Reklama

Reklama

Hospoda

(seriál)
Česko, (1996–1997), 22 h 45 min (Minutáž: 24–29 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jiří Drejnar

Kamera:

Alois Nožička

Hrají:

Petr Nárožný, Ladislav Potměšil, Bronislav Poloczek, Jiří Menzel, Jan Kanyza, Jiří Krytinář, Pavel Vondruška, Václav Knop, Věra Tichánková, Lubomír Lipský st., Josef Dvořák, Zuzana Bydžovská (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(52)

Do hospůdky tři schůdky, z hospody tři schody. Oblíbený sitcom z prostředí malé pražské hospůdky a o neobyčejně veselých příhodách denních štamgastů. (TV Nova)

Recenze (700)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Já to fakt, fakt nechápu, protože tohle má tak malé hodnocení.. Jak je to možné!? Vždyť tohle je od A do Z majstrštik, kde hapruje snad jenom jeden, nebo dva díly z dvaapadesáti, jinak jsou to záležitosti minimálně na čtyři hvězdy, často na všech pět. A proč je to tak skvělé? Především obrovskej výkon scénáristů v kombinaci s improvizací výtečného obsazení. Navíc, který jiný sitcom dokáže vytočit tak skvělou atmosféru jen v jedné jediné místnosti (a taky na jedné uličce na záchodcích, abych byl přesný). Mimochodem, hlavní jsou tu postavy, všeobecně geniálně napsané, od těch mrzkých a proletářských (PAN Babula, Novák), přes inteligenci (doktoři psychiatrie a práv) až po ... Až po něco hodně, hodně bizarního v podání hospodského obsazení v duu Nárožný / Dvořák. "Vy ignoranti, vy malamuti, vy medajle starý rakouský vysloužilý!" ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Sestava Nárožný, Kanyza, Potměšil, Poloczek, Menzel, Knop a Dvořák je naprosto excelentní. Fóry se údajně částečně improvizovaly přímo na place, což je vzhledem k umu výše zmíněných radost poslouchat. Nechybí solidní porce ironie, škodolibosti a přijatelně dávkovanýho šimrání na bříšku každýho gaučovýho buřta, najde se i trocha vkusu a chytrosti. Hospoda je nejslabší paradoxně v těch chvílích, kdy se jí dostává tématu nebo příliš zjevných karikatur - a naopak jí to sluší tam, kde může jen tak žvanit u stolu a dopřát si decentní satiru. Některý epizody po letech dozrály do zajímavých rozměrů. (: ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Mnohé postavy jsou vyloženě stupidní a bezduché, ale jako hospodská zábava to funguje. Skvělé herecké obsazení tomu určitě napomáhá, i když tupost postavy Broni Poloczka mě fakt štve. Ale v tomto seriálu vůbec tupost, násilí a kličky vítězí. Kéž bychom i dnes platili ceny, které v seriálové hospodě platí hosté. ()

kingik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkově asi nejlepší český sitcom, ale hlavně díky hercům, kteří byli vybráni dobře. Potměšilovi jsem jeho věčně zarostlého a umolousaného štamgasta věřil nejvíc, a ani právník Jana Kanyzy nebyl k zahození, a co teprve skvělý záporák Václava Knopa, ale třeba doktor Prášek Jiřího Menzela byl docela křečovitý, protože Menzel není výrazný herec. Některé díly byly velmi nápadité, ale jejich nevyrovnanost byla mnohdy slabinou a prostředí hospody se podařilo vystihnout věrohodně. Obdivuji scénáristy, kterým po tolika epizodách nedošel dech, ale vzhledem k tomu, že do hospody nechodím a toto prostředí mě neoslovuje naplno, tak zůstanu u 3 hvězdiček. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Dost podhodnocený seriál, podle mě proto, že je veřejností spojen s TV Nova. Ovšem tohle narozdíl od současného telenovelovitého braku nebo Policajtů z předměstí je, jako kdyby jste srovnávali v automobilovém průmyslu Ladu a Ford. Je to kvůli přítomnosti předních našich herců v hlavních, ale i ve vedlejších rolích, a typického českého lidového humoru. Tomu se kolikrát nelze nezasmát. Plusem též je, že Nova se z Hospody nesnažila dělat sitcom západního vzoru, jako tak učinila u Nováků a činí u Comebacku - umělý smích hovoří za vše. Kvalita dílů je docela dobrá, sem tam se hlavně v druhé sezóně najdou nepořadené díly, ale přišlo mi, že víc je těch povedených. Z postav mě nejvíce zaujal hlavně Jarda Dušek Petra Nárožného - kolikrát i automat na hlášky. Celkově si tedy seriál zaslouží z mého pohledu pět hvězd, původně jsem hodnotil za čtyři, ale když čtu některé kritické komentáře a mám zároveň před očima některé vtipné situace ze seriálu, nemohu jinak. A také proto, že Nova kromě Hospody, Rulety a prvopočátků Tele Tele a Gumáků je se svojí tvorbou dosti tragická. "Tak vy jste věděl, že je to člověk a ne ženská?" ()

Galerie (45)

Zajímavosti (152)

  • Ve 14. epizodě s názvem "Obránci" ve scéně, kdy nadporučík Žalud (Stanislav Zindulka) předvádí účinnost slzného plynu, lze poznat, že herec místo stříkání slzného plynu zvuk pouze simuluje pusou. (Thommy91)
  • Třetí série Hospody se měla natáčet i přes úmrtí Jaroslava Dudka. Bylo napsáno 10 dílů, na sedm z nich si nechala Nova na jaře 2001 vypracovat dramaturgické posudky Gustavem Oplustilem. Samotná dramaturgická schůzka se konala až v roce 2005, kdy bylo od projektu upuštěno, neboť se z osazenstva stali již ctihodní pánové v letech a situace, do kterých by se dostávali by vyzněly dětinsky. Z dramaturgických posudků (samotné scénáře se nedochovaly), které jsou na oficiálním facebookovém profilu seriálu, se můžeme dozvědět i názvy dílů (1 - Návrat, 2 - Kalkulace, 3 - Šolích, 4 - Vedoucí, 5 - Medium, 7 - Marodi, 10 - Marketing). Ve třetí sérii se Jonáš (Václav Knop) měl stát poslancem, Václav Novák (Ladislav Potměšil) se měl  vracet domů z vězení a nastoupit k Babulovi do kotelny. Rovněž měla přibýt nová postava novináře Meluzína, který nahrazoval MUDr. Práška, neboť jeho představitel Jiří Menzel se za účast v seriálu styděl a odmítl v něm pokračovat. (cundak)
  • Do hospody vedie dovedna šesť schodov (2+4), nie tri, ako sa spieva v titulnej skladbe. (Lukoh)

Související novinky

Zemřel Ladislav Potměšil

Zemřel Ladislav Potměšil

12.07.2021

Ve věku 75 let dnes v nemocnici Motol opustil český filmový svět herec Ladislav Potměšil. S informací o úmrtí přišel deník Blesk s odkazem na vyjádření Potměšilova syna Jana. Herec známý například z… (více)

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Bronislav Poloczek (1939 - 2012)

Bronislav Poloczek (1939 - 2012)

16.03.2012

Po vleklých zdravotních problémech dnes zemřel ve věku 72 let herec Bronislav Poloczek. Pocházel sice z hornické rodiny, ale vzhledem k otcovým problémům s účastí ve 2. světové válce pod britskou… (více)

Reklama

Reklama