Reklama

Reklama

Monstrum

(seriál)
Trailer 1
USA, (2022–2024), 9 h 53 min (Minutáž: 45–63 min)

Hrají:

Evan Peters, Richard Jenkins, Niecy Nash, Michael Learned, Molly Ringwald, Karen Malina White, Penelope Ann Miller, David Barrera, Shaun Brown (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(11)

Obsahy(1)

Usvědčený zabiják Jeffrey Dahmer (Evan Peters) za víc než deset let zavraždil sedmnáct mladých kluků a mužů. Jak to, že tak dlouho dokázal unikat spravedlnosti? (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (338)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Povedené drama o jednom masovém vrahovi. Povedené v hereckých výkonech, kde Evan Peters jednoznačně exceluje. Povedené ale i v psychologii hlavní postavy, které to divákovi nezjednodušují. Naopak. Chvílemi na mě tenhle seriál působil skoro jako nějaká podrobně rozepsaná charakteristika jednoho magora. Kdo, proč, za jakým účelem. Jen těch deset dílů je na podobné téma přeci jen docela dost. Kratší by to klidně být mohlo a divák by o nic zásadního nepřišel. Natočeno je to ale tak sofistikovaně, že ačkoliv tu nechutností příliš není, více jak tři díly naráz divák prostě nedá. Hodně náročné na sledování. Nicméně věřím, že daleko náročnější to muselo být pro Evana, který se role zhostil tak, jako nikdo jiný. ()

Immortal17 

všechny recenze uživatele

S naprosto čistým svědomím mohu konstatovat, že toto je možná nejlepší zpracování Dahmerova kompletně celého příběhu. Myslím, že jsem snad v žádném filmu neviděla vše tak podrobně rozebrané do detailů jako v tomto seriálu, a za to jsem neskutečně ráda, jelikož jako čtenář a divák na téma sériové vrahy mě to velice zajímá a silně mě toto zpracování zaujalo. Příběh má neuvěřitelně hutnou, děsivě temnou atmosféru a divák s naježenými chlupy jen s napětím čeká co se bude dít dál. O hereckém výkonu Evana Peterse se ani nezmiňuji, protože opět předvedl proč ho tolik diváků miluje a zbožňuje, zkrátka je to skvělý herec v každé své roli, na svém místě jak se praví. Dokázal již v American Horror Story, že se bez jeho hereckých výkonů prostě a jednoduše neobejdou. Myslím, že to ani lépe nemohlo dopadnout. Bez sebemenšího zaváhání si ode mě zaslouží plný počet 5/5. Nadšenci kriminalistiky a historie sériových vrahů se mnou nebudou nic jiného než souhlasit. Rozhodně bych uvítala víc zfilmovaných seriálů podle skutečných událostí na tuto tématiku. ()

Reklama

matestlust 

všechny recenze uživatele

Ač to má řadu moderních klišé, které už se v novodobé tvorbě, speciálně té pod taktovkou Netflixu, prostě objevovat musí, drží se značně reality a reálného JD příběhu a je to opravdu silné kafe i bez krve a detailů. A to nejen co se týče JD činů, ale také všeho kolem, od špatné práce policie, bezmoc sousedů, křesťanství, až po značný fan klub a prodeje autogramů. Seriál jako celek funguje skvěle, těžce se na něj kouká a zároveň se od něj nejde odtrhnout. Každý zde hraje tak jak má, ale Peters zde má definitivně svou životní roli a hodně bych se divil, pokud by nezískal žádné ocenění. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Ať jsem se snažil jak chtěl, ne a ne se do seriálu dostat. Prvních 5 dílů bylo dobře podaných a kloubily faktickou složku s tou filmařskou na jedničku, nechybělo napětí, precizní vykreslení Dahmerovy osobnosti, dostatek těl i celkové vyzobrazení děje okolo. Druhá půlka ale úplně sešlápne z plynu a dojíždí do závěru extrémně nudným, roztahaným a nekonzistentním způsobem, kdy už nepřináší nic nového a opakuje to stejné jak kolovrátek. Všichni seriál přehypovávají, ale tahle 10 hodin dlouhá série má k dokonalosti daleko, nudí, nezabaví a podráží si nohy tím, co Netflix provádí poslední roky skoro všude, a to roztahováním krátkých příběhů do X hodinových forem. Zkrátit o 5 dílů při zachování stejných informací bez nudné vaty a byl by jackpot, takhle je to bída a poslední díly jsem vyloženě odzíval. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Na jednej strane je dobré, že Netflix ukázal celý príbeh do konca, teda až po Jeffreyho "obrátenie" vo väznici a smrť, na druhej strane nemusel toľko so skutočným príbehom manipulovať. Záver dobre argumentačne ohodnotil Trevor. Cieľom Netflixu bolo využiť tento starý a silný prípad hlavne na propagáciu životného štýlu a rasovej príslušnosti obetí, čiže všetko BLM a LGBT je úžasné a nevinné a biely psychopat im ničí ich nepoškvrnené životy. Hoci nie všetky obete boli samozrejme čierne a páchateľ bol evidentne tiež gay. Samozrejme sa poukazuje na neschopnosť polície, ktorá je brutálne rasistická a černochom úmyselne nepomáha. Avšak keď už máme taký veľký príbeh, prečo chýbala odvaha tu ukázať niečo viac? Z tých vrážd, z tej surovosti a kanibalizmu sme tu videli možno pár sekúnd, čo je absolútne nevyužitý potenciál. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (20)

  • Policie nahrála více jak 60 hodin záznamu, na kterém Dahmer (Evan Peters) detailně popisuje svoje brutální vraždy. V jednom případě například osmažil biceps jedné z obětí na oleji, protože mu přišel velký a chtěl vědět, jak chutná. Podle detektivů Dahmer popsal, že maso chutnalo jako hovězí. (NiWi)

Související novinky

Netflix si připsal na konto nečekaný hit

Netflix si připsal na konto nečekaný hit

30.03.2023

Kdybyste si měli tipnout nejsledovanější premiéru Netflixu v letošním roce a třetí nejlepší start v historii streamovací služby vůbec, pravděpodobně byste to neuhodli. Co víc, podobný úspěch nejspíš… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2022

Ke konci roku opět nastal čas na pravidelnou bilanci toho nejlepšího, co na poli kinematografie letos vzniklo. Vybraní uživatelé se v předchozím příspěvku již podělili o svá osobní doporučení na… (více)

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

12.10.2022

Nová minisérie Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera od tvůrce Ryana Murphyho (American Horror Story, American Crime Story) se na Netflixu stala doslova smrtícím hitem. Příběh nechvalně proslulého… (více)

Jeffrey Dahmer ovládl Netflix

Jeffrey Dahmer ovládl Netflix

09.10.2022

Před necelými třemi týdny na největší streamovací službě vyšla nová minisérie Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera. Její titulní postava, pro niž se označení „zloduch“ zdá jako zcela nedostačující,… (více)

Reklama

Reklama