Reklama

Reklama

Zákony pohybu

(seriál)
všechny plakáty
Československo, 1978, 12 h 27 min (Minutáž: 45–69 min)

Scénář:

Miloš Smetana

Kamera:

Eduard Landisch

Hudba:

Karel Mareš

Hrají:

Viktor Vrabec, Vladimír Ráž, Martin Růžek, Luděk Munzar, Jiří Štěpnička, Antonín Procházka, Josef Somr, Viktor Maurer, Vlasta Fabianová, Ota Sklenčka, Ilja Prachař, Jiří Vala, Věra Bublíková (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Děj nás zavede do kolotoče každodenních problémů zaměstnanců národního podniku Radiana, vyrábějící litinové radiátory. V prvních dílech se točíme kolem osudů starého vedení podniku, kdy svědomitého ředitele Drachslera (M. Růžek) jeho náměstci a okolí neustále obelhávají, nabádají ho k nekalým machinacím, což má za následek, že ředitel je ve čtvrtém díle odvolán a na jeho místo je dosazen mladý, úspěšný a svědomitý ing. Hájek (Viktor Vrabec). Ten po následující díly nitku po nitce rozmotává spletenec lumpáren, které po svém předchůdci zdědil a snaží se celý podnik dostat opět na vrchol. Toto hlavní téma je doprovázeno osudy mnoha dalších postav. (ČSFD)

(více)

Recenze (51)

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Naprosto famózní kousek opět z pera soudruha pod taktovkou p. Sokolovského. Každý ať si říká kdo chce, je mi to fuk. V téhle době se točily top seriály. Výčet hereckých es je zde super. Počínaje pro mě milým překvapením v podání V. Vrabcem kterému jsem nevěřil jakožto nástupce M.Růžka ale opravdu mile překvapil přes výborného Valu, Štěpničku, Ráže, Munzara, Somra a konče milým Filipovským :-)). Nemohl sem se prostě odtrhnout od tv. Pecka!!! ()

jasse 

všechny recenze uživatele

Sokolovský (s Dietlem) sekal tyhle seriály jako Baťa cvičky, ale dnes máme díky tomu perfektní historickou kroniku toho, jak se tehdy žilo a pracovalo. Velkou pravdu má ve svém komentáři Big Bear, i já jsem v seriálu oceňovala výborné herecké výkony, které už dnes bohužel u nás nejsou k vidění. ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Evža tentokrát bez Jardy Dietla, ale jinak v plné parádě. Radiátory, slévárna, vrátnice, ráznej soudruh direktor, sukničkářskej vývojovej pracovník, bouřlivé porady, plány výroby, debaty v jídelně, odborová rada, mašiny ze Švýcar, líná údržba, nedostatek míst ve školce a šlendriány socialistického hospodaření v překvapivé nahotě. Plus Viktor Vrabců v životní formě, guilty pleasure. ()

Amper01 

všechny recenze uživatele

Starý český seriál točící se kolem plánu výroby. Tuhle dobu jsem sice až takhle nezažil, ale musím říct, že to je hustý... Jinak za mě příliš úskoků k osudům postav. Mnohem zajímavější byly trable okolo podniku. V tomto směru byl zbytečný díl 12, kde jsme sledovali celozávodní dovolenou... ()

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Socialistický manufakturní porno nejvyššího kalibru s hororovými prvky. Ušlechtilá myšlenka potopená v bezbřehé propagandě. Nicméně opět - v dnešní době již nemá tento film takový význam pro jaký byl stvořen. Dnes tu máme hluboký ponor do poměrů té doby a nostalgický výlet pro pamětníky. A jako bonus zmíněnou ušlechtilou myšlenku fungujícího a prosperujícího podniku bez podvodníčků, lemplů, šíbrů a jiných vychcánků. A ještě něco - film dává mladým motivaci snažit se a učit se jak říkával Grebeníček, nebo Lenin?, aby neskončili v podobné fabrice. Protože zjištění, že některé podniky vypadají i v 21. století velmi podobně (vzhledem, výbavou a přístupem), jako tento je opravdový HOROR. A vono ani moderní fabrika nezapře fakt, že je to fabrika...Takže pozor na práci u pásu se home office nevztahuje! V seriálu je také zachycena urputná enviromentální snaha a to je vyloženě nadčasové téma hodné právě současnosti. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Inu, další majstrštyk! Třináctidílné sociálně-výrobní drama z fabriky, které vypráví o strastech a radostech takových obyčejných flákačů. Celá zápletka se točí kolem toho, že nikdo nic nedělá a dělat nechce. Jen se neustále scházejí, vymýšlejí, jak to udělat, aby nic nedělali a na koho to všechno svalit, kdyby náhodou. I když to občas vypadá převelice špatně a i já se obával, že nakonec budou muset něco dělat! Avšak vždy se ukáže, jak kvalitní tým menedžerů má Radiana a pokaždé se jim podaří ze svízelné situace vybruslit. Tu zneužijí práce dobrovolníků, jindy místního družstva, kopou a svalují vinu na ostatní, zaměstnávají flákače, rozprodávají suroviny, vtírají se a slibují... A když je nejhůř, jedou na idylický výlet k vodě. Ale nebojte se děti, pracovat nebudou. To není spoiler, to je jen tak předvídatelně natočeno! Formy jim udělají jinde, motorky k ventilátorům taky a všechny ostatní nakrmí planými sliby. Když pak na konci vyjebou s prašivým Švýcarem (žijícím v bláhové iluzi, že Češi někdy něco udělají), všichni víme, že je vyhráno. A tak můžeme s našimi hrdiny na veletrhu v Brně uzavřít pomyslný kruh. Ti toho tam zas naslibují... A odpovědnost za všechno hodili na Štěpničku, kterej tam snad jako jedinej skoro něco dělal. Prostě hepyjent! ()

topi80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na úvod bych chtěl napsat, že mé absolutní pětihvězdičkové hodnocení se týká prvních deseti dílů. A zcela si za ním stojím. Prvních pět dílů naprosto neuvěřitelným způsobem mapuje veškeré nešvary, které vznikaly ve fungování podniků za dob plánovaného hospodářství. A tady se scénárista opravdu rozjel, protože ty dialogy jsou skutečně vyšperkované a jdou na samou hranici absurdity, stejně jako samotný děj, kdy je největší starostí podniku, aby od něj nikdo nechtěl produkt představený na veletrhu. Pokud těch prvních pět dílů přirovnám ke kultovnímu britskému sitcomu ze stejné doby Jistě pane ministře, pak nejde z mé strany o žádnou nadsázku, protože Zákony pohybu hrají se zmiňovanou legendou naprosto vyrovnanou partii. V dalších pěti dílech sledujeme počínání nového ředitele. Vtip a absurdno mizí, zato se dočkáme poutavého děje a velmi atraktivní sondy do manažerského rozhodování. A opravdu jsem to celé zkouknul na jeden zátah, protože mě fakt zajímalo, co se bude dít dál. Poslední tři díly ale na mě působí jako úplně zbytečný přílepek. Jenže kvalita těch deseti dílů je dostatečná na to, aby se to v mém celkovém hodnocení nijak neprojevilo. PS: I Evžen Sokolovský natočil dílo, které skončilo na dlouhá desetiletí v trezoru... ()

RedRose 

všechny recenze uživatele

NJN, tak to prostě bylo a to bylo jen zrnko písku v poušti! Ve větších podnicích se děly ještě zajímavější věci. Všichni chtěli něco vyrábět, ale často nebylo z čeho, nebo čím. Možnosti často mylně nazývané soběstačnosti Československého průmyslu byly silně limitované a improvizovalo se prakticky ve všem. Velice zajímavý je v prvním díle postřeh o ochraně přírody! Ta opravdu existovala, ale byla vždy upozaděna a umlčena potřebami společnosti. Fakt je až s podivem, že to někdo v té době dovolil natočit a věřím, že spoustu detailů očesala střižna pod vedením cenzorů. Přesto skvělý náhled do tehdejších fabrik, který hodnotím jako dobře ztvárněnou nostalgii/vzpomínku, ale rozhodně je dobře, že je ta doba pryč! ()

Frog.cz 

všechny recenze uživatele

Herci kvalitní ale opravdu jsem se musel smát jak soudruzi - ne všichni dtželi lajnu.Pamatoval jsem si to jen útržkovitě z dětsví kdy mne to samozřejmě nebralo,tak jsem se ze zvědavosti rozhodl kouknout na to jako že z dospělého pohledu.Jak říkám opravdu jsem se i zasmál.Na druhou stranu proti slavnému "Muži na radnici" je tohle klenot. ()

krokodlak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zákony pohybu jsou kvůli minimálnímu reprízování bohužel téměř zapomenutý seriál, ale o to příjemněji mě překvapily, myslím, že jim dost prospělo vystřídání pseudoartistního scénáristy Dietla mnohem syrovějším Milošem Smetanou. Tvůrci zřejmě dostali zadání kritizovat povolené nešvary za účelem upevnění socialistické morálky, avšak této příležitosti využili k vytvoření dost krutě zábavné satiry dysfunkčnosti státně socialistického ekonomického systému a seriál je tedy skvělým dobovým dokumentem. Potíže s plněním plánu, přebytky, nedostatky, rozkrádačky, melouchy, novátorství realizovatelné pouze tajně či neschopnost zbavit se agresivně líných dělníků (drsní chlapáci ztvárnění Somrem a Faltýnkem si dokonce troufli na urážku nadřízeného: "Vy byste chtěl jednat s dělníkama jako za kapitalistů.") skládají dohromady vskutku apokalyptický obraz, který patrně byl důvodem, proč se seriál hrál před Listopadem pouze jednou. V posledních třech dílech se sice autoři snažili na poslední chvíli seriál zlegitimizovat toporným sentimentem a až pohádkovou didaktikou, avšak když už jsem pomalu začínal být naštvaný, že se dílo úplně zkazilo a spadlo do propagandistické šedi, tak tvůrci přišli s absolutní bombou v podobě ženské dělnické vzpoury. Herecké výkony jsou na normalizační poměry až překvapivě intenzivní, nejlepší bylo rozhodně původní vedení Radiany sestávající se z Růžkova lidsky sympatického, ale manažersky již naprosto vyhořelého ředitele Draxlera, jehož naivita a bezelstný alibismus umožnily zlým náměstkům v dokonalém podání Munzara, Brouska a Urbánka zcela ovládnout podnik. Kontroverznější již je výkon téměř neznámého Viktora Vrabce v roli zachránce Radiany, nového ředitele Hájka, protože ač měl zřejmě působit jako správný kladný hrdina, tak můj nejsilnější dojem z něj byl, že neustále po upířím způsobu cenil zuby, čímž seriál dosti problematicky žánrově posouval. Místy seriálu škodí tradiční Sokolovského neobratnost v soukromých liniích postav, ale zas na druhou stranu bychom jinak přišli o neuvěřitelně sexy balící hlášku Procházkova konstruktéra Bidla vůči jedné z dělnic: "Nechceš seřídit soustruh?" Patrně nejpozoruhodnějším aspektem seriálu je ovšem až maniakálně eklektická hudba Karla Mareše plná zběsilých nástrojových, žánrových i harmonických kombinací, jakož i mimořádně chytlavých melodií, kterým vévodí nebezpečně okouzlující znělka. Pokud by snad tyto dobové módní výstřelky někoho urážely, může si spravit chuť na častých zkouškách amatérského komorního souboru vážné hudby vedeného Peškovým úžasně roztomilým kapelníkem, který nechce v souboru žádného divokého vlasatce. ()

vitak69 odpad!

