potravin. Tohle by měli vysílat v televizi pravidelně, aby některé lidi přešla chuť válčit. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Velmi zdarily film o vychodni fronte z nemeckeho pohledu. Snimek donuti cloveka uvedomit si, ze Nemci, ac agresor, byli take jenom lidi. Poutava atmosfera s vynikajicim zaverem. Ocenuji i vsuvku s Rumuny, kteri se ve valecnych filmech moc neobjevuji. Jinak nesouhlasim s komentari typu " na tu DOBU dobry film " atd..., bud se film natocit umi nebo neumi a je jedno, jestli je natocen loni nebo v padesatych letech! ()

Galerie (25)

Zajímavosti (5)

  • Ve filmu jsou k vidění tanky T-34/85, které však ve skutečnosti zasáhly do války až v druhé půlce roku 1943, tedy rok po bitvě. (Jirka_Globus)
  • Němečtí vojáci mají místo MP40 jugoslávské samopaly M56. Patrným rozdílem mezi zbraněmi je například dlouhá hladká hlaveň. (Herr_Flick)
  • Názov filmu je odvodený od výroku pruského kráľa Fridricha II. Veľkého svojim vojakom v bitke pri Kolíne (1757): „Vy prasce! Čo chcete žiť večne?“. (DJW)

Reklama

Reklama