Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přichází ze vzdáleného světa, aby lovil lidi pro zábavu. Neviditelný a ozbrojený smrtícími zbraněmi nemilosrdně stopuje svou lidskou kořist a zanechává za sebou zmrzačené mrtvoly. Nyní si vybral městskou džungli. Los Angeles, kde právě zuří válka drogových gangů, je perfektní půdou pro Predátorovy smrtící hrátky. Tvrdohlavý policista Mike Harrigan (Danny Glover) se však odmítá vzdát bez boje. (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (57)

  • Stephen Hopkins prozradil, že se kvůli hlavní roli sešel se Stevenem Seagalem. Seagal chtěl hrát postavu psychiatra CIA, který se vyzná v bojových uměních. Hopkins ale jeho obsazení odmítl, protože chtěl, aby hlavní postava byla typem "průměrného Joea". Nakonec byl do hlavní role obsazen Danny Glover (Mike Harrigan). (VSVB)
  • Jedním z důvodů, proč v Predátorovi 2 nehrál Arnold Schwarzenegger, který hrál hlavní roli Dutche v jedničce, je ten, že studio Fox mělo omezený rozpočet a nechtělo hercovi zaplatit dodatečných 250 tisíc amerických dolarů. Tehdejší šéf studia Joe Roth prostě řekl: „Přes tohle vlak nejede.“ Po letech tyto zákulisní informace prozradil producent John Davis. (Posheidon)
  • Kaskadér Henry Kingi, který hrál v prvním Predátorovi (1987) jednoho z vojáků, si v tomto díle zahrál postavu El Scorpia. (Fenk)
  • Scéna, kde Anna (Elpidia Carrillo) vypráví na kameru o událostech z předchozího filmu, byla vystřižena. (Fenk)
  • Natáčení prvního Predátora (1987) v džungli bylo velmi obtížné, ale natáčení dvojky v Los Angeles paradoxně také. Filmaři v postranních uličkách často zápolili s hromadami odpadků a s hromadami krys. Situaci asi nejlépe demonstruje skutečnost, že členové štábu jednou při přípravě scény našli mrtvolu a museli tak kontaktovat úřady. (dopita)
  • Celosvětová premiéra proběhla 19. listopadu 1990 ve Westwoodu. (Varan)
  • Natáčelo se od 20. února do 8. června 1990 v Kalifornii. (Varan)
  • Skupinu Predátorů hrají hráči basketbalového týmu Los Angeles Lakers. Danny Glover (Harrigan) byl jejich velkým fanouškem, a když produkce potřebovala několik velmi vysokých lidí do role Predátorů v pozadí, požádal je o pomoc. (Danny F.)
  • V místnosti s trofejemi se objeví mimo jiné i lebka Vetřelce (jako pocta komiksu "Alien vs. Predator") předjímající pozdější crossover Vetřelec vs. Predátor (2004) a několik videoher s tímto názvem. Ve filmové sérii Vetřelec (od r. 1979) naproti tomu nikdy nebyl žádný odkaz na Predátora. (ManOfPhoenix)
  • Mike Harrigan (Danny Glover) má ve filmu zbraně Desert Eagle (ráže .44 magnum), CAR-15 s granátometem M203 (ráže 40x46 mm) a Benelli M1 Super 90 (ráže 12 Gauge). (dc125)
  • Celosvětové tržby: 57 169 413 amerických dolarů. (StrYke)
  • Premiéry filmu: 21. listopadu 1990 – USA, 10. ledna 1991 – Austrálie, 15. února 1991 – Finsko, 26. dubna 1991 – Švédsko, 30. dubna 1991 – Francie, 30. května 1991 – Německo, 4. června 1991 – Španělsko, 16. dubna 1992 - Československo. (StrYke)
  • Rubén Blades (Danny Archuleta) při natáčení rozhovoru k filmu neuposlechl výzvu, aby se vrátil se před kameru, proto režisér Stephen Hopkins vstoupil do záběru a nekompromisně herce napomenul. Rozhovor nikdy nebyl zveřejněn a později byl natočen nový. (BloodMax)
  • Predátor tu používá nové druhy zbraní: vrhací kotouč, kopí a vrhací síť. (BloodMax)
  • Dlouho byl favoritem pro hlavní roli Patrick Swayze, ale zranění během natáčení Hrozby smrti mu znemožnilo účastnit se dalšího fyzicky náročného natáčení. Hlavní roli poručíka Harrigana nakonec získal Danny Glover. (Bauer)
  • Režisér filmu Stephen Hopkins vysvetlil, akú úlohu mal Arnold Schwarzenegger (Dutch) zohrať v pokračovaní: "Myslím, že by to bolo v pohode, v skutočnosti, úvodnou scénou filmu mali byť títo chlapci, ktorí hrajú golf na golfovom ihrisku a pristáva helikoptéra, je tam chlap s bielym vlasmi a hrá golf a muži z helikoptéry zvolajú „Je späť !“ a Arnold s bielymi vlasmi a jazvou na tvári sa otočí. On a Danny Glover (Harrigan) by sa spojili. Popravde si myslím, že to bolo tým, že Jim Cameron, pre ktorého som predtým pracoval, povedal Arnoldovi, že chce, aby robil Terminátora 2 (1991), a že nechce, aby hral v obidvoch filmoch. Asi tušil, že by to nedopadlo dobre, keďže sa na Terminátora 2 pripravoval dlho. Mám pocit, že Arnold si musel vybrať a jednoznačne to bola skvelá voľba, pretože Terminátor 2 je jedným z veľkých sci-fi filmov.“ (DJ Rocco iNc)

Související novinky

Predátora čeká další sequel

Predátora čeká další sequel

26.06.2014

Začalo to Predátorem a Predátorem II, pokračovalo crossovery Vetřelec vs. Predátor a Vetřelci vs. Predátor 2 a nakonec přišli Predátoři. Jakýs takýs sequel jedničky, kterým chtěli Robert Rodriguez … (více)

Klepy, plky a floskule

Klepy, plky a floskule

02.10.2006

Asi takhle by se dala ve zkratce charakterizovat situace okolo údajné přípravy dalšího projektu o populárním vesmírném lovci lebek. Predátor z roku 1987 se pod taktovkou Johna McTiernana (a maskou… (více)

Vyhoďme ho z kola ven...

Vyhoďme ho z kola ven...

10.06.2006

...a ukažme si na něj prstem. Před několika dny se filmová mašinerie opět rozhoupala k akci a vydala prohlášení o režisérovi pokračování nejzmršenějšího a zároveň nejočekávanějšího scifi horroru,… (více)

Reklama

Reklama