Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři víly, Týna, Mína a Vesna přivádějí na královský ples své dvě mladé schovanky, Isabelu a Felicii (L. Krobotová), kterou si král (D. Švehlík) vybere za nevěstu. Ta druhá, Isabela (H. Vagnerová), přísahá pomstu. Kletbu, kterou vyřkne nad kolébkou malé princezny Růženky, naštěstí zmírní moudrá víla Vesna (S. Postlerová). Zrušit ji ale nedokáže. A tak celé království žije v obavách před blížícím se dnem šestnáctých narozenin princezny Růženky (M. Šoposká). Přes všechna důmyslná opatření Isabela svého cíle dosáhne a celé království upadne do hlubokého spánku. Naštěstí existuje kouzlo mocnější než všechna ostatní – láska. Probudit Růženku se vydají dva zachránci: zahradník Janek (D. Volný) a princ Matyáš (M. Slaný)… Filmové a veršované zpracování klasické pohádky vzniklo na zámku Žleby podle scénáře básníka Jiřího Žáčka. (Česká televize)

(více)

Recenze (68)

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Kéž by to nebylo rýmované. Občas to vyznělo spíš komicky. Navíc někteří herci to opravdu přednášeli jako básničku (Krobotová s jejích Ach!) Kdežto Růženka byla opravdová sympaťačka. Kdyby tam ty rýmy nebyly, vytáhla by to Růženka i o dvě hvězdy výš. Moc hezká výprava, sympatičtí herci, jen stupidní rýmu typy Ach! Jen žádný strach a zmiňovaný Schod! Jde ti o život :)) ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

Scénárista či režisér (anebo oba dva) zjevně usoudil, že mu klasická pohádka nestačí, a tak scénář „obohatil“. Bohužel zcela hloupě, takže výsledek je prošpikován topornými moralismy, i novou zápletkou a motivy, jejichž nemohoucnost je, bohužel, nepřehlédnutelná. Kdyby se ti dva nenamáhali s „obohacováním“, mohla to být průměrná pohádka. Takto je výsledek dosti tristní a nespasí to ani snahy osvědčených starších herců... ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

S výjimkou Davida Švehlíka a občas Postlerové sledovat samá herecká dřeva, kde asi nejvíc přehrává Krobotová. Ta jen dokazuje, že kromě expresivního a přehnaného herectví Dejvického divadla neumí normální roli zahrát. Dialogy ve formě básní občas skřípají až velmi. A celkový scénář je chabý, až hanba. Co v Jak se budí princezny odbudou během pěti minut úvodních titulků, o tom se tady povídá půl hodiny (výběr královny, uražená víla). Šoposká mi přijde na princeznu poněkud vyžilá, ani ostatní ženské herečky to krásou nebo charismatem moc nezachraňují (např. mi přijde, že zlou vílu měla hrát Krobotová a královnu Vagnerová, ale ani tak žádné terno). Triky na úrovni deset let starého filmu. Na závěr trest víly a podvodníka na úrovni škodolibé pomsty osmáků na základce. Kostýmy se neměnily v žádné scéně, asi byl fundus zrovna vyrabovaný. Vážně mizérie. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Trapné televizní zpracování Šípkové Růženky, které se od ostatních adaptací odlišuje jen svojí veršovanou podobou. Ta jediná se dá kladně hodnotit, ale ten zbytek je fakt trapnost nad trapnost. Král s královnou jsou jen o pár let starší než Růženka, samotná královna možná i tak jen o dva, tři roky, a to má být její matka... Růženka není vůbec pěkná a vysvobodí ji zahradník, který kdyby měl místo rýče v ruce hokejku, tak je to celej Jiří Hudler. Tady je tedy pozměněný děj, což de facto oceňuji, ale zase ten princ, co zalhal, že dal Růžence tu pusu a probudil ji... To byl tak slizskej kretén... Opravdu obsazení herců se Zelenkovi vůbec nepovedlo, stejně jako navodit atmosféru tak známé pohádky. Nechápu, proč ji opět točili, když starší Vorlíčkova verze patří mezi naše nejlepší pohádky. [983. hodnocení, 64. komentář, 44%] ()

kajas 

všechny recenze uživatele

"Pomoz mi vybrat ženu, Bože, ať se mnou sdílí trůn i lože." A takových básnických perel najde divák víc. Herecké výkony také zrovna nezaujmou (zahradník je naprosto tragický). Za tuhle pohádku by se měl Zelenka, režisér parádní "Nesmrtelné tety" (jejíž hudbu tento film neskutečně vykrádá), pořádně stydět. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Když zahradník Janek kouká klíčovou dírkou, vidí ležet princeznu Růženku v posteli, po otevření dveří ale leží Růženka za dveřmi, takže by ji nemohl vidět. (M.B)
  • Pohádka byla natočena na zámku Žleby. (rakovnik)

Reklama

Reklama