Reklama

Reklama

Silo

(seriál)
  • USA Silo
Trailer 1

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Ve zničené a toxické budoucnosti přebývá v obrovském podzemním silu společenství, které zabírá stovky podzemních podlaží. Muži a ženy tam žijí ve společnosti plné nařízení, o nichž věří, že je mají za úkol chránit. (Apple TV+)

Recenze (104)

verbal 

všechny recenze uživatele

Včera večer u sila komplet jsem se zhnusila, tramtarará, tramtarará, mám to za sebou… Soudruhům z manipulativního prodeje brutálně předražených pleček snobským kokotům se zdařila vskutku unikátní věc. Sebrali totiž snad nejpřitroublejší a nejomletější postapo klišé s výživností maximálně na sto padesát minut repetitivní nudy a nahovnili jej unylou vatou na plných deset hodin hrací doby, čímž uplácali nejnudnější seroš všech dob, proti němuž jsou i takové excelentní uspávačky hadů jako Neznáme věci či jednička a trojka Opravdového detektiva kurevsky odsejpajícími a ultrazábavnými sqosty pro nezbedné narkoleptiky. Seroš natolik hypnotický, že jsem po pětadvaceti minutách každého dílu bez výjimky nynal jako eplem praštěný, a druhý den to musel dojíždět, vděčen všem bohům plíživých nekróz za tlačítko FFW, abych mohl adekvátně ohovnotit a dočkal se toho tolik překvapivého a strhujícího závěru. Ano, tušíte správně, ten unylý festival čarokrásné nudy, jehož jediný jakž takž snesitelný díl pojednával o hodinovém měnění lopatky v generátoru, samosebou uzavřeli ke všemu tomu pomalému točení se kolem ničeho a neumětelskému napínání nenapnutelného ještě i otevřeným konečníkem v podobě snad nejpřitroublejšího a nejomletějšího postapo klišé a hrozně rádoby myslomrdu, jenž tomu navíc propůjčil děsivý „potenciál“ Ztracených. To znamená, že bradypsychický scénárista a nekrotizující dramaturg teď budou chodit kolem horké, řídké sračky tak minimálně dalších pět sezón, až opět kompletně zapomenou, do čeho to vlastně chtěli vyústit, tudíž to zase vyústí do hajzlu. No, já už u toho nebudu, abych náhodou neobrostl mechem, a to i navzdory tomu, že je paní Fergasnová docela qalitní náhon na pravačku. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vypadá to, že tady se rodí další z těch vysloveně vydařených sci-fi záležitostí. Postapokalyptický seriál, který z knižní předlohy evidentně těží absolutní maximum. Stísněná atmosféra, hodně slušné herecké výkony a mezi nimi Rebecca Ferguson, kterou si prostě nechcete nechat ujít. Přesně ten typ seriálu, kde sledujete každou další minutu i když víte, že ho autoři natáhnou na standardní únosnou délku jedné série. Pořád ale seriál, kde se toho v celkovém kontextu neděje zase tak moc, ale vy víte, že nechcete přijít ani o jednu minutu. Knižní předlohu jsem nečetl, takže jsem děsně zvědavej, jak se příběh bude odvíjet dál. Na další serii se tudíž hodně těším. Tak, jako jsem se těšíval na ty nejlepší sci-fi a fantasy seriály posledních deseti let. Silo se mezi ně totiž pravděpodobně zařadí, pokud se to v další sérii nějak neposere...což se také může stát. Tak uvidíme... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„NEVÍME, PROČ TU JSME. NEVÍME, KDO SILO POSTAVIL. NEVÍME, PROČ JE SVĚT MIMO SILO TAKOVÝ, JAKÝ JE…“  Rozbíhá se to pozvolna. Vstřebávám informace, získávám si sympatie k postavám… Ale vono je to celkem roztahaný furt! A místy ukecaný. O sci-fi jde hlavně prostředím, jinak je to spíš detektivní drama. Ten svět je zajímavej, ale o jeho fungování se toho moc nedozvím. Vlastně se toho dozvím celkem málo, na to, jak je to dlouhý. Ale chápu, že k pochopení toho, co jsem viděl teď, budou třeba ještě další série. Každopádně jsem čekal víc.    /// -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Seriál je natočen podle třídílné knižní série Hugha Howeyho (1.Silo, 2.Turnus, 3.Prach). 2.) Filmová práva už v roce 2011 koupila společnost 20th Century Fox. Producenty byli Ridley Scott a Steve Zaillian. 3.) Thx za titule „Veronika Ageiwa“. ///                         PŘÍBĚH  ****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  ** ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Totální Nářez a TV událost roku. Už od prvního traileru jsem věděl, že Silo bude má parketa a ikdyž nejde o žádný akční nářez narvaný násilím, tak mne Silo absolutně pohltilo a nadchlo v jednotlivostech i v celku. Last of us tedy dostalo slušnou kopačku mezi oči. Silo je směsice vícero žánrů. Je to především Postapo-Sci-Fi, které je řízlé noirovou Krimi, hutným Mystery, napínavým a atmosférickým Thrillerem a taky nervydrásající Drama. Tenhle koktejl funguje ve všech ohledech a v žádné poloze není slabý. Žádný díl z 10 epizod není slabým článkem a druhá půlka série graduje opravdu epickým stylem. Celý příběh se odehrává v podzemním Silu, jelikož venkovní svět je zničený a toxický a fungují zde zajímavá pravidla i řád. Seriál je plný mysteriózních záhad, které pomalu, šikovně a chytře divákovi odkrývá. Trochu zamrzí, že jednotlivé odhalení víme dříve než postavy v Silu, takže ten šokující impact není tak působivý, ale nevadí to. Celý seriál neskutečně táhne Rebecca Ferguson, doteď jsem ji jako herečku příliš nevnímal, ale co tady předvádí bere dech. Emocionálně a empaticky jsem se s ní naprosto ztotožnil a prožíval jsem to díky jejímu hereckému talentu neskutečně. Opravdu tady září jak na výsluní. Z herců potěší i Common, který je klasicky nepříjemný a Tim Robbins má taky velmi působivou úlohu. Vychválit musím i samotný sountrack ( úvodní znělka TOP) a jakmile se začlo v seriálu přituhovat, tak sountrack se opravdu dokázal zažrat pod kůži. Taková oprava reaktoru ve 3. díle je tak silný atmosférický nářez, který ve mne evokoval i slavný Chernobyl. Povedlo se i finále, kde očekávané otázky byly zodpovězeny a naopak přibyly další. Čtenáři knih však mají trochu nevýhodu, že se připravují o všechna ta překvapení a odhalení. Letos nic intenzivnějšího už v seriálové produkci neuvidíme. Nádherně návyková a inteligentní záležitost.10/10. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Silo sa mi trafilo do vkusu. Je trochu vidieť, že seriál mal obmedzený rozpočet (mnoho komorných scén v miestnostiach), ale aj tak sa podarilo natočiť veľmi slušné sci-fi, navyše s veľmi dobrým hereckým obsadením. Rebeca hraje ako o život a pomaly stúpa medzi top herečky hollywoodu. Tim Robbins nedostáva zo začiatku takmer žiadny priestor, jeho čas prichádza až v druhej polovici. Prvá séria je taká zoznamovacia a hlavne pátracia. Pátranie po pravde a pôvode Sila i doby pred ním, pátranie po vrahoch a minulosti celkovo. Záverečný diel odkrýva to na čo divák čakal, ale dostávame facku-ouúú, to nie je tak ako sme si mysleli a druhá séria môže byť naozaj zaujímavá. Podľa úspechu, ktorý seriál zaznamenal, môžeme očakávať navýšenie rozpočtu a dúfajme, že nám to prinesie lepšiu kvalitu i vizuál. 80%. