Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdo by si mohl myslet, že Donnie Darko je typický puberťák. Jenže Donnie je zklamaný kluk, trpící vizemi o obrovském králíkovi, který se ho snaží dostat pod svůj zničující vliv. Aby tomu zabránil, dopustí se činů, které ho přivedou až na psychoterapii. Přežije nesnáze středoškolského života i lásky a unikne bizarní smrti, která mu hrozí při pádu motoru z letadla. Donnie bojuje se svými démony, v přeneseném i skutečném slova smyslu, a prožívá příběhy, související s putováním v čase, s fundamentalistickými guru, osudem i machinacemi s vesmírem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 857)

kolmanius 

všechny recenze uživatele

Nejsložitější film, jaký jsem kdy viděl. Nechci zde prozrazovat žádné konkrétní pasáže, ale je to jeden z mála filmů, jehož dění se dá pojmout více způsoby. Způsob pojetí, kdy berete zajíce Franka jako Donnieho blud nebo část filmu jako sen je to nejsnazší pochopení filmu nikoliv to zcela správné. Skutečný děj filmu v sobě ukrývá cestování časem a alternativní časoprostor nad kterými si ještě dlouho po shlédnutí budete lámat hlavu. 5/5 ()

DavidAAAA 

všechny recenze uživatele

Znovu zažívám dojem, že jsem kouknul na něco jiného než většina ostatních. To, co jsem viděl já je nudný, rozvleklý film plný hluchých míst a naprosto zbytečných scén ( hlavně v první půlce filmu ). Jo, krásná kamera, solidní hudba a herci taky skvělý, ale proboha kam se poděl nějaký trochu nosný příběh? A konec, nad kterým spousta z lidí tady uchcává blahem z toho, jak je všeříkající, je spíš koncem, že si scénárista a režisér řekli, že už je ta zhovadilost nebaví a tak to prostě rázně utnou a řeknou, že celej film byl vlastně jenom představama chcíplýho Donnieho, který se mu mihly hlavou v tý pikosekundě potom, co mu leteckej motor rozdrtil kebuli, než mozek pochopil, že je kaput. ()

asmodias33 

všechny recenze uživatele

Film jako celek lepší průměr, myšlenku to však mnělo silnou, uvahahovost tohoto snímku saha až k pramenům bytí, co ne každý muže pochopit. Kdo tvrdí,že je tento film blbost na základě myšlenkovosti tohoto filmu, je hlupáa, a doporučuji mu si pustit nějkej akčkna holyvudksého střihu. Je to fakt kvalitni filme, jež se snaží vysvětlit některé podivnosti a souvisloti mezi vesmirem a zemi. Nevýhodou tohoto snímku je určitě kamera, a to že je to už přeci jen starši film. Kdyby se něco podobnýho natočilo dnes s použitím troška lepší efektiku a lepši dravosti, vice tajemna, a lepčí atmosféry, nebál bych se tomuto filmu dat 90%. ()

Clockwork 

všechny recenze uživatele

Proč nosíš tu stupidní masku králíka? Proč ty nosíš tu stupidní masku člověka? Skvělý Sci-fi film se skvělou hutnou atmosférou, parádními hereckými výkony a koncem který vás donutí kouknout se na film ještě minimálně dvakrát...vřele doporučuji. PS: viděno 4x a vždy skvělý zážitek ()

DajmeTomu 

všechny recenze uživatele

Donnie Darko, srdcová záležitosť. Slovo "divné" - je v tomto prípade kompliment. No na to slová nestačia. Vonkoncom nie na tento film. To sa musí skrátka prežiť. Od prvej sekundy po záverečné titulky. (žiadna wc pauza, žiadne pozastavenie, či odbehnutie po pivo! hecnite sa!) ()

Nag0 

všechny recenze uživatele

Well, that was a game changer...Edit: Donnie vzhliadnutý druhý krát, a opäť ostávam v nemom úžase. Stále som mu neprišiel na kĺb, a stále ostávam v tranze. Vlastne ani len nemám chuť usporiadať si o ňom myšlienky, len sa chcem nechať unášať touto vlnou niečoho...neopísateľného. ()

vilis_11 

všechny recenze uživatele

Je v mojí TOPce, takže vše, co bych mohl napsat, bude citově zabarvené. Nezapomenutelný nepřekonatelný film, který zanechá nesmazatelný dojem. Pro nesifisty - nedívejte se, pokazíte mu hodnocení. Je zajímavé, že jen pár dní předtím, než jsem náhodou objevil a poprvé shlédl tenhle film, objevil jsem předělávku závěrečného songu Garyho Julese. Byla to jen náhoda? ()

malis.uo 

všechny recenze uživatele

Úžasný zážitek, který se musí vidět, aby člověk pochopil jeho jinak těžko vysvětlitelné kvality. Podmanivý a vtahující děj, který nechácá člověka tápat a přitom ho neskutečně napíná. O jeho konci se vedou nekonečné diskuze, ale narozdíl od Lynchových filmů jsem si nepřišel zcela zmatený nebo ochuzený, naopak ;) Doporučuji i další shlédnutí, stojí za to s vědomím jak děj skončí sledovat jeho průběh a všímat si různých detailů. Jeden z nejzajímavějších filmů, co jsem kdy viděl. ()

