Reklama

Reklama

Pátek třináctého

  • USA Friday the 13th (více)
Trailer

Vítejte v táboře Crystal Lake. Jeho historie je krvavá a místní říkají, že je prokletý. Je to dokonalé místo, kde může psychopat za svitu romantického úplňku zabíjet zamilované táborové vedoucí jednoho po druhém. Původní vyvražďovačka režiséra a producenta Seana S. Cunninghama vedla ke vzniku fenomenální filmové série a stovek imitací. Díky atraktivnímu obsazení (včetně mladého Kevina Bacona) a kreativnímu způsobu, jakým brutální syn zbožňující matky používá ostré nástroje, nepřestává tento klasický krvák napínat, inspirovat a děsit. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (492)

3497299 

všechny recenze uživatele

Klasické exploatační dílo. Cunningham celkem nezřízeně a přímočaře neexploatuje jen samotné násilí, ale i jiná díla, např. Psycho nebo Kubrickovo The Shining. Ve stopovém množství nápadité. Strukturu teenage slasheru Cunningham nevymyslel, spíše ji podal v takové formě, že se stala jedním z ústředních rezonančních bodů – jen samotná série Friday the 13th čítá snad minimálně osm filmů, dalších variací a odkazů v populární kultuře je nespočetně. Paradoxně se zde kanonická role Jasona ještě nenachází, ba postava Jasona zde de facto absentuje. Utvořil ji zřejmě teprve druhý díl. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to priemerný horor, ktorý je prvou časťou jednej z najznámejších hororových sérií. Má dosť dobrý príbeh o skupinke mladých ľudí, ktorý sa po rokoch rozhodnú oživiť letný tábor, ktorý sa preslávil svojou pomerne krvavou históriou, ktorú začalo utopenie malého Jasona Vorheesa, čo už mládež neberie do úvahy, ale netušia, že v okolí stále niekto je a otvorenie tábora si nepraje. Spracovanie je ale iba priemerné, nie je zlé, na film sa dá bez problémov pozerať, ale nanešťastie ani nedokáže výraznejšie zaujať, pôsobí až príliš stereotypne. Celá prvá hodina na mňa pôsobí rovnakým dojmom, dej sa prakticky nikde neposunie, iba občas niekto zmizne, čo si zvyšok ani poriadne nevšimne, až potom sa už dej posunie a zvyšok je už celkom dobre pozerateľný, aj keď stále ani zďaleka nie ideálny. Čo sa týka krvavých scén, tak mám skôr priemerné pocity, viacero úmrtí je mimo záber, ale tie dve, tri sú celkom slušné a sú tu aj pomerne dobré masky, napríklad hlava so sekerou v hlave. A po stránke klasických hororových prvkov tu nie je o čo stáť, atmosféra alebo napätie sú takmer nulové. Herecké obsadenie je iba úplne obyčajné, zaujme mladý Kevin Bacon a to je všetko. Réžia je skôr sklamaním, ale technická stránka je celkom slušná. Sériu Piatok trinásteho mám rád, ale tento prvý diel je rozhodne jeden z najslabších, nie je to zlý film, ale chýba mu takmer všetko, čo som si na tejto sérii obľúbil. Objektívna kvalita filmu- 58%, film sa páči mne na 55%. ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Když jsem se podíval do kalendáře a zjistil jsem, že je pátek třináctého, tak mi okamžitě bylo jasné, na co se večer podívám. A mé očekávání byla možná až moc vysoká… takhle Friday the 13th není špatný horor, jen má hodně mizernou režii (jakoby místy režisér zapomněl, že točí horor) a navíc jsem věděl pointu (díky sérii Scream, například) takže jsem si ani ten závěrečný twist (jestli se tomu tak dá říkat) nedokázal vychutnat. Ale co jsem si naopak vychutnal, byla ta atmosféra - kamera i když by se mohla zdát špatná, jenom umocňuje napětí a různé lekačky fungují i dneska. Navíc právě tady vznikají všechna klišé, z kterých si již mnou zmíněná série Scream utahuje (postavy, které řeknou "I'll be right back", fakt nepřijdou zpět, je tam tma, tak se tam musím jít podívat jen s baterkou nebo i bez ní atd.) Zkrátka a dobře, tento film možná nedosahuje kvalit jiné strašidelné lokace (ano, mám na mysli Elm Street) ale něco mi říká, že u Crystal Lake se mi bude líbit. 70 %. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Verím, že začiatkom 80. rokov mohlo ísť o napínavú hororovú jazdu, no pri toľkom nezmyselnom správaní hrdinov som polovicu filmu krútil hlavou. Ako štart kultovej série okej, ako samostatný slasher dosť slabé. Všimol som si, že ľudia film často porovnávajú s o dva roky starším Halloweenom, ktorý bol aj podľa mna neporovnateľne lepší. Prvý Piatok trinásteho je úplne klasickou vyvražďovačkou s príšerne hlúpymi postavami, ktoré sa takmer nikdy nezachovajú racionálne. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

