Reklama

Reklama

Mladý bankéř Andy Dufresne (Tim Robbins) je v roce 1947 odsouzen za vraždu své ženy a jejího milence. Přesto, že tento čin popírá, čeká na něj dvojnásobný doživotní trest v obávané věznici Shawshank. Andy se snaží přizpůsobit vězeňskému životu a po krušných začátcích se sblíží s Redem (Morgan Freeman), jenž si tu odpykává svůj doživotní trest už dvacet let. Sílu, jak přežít zdejší peklo, Andy nachází v tajném snu a skryté naději na svobodu... (Magic Box)

(více)

Recenze (3 253)

Mara97 

všechny recenze uživatele

Nejlepší filmy je nejtěžší komentovat. Člověk sám neví, co má napsat, protože by se stále opakoval o tom, jak je ten film skvělý. Jednoduše nádherný dojemný snímek z vězeňského prostředí. ''BROOKS WAS HERE.'' ()

Drakenovec 

všechny recenze uživatele

Před tím, než jsem se podíval na tento film jsem si říkal, jak může mít takové velké hodnocení, ale hnedka po shlédnutí jsem pochopil... Tento film je prostě ta nejvyšší třída, měl bych k němu pouze jedinou výtku a to je ta, když Timm Robins utekl z vězení, tak jak za sebou mohl stihnout zpátky přilepit ten plagát na zeď... Ale jinak po všech stránkách úžasný film, který by si zasluhoval vyšší hodnocení, než jenom 100%. ()

hijacker 

všechny recenze uživatele

Vykoupení z věznice Shawshank- Právem se vyhřívá na prvním místě nejlepších filmů. Jen málo filmů člověka tak vtáhne jako Shawshank. Stopáž uteče jako voda a člověk netrpělivě očekává, kam se bude příběh dál ubírat. Když už to vypadá , že Andy bude muset svůj nezasloužený trest odpykat až do konce, přijde nečekaný útěk stokou plnou výkalů a zpětné rozplétání jeho příprav. Dokonalý film. A navíc mi pomohl jako inspirace při maturitní slohovce ()

Killingjoke 

všechny recenze uživatele

Jsem si naprosto jist, že námět pro napsání své povídky si Stephen King vypůjčil z nesmrtelného románu Alexandre Dumase - Hrabě Monte Christo. Podobně jako on byl nespravedlivě odsouzen na doživotí do pevnosti If, dostává se nešťastník Andy Dufresne za jednosměrné brány pekla zvaného Shawshank. Andy se marně snaží dokázat, že obvinění z vraždy z vášně jsou naprosto lichá a postupně si zvyká a smiřuje se životem ve věznici. Postupem času si získá přátelství dobráckého, ale nepřístupného Reda, jakožto i nepřátelství násilnických spoluvězňů, pro něž představuje sexuální skalp. Pro své účetní znalosti si nakonec získá důvěru i bachařů a samotného ředitele věznice, kteří se jej dokážou svým sobeckým způsobem využít a udržet jej za branami věznice i za cenu, že zničí důkazy o jeho nevině. Andy však chystá svou pomstu, své konečné vykoupení z věznice Shawshank... Jedním slovem neskutečné. Frank Darabont se chytil výborného příběhu a jako dnes už specialista na Stephena Kinga natočil emočně velmi napjatý a intenzivní film. Shawshank je dalším velkým příběhem o naději a vykoupení, film, jehož umístění do vězeňských cel přidává na jeho celkové naléhavosti. Velmi silně na mně zapůsobily scény, kdy propuštění vězni nedokážou přijmout svobodu života po svém propuštění, takovou situaci si většina z nás patrně nedokáže představit. Výbornému obsazení vévodí Tim Robbins a Morgan Freeman, kteří ve svých rolích odvedli bezkonkurenční a profesionální výkony. Nádherný film a nádherný příběh o tom, že naděje opravdu umírá až poslední... ()

SimonShot 

všechny recenze uživatele

Tady netřeba komentář po shlédnutí sem věděl, že se jedná o skoro nejlepší film v historii všech filmů. NÁDHERA ()

1Legend1 

všechny recenze uživatele

Na úvod bych chtěl poznamenat, že jsem se chtěl vyhnout jakýmkoli předsudkům, které na filmy na prvních pozicích mám(Forrest, Přelet), ale nevím, jestli to pomohlo na objektivnosti mého rozhodnutí. Takže za prvé: zbytečně dlouhé, samotný příběh by se dalo bohatě nacpat do klasické hodinky a půl. Za druhé: z mého pohledu až moc předvídatelné, řekl bych, že tenhle film ničím originální zhlediska děje ani rozuzlení není. A nakonec ta jeho nadhodnocenost. Jasně, je to moc hezký příběh z vězení, ale první místo?? Vůbec nechci Vykoupení shazovat, ale jiné filmy si určitě zaslouží být na předních místech určitě víc než toto a další dva již výše jmenované. A můj dojem z filmu? Cca po první hodině jsem měl chuť to vypnout,a le pořád jsem se překonával a nakonec jsem to dokázal vydržet až do konce a právě ten konec byl podle mě taková záchrana celého filmu, asi jediný světlý moment zhlediska příběhu. Ale jinak upřímně žádná sláva. Průměr. 60% ()

joker30 

všechny recenze uživatele

Pre mnohých najlepší film zo všetkých. U mňa taktiež patrí medz top filmy. Akademia mala tazku ulohu ked v jednom roku musela rozhodnut medzi Shawshankom, Pulp fiction a Gumpom. Ja s ich rozhodnutim vsak suhlasim. Forrest je pre mna predsa len o chlpok lepsi. Napriek tomu je to uzasny film, vzdavam Vam hold pan Freeman. 96% ()

hatari 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejsrdečnější záležitost!Naprosto dokonalý film, kterému není co vytknout! Hlavně Morgan Freeman je tak přirozený, že mu to člověk ,,sežere i s navijákem'' :-) ()

cm hardy 

všechny recenze uživatele

Nádhera, jednoznačně nejlepší film. Takový film je jenom jeden a jediným podle mě ještě hoodně dlouho zůstane. ()

