Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V nedaleké budoucnosti se rodí děti se speciálním X-faktorem, který jim dává nadpřirozenou sílu - ničivý laserový pohled, schopnost přesouvat předměty nebo ovládat počasí. Pro obyčejné lidi je těžké mutanty akceptovat, aniž by se jich báli. Profesor Xavier (Patrick Stewart), celosvětově uznávaný telepat - mutant, proto zřídí speciální školu a jeho záměrem je naučit mutanty zacházet se svými schopnostmi tak, aby z nich lidé neměli strach. Ne všichni mutanti jsou však ochotni přizpůsobit se, neboť nevěří, že by spolu lidé a mutanti mohli žít. Skupina X-men teď musí před těmito tvory lidstvo ochránit, protože jejich šéf, podlý Magneto (Ian McKellen), má s budoucností planety Země velice zákeřné úmysly! (Bontonfilm)

(více)

Recenze (871)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Pardon, mě to připadalo překombinované a hloupé. Sice pěkné na efekty, ale dějově hodně mělké a plné nelogičností, postavy nedodělané. Nic pro mě. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Namiesto treskúcej akcie medzi jednotlivými mutantmi sa Singer rozhodol pre prepracovanejšie vzťahy a charaktery jednotlivých základných postáv ako sú Profesor X (Charles Xavier) - výkonný telepat, Magneto - telekinetické schopnosti týkajúce sa všetkého kovového, Mystique - schopnosť kompletnej zmeny vizáže vrátane hlasu, Jean Grey - podobné telepatické schopnosti ako Profesor X zatiaľ nerozvinuté ale i telekinetické schopnosti akýchkoľvek objektov, Cyclops - laserový pohľad, Storm (Ororo Munroe) - ovládanie počasia, Rogue (Marie) - okamžité zneškodnenie nepriateľa iba dotykom a prebratie jeho schopností v pomere 1:60, Wolverine - schopnosť okamžitej regenerácie a možnosť vystrčenia nožov z rúk, Sabretooth - veľká sila, niečo medzi zvieraťom a človekom so zvieracími zmyslami, inak Wolverinov úhlavný nepriateľ. V škole však čakajú ďalšie esá ako Iceman - schopnosť zmrazovania a vytváranie ľadu, Pyro - telekinetické ovládanie ohňa avšak nie jeho vytvorenie, Kitty Pryde - schopnosť prechádzania cez pevné predmety s možnosťou prenesenia tejto schopnosti na kohokoľvek a čokoľvek čo je s ňou v priamom kontakte. Ďalej sa Singer vykašľal na pestrofarebné kostýmy, ktoré by sa k tomuto nadmieru realistickému spracovaniu zrejme nehodili (zaujímavé je, že pri skupinke zlých mutantov to nevadí, Magneto pobehuje v plášti s prilbou, Mystique je pokrytá modrými šupinami po celom tele, Sabretooth v zálesáckom otrhanom kabáte). Na postavách Rogue a Wolverina skvele zobrazuje pocity zmierenia sa s ich schopnosťami - Rogue sa nesmie nikoho dotknúť bez toho aby tej osobe ublížila, Wolverina každé vysunutie nožov bolí. V X-menoch Singer prvýkrát predviedol ako natočiť akčné scény. Žiadny zbesilí strih. Pekné dlhé zábery ktoré vyniknú hlavne pri ladnom štýle boja Mystique s Wolverinom. Prečo tejto najvydarenejšej no nie najvernejšej adaptácii komixu neudeľujem i tú piatu hviezdičku? Pre záver. Kdežto v dvojke po ukoristení Cerebra a ovládnutí Profesora X išlo o životy všetkých mutantov ale aj ľudí, v trojke tiež len v menšom (no menšom počte) a na rozdiel od T3 sme sa tu aj dočkali vojny medzi dobrými a zlými mutantmi, tu išlo o životy pár bezvýznamných politikov ktorým by premena na mutantov len prospela keby to samozrejme Magneto dotiahol do konca a maximálne sme mohli prísť o Rogue. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Ani Spider-man jednička nemá na tuhle bezchybnou adaptaci komiksu. Singer je velmi nadaný režisér, a jeho dirigentská ručička dokázala dát šmrnc téměř všem scénám na plátně. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

najlepší comicsový film vôbec.geniálna atmosféra a fantastický herci z ktorých ma najviac dojal Hugh Jackman.jeho wolverine bol a je fantastický ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

X-Meni nikdy nepatřili mezi mé největší komiksové favority. První díl mě ve své době zase tolik nechytil a já si k němu pomalu hledám cestu. Akce je prakticky nezbytné minimum. Charismatický Magneto, v podávní skvělého Iana McKellena, nedostává prostor, který by si jeho postava zasloužila. Takže celý díl místy připomíná jen takový úvod a představovačku hrstky postav. 75% ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Trochu rozporuplna adaptace komiksove predlohy, presto ale nadherne efekty a triky, ktere stoji za to videt. Hugh JAckman v roli Wolverina je ale skvely... ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Filmový vstup do mutantího univerza si pamatuju z dob, kdy přišel do kin a hutně se o něm psalo ve filmových časopisech (R.I.P. Total Film). Mám tím pádem sedmnáct let zpoždění a nebudu si stěžovat na únavu materiálu (znatelnou především v akčních scénách, což je částečně způsobeno i na svou dobu nikterak závratným rozpočtem). Navzdory většinovému názoru si ovšem nemyslím, že by první X-Meni překypovali kdovíjak osobním přístupem a propracovanými charaktery - spíše se jedná o vkusnou a překvapivě nevelkolepou seznamku se světem, v němž existuje gen X a spousta existencí s menšími či většími zvláštními schopnostmi. Spíše náčrt, než finální malba. Zamrzí absence zapamatovatelné hudby a lepší akce. Dvojka došla o kus dál. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Od ostatnich komisku ma tohle hlavu a patu, apeluje to na urcity problem a neni to jen bezmyslenkove bojovani proti zlu, jako je tomu vetsinou u podobnych del. Proto si mylsim, ze filmove zpracovani bylo tezsi a presto zvladnuto perfektnim zpusobem, obsazeni nema chybu a "rosomak" (omfg) v podani Hugha Jackama byl naprosto presny a verny svemu kreslenemu predchudci, cimz si ziskal muj obdiv a v dalsich filmech mi ukazuje, ze to nebyla spatna volba. Ve svm "rybnicku" naprosto nadpurmerna vec stejne tak, jako jsou dalsi dve pokracovani. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Myslím, že asi nejsložitější bylo vytvořit takový koncept filmu X-men, který by nepůsobil jako podívaná pro děti. Přeci jen, ne všichni mutanti se jeví jako kvalitní postavy, dobře přenesitelné na filmové plátno. Některé postavy jako například Sabretooth, Toad, nebo Cyclops jsou tak trošku na hraně trapnosti, hodili by se spíše do Fantastické čtyřky a v případě neobratného režiséra, by to mohlo dopadnout zle. To se ale naštěstí nestalo, i přes tyto výhrady k některým postavám, se dá říci, že film X-men a zejména jakýsi úvod do tohoto vesmíru snad ani nelze natočit lépe. Naštěstí jsou zde totiž i velice zajímavé postavy jako například Wolverin, Storm nebo Magneto, jejichž existence v tomto filmu dokáže překlenout případné drobné nedostatky. Vynikající je vizuální stránka filmu. X-Men sice působí trošku jako nízkoropočtový film, je zde málo herců, spousta scény působí jako natočené v ateliéru, ale velice se povedl design laboratoře, kostýmy a skvěle zvládnuty jsou i souboje např. ten mezi Magnetem a Prof. X. A největším trumfem je casting. Patrick Stewart a Ian McKellen jsou dokonalí a svým postavám dodávají brutální charisma. I díky nim se povedlo tuto těžceuchopitelnou látku důstojně natočit. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Možná kdybych to viděl v době vzniku, tak by se mi to líbilo víc, ale v současnosti to na mě bohužel zapůsobilo jen průměrně. Zpočátku to bylo docela zajímavý, nicméně postupem času to působilo s těmi všemi superschopnostmi spíš tragikomicky. Chtěl jsem dát čtyři, ale tím koncem si film u mě pohoršil asi nejvíc. Ty věhlasné ódy na tento film skutečně nechápu, to je tu vážně tolik lidí, co žere tyhle prdlé filmy podle komiksu? Mě to teda moc nebere... 65% ()

juta 

všechny recenze uživatele

Představa z X-Menů (že půjde o špatný mix stvoření se schopnosti v nesmyslném příběhu) byla odlišná od výsledku, který opravdu ušel. Naštěstí se tu hrdinové nechovají tak tuctově, jako v jiných superhrdinovských bijácích. ()