Modano 

všechny recenze uživatele

Hodně dlouho jsem se odhodlával podívat na tenhle snímek a musím říct, že jsem teď na sebe lehce naštvaný, že jsem se na tento OPRAVDU mysteriózní počin nepodíval dřív. Upřímně nevím, co si o tom mám myslet, ale v dobrém slova smyslu. Geniálně použitá hudba, obsazení skvělé(ikdyž do těchto vedlejších rolí trochu zbytečné). I přes mou únavu, jelikož už bylo pár hodin po půlnoci jsem jsem se nemohl a ani nechtěl od Donnieho odtrhnout. Pro mě samotného je to jeden z těch filmů, který ve vás něco zanechá a nutí vás o něm dalších pár dní přemýšlet. Takže za mě jasná pětka. ()

keram01 

všechny recenze uživatele

K tomuto filmu som sa dostal vďaka prednáške P. Konečného v mylnej domnienke, že pôjde o nejaký "klasický" horor, súdiac podľa skvelej scény v kine, keď sa Donnie cez Gretchen pozrie na králika... Film samotný však prekvapil, v dobrom zmysle slova. Donnieho mrazivý desivý pohľad je výborný. A rovnako aj hudba :) ()

LizzyJackson 

všechny recenze uživatele

Videla som to prvýkrát. Vravím si, že mi asi v komentároch zvelebovaná genialita režiséra, jeho kreativita a tvrdá práca asi len niekde ušla. Pozriem si to druhýkrát... nevládzem, no nevládzem to dopozerať. Film z tohto tisícročia, hoci by som mu uverila, že bol natočený v osemdesiatomštvrtom. Nudné, žiadne napätie, predvídateľný koniec, herecké výkony... Jednu hviedzu snáď len preto, aby ste ma neukameňovali. ()

lineker 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, ale marně jsem hledal pověstnou kultovnost tohoto skoro béčkového sci-fi. Kdyby film nedržela pohromadě slušná režie a herecké výkony rozpadne se jak dům z karet. Za mne pokud budu chtít vidět kvalitní ztvárnění dospívání sebevědomého mladého chlapce pustím si Chlapectví, pokud budu chtít dechberoucí sci-fi zabývající se časoprostorovou smyčkou kouknu na Mr. Nobody a pokud dostanu chuť na film, který stojí na tajemném mysteriozním pátrání má volba bude Modrý samet. To jsou všechno v mém rejstříku filmy, které mají onu pověstnou přidanou hodnotu a mají právo se stát kultem. Donnie Darko ačkoliv dokázal splácat všechny tři subžánry, chvílemi příšerně nudil. ()

Franklyn18 

všechny recenze uživatele

Určitě po všech směrech vydařený počin kterému bych za normálních okolností dal 4* ale je tu jedna přidaná hodnota kterou jest vynikající soundtrack - Joy Division, Echo and the Bunnymen, The Church... prostě slast! 90% ()

Cuffini 

všechny recenze uživatele

Při hodnocení tohoto filmu byli tady asi všichni v jiné demenci, tedy dimenzi, jako páni herci v tomto filmu, které sponzoroval ze své hluboké kapsy plné mouky rejža strýček Ríša. Herecké výkony skvělé, obzvláště zvrhle dementní výbuchy absurdního smíchu Jacka, od kterého jsem čekala, kdy brutálně znásilní svoji přítelkyni a ono nic. Vzhledem k tomu, že mám doma "zakrslé" králíky, se mi podobizna Dlouhého Frankyho opravdu nelíbila, fakt mě to děsilo. Takže neupřímné díky, kdykoliv se podívám na mé bejvalé mazlíčky, si budu připadat sjetá, vystrašená a v očekávání, kdy mě sejme turbína a naplní se tak moje předurčená boží cesta. Jo asi jsem jediná z 36 606 hodnotících, která pravděpodobně film moc nepobrala. Jsem prostě na takovejhle psycho houbičko trhák moc čistá. Výpary z eukalyptové svíčky očividně nestačí, budu muset přitlačit... ()

rozpas 

všechny recenze uživatele

Proč mám po shlédnutí filmu takový silný pocit, že to celé je jisté volné pokračování nějakého komixu, který jsem bohužel nečetl..??? Říkám si, že to snad spraví druhá projekce, ale to je teď - 5 min po shlédnutí zcela vyloučený stav. Takže pro mě naprosto nepochopený snímek. Sorry Richarde. ()

Kaylar 

všechny recenze uživatele

Po tisících zhlédnutých filmů a tisících přečtených knih už jen zřídkakdy narazíte na něco, co by vás překvapilo, zasáhlo do hloubi duše a měli jste pocit, že je váš život náhle obohacen. Takto se tomu v mém případě stalo u filmu Donnie Darko. Snímek patří mezi ty, které stojí a padají na atmosféře - buď na diváka zapůsobí tak, že ho totálně srazí na kolena nebo ho naopak nikterak nezaujme. Je jisté, že patřím to té první skupiny. Stejně jisté je i to, že pouhé jedno zhlédnutí filmu opravdu nestačí... ()

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

12.03.2012

Richard Kelly (foto) je tak trochu „one hit wonder“. Navíc Donnie Darko vlastně ani nebyl hit, jen postupem času získal kultovní status. Každým dalším filmem Kelly nahrává svým odpůrcům, kteří tvrdí,… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama