Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V čase nejrušnějšího chodu do banky přichází skupinka malířů. Netrvá dlouho a všechny důležité průmyslové kamery jsou vyřazeny z provozu a začátku velké bankovní loupeže už nic nebrání. Lupiči mají vše pečlivě naplánované. Z odposlechu je slyšet jakýsi podivný evropský jazyk a lupiči požadují dva autobusy a dopravní letadlo. Všechny rukojmí donutí převléknout se do stejných kombinéz, jaké mají na sobě, aby tak dokonale zmátli zásahové komando. K loupeži je přivolán rafinovaný a inteligentní policejní vyjednavač Keith Frazier, kterému postupně dochází, že se nejedná o obyčejné přepadení banky. Vzápětí se do hry vkládá i předseda představenstva banky Arthur Case, který má obavy z odhalení obsahu své trezorové schránky nacházející se právě v přepadené pobočce. Proto neváhá uplatnit svůj vliv a na místo činu poslat velmi ambiciózní a bezskrupulózní právničku Madeline Whiteovou. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (741)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Spike Lee je génius! Do posledního detailu promyšlená, s přehledem (úžasná kamera Matthewa Libbatiquea, střih, kompozice scény) a nadhledem (vtip, skvělé narážky na atmosféru New Yorku 5 let po 11. září) natočená žánrovka, která se díky umně vloženým detailům, prostřihům a mistrovskou prací s fabulací pasuje nad všechny známé standardy. Pro většinu divácké obce přehnaně ukecaná a zoufale neakční záležitost, ale pro toho, kdo dokáže tomuto nejosobitějšímu hollywoodskému afroameričanovi na režisérské stoličce číst mezi řádky pochopí, že není loupež jako loupež a hříchy mládí se nezapomínají ani po šedesáti letech. Díky Spikeu! ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Hvězdně obsazené a originálně pojaté heist krimi. Spojenec Spika Lee se řadí k trendu filmů, které postrádají vysloveně negativní postavu/filmového záporáka. Hlavní postava zloděje Dultona Russella představuje současně i vypravěče a průvodce celým filmem. Jen on je v tu chvíli vševědoucí a divák se motivace jednotlivých postav dozvídá spolu s postupujícím dějem. Narace se jeví i díky přestrojení všech rukojmích do totožného převleku jako omezená. Průběžnými prostřihy do "přítomnosti" divák postupně může přicházet na to, kdo z údajných obětí bankovní loupeže je Russellův komplic a kdo ne. Navrch přichází (ne)očekávaná pointa, která dodává loupeži i filmu punc dokonalosti. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Film naplnil moje očekávání, takže celkem spokojenost. Herecké obsazení bylo vybráno dobře, přestože více sympatický mi byl jen Dafoeův kapitán ve vedlejší roli. Ale tady šlo hlavně o příběh, resp. jeho myšlenku. Způsob loupeže a také konečného rozhřešení se mi líbil mnohem víc než nějaké řešení morální přečinu pana bankéře, přestože se to celé kolem něho točilo. A právě za to, co se dělo v bance a navenek působilo inteligentním scénářem (nezahrnuju už pohnutky jednotlivých postav) + netradiční ale pěknou hudbu (jejíž zařazení právě k tomuto filmu jsem moc nechápal) dávám pěkné 4*. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Spike Lee se vrací ve velkém stylu s hvězdnou trojicí Owen-Waschington-Foster, kterým sekundují též kvalitní William Defoe a Chris. Plummer. Každý kdo se těší na tento film očekává něco jiného než se mu dostane. Film si s vámi příjemně pohrává a celý pečlivě vykonstruovaný příběh je předkladán chvílemi klidně a jemně a jindy agresivně. Příběh se točí okolo lupiče, který vymyslí geniální plán (ano říká to o svém plánu každý lupič, ale to co lupič vymyslí tentokrát je opravdu síla :)) na vyloupení banky. Zápletka je jednoduchá dokud se neobjeví detektiv(Washington), který chce všemu co se děje v hlavě zloděje i tajemné postavy(Jodie Foster) ovládané majitelem banky(Plummer), který má v bance uložené něco co chce před světem i nadále skrývat, přijít nakloub. Problém celého filmu je fakt, že neobsahuje dějové zvraty, které by vás překvapily. Vše je předkládáno divákovi v klidu a jednoduše jako by jste otáčeli stránky knihy. Vše zapadá na své místo, vše má svůj jasně daný čas a vše se jako pyramida skládá, aby nakonci mohl lupič splnit svůj slib a celá ta pyramida vás zamáčkal překvapivým zakončením, kterým se stane z lupičova plánu opravdu skvostný podnik. Postava Jodie Foster mi přišla zbytečná. Je to dobrá herečka, ale tady být nemusela a možná by to i prospělo. Washington hraje svého poldu jak je už zvyklí s perfektní přesností. Clive Owen jako geniální lupič hraje 90% času v masce, ale jeho charisma je patrné už jen z jeho hlasu. Po 25. hodině pro mě nejde ani o zklamání. Film je dobrý, perfektně až mistrovsky přesně natočený, ale něco mu chybí a to ani plejáda hvězd s výborným režisérem nezachrání. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Vynikající kriminálka,ve které si nemůžete být ničím jistí a nevíte jak se bude příběh vyvíjet dál. Takovéto filmy jsem měl vždycky rád a když ho navíc natočil (docela překvapivě) Spike Lee a v hlavních rolích jsou vynikající herci, tak už vůbec není co řešit! Ke konci už je to sice trochu natahované a ze začátku ta debilní muzika taky nebyla nejlepší, ale i tak je to výborný film, ve kterém Spike Lee dokázal, že umí natočit opravdu všechno ()

Galerie (69)

Zajímavosti (17)

  • Dalton Russell (Clive Owen) má ve filmu zbraň Ruger GP100 ráže .357 Magnum. (dc125)
  • Vo filme sa objavia dve zmienky o snímkach s Al Pacinom - Psie popoludnie (1975) a Serpico (1973). Prvý zmienený tiež pojednáva o pokuse o vylúpenie banky a následnom vyjednávaní. (sad47)

Související novinky

Záporáci pro Oldboye a pokračování 300

Záporáci pro Oldboye a pokračování 300

21.12.2011

Starořecká řežba 300: Battle of Artemisia nedávno přišla o hlavního představitele, když Joel Edgerton odmítl hrát athénského generála Themistokla, který velel řecké flotile v námořní bitvě u mysu… (více)

Spike Lee si nedá říct

Spike Lee si nedá říct

05.02.2009

...a navzdory velmi vlažným reakcím diváků i kritiků na svůj epos Miracle at St. Anna plánuje další film z období 2. světové války. Předlohou pro něj bude faktografická knížka dopisovatele New York… (více)

Zachraňte černého vojína

Zachraňte černého vojína

11.06.2007

Spike Lee díky svému prozatím nejkomerčnějšímu filmu Spojenec přičichl k opravdovému úspěchu a velkým penězům a klasický Hollywood ho opět láká. Adaptace románu Waltera McBrida Miracle at St. Anna… (více)

Reklama

Reklama