Reklama

Reklama

Dynastie Nováků

(seriál)
Rodinný / Komedie
Československo, 1982, 10 h 48 min (Minutáž: 47–51 min)

Režie:

Ivo Novák

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Radoslav Brzobohatý, Josef Kemr, Jaromír Hanzlík, Hana Maciuchová, Kateřina Macháčková, Taťjana Medvecká, Oldřich Kaiser, Jarmila Krulišová (více)
(další profese)

Epizody(13)

Po třináct dílů se budeme setkávat s rodinou, která prožívá své problémy i radosti. Každý člen této železničářské rodiny žije svůj život se svými nejbližšími. Život, v němž všichni dohromady vytvářejí rodinný kolektiv, a to nejen tím, že rádi a s chutí muzicírují. Rodu Nováků vévodí patriarcha Maxmilián, bývalý strojvedoucí. Jeho syn Jan vede brigádu socialistické práce na elektrifikaci. Janova dcera Lida funguje jako výpravčí a syn Martin právě dokončil železniční průmyslovku. Jen starší syn Pepa se odrodil. Je mistrem v autoservisu. Otec Jan převzal u příležitosti svých padesátin vyznamenání, může spokojeně rekapitulovat svůj dosavadní život. Jenže ta spokojenost dostala v noci trhlinu, která mu pokazila nejkrásnější den jeho života. (Česká televize)

(více)

Recenze (105)

mia.com 

všechny recenze uživatele

Me to bavilo, je to naprosta totalitni nerealna pohadka, protoze jinak bych nechapala, proc ten rezim skoncil, kdyz behem par dni udelate ridicak, prodate barak, koupite auto a vseho mate plno na vyber. Dokonce jet na dovolenou je to nejlehci na svete :D. Navic kazde zlo (cti vse, co je proti rezimu) je hned potrestano a tak to ma byt! Kazdopadne deda Max byl nejlepsi. ()

anli 

všechny recenze uživatele

Další socialistická freska,tentokrát o rodině železničářů,Nebudu samozřejmě hodnotit politicky,protože kdo v té době žil,ví,že nějaké agitky se točit museli,jinak by filmaři s herci neměli co jíst.Až udělali nějakou dělnickou výpověď,možná budou moci dělat něco,co chtějí-to je socialistické moto,ne?Z hlediska televizní zábavy je to jakž takž průměrně slušně napsané a nad vodou to drží celá plejáda skvělých herců té doby,i když nutno uznat,že režie je opravdu bez špetky nápadu a nějakého náznaku režijní zručnosti.Nakonec to ale nedopadlo tak špatně(dívali se na to tehdy všichni a všichni se bavili,ne?)a opravdu znám spousty horších seriálů,než je tento.Nováci to mají u mě za hereckých 50%,protože opravdu to na hercích stojí a padá.P.S.Chápu,že pro toho,kdo tu dobu nezažil,to musí být velmi prapodivné a o ničem. ()

Reklama

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Přímá odpověď Československa na americkou Noc oživlých mrtvol, kdy se živí mrtví po plátně plouží nejen v noci, ale i ve dne, navíc v mnoha dílech. Snad jen Hanzlík projevil určitou životní jiskru. A i estetický vkus, na rozdíl od současných tunerů, neboť kam se hrabe nějaké to přítlačné křídlo a mračítka fábie htp na tu zahrádku, co Hanzlík za každých okolností vozil na střeše auta. Zvláštní je, jak hodně záleží na cástingu... aby se z toho stal prvotřídní seriál, stačilo málo, totiž obsadit do hlavní role ten model železnice. I v těch nemnohých chvilkách, kdy byla k zahlédnutí, podala jasně lepší výkon než neslaný nemastný Brzobohatý. Vrtá mi hlavou, po Nemocnici na kraji města prý lidé Chudíka zastavovali a řešili s ním svoje zdravotní problémy... jak to, že Konvalinková ještě žije? Po tomhle seriálu ji přeci museli hromadně (a poprávu!) zlynčovat, páč chtěla dát své dítě otci, případně do děcáku jen proto, že ji překáželo. Překvapilo mě množství popkulturních odkazů v tomto seriálu, od nápisu "Mimikry" na bubnech (Major Zeman), až po jednu z ústředních melodií, použité též ve večerníčku Edudand a Francimor. ()

Peabody 

všechny recenze uživatele

ano, scénář není sláva, nekteré díly jsou hodně nastavovaná kaše, ale zase zde není dramatycké plnění plánu,  nevybavuji si stranické tajemníky, jak zde někdo napsal jako takový podcast k práci dobré a hlavně herecky je to hodně vysoko a i v menších rolích jsou pořád docela solidní herci. A i lidé, které jinak nemusím se tady dají vydržet. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Taková normální železničářská rodinka je překvapivě příjemná oddechovka. Není sice tak třeskutě humorná jako klasika Fan Vavřincové, ani tu nepadne tolik nesmrtelných hlášek, ale rozhodně nenudí. Bere všední situace, které pomalu roztáčí kupením nedorozumění, záměn, omylů a nečekaných komplikací často až do nenápadně absurdní grotesky. Osudy muzikální železničářské famílie přitom zručně promíchává s osudy vedlejších postav, které jsou přes omezený prostor nejen přehledně načrtnuté, ale jedou si příběhem po svých kolejích až do cílové zastávky. Scénář nedrhne a pokud někde ano, skvělé herecké obsazení to bezpečně vykryje. Zejména skvělý děda Kemr se svými originálními nápady na řešení krizových situací. Ve srovnání s dnešními seriály se Nováci rozhodně nemají za co stydět. Není to žádná politická agitka, děj se netočí kolem žádného boje uvědomělých pracantů za splnění socialitcikého závazku. Mám pocit, že dnešní seriály mají Novákům rozhodně co závidět. A sem tam tu padne i nějaká ta ve své době nesmrtelná hláška. Prima Maďar Ahoj! ()

Galerie (10)

Zajímavosti (42)

  • Nejmladší z rodu Nováků, Tomášek, se dívá na pohádku O loupežníku Rumcajsovi (od r. 1967), konkrétně na epizodu Kterak Rumcajs zatopil pod kotlem. (Jan.Kanak)
  • Byt, do kterého se Novákovi přestěhovali, najdeme v domě na adrese Na Švihance 1569/14 v Praze na Vinohradech. (sator)

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Reklama

Reklama