Reklama

Reklama

Chtěli jenom dobrou práci. A skončili v temném lese.
Zkušený televizní producent Gunnar připravuje drsnou reality show a potřebuje sehraný filmařský tým. Proto zorganizuje svérázný team building a odjíždí se čtveřicí vybraných kandidátů do divočiny, kde mají dokázat totéž, co čeká účastníky připravovaného pořadu. Vydržet v hlubokých lesích bez jídla a odkázáni jen sami na sebe čtyři dny. V neznámém prostředí se pod vedením autoritářského Gunnara začnou dít podivné věci. Když skupina objeví na břehu jezera opuštěný stan, skryté konflikty propukají naplno. Je to, co se odehrává, jen rafinovanou hrou, nebo se v lesích opravdu skrývá něco smrtelně nebezpečného?
Snímek režiséra Pala Oieho vyniká skvěle gradovanou atmosférou všudypřítomného ohrožení a narůstající hrůzy, k jejímuž navození nepotřebuje téměř žádnou krev, zato skvěle využívá drsné severské přírody. Film bývá srovnáván s prvními počiny Sama Raimiho nebo slavnou Záhadou Blair Witch, ve skutečnosti je mnohem více poctou klasickému norskému filmovému hororu De dodes tjern (Jezero mrtvých) režiséra Kare Bergstroma z roku 1958. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (304)

misterz 

všechny recenze uživatele

Rozhodoval som sa medzi tromi a štyrmi hviezdami, ale nakoniec som sa priklonil k lepšiemu hodnoteniu. Má to naozaj hustú, dusivú atmosféru, čo je veľké prekvapenie a menší zázrak, pretože vo filme sa toho vlastne moc nestane a krv sa preleje iba málo, mimo záber a bez bubáka. Tento hororík je vystavaný na úplne inom princípe ako je bežné. Atmosféra je budovaná na základe strachu z neznámeho a temného strašidelného prostredia lesa. A ono to fungovalo. Vygradovala do takých rozmerov, ktorými sa môže pochváliť len veľmi málo hororov. Na druhú stranu, film vo mne vyvolal takú veľkú zvedavosť ohľadom celkovej pointy a v tomto smere ma tak namlsal, že som od konca a záverečného rozuzlenia očakával podstatne viac. Na záver prišlo preto sklamanie a pocit nevyužitého potenciálu. Film však aj tak odporúčam do pozornosti, pretože tá atmosféra je naozaj luxusná, málokedy sa podarí natrafiť na niečo také. 70/100 ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Mé první setkání s norským hororem. Místy to může vypadat, že se v podstatě nic moc neděje, ale přitom se děje. A hodně. Hustá atmosféra, napínavý děj, to vše ve stylu Záhady Blair Witch a Pustiny. Při jeho sledování budete mít pocit, že byste se rozhodně nechtěli ocitnout v jejich kůži a na podobném místě, tam kdesi v temných lesích. Podstatná část děje se odehrává, aniž by byla prolita krev. Snad jediné, co mě příliš nezaujalo, je konec filmu, který mi přišel nezajímavý, nevýrazný a nikterak moc překvapující. Možná, že už jsem tak navyklá na americké hororové konce, které jsou mnohdy nelogické, nečekané a šokující, že jsem něco podobného čekala i zde. Nic podobného se sice nekonalo, nicméně snímku to nic neubralo z jeho severské atmosféry. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Silně nadprůměrné (a dokonale atmosférické) zpracování podprůměrného příběhu. Je až s podivem, jak dobře se na ten film kouká, ačkoli se většinu času vlastně nic moc neděje. Herci podávají uvěřitelný výkon, ovšem nad logikou scénáře raději neuvažovat. Taky nevim, jestli bylo zrovna nejlepším nápadem odhalovat co je vrah zač až narychlo v několika posledních sekundách - já bych to raději měl odkryté postupně, anebo vůbec... 80% Horror movie of the year ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Gunnar je producentom novej, drsnej reality show, v ktorej bude skupinka ľudí zanechaná po dobu 4 dní napospas divokej prírode bez jedla a vody. Tesne pred spustením prvej klapky sa Gunnar rozhodne zobrať do opustenej chaty uprostred lesa pár zaplatených dobrovoľníkov. Chce si otestoval schopnosti a správanie rôznorodých osobností. Ale čo ak je dané miesto teritóriom niekoho iného, kto o ich návštevu nestojí? Dalo by sa skonštatovať, že film od úvodných minút, v určitých časových intervaloch ponúka niečo, čo u diváka rozhodne zvýši pozornosť. Musím však jedným dychom dodať, že rozstupy týchto krátkych momentov je natoľko vzdialené, že človek stihne opäť, zas a znova - zadriemať. Nemôžem povedať, že by bol tento snímok zlý, no zaradenie do žánru horor mu veľmi nesedí. Podľa mňa ide o thriller s veľmi slušnou záverečnou 10 minútovkou a rozuzlením – 50%. ()

oje 

všechny recenze uživatele

Představte si nekonečně rozlehlé temné norské lesy v neosídlené hornaté krajině daleko od civilizace. Nádherné atmosférické prostředí pro zasazení horroru. Sem se dostává skupinka navzájem cizích lidí, kteří nevědi co čekat od okolí ani sami od sebe. Povedená atmosféra na sebe tak nenechá dlouho čekat. Režie diváka pěkně napíná a jen tak mu v tomto nepředvídatelném snímku neodhalí tajemství, která les skrývá. Sem tam se najde nějaká ta logická díra, ale kvůli těm se na filmy nedívám. Režisér s nečitelným jménem tak vytvořil podívanou, která mi utkvěla v paměti a mohu doporučit. Alternativou je podobný režisérův počin Skjult. Alternativa: Skjult, Blair Witch Project, Rovdyr. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Snímek byl v roce 2003 nominován na Amanda Awards v kategoriích nejlepší film a nejlepší herec, o což se zasloužil Kristoffer Joner. Na Mezinárodním filmovém festivalu v Lucemburku v roce 2004 pak film vyhrál cenu Grand Prize of European Fantasy Film in Silver - Special Mention. (Cheeker)
  • Temné lesy byly prvním norským hororem od roku 1958, kdy byl uveden film De dødes tjern. (ČSFD)
  • Natáčelo se v okolí Kaupangeru v Norsku. (Cheeker)

Reklama

Reklama