Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružství začíná, když neidentifikovaný mimozemský vetřelec zničí flotilu klingonských křižníků. Kapitán James T. Kirk se hrdinně vrací do čela nově ztransformované lodi U.S.S. Enterprise, kde převezme velení. Toto dobrodružství odstartovalo jednu z nejdéle běžících filmových franšíz všech dob s hereckým obsazením původní série Star Trek, včetně Williama Shatnera, Leonarda Nimoye, DeForesta Kelleyho, George Takeie, Nichelle Nichols, Waltera Koeniga a Jamese Doohana. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (303)

honajz 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se rozhodl dát po letech všechny původní Star Treky (ten nový restartový neuznávám). Zajímavý nápad, náznaky povah, hezká mimozemšťanka, některé počítačové sekvence mají kouzlo i dnes. Oproti tomu roztahanost až neskutečná děje, a často zcela zbytečná, občas podivné logické skoky, některé triky na svou dobu už zastaralé. Takže zlatý střed. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Nejsem hardcore trekkie, ale mám ST opravdu hodně rád. Nicméně toto byla slabota i na tehdejší dobu, o čemž vypovídá i reakce W. Shattnera, když film poprvé uviděl. Ony nekonečné záběry na stále to samé - chápu, že to měl být zážitek v kině, ale beztak je to prostě na současné poměry z velké většiny stopáže nuda. A i přes OT posádku tak celkový dojem prostě bohužel podprůměrný. ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

První filmový Star trek ještě nepůsobí tak rozmáchle jako jeho epičtí následovníci, spíš jako větší televizní epizoda (kterou měl původně být). Je to jak v kulisách, tak v příběhu, který se nehemží mimozemšťany a není moc akční. Nefunguje ani ve smyslu TOS (The original series), které jsou z dnešního pohledu vtipné. První film je oproti nim nudný a zdlouhavý, je znát že seriálově ploché postavy na celovečerák zatím nestačili. Pnutí mezi Kirkem, Spockem a McCoyem tu je, ale zatím mu chybí podkreslení stárnutím a zkušeností. Podivná je i postava Willarda Deckera, která měla v případě neúčasti Williama Shatnera na dalších pokračováních nahradit kapitána Kirka – taková nemastná neslaná osoba to je! Asi nejkrásnější scénou je dlouhé přibližování kapitána Kirka k Enterpise – ty vlhké oči, ta hudba! Ale na celý film to nevystačí. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

60% - Kde se něco děje? Kde je nějaká zábava? Celý film jsem měl pocit, že ona krásná hudba Jerryho Goldsmithe je to jediné, co tento film křečovitě sune kupředu. Příliš často opakované koukání se na modýlky vesmírných lodí by se bez ní stalo dokonce nesnesitelné. Postavy mě vůbec nepřesvědčily o své opravdovosti, a myšlenka, o které tu všichni píší, se mi zdála pouze prvoplánová a vesmírný porod jsem chápal spíš jako z nouze ctnost (Kubrickova vesmírná soulož za hudby J. Strausse je jinačí kafe...). Při srovnání se Scottovým Vetřelcem (hudba též Goldsmith) z téhož roku vyjde Star Trek po všech stránkách jako chudý příbuzný. Jedná se však o započetí kultovní řady filmů, a to se počítá! ()

Galerie (66)

Zajímavosti (32)

  • Na natáčení spolupracoval i Isaac Asimov, autor zákonů robotiky. (VMa)
  • Robert Wise bol k natáčaniu tohto filmu presvedčený svojou ženou, ktorá bola obrovská fanúšička pôvodného seriálu Star Trek (1966). (Nekrofil)
  • Leonard Nimoy pôvodne odmietol zopakovať svoju rolu Spocka v novom seriáli, a tak bola vytvorená nová vulkánska postava nazvaná poručík Xon, ktorého mal hrať David Gautreaux. Keď však nakoniec Leonard Nimoy súhlasil, že vo filme hrať bude, nahradil Xona Spock a David Gautreaux dostal menšiu rolu ako komandér Branch. (Nekrofil)

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Zemřel Leonard Nimoy

Zemřel Leonard Nimoy

27.02.2015

"Život je jako zahrada. Zažíváme dokonalé chvíle, ale uchovat je můžeme pouze ve vzpomínkách." Takhle před několika dny komentoval život herec a režisér Leonard Nimoy, v němž určitě poznáváte pana… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama