Reklama

Reklama

Že se kariéra Clinta Eastwooda odvíjela především ruku v ruce s kouřícími hlavněmi koltů a s westernem jako takovým, je poměrně známá věc. A jednou z prvních kovbojek, na kterých dnešní držitel čtyř Oscarů participoval, natočenou ovšem až po Leoneho „dolarové trilogii“, byl právě western režiséra Teda Posta Pověste je vysoko z roku 1968. Clinta Eastwood hraje mladého oklahomského rančera Jeda Coopera, který na konci 19. století vinou devíti lynčujících samosoudců, jež ho obvinili z krádeže dobytka a z vraždy farmáře, nyní visí na stromě a čeká na milosrdnou smrt. Ze spárů zubaté ho ale na poslední chvíli zachrání projíždějící šerif Dave Bliss. A dá mu krom života ještě něco navíc. Poté, co se zjistí, že je Jed nevinen, ho vyzbrojí možností pomstít se. S odznakem ruky zákona a s devíti zatykači má nyní za úkol pochytat všechny muže, kteří ho málem zavraždili. Za zmínku jistě stojí i fakt, že western Pověste je vysoko byl prvním snímkem vzešlým z Eastwoodovy vlastní produkční společnosti The Malpaso Company. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (127)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Jdi k čertu, Coopere!" - "Tam už jsem byl, soudce..." Vcelku povedená "americká špageťárna", která by ale bez představitele hlavní role tak dobrá nebyla. Líbilo se mi, jak velký Clint pojal hlavního hrdinu - je to vlastně kombinace jeho dolarového muže beze jména a drsného Harryho. Úvodní dvacetiminutovka s oběšením, odříznutím, převozem a příjezdem do města patří mezi ty nejlepší scény, které jsou v Eastwoodových filmech k vidění. Film má díky přímočarému scénáři dobrý spád, zpomalí vlastně jen při romantické odbočce, po které už ale následuje finále. Zaujala mě i Frontiereho staroškolská hudba se dvěma dosti říznými motivy a Pat Hingle v roli nekompromisního soudce. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Výstižný názov,ktorý presne vypovedá,čo sa tu bude diať,že poväčšinou sa bude vešať vysoko bez náznaku svedomia. Na začiatku sa práve o to snažia intenzívne grupáč tupcov,ktorí chcú vehementne povesiť budúceho maršála Clinta Eastwooda,ale čo čert nechce,urobia chybu a potom kápo vezme spravodlivosť za pačesy a nastáva zúčtovanie... Trocha odlišný western od spolupráce na leoneovkách,kde bol vajgel v hube a drsný výraz,ten tu ostal spolu s minimalistickým vyznením vízie režiséra,ktorého štýl som si užíval aj napriek niektorým logickým dieram v deji,ale o čom snímok je,to je za uši vzaté,že tu sa činmi plytvať nebude s vynikajúcim hlavným predstaviteľom. ()

Reklama

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Začíná to téměř nepřípadně. Hrdina přežije vlastní smrt a je mu umožněno pomstít bezpráví, kterého se na něm dopustilo pár chlapů, kteří udělali hrubou chybu. Je mu, kupodivu, dopřáno přežít druhou vlastní popravu, tentokrát deštěm kulek, aby dokončil své dílo. Čas mezi těmito dvěma pokusy ho zabít je vyplněn mírně šedivým, či spíše bezbarvým příběhem. Msta je dokonána, ale přechází tomu jakýsi pokus o happy end. No Hodný,zlý a ošklivý byl mnohem a mnohem lepší..... ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood mě svou ranou tvorbou mám pocit ještě nikdy nezklamal, dolarovou trilogii považuju za to nejlepší co se dá ve westernovém žánru vůbec najít a na sérii drsných "harrykriminálek" taky nedám dopustit. A nejinak je tomu i v případě tohoto netradičně tradičního westernu americké provenience. Netradiční je svým leitmotivem, kterým je tady názorový střet mezi lidsky, chcete-li subjektivně, spravedlivým hrdinou - federálním maršálem Cooperem (Eastwood) a justičně, chcete-li objektivně, spravedlivým soudcem Fentonem (Hingle), avšak tato vlastně moralizující příchuť nic neubírá atraktivitě příběhu o pomstě za krutý lynč, který v závěru vygraduje až do lehce thrillerové roviny. Veskrze příjemný dojem pak dotváří i klasicky pojatá romantická vložka, byť s nepříliš pohlednou Inger Stevens. Věším čtyři hvězdy. ()

OughJay 

všechny recenze uživatele

Až Eastwood jednou zemře, bude svět postrádat tu největší westernovou legendu... Hang'em High není buhvíjak sofistikovanej a promyšlenej western, ale on ho prostě opět posouvá o úroveň vejš. Mě už snad stačí vidět jen ty jeho grimasy a dvě hvězdičky dávám zadarmo :D Pro lepší hodnocení to možná chtělo o něco monumentálnější závěr, byla škoda, že 3, co ho chtěli pověsit, nechal dá se říct utýct. Chyběla mi tady rychlost jeho koltu no, ale co se dá dělat :) Překvapil mě hudební motiv, kterej kdyby se ve filmu ozýval častějc, mohlo to tomu dát ještě větší rozměr. Morriconova hudba zněla v dolarový trilogii taky vesměs pořád a odvedla třetinu práce, tohle moh bejt podle mě podobnej případ a vidim v tom nevyužitej potenciál, kterýho je fakt škoda. Od televize jsem ale v žádnym případě neodcházel zklamanej, Clint je prostě Clint... :) ()

Galerie (98)

Zajímavosti (17)

  • Jedná sa o prvý film, v ktorom začal Clint Eastwood (Marshal Jed Cooper) s pomocnou réžiou. (J*A*M*B*O)
  • Natáčení probíhalo v Las Cruces v Novém Mexiku. (reich)

Reklama

Reklama