Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ellen Ripleyová je už 200 let po smrti, ale vědci ve službách vojenské organizace se rozhodli, že ji ze starých krevních vzorků znovu „oživí“... Na zdravotnické výzkumné lodi Auriga z těla obnovené Ripleyové vyoperuje dr. Gediman malého vetřelce. Ripleyová je evidována pod číslem 8, které má vytetované na paži, a je spoutaná. Dr. Gediman je pokusem nadšený, ale generála Pereze zajímá, jak je možné, že má Ripleyová i paměť. Doktoři jí pokládají za úspěch genetického křížení, generál ji však chce nechat zlikvidovat, protože než kdysi zemřela, pokoušela se vyhladit vetřelce, a on má obavy, že se k tomu vrátí. V lodi je totiž také vetřelec-královna, o kterou se generál s doktory stará a která má brzy začít snášet vejce.... Dr. Gediman vysvětlí Ripleyové, že jí klonovali ze vzorků jejího těla, které našli. Ona mu řekne, že královna brzy porodí a on i s ostatními zemře. Druhý lékař jí ale vysvětluje, že si dokázali vetřelce podrobit a mohou je využívat. Přilétá obchodní loď Betty s kapitánem Elgynem a s potravou pro královniny potomky – zmrazenými lidskými těly. S Elgynem přiletěla i Call, která večer pronikne do střežené oblasti a chce Ripleyovou zabít. Přitom dojde k bitce se stráží a ve stejném okamžiku se vetřelcům podaří ze střežené laboratoře uniknout... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (976)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Napoprvé jsem na čtyřku Aliena zamířila do kina a odcházela z něj s výrazem tváře, co by se dal charakterizovat jako "kousnutí do nezralého citrónu". Patláma, matláma, paprťála - přišlo mi to jako divný guláš, do kterého scénárista najebal přemíru vzájemně nepadnoucích ingrediencí a když došlo koření, tak do toho ještě trochu naflusal. No, salmonelóza hovnóza z toho nebyla, ovšem nepochutnala jsem si. Reprízu v TV jsem dala z nudy o několik let později a napodruhé už mi to nepřišlo tak slabé, vlastně jsem se chvílemi i dobře bavila... a někdy taky ne. S hodnocením zamířím k čerstvějšímu dojmu a nastřílím filmu 70%. Dobrého scifka je prostě málo, fanoušek tohoto žánru holt musí být shovívavý: nemusí hned pršet, stačí když kape kyselina. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Určitě to není tak špatný film, jak o něm spousta lidí vykládá. Je sice nejslabší z celé série, ale s trojkou prohrál jen o prsa. Jen doufám, že už nikdo nebude vymýšlet pětku, protože to by celou sérii degradovalo takřka někam na úroveň hororových seriálů typu Halloween apod. Nevěřím totiž, že by na tohle téma mohlo být ještě vymyšleno něco originálního. ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý akčný sci-fi horor, ktorý je záverečným dielom tejto kultovej série. Má dosť dobrý príbeh odohrávajúci sa dvesto rokov po minulých udalostiach, Ellen Ripleyová je na vesmírnej vojensko-vedeckej stanici naklonovaná, aby z nej získali všetko potrebné na vytvorenie votrelca, čo sa aj podarí a žoldnierska loď práve priviezla ľudí na infikovanie, čo má za následok vznik viacerých votrelcov, ale tým sa podarí uniknúť a tak sa Ripleyová musí so žoldniermi spojiť, aby unikli do záchranného modulu. Spracovanie nie je zlé, ale je skôr sklamaním. Celková zápletka je výrazne lepšia, ako v predchádzajúcom diely, prechod skupiny postáv cez územie s votrelcami, aby mohli uniknúť je viac než dostatočná, ale nanešťastie sa tu len málokedy niečo deje. Po úvodnej polhodike, ktorá zoznámi so všetkými zúčastnenými sa už votrelcom podarí uniknúť, takže na pár minút je to slušná zábava, ale potom tempo výrazne upadne, zase sa nič dôležité nedeje, opäť príde nejaká tá kratšia akcia a zase nič a až záverečná dvadsaťminútovka je už dosť vydarená. Takže samotní votrelci tu postavám nerobia takmer žiadne problémy, narazia na nich asi len dvakrát. Akcie