***Celkem 66%***TV/// Obsazení 5/10 Děj 6/10 Atmosféra 8/10 Prostředí 8/10/// PLUS: začátek kultovní série, pořád to má slušnou atmosféru a pronikavou hudbu, prostředí Křišťálového jezera, kde to všechno začalo MÍNUS: tentokrát ještě bez Jasona a to není úplně ono, posledních asi 15 minut působí hodně směšně, především chování poslední postavy./// Shrnutí: Tady to všechno začalo, tady se zrodila jedna hororová legenda. Ehm, tedy tvůrci asi moc nedoufali v úspěch a moc neplánovali pokračování, proto se vlastně Jason zrodil (objevil) až v pokračování(ch). Přes stáří snímku se však nejedná o špatný horor. Hlavně první polovina ve které je víc živých než mrtvých je zajímavá. Později, když už zbude jen pár neherců, to začíná být trochu nuda a závěr je předem daný./// PS: Už je myslím na čase viděl zbylá pokračování, která mi zatím unikala. ()

Galerie (178)

Zajímavosti (94)

  • Film měl před svým uvedením problémy s názvem, protože existoval film s názvem Friday the 13th: The Orphan (1979). Tvůrcům bylo vyhrožováno žalobou, ale nakonec byl spor vyřešen. (JasonIX)
  • Kdyby se měli porovnávat tři nejslavnější hororoví zabijáci – Michael Myers, Freddy Krueger a Jason Voorhees, tak na počet zabitých by v roce 2019 vyhrál Jason, který během své dosavadní filmové série (12 filmů) zabil 146 lidí. Na 2. místě by se umístil Michael Myers se svými 94 zabitými za 10 filmů. A 3. místo by obsadil Freddy Kruger s počtem 35 zabitých za 8 filmů. (Varan)

Související novinky

Práva na sérii Halloween jsou na prodej

Práva na sérii Halloween jsou na prodej

28.09.2023

Ačkoliv jsme se posledního filmu ze série Halloween dočkali loni, kdy režisér David Gordon Green se snímkem Halloween končí uzavřel svoji hororovou trilogii navazující na úplně první film, podle… (více)

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

01.11.2022

Zatímco poslední celovečerní příspěvek do jedné z nejpopulárnějších hororových sérií všech dob dorazil do kin už před dlouhými třinácti lety a dalšího filmu se kvůli tvůrčím sporům o práva na… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Leprechaun se možná vrátí

Leprechaun se možná vrátí

15.08.2008

Všechny hororové ikony jsou už rozebrané a buď už jsou jejich remaky na světě, nebo se velmi brzy objeví. Hollywood je však stále línější a línější vymýšlet něco nového, takže přišla řada i na ty… (více)

Reklama

Reklama