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Z finále první série mi to nedává moc smysl a obecně uvěřitelnost toho světa je jen o málo větší než třeba v Hunger Games, ale celkově mě seriál baví velmi. Fajn atmosféra a vizuální stylizace, a Rebecca Ferguson ze sebe herecky potí maximum. A samozřejmě mnou velmi oblíbené téma. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bez stromů, bez slunce, bez noci... bez mozků živoří, v bezmoci.“ Zlaté naše paneláky. Ale když už do postapo králíkárny, tak do stylové. Obří betonová šroubovice, pohřbená hluboko pod zemí, tisíce stísněných kójí a slepých uliček. Nekonečných 170 pater. A výtah zase nejede. Ani cedulku domovník nepověsil... Pěší turistice zdar, shromažďování disidentů zmar. Permanentní pološero, bezvýrazné, zmačkané ksichty, na schodech se mlčky míjejí silážníci a za každým oblým rohem číhá deprese. Nebo uvědomělý občan bonzák, se zevrubnou znalostí Dohody a všeho, co tato betonová Bible zakazuje. Prakticky každý prd. Nejnebezpečnější jsou pak tzv. relikvie, například prázdný obal od cucacího Lipa, ten vás může zabít rychleji, než by švec řekl: „Já chci ven.“ A ve společné jídelně přes celou stěnu POSTAPO OKNO: [][] Co nám ukazuje? [][][] Proč máme být rádi, že jsme kde jsme. [][][] Kolik disidentů už vyfasovalo erární hadr. [][][] Divné svítící body na nebi, vytvářející podivné obrazce, např písmeno W. Co jsou zač a proč tam vlastně svítí? Kdo bude moc zvědavej, už nikdy nebude starej! [][] První série navnadila. Při čekání na druhou zvažuji vlézt do Sila znovu, tentokrát ovšem do knižního. Jen mám strach, aby to manželce něco nepřipomnělo. Po první epizodě totiž vedla divné řeči, chrastila kýblem a strkala mi Okenu. Odbyl jsem ji: „Už zase?! Vždyť jsem okna už čistil... Loni na jaře. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Ani jsem nečekal, že mě to tak chytne. Apple TV opět boduje. Sledujeme seriál podle slavné knižní série. Odehrává se v nespecifikované budoucnosti, kdy se na Zemi něco stane a lidé se musí uchýlit k bydlení pod zemí. Nikdo ale pořádně neví, kdo vlastně silo postavil a co se venku stalo. Od vzpoury uplynulo už 140 let a všechny knihy i hard disky zachycující historii byly zničeny. Příběhem nás provází šerif, jehož žena za svou zvědavost zaplatila nejvyšší cenu. On se snaží jít po jejích stopách a zjistit víc o této temné historii. Má to trochu 70kový nádech. Časem se dozvíme mnohem víc o silu, jeho historii a obyvatelích. Je to plné záhad a postavy mají svá tajemství. Hlavně ústřední postava Jules v podání Rebeccy Ferguson. Budu se těšit na další sérii a možná si přečtu i knižní předlohu. :) "Chci jít ven!" ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Na pohled docela hezké a výtvarně epické i přes uzavřený prostor. Příběhově bohužel nezajímavé, táhlé bez výraznější gradace a se spoustou nezodpovězených otázek, které mě ale nepřesvědčují, abych v případných dalších sériích pokračoval. Nebýt silné herecké sestavy, bylo by výrazně těžší seriál dokoukat. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Doopravdy výborný seriál, jehož jediný nedostatek je, že bude pokračovat a dozvěděli jsme se vlastně velmi málo. Připomíná mi to Město Ember, jenom mnohem temnější. P.S. Podařilo se mi pochopit, co vidíme na monitoru. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Seriálová událost roku? Všechny aspekty seriál splnil na výbornou do takových výšin, že netřeba psát sáhodlouhé komentáře. Teď už zase jen čekat rok, než budeme moct hltat druhou sérii. Skvělá záležitost! ()