je tu málo, ale je na tom dobre. Strety s votrelcami sú nápadité a v rámci série dosť drsné, takže keď sú práve v obraze, je sa na čo pozerať. Zaujala ma hlavne evakuácia vesmírnej stanice, naháňačka pod vodou alebo celý záver. Čo sa týka samotných votrelcov, tak na rozdiel od predchádzajúceho dielu je už opäť všetko tak, ako aj má byť, votrelci sú klasickí a je radosť nanich pozerať a ani ten záverečný mutant nesklame. Herecké obsadenie je celkom slušné, okrem Sigourney Weaver poteší hlavne Ron Perlman, Winona Rider, Brad Douriff a iní, ale ich postavy nie sú až tak zaujímavé, ako by mohli. Réžia nie je zlá, ale tu už vôbec nejde o budovanie atmosféry, čo je škoda, ale technická stránka je výborná. Rovnako ako trojka ani tento diel nemá na prvé dva, ale aj tak je to slušná zábava, ktorá sa dá občas pozrieť. Len škoda, že samotní votrelci sa tu ani moc nevyskytujú. Objektívna kvalita filmu- 65%, film sa páči mne na 63%. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si včera (25. 4. 2009) znovu hodil DVD do přehrávače, očekávaje že tato repríza upevní mé čtyřhvězdičkové hodnocení či jej dokonce zvýší na pětihvězdu, ale dopadlo to přesně opačně a musel jsem jít s hodnocením níž. Absolutně mi nevadí zápletka se vzkříšením Riplyové (ne tak už z prstu vycucaný příběh o ataku vetřelců na vojenskou vesmírnou loď) ani člověko-vetřelčí mutant (vůbec není k smíchu). To co mi na čtvrtém pokračování Vetřelce vadí, je scénář, respektive způsob jakým je v něm popoháněn děj a jak se k divákovi dostávají zásadní informace. Je v tom pramálo plynulosti, zato hodně vykonstruovanosti - scénárista nedovede hladce protáhnout postavy celým filmem a rozvíjet jejich charaktery a tak to vypadá, jako by je na konci každé scény někdo vyresetoval. Většinu podstatných informací se dozvídáme natvrdo v dialozích, které jsou většinou pojaté jako hádky a dochází k nim očividně opravdu jen proto, aby se divák z emotivních výstupu nějaké postavy dozvěděl, proč se děje to a to, neboť mimo tyto popisné pasáže jsou v nich slyšet jen nepodstatné nadávky...A propos, proč by se měl scénárista snažit dialog nějak smysluplně stavět a pointovat, jestliže je tu vždy možnost - když už se neví kudy kam - aby někdo zařval "Držte huby!"... Jeunetův vizuální cit film zachraňuje jen velmi nesměle, design vesmírných lodí i různých příšerek je sice fajn, ale jedá se jen o slabý odvar domácích filmů nadaného Francouze. Nakonec se tedy přikláním k hlasům, co Vzkříšení označují za nejslabší článek série. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Jeunet dokázal s Whedonovým scénářem v zádech nemožné. Slábnoucí sérii poslal zpátky na vrchol, rozvířil dech beroucí studnici nápadů a předcházející Fincherovu vizi si dal bez problémů k svačině. Každá zlomová scéna je ukázkou prvotřídního napětí a ať už sleduji dokonale dopointovaný útěk pod vodou nebo uchvacující panoptikum starších pokusů, můžu se jen spokojeně usmívat nad tím, jak úžasně odvázané celé Vzkříšení je. Když je pak z Ripleyové úžasná bytost s nevídaným charizmatem a kruh se v samém závěru uzavře, přemýšlím dokonce, jestli tenhle troufalý pokus není nejlepším dílem ságy. Scottova jednička nakonec vyhrává o prsa, ale protože je tady druhá polovina filmu tím nejlepším, co jsem kdy ve filmovém Alienversu viděl, není o nejvyšším hodnocení třeba pochybovat. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (44)

  • Součástí kostýmů hlavních postav je i obuv španělské značky New Rock, která vyrábí boty pro metalisty, motorkáře či gothiky. (ČSFD)
  • Ve scéně, kdy startuje raketoplán, osloví Johner (Ron Perlman) Vriesse (Dominique Pinon) přezdívkou Ironside. Jedná se o odkaz na stejnojmenný seriál Ironside (od r. 1967), jehož hlavní hrdina je, stejně jako postava Vriesse, na vozíku. (Yokolobuna)

Reklama

Reklama