Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pečlivý a energický Chuck Noland je zaměstnán u známé společnosti FedEx, která rozváží poštu po celém světě. Díky tomu žije velmi rychle. Jeden den je v Rusku, vzápětí pár hodin stráví ve Francii. Pro samý spěch si vlastně ani nedokáže užívat života. Práce Chucka okrádá o tolik času, že si se svojí důvěrnou přítelkyní Kelly dokonce předává vánoční dárky v autě na letišti. Když za několik hodin opět letí z Ruska zpět do Ameriky, letadlo FedExu s piloty a Chuckem nečekaně havaruje. Katastrofu a pád do moře přežije pouze Chuck, kterému se s malým člunem podaří dostat na neznámý ostrůvek. Po prvním šoku začíná po vzoru Robinsona Crusoa na stromě odškrtávat dny, při životě ho drží láska ke Kelly a naděje, že ho v krátké době někdo objeví… Dobrodružně laděný příběh o nezdolné lidské vůli nevzdávat se a bojovat o svůj život a své sny – natočil úspěšný hollywoodský režisér Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti I-III, Forrest Gump, Pod povrchem). Přípravy na filmový projekt začaly už někdy v roce 1998, kdy Tom Hanks o napsání scénáře k tomuto projektu požádal Williama Broylese Jr. (scenáristu Apolla 13 a Forresta Gumpa). Při jeho filmové realizaci pak musel podstoupit drastickou dietu a v průběhu přerušeného natáčení, za několik měsíců zhubnul o dvacet kilo. Tím působivěji pak předvedl proměnu z výkonného workoholika na polodivokého trosečníka se sklony k šílenství. S jeho skvělým hereckým výkonem film stojí i padá. Za ztvárnění Chucka byl Tom Hanks v roce 2000 oceněn Cenou kruhu newyorských filmových kritiků (nejlepší herec) a Zlatým glóbem (nejlepší herec v dramatu). Úlohu jeho přítelkyně Kelly Frearsové vytvořila Helen Huntová (Dr. T a jeho ženy, Lepší už to nebude, Po čem ženy touží). (Česká televize)

(více)

Recenze (969)

Dosou 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks si v domění, že může obehrát i telefonův seznam, zprodukoval tuhle "one man show". Obávám se, že se poněkud mýlil. ()

PatrikP4 

všechny recenze uživatele

Ať si řiká kdo chce co chce... Tom Hanks je velký herec... Dokazuje to v podstatě v každém filmu, který je trhák... Trosečník k tomu také patří, Tom vystřihne naprosto skvělý výkon... Kdyby se pád letadla dal přežít (moc velká šance není) tak by si na tohle měl člověk vzpomenout... ()

kobra190 

všechny recenze uživatele

Ztroskotám a hned jak se naučím delat oheň, zjistím jak získat vodu a jídlo, sednu si na zadek a 4 roky čekám, dokud mi nepřistane u ostrova "plachta" na můj vor, kterej nemam sestrojenej, samozřejmě musím sehnat zásoby, které za 4 roky nemam naspořené... Kdyby dali po roce, nebo po půl roce, tak hodnotím více... Ženská ... 4 roky je pryč její skoro muž.. takže už je vdaná a má dceru .. podle fotky na ledničce alespoň dva roky stará.. Takže cca po roce kdy ho nenašli už je s jinym vdaná a po necelým dalším roce uz má i dítě... Němůžu více než 2 hvězdy a to díky tomu, že se nedali nakonec dohromady.. ()

blekekeke 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks, Starý dobrý Hanks ... Jeden by řekl, že Robinson tu byl, jo byl, ale tohle je úplně jinej trosečník ... nefalšovanej, fousatej, rozpoloženej Hanks na pustém ostrově ... 4 roky kraby s kosovou polevou. Ještě, že tam byl Wilson ... bez něho by zešílel. Čest jeho památce ... a Hanks? Zase a opakovaně zastínil všechny ostatní herce ... a jo, ten závěr, ale co Happy end, no :o) ()