Pavka5 

všechny recenze uživatele

Mám ráda komiksové filmy. Na X-meny jsem se šíleně těšila a jsem totálně nadšená. Na film se podívám pokaždé moc ráda :-) ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdu za triky si to zaslouží, ale to je vše. Jinak ovšem je to kravina jako Brno. I když v porovnání s takovým Válečným koněm je to veledílo. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Hlavní devizou filmu není příběh, který je spíše jen lehce nadprůměrný, ale propracované charaktery všech postav. S tím souvisejí herecké výkony, jejichž kvalita (I. McKellen; P. Stewart; H. Jackman ...) je v žánru komiksových filmů takřka bezprecedentní. Nedá se opomenout ani výborná režie Bryana Singera, jenž umí natočit blockbuster s přesahem a nikoli jen řadový letní produkt (viz. "X-Men: Poslední vzdor"). Hodně se mi líbila také kamera a kompozice obrazu. Film se pochopitelně od originálního komiksu v řadě ohledů výrazně liší, ale třeba také změny v postavě Rogue, mé favoritky, jsem nadšeně kvitoval. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Rozhodne odporúčam na pozretie. Film má nápad, dej je situovaný do exkluzívneho prostredia, technika je na prvom mieste a ľudské osudy sú v rukách niekoľkých vyvolených. Veľmi pekná sci-fi porcia. Hlavne na začiatku by od toho človek nič také nečakal, ale potom, čo sa Logan dozvie, čo sa mu mohlo stať, celý kolotoč sa roztáča. Tento film je svižný, plných logických dialógov. Skvele natočená sci-fi podľa komiksu, kde proti sebe bojujú dobrí a zlí mutanti, ktorí veľmi ľudskú rasu neuznávajú. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

- Eriku. Co tady děláš? - Proč kladeš otázky, na které už znáš odpovědi? Lepši začiatok tato séria ani nemôže mať. Výborne akcie, hudba, efekty, nápady, hlášky, herci (Stewart, McKellen, Jackman), réžia a fajnové stvárnenie postav. Obľúbený soundtrack : Logan Holds Rog. 95% - 5* ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Společně s Raimiho Spider-manovskou trilogií takový pomyslný tatíček komiksových filmů, který tento žánr etabloval. Sice to zestárlo, ale je to pořád skvělá béčková podívaná.... ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, tenhle film mě nějak nedokázal vtáhnout do děje a potenciál mutantů s různými schopnostmi mi tady připadá dost nevyužitý. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Jako pilot k seriálu (kterým se tenhle film s odstupem let vlastně stal) je to skvělé a bez chyb. Na scéně se postupně objeví hodně ikonických postav, z nichž každá dostane odpovídající prostor, a celé mutantí společenství Singer dobře vykresluje tím, že nejlepší komiksovou postavu historie ostatní aktéři vedou v průběhu filmu za ruku a neustále mu vše vysvětlují. Scénář je inteligentní a tasí nejen nevyhnutelnou problematiku soužití mutantů s obyčejnými lidmi, ale především přesvědčivého a logicky motivovaného záporáka Magneta, jehož potenciál dalece přesahuje jediný celovečerák. Možná je jenom škoda, že film uteče tak šíleně rychle, že ani nestihne zanechat cucfleka na našich zážitkových závitech, a místo nějaké stylové eye candy akce si zapamatujeme výlučně frajera Wolverina, jak drápem fakuje své kolegy, a přitažlivou Halle Berry, k níž se to slovíčko mutant hodí asi jako k mrtvému prášky na spaní. Rozhodně ale revoluční počin, na který se lze dívat pořád dokola a který svým úspěchem odstartoval velkou senzaci... ()

Související novinky

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

07.06.2023

Režisér Bryan Singer byl dlouhý čas jedním z nejnadějnějších mladých tvůrců v Hollywoodu a jeho kariéra se zdála být neotřesitelná. Rodák z New Yorku se proslavil už začátkem devadesátých let svým… (více)

Třetí Deadpool zůstane sprostý

Třetí Deadpool zůstane sprostý

05.06.2022

Scenáristé Rhett Reese a Paul Wernick (Deadpool, 6 Underground, Zombieland) se čerstvě vyjádřili na téma třetího Deadpoola, který poprvé vznikne pod hlavičkou studia Disney, a dvojice nyní chtěla… (více)

Reklama

Reklama