Janek 

všechny recenze uživatele

Scifi a postapo je schované venku. Uvnitř je to roztahaná detektivka s divadelními kulisami. Chtělo by to celé zrychlit, do finále se jde hroooozně pomalu a v závěru žádné velké uspokojení nepřijde. Zajímalo by mě víc praktické fungování sila. Za deset hodin se toho dozvíme strašně málo. Co tam jedí? Chovají zvířata? Jsou všichni vegani? Co se učí děti ve škole? Je tam i jiná zábava, než že se běhá po schodech na čas? Působí to tak, že to někdo pouze otrocky překlopil z knihy do audiovizuálu. Film má více možností a ty mi zde přišly nevyužity. Áčkové zpracování, odfláklý scénář. 60%. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Brilantně gradovaný seriál, který Vás ve svých nejlepších momentech zcela strhne. Tak zhruba nějak takto lze v jedné krátké větě popsat seriál Silo, u něhož se s každým dalším dílem doslova kupí nové otázky, z nichž na některé dostanete pouze dráždivé odpovědí vnadící na další řadu. Musím ale smeknout před rozhodnutím tvůrců, že se rozhodli jít cestou pomalejšího vývoje postav i děje samotného, což má za následek ještě citelnější vyniknutí všudypřítomné stísněné atmosféry a přesvědčivě civilních hereckých výkonů. Tohle je zkrátka jeden z těch seriálových počinů, u něhož nechcete přijít ani o jedinou sekundu stopáže a zároveň chcete VÍC. Pokud tedy hledáte neotřelou sci-fi podívanou s perfektně soustruženým scénářem, vězte, že už jste ji právě našli. Výborná práce! PS: Knižní předloha a její další dvě pokračování z pera Hugha Howeyho už jsou na cestě do mé knihovničky, přičemž se už teď nemohu dočkat, až se do nich konečně začtu! (Apple TV+) „The not knowing, it’s gonna haunt you forever.“ ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Ak tretinu série zaberie pobehovanie po schodoch hore dole, tak je Vám asi jasné, že ide o silne nadstavovanú kašu. Zbytočné dejové línie, postavy, vybavovačky každodenných úkonov. Po dvoch dieloch zistíte podstatu života v Sile, hierarchiu obyvateľov, zákony, a potom už Vám scenáristi odmietajú povedať čokoľvek nové, zaujímavé. Sledujete nudné vyšetrovanie či sebevražda nebola vražda. Potom pribudnú ďalšie úmrtia, ale nijako to dej nezrýchľuje. Ťahákom má byť fakt, že na pozadí toho všetkého požmurkáva jeden veľký podfuk. A viete čo? Jeho odhalenie mi vôbec nedokázalo vyvážiť putovanie, ktoré bolo pocitovo ako dve série. Potenciál minimálne na priemernú sci-fi detektívku tam bol, ale ísť cestou rozriedenosti, je cesta do pekiel. Dosť hrozí, že týmto spôsobom sa diváci finále nikdy nedočkajú, pretože absolvovať takéto 3-4 série je nezmysel. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už dávno ma nejaký seriál tak silno nepohltil od prvých sekúnd ako Silo. Mal som pri sledovaní podobné pocity ako z prvých sérií seriálu Lost. Na jednej strane som cítil ako ma scenáristi vodia za nos a nie všetko má tip ťop logické vysvetlenie. Ale má to tak skvelú atmosféru a je to tak dokonale zrežírované, že som sa za ten nos nechal ťahať s radosťou. Konečne som sa dočkal postapo seriálu v ktorom je nielen zaujímavá východzia premisa, ale na rozdiel od napríklad seriálu Snowpiercer, tu sú aj skvelé postavy. Ani jedna ma nesrala tým, že by zrazu urobila nejakú nezmyselnú hlúposť. Získali si ma jak kladné na čele s famóznou Rebeccou Fergusonovou tak aj nepríjemný zloduch Common. Plus nechýba množstvo prekvapení na obidvoch stranách. Jedným z nich je nekompromisný prístup k redukcii postáv. Skoro, čo diel, to odchod nejakej zaujímavej postavy. Až mi bolo ľúto, že sa niektoré zdržali tak krátko. Fascinujúce bolo aj spoznávať ako celé to Silo s 10000 obyvateľmi funguje. Jak jeho technická stránka, tak sociologická. V rámci TV tvorby je to celkom uveriteľné. Finále prvej série nám uzatvorí viacero línií, ktoré nám načrtli a zároveň nám položí šokujúce ďalšie otázky. Už aby tu bola ďalšia séria, neviem sa dočkať. Snáď si seriál udrží úroveň. Zatiaľ je to za absolútne spokojných 10/10. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