Franki69 

všechny recenze uživatele

„Neměl byste sirku…?“ Když se tahle věta ve filmu ozvala po cca půlhodině „němého“ (ale rozhodně ne tichého) děje, nabitého událostmi, odstartovaných leteckou katastrofou v Tichomoří, měl jsem opět husí kůži. Od začátku filmu nebyla první a než naskočily finální titulky, dostavilo se mrazení po celém těle ještě mnohokrát. Tandem Zemeckis/Hanks předvedli v „Cast Away“ v roce 2000 absolutní filmové mistrovství. A jak šel čas, ukázalo se že stvořili částečně až kult. Ani se mi nechce počítat, kolikrát se už ve filmech od uvedení „trosečníka“ do kin ozvalo ve scéně, když někdo padá do vody a ostatní ho ztrácejí, ono srdceryvné „Wilsonééééé….“. I to je jedna ze zasloužených poct, kterou si tvůrci vydobyli u kolegů z branže. Tom Hanks se s rolí obtloustlého manažera ve středním věku z amerického Memphisu, nesportovce a zcela civilizovaného – okolnostmi náhle vrženého na pustý ostrov, kde bez sebemenší průpravy náhle musí bojovat o holé přežití, vypořádal způsobem, na který nezapomenete. A nepochybuje o tom, že naprosto bravurně!! ** Jedinou slabinou pro mne byla hudba. Až příliš byla podobná hudebnímu soundtracku předchozí filmové lahůdky Zemeckis/Hanks z roku 1994 „Forrest Gump“. Ty tklivé klavíry Alana Silvestriho mě najednou z fascinace „trosečníkem“ vyrušily a odvedly moji pozornost. Asi jako kdyby vám někdo cizí v kině zničehonic začal ťukat na rameno a na něco se vás vyptávat. Bylo by ale nefér strhávat za to bodíky, hudba ve filmu skvěle příběh dotváří a na patřičných místech loví z pozorného diváka emoce, o kterých před shlédnutím ani nevěděl, že je ještě má. Ode mě je to za plných 100%. ()

Danny Nolander 

všechny recenze uživatele

Spolupráce Toma Hankse a Roberta Zemeckise se zřejmě osvědčila. Stejně jako jejich předchozí snímek ''Forrest Gump'', i tento na mě zapůsobil. Prakticky se polovinu filmu nepromluví, ale to zde není ani nutné. Je fajn vidět, jak se Chuck učí na ostrově žít, lovit, vyrábět si loď, a podobně. A že nejsem jediný koho zajímá jakou cestou se Chuck rozhodl nakonec vydat? :) ()

panki9922 

všechny recenze uživatele

Po druhom zhliadnutí v originálnom znení snáď ešte lepší filmový zážitok. A teraz ma ospravedlňte, musím ísť... ale viem čo musím urobiť. "I gotta keep breathing. Because tomorrow the sun will rise. Who knows what the tide could bring? ()

Heywood 

všechny recenze uživatele

Ještěže nemám šanci ovlivnit Oscary. Mě tento film vůbec nesedl a připadal mi natočený pro efekt a slávu Hankse. Vůbec jsem neviděl trosečníka, ale pozéra, příběh mě v konci téměř otrávil. Jak vidno, v hodnocení se od většiny liším, také jsem si to podruhé už nepustil. ()

Atron 

všechny recenze uživatele

Vadily mi technické nesmysly - běžící motor letadla na hladině moře, když zbytek letadla je na dně, suchý obsah balíků vylovených z moře, vždycky se o něco zraní a pak už je zase zdravý... a ten cajdák na konci si opravdu mohli odpustit. A to ještě pomíjím ten nesmysl s neotevřeným balíkem. ()

Veeria 

všechny recenze uživatele

Jedna z životních rolí Toma Hankse, naprosto úchvatný herecký výkon! Snímek dělá speciálním i Wilson a závěrečná scéna. ()

PanPyzamo 

všechny recenze uživatele

O filmu Trosečník jsem slyšel již mnohokrát, protože se jedná dnes už o klasiku, kterou viděl nejeden fanoušek Toma Hankse. Ten zde opět zazářil a ačkoliv se nejedná a takovou pecku, jako třeba Forrest Gump, tak i přes to se jedná v mých očích o skvělý film. Zápletka je vcelku jednoduchá. Kouzlo je v tom, že se to tak úplně nepovede podle plánu a naše hlavní postava se ocitne na ostrově, kde nikdo není. Zde začíná všechna ta zábava. Celý ostrov jakoby lusknutím utekl. Fakt mě to bavilo. Nádherné prostředí, ovšem skrývající hlad a samotu, ačkoliv netrvá dlouho a náš hrdina si najde míč, se kterým se začne bavit. Možná bláznivé, ale kdo by se nezbláznil po tak dlouhé době sám na ostrově bez nikoho a ještě s tím pocitem, že můžete zemřít. Ve finále jsem byl s filmem spokojen možná až malinko na konec, který byl dle mého názoru už lehce natažený. Zkrátka jak už jsem zmínil ten ostrov je hlavní a zdaleka to nejlepší, co tento film nabízí a jakmile skončí, tak už je to celkem nic moc. Naštěstí netrvalo dlouho a film skončil. Za mě teda skvělý film, který doporučuji. 8/10 ()

Syndrom 

všechny recenze uživatele

Paneboze. Videl sem to znovu od 9 let a ani v nejhlubsim podvedomi si nevzpominam, ze je to metafora na rozchod. Co se dozvim priste? Ze 2001 odysea je ve skutecnosti o tom, jaky to je kdyz spravujete kompa? Ze Apokalypsa je o fotbalovym soustredeni? Kane o povyseni v praci?! ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 6/10 ... Vizuální stránka: 6/10 ... Soundtrack: 5/10 ... Didaktický potenciál: 5/10 ... Celkový dojem: 6/10. ()

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (více)

Reklama

Reklama