NightPorter odpad!

všechny recenze uživatele

Děsivá, děsivá věc. Dojemné až k poblití. Jako byla pro kluky z Trpaslíka těžko představitelná a zvladatelná dvoutýdenní karanténa pouze s videokazetou Vytapetuj si sám a časopisem o háčkování, pro mě je nejděsivější představa být zavřený v karanténě se dvěma filmy. Tímto a Zelenou mílí. ()

KafuR 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl ten film poprvé, tak jsem byl tak zmlsaný zdějšími hodnoceními, že i sebelepší film by nebyl schopen splnit moje očekávání. Až na druhé shlédutí mi bylo dovoleno vychutnat si ho plnými doušky, částečně i proto, že jsem věděl, na co se zaměřit. Proto jsem také poslední hvězdičku přidal. Konec patří k tomu nejlepšímu ve filmové kinematografii, i když se stále nemůžu zbavit pocitu, že jsem díky němu viděl jen krásnou pohádku, sice plnou životního moudra, ale přece jen pohádku. A to, že kraluje zdějšímu žebříčku hodnocení, také neznamená, že je to nejlepší film všech dob (myslím si, že to je tak subjektivní věc, že takový film ani stanovit nelze), jedná se jenom o film, který nejvíce lidí považuje za vynikající. Ale to také není málo. ()

hribisko 

všechny recenze uživatele

Věznice Šušeň. Nebo je to Šůšn? Jak říká Standa Řezáč, "majn taktik zkusit šůšn". Standa je totiž klasik a nemá kajn problém protože bylo very gut vetr. ()

VyViteKdo 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší film jaký lze vidět. Momentálně přemýšlím co napsat a zároveň neopakovat to co zde již bylo napsáno dříve. Málokdo dokáže vytvořit film, který ve vás zanechá tak hluboký dojem. Takových filmů jsou pouze desítky. Ale film, který budete napjatě hltat, u kterého vám po těle naskočí husí kůže, který vám na tváři vykouzlí šibalský úsměv, ale také vás dožene skoro k slzám, tak ten je jenom jeden; tento. Nevím co bych napsal, vždycky jsem o tomto díle mluvil jenom v superlativech, ale někdy ani slova nestačí. Jeden z velmi mála filmů, který mne při prvním shlédnutí rozplakal. Viděl jsem jej jak v originále, tak s českým dabingem a myslím, že bych mohl český dabing u tohoto filmu vyzdvihnout, protože není vůbec špatný. Knižní předlohu od Stephena Kinga: Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank jsem četl a myslel jsem, že nikdo nedovede ve filmu navodit takové pocity, jaké jsem měl při čtení knihy. Mýlil jsem se, film je naprosto dokonalý. Nicméně abych se dostal k hodnocení; musím říct, že mi zde nestačí obvyklá škála, takže zde alespoň napíši pomyslných šest hvězdiček. * * * * * * ()

verlit 

všechny recenze uživatele

Občas se nějakým všeobecně oblíbeným filmem prostě minu a Shawshank je jeden z nich. Nikdy jsem nepochopila, proč právě tenhle film kraluje žebříčkům. Pro mě je to hodně zdlouhavě vyprávěný celkem tuctový příběh se solidními hereckými výkony. Jeho hrdinové mě nicméně nechali chladnou, na rozdíl např. od Útěku z Alcatrazu mi bylo celkem jedno, jestli se jim povede nebo nepovede utéct a jediná emoce, kterou ve mě film vzbuzuje, je úžas, co tam ostatní vidí a já ne. ()

MissSimm 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem se trochu nudila, pak to začalo být zajímavé a trochu nechutné - ty podmínky ve vězení...! - a pak jsem přímo žasla nad souvislostmi, zauzlením a rozuzlením...! Nádhera! ()

vladinho 

všechny recenze uživatele

Film,ktory neziskal Oscara za najlepsi film iba preto, lebo v tom roku kraloval Forrest Gump. Vykupenie z veznice Shawshank nedokazem nepozerat aj ked ho uz x-krat davaju v telke, vzdy ma uputa svojou atmosferou,Andyho nekonecnou dobrotou a genialnostou,priatelstvami,ktore nezavisia na okolnostiach a prostredi,v ktorom vznikaju.,naopak su jedinym sposobom ako to vsetko prezit. ()

Související novinky

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Sněhurka a Darabont

Sněhurka a Darabont

27.06.2014

Na návrat Franka Darabonta k celovečerním filmům čekáme dlouhých 7 let. Režisér Vykoupení z věznice Shawshank, Zelené míle nebo Mlhy se v posledních letech usídlil v televizi, kde vzkřísil zombie… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Reklama

Reklama