3,5 Aneb zápletka je parádní, děj je relativně napínavej a postavy v základu črtnuté docela funkčně, ale provedení je neskutečně lenivé. Věci jako, že se pokroucená, masivně ocelová lopatka turbíny opravuje tím, že jí dva mechanici lížou kotoučovou bruskou a ona se nějak mezi záběry narovnává.. že do děje zasahuje příliš mnoho stupidních náhod.. že divák necítí, že by měl být celý ten systém sila skutečně provozuschopný.. to jsou věci které ukazují, že tvůrci nemají o divákovi valné mínění a namísto aby zapojili jen trošku více snahy a kreativity to udělají jen tak aby to bylo nějak dostatečné (jakože ve škole za 4) s tím, že dementi u tv to stejně sežerou.. Osobně mám sto chutí, namísto čekání na stejně línou druhou sérii, raději přečíst tu předlohu. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Silo mě již zaujalo v prvotních ukázkách, těšil jsem se, co se z toho nakonec vyklube (knižní předlohu neznám). A musím teda říct, že Apple se opět trefil do černého. Skvěle gradovaná scifi skrz naskrz prosáklá nepříjemnou, pod kůži se zarývající postapokalyptickou atmosférou. Audiovizuál zase naprostá špička (i leckteré AAA filmy by mohly závidět), peníze v tom člověk poznal na každém záběru. Ústřední hudební motiv též skvělý. A co se týče příběhu...Jasně, ty prostřední díly se chvílemi docela vlekly...Na druhou stranu, závěr přidal do pedálů a vytasil se s parádním výsledkem. Fakticky mě zajímá, jakým směrem se zápletka v budoucích řadách vydá, protože ten závěrečný plot twist se mnou slušně zamával. Jo, tohle jsem nečekal. Uvidíme. Za mě dávám solidních 8/10 P.S. Rebecca Ferguson jedním slovem výtečná. Bez ní bych si to představit nedokázal :) ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Já na postapo zas tak moc nejsem, protože většinou je to buď o zombies, nebo o neskutečně otravných pubertálních dívkách, z young adult knížek. Tohle je taky z knížek, ale vypadá to víc na zajímavou scifi detektivku a taky tam hraje Rebecca Fergusson, tak jsem do toho šla. A nelituji ani chvilku. Rebecca mi tady jen potvrzuje, proč jsem si ji dala do herecké topky, její Julia je silná hrdinka, co toho zas tak moc nenamluví, ale o to víc jedná. Skvěle ji doplňuje Tim Robbins a Common, kterého znám víc jako rappera ze spolupráce s The Roots, než jako herce. Premisa příběhu je jednoduchá. Lidé žijí v mnohaposchoďovém silu, které udržuje v chodu velký generátor. Spojení s vnějším světem zajišťují neprodyšná skla, za kterými je jen vyprahlá post-nukleární pustina. Uvnitř sila se lidé řídí zákony, o jejichž dodržování se stará instituce s názvem soudní oddělení. Pokud někdo poruší  nějaký zákon a dostane nejvyšší trest, dostane ochranný oblek a vypustí ho ven. Nebo o to může požádat sám. Když o to pak požádá člověk, u kterého by to nikdo nečekal a oddělení šerifa začne prošetřovat podezřelá úmrtí, je jasné, že tu něco smrdí. Seriál se odehrává v podstatě jen na různých poschodích a kabinkách v silu, takže asi rozpočet nebyl tak velký a pokud se někomu nelíbila třeba Duna nebo Problém tří těles, z důvodu, že jim to přišlo nudné, tak se bude v některých fázích asi nudit i tady. Pro ostatní, kterým víc záleží na atmosféře a budování příběhu, to bude v pohodě. To ale neznamená, že by seriál neměl své napínavé chvíle. To tedy má a Bože, jaké. Např. vykouzlit z pouhé opravy generátoru tak nervydrásající adrenalinovou záležitost, to je svého druhu umění. Navíc jak seriál pokračuje, člověk se seznamuje s celým panoptikem lidí v silu, odkrývají se další otázky a sílí nebezpečí, byla jsem do seriálu vtahována čím dál víc. Vzhledem k tomu, že první série skončila dalšími otázkami, tak mám nutkání vrhnou se na dvojku knihy, ale zase si nechci pokazit pokračování seriálu, ach jo, je to dilema. ()

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2023

Blíží se konec roku, a tak opět nastal čas na bilancování toho, které filmy a seriály z letošní produkce se umístily nejlépe v ČSFD žebříčku, jehož podoba není ovlivněna ničím jiným než celkovým… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Režisér Deadpoola chystá fantasy o pomstě

Režisér Deadpoola chystá fantasy o pomstě

03.06.2023

Herečka Rebecca Ferguson (Mission: Impossible – Národ grázlů, Doktor Spánek) se rozhodně nebojí střídat žánry. Vedle akčních blockbusterů si tak střihla i hororového záporáka, nyní vede sci-fi seriál… (více)

Reklama

Reklama