všechny recenze uživatele

Klasický socialistický nesmysl a socialistická propaganda. Naprosto nekoukatelné. Poplatný době, kdy se tvrdilo, že socialistická ekonomika je dokonalá a když něco nefunguje, tak to bylo selhání jedince. Ještě že je ta doba už definitivně na smetišti dějin. ()

carl.oesch

všechny recenze uživatele

Filmařsky celkem slabota, herecké výkony taky žádný zázrak (nejvíce mně kromě obligátních Vrabce a Reginy Rázlové Casanova Štěpnička...), ale proboha - tohle o sobě soudruzi natočili? Vždyť to ukazuje zcela perfektně, jak ten systém fungoval. Alibismus, faleš a neschopnost, nekompetentnost a plánované hospodářství. Když tohle vidí člověk, který v tom žil jenom chvíli, nechápe, jak to, že se ten systém ekonomicky mohl udržet tak dlouho. Sleduji to momentálně na TV JOJ a divím se, že to nepouští ČT. Protože tohle je lepší než tupá propaganda, kterou nás chrám a tvrz české kultury a nositel té jediné správné pravdy pravidelně zásobuje. Díl, ve kterém firmy bojují o to, jak se vyvléct z výroby ventilátoru, aby to nebylo na ně, nemá chybu. Nebo kalkulace, kde který ředitel či firma bude potřebovat radiátory a čím se jejich služby či výrobky (kotel - dodací lhůta pět let...) mohou hodit ukazuje, jak to bylo doopravdy, aniž by si to tvůrci uvědomovali a to i přes obligátní dietlovský pohádkově dobrý konec. ()

Eire 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

EVZEN EVZEN... Phobos & Deimos! ale ako cierna komedie komunisticka SUPR! Onzenyrska odysea je vsak citelne viac nakazena dobrym scenarom. Neposoby az tak TOPORNE. Evze Evzene- ty si snad soudruh aneb TAVARISC!? :-DDDDDDDDD ()

sharka.68 

všechny recenze uživatele

Nechápu, proč odpad...koukám na něco, co mi přijde hodně podobné současnosti...včetně těch výstav v Brně...jasně, podnikové chaty už nikdo nestaví...a podnikovou školku má každý torchu větší podnik,závislý na ženských zaměstnancích.... ()

sardon 

všechny recenze uživatele

Asi nikdo by od toho seriálu nečekal vysokou kvalitu. Přesto si myslím, že chopit se scénáristického pera Dietl, měl by tento epos o Radianě svižnější děj a méně toporné dialogy. Překvapení pro mě je pak zcela veřejné přiznání, že abychom mohli dělat ten socialismus, tak musíme používat čistě kapitalistické kličky a podvody. Ne že by se to tak ve skutečnosti nedělalo, ale jak se to dostalo až na televizní obrazovky je pro mne záhadou. Kde asi udělal soudruh cenzor chybu :-) ()

martins 

všechny recenze uživatele

Teda klobouk dolů, rok výroby 1978? taková kritika centrálního plánování?kam se hrabe pohádka Inženýrská Odyssea! či Okres na severu, proto přidávám jednu hvězdu navíc. Perfektně obsazeno, skvělé hlášky, samozřejmě je tam úlitba režimu v podobě klaďase Vrabce i stranické herecké špičky Vala, Filip nebo Bek. Tradičně Jirka Štěpnička tentokráte v roli playboye. Nebo Švehlík v roli svářeče. Filipovský v roli závodní stráže. V hlavní roli ředitele Drachslera Martin Růžek. ()

EddieIron 

všechny recenze uživatele

Takhle, vychvalovat to samozřejmě nebudu, protože to žádný skvost není. Na druhou stranu pamatuju premiéru tohohle seriálu a taky to, že způsobil docela haló. A pokud si dobře vzpomínám, tak se snad už potom nevysílal, právě z těch důvodů, kvůli kterým okolo něj bylo to haló. Výjímečně jsem v tomhle případě docela rád, že se momentálně reprízuje. ()

Reklama

Reklama