Reklama

Reklama

Když se šílený zločinec začne považovat za génia, je čas poslat za ním Jamese Bonda. Pierce Brosnan v hlavní roli britsko-amerického akčního filmu. Tajný agent Jejího Veličenstva James Bond dostane za úkol prověřit aktivity mediálního tiskového magnáta Elliota Carvera. Jeho noviny a televizní stanice totiž s podezřelou hbitostí přinesly zprávu o zkáze britské válečné lodi Devonshire. Ta se z neznámých důvodů ocitla v čínských teritoriálních vodách a potopilo ji pravděpodobně torpédo z čínského bojového letounu. Bond však zjistí, že to byl ve skutečnosti Carver, kdo Devonshire poslal ke dnu. Jednak tím získal atraktivní materiál pro nejnovější vydání svého deníku Zítřek, jednak z vraku lodi ukradl raketu s jadernou hlavicí. Ze své lodi, která je pro radary neviditelná, hodlá střelu vyslat na Peking, aby vyvolal konflikt Číny a Británie a následnou globální válku. A hlavně aby pak rozšířil své mediální impérium po celé planetě. James Bond a jeho čínský protějšek, půvabná agentka Wai Lin, však ještě neřekli své poslední slovo... (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (60)

  • V severoamerických kinech film utržil 125,3 milionu amerických dolarů, celosvětově pak 333 mil. (NIRO)
  • Pierce Brosnan (James Bond) si v jednom rozhovoru postěžoval na Teri Hatcher (Paris Carver). Prý měla často zpoždění a nechávala ho na place čekat celé hodiny. (Duoscop)
  • Celosvětová premiéra proběhla 9. prosince 1997 v Londýně. (Varan)
  • Natáčelo se od 1. dubna do 5. září 1997 v Anglii, Francii, Německu, Mexiku, Thajsku a na Floridě. (Varan)
  • Aero Vodochody bylo začátkem roku 1997 produkční společnosti EON požádáno o pronájem dvou letounů L-39ZA (včetně pozemního personálu a pilotů) pro natáčení létání v horách, včetně imitace vzdušných soubojů a přistání na horském letišti. Bylo rozhodnuto, že Aero poskytne pro natáčení jeden letoun a potřebný tým mechaniků. Na natáčení byly použity celkem tři letouny L-39ZA: jeden z Aera (výrobní číslo 5321), se kterým se natáčely létací scény, a dva v minulosti používané letectvem NDR (výrobní čísla 1002 a 1013). Letouny z NDR posloužily jen k natočení záběrů, v nichž popojíždějí na letišti. Místo Pierce Brosnana (James Bond) létal ve filmu Ladislav Šnýdr, který v Aeru tehdy pracoval jako vedoucí zkušební pilot. Šnýdr s letounem přiletěl na letiště v Pyrenejích z ČR (zpět do ČR s ním letěl zkušební pilot Vladimír Kvarda). Na natáčení příslušných scén se ještě podíleli piloti Mark Hanna z Británie a Rolf Muem z Norska. Pro pořízení některých detailů používali filmaři i samotnou přední část trupu, jejíž fragment byl vybaven přípravkem, na který bylo možné v několika polohách upevnit kamery. Část stroje se objevuje i ve scéně, kdy radarem nezachytitelná loď nejprve v čínských vodách potopí britskou fregatu a poté sestřelí jeden ze dvou hlídkujících Migů. Není to ale celý L-39ZA - jen se na pár sekund ukáže horní okraj palubní desky zadní kabiny, doplněný o nesmyslnou červenou žárovku, která má imitovat zachycení letounu jako cíle pro raketu. (Rollo_Tomasi)
  • Letiště, které se ve filmu nachází "někde na Kavkaze", je ve skutečnosti ve francouzských Pyrenejích, poblíž španělských hranic. Jmenuje se Peyragudes Altiport, je ve svahu pod horským střediskem Peyresourde a slouží pro provoz vrtulníků a malých sportovních letounů. Délka jeho dráhy je 340 m a výškový rozdíl mezi jednotlivými konci je 47 m. (Rollo_Tomasi)
  • Při honičce na motorce se v záběru objeví nákladní vůz IFA, vyrobený v NDR, důvěrně známý i z našich silnic. (offlineman)
  • Loď Elliota Carvera (Jonathan Pryce) skutečně existuje. Jmenuje se Sea Shadow a jedná se o experimentální stealth plavidlo amerického námořnictva. Postavila ji firma Lockheed Martin, která sestrojila například také stealth letoun F-117 Nighthawk či špionážní SR-71 Balckbird. Závěrečná scéna filmu pak byla natočena v doku HMB-1, který sloužil k ochraně loďi Sea Shadow před špionážními satelity. Na přelomu dubna a května 2012 bylo Sea Shadow společně s dokem HMB-1 prodáno v aukci za 100 420 amerických dolarů. Kupec byl povinen dát je do šrotu. Důvodem prodeje byly složité administrativní podmínky pro umístění v muzeu. (Ostrovan211)
  • V této bondovce měl poprvé agent 007 (Pierce Brosnan) mobilní telefon. Byl to fiktivní Ericsson JB988. Jeho dotykový displej vycházel z modelu R380. (Pumiiix)
  • Mezi product placement (tedy reklamu, umístěnou do filmu) patří BMW, L'Oréal Cosmetics, Heineken Beer, Dunhill, Ericsson Phones, Omega Watches, Smirnoff a Avis Rental Car Hire. Šlo o první film, jehož celý rozpočet - zhruba 110 milionů amerických dolarů - pokryly právě příjmy z propagace zmíněných firem. (becki_tu)
  • Producenti letmo zvažovali možnost vytvořit filmovou sérii, založenou na postavě Lin (Michelle Yeoh). (becki_tu)
  • Teri Hatcher (Paris Carver) musela své scény natočit co nejdříve, protože na začátku práce zjistila, že je těhotná. (becki_tu)
  • Děj druhé poloviny filmu byl umístěn do Vietnamu, ale tamní ministerstvo kultury natáčení nepovolilo. Produkce se tak rozhodla použít Thajsko a Saigon byl přepsán na Bangkok. (becki_tu)
  • Během natáčení bylo zničeno patnáct BMW 750. (becki_tu)

Související novinky

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

17.05.2016

Držitel cen Grammy a Emmy, britský skladatel David Arnold, chystá na neděli 5. června svůj první koncert v České republice. Autor hudby k velkofilmům Hvězdná brána, Den nezávislosti, Casino Royale a… (více)

Reklama

Reklama