Reklama

Reklama

Akta X: Chci uvěřit

  • USA The X-Files: I Want to Believe (více)
Trailer 1

Fox Mulder a Dana Scullyová už delší dobu nejsou v žádném spojení s FBI. Mulder se skrývá kdesi v ústraní a Scullyová se zaměřuje na lékařskou praxi a snaží se pomáhat potřebným. Do hry je však vrací agentka Dakota Whitneyová, která obdivuje práci Foxe Muldera a věří, že právě on jim může pomoci s vyřešením případu zmizelých žen, mezi nimiž figuruje i mladá agentka FBI. Jak se záhy ukáže, v případu má přeci jen svou roli tajemný element. Tím je bývalý farář, který má vidiny týkající se zmizelých žen. Tento zvláštní muž se zdá být jediným klíčem k vyřešení případu. Vzhledem k jeho pedofilní minulosti mu ale věří jen málokdo... (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (646)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Akta X podle mě fungovala právě hlavně kvůli ústřednímu páru. Pokud by mělo jít jen o konpirační teorie o spiknutí vlády s ufony, byla by to na více než 200 dílů nesnesitelná polévka. Nicméně parťácké rytí, blýskání se jeden před druhým, jiskření z potenciálního vztahu... To drželo seriál pohromadě. A drží to do značné míry i tento film. Mulder a Scully nám zestárli, pro nepamětníky museli něco málo zopakovat a vysvětlit, ale dalo se to přežít. Na poměry Akt X celkem běžný příběh je, jak jsem předeslal, jen kulisa -- tenhle mikrosvět Muldera a Scully funguje i po letech. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Nie zlé. Ako nadpriemerné krimi to malo naozaj šťavu. Ako pokračovanie série o nadprirodzených javoch to ale nemohlo obstáť a dôstojnosť filmu nezachraňujú ani Mulder a Scullyová; a prakticky len tieto dve mená spájajú tento film s pôvodným seriálom. Pokiaľ sa tešíte na mysterióznosť a tajomnú atmosféru, zabudnite. Nechápem ako tvorcovia, ktorí ešte pred pár rokmi chŕlili jeden perfektný nápad za druhým, a vďaka ktorým sa stal seriál fenoménom pre fanúšikov mysterióznych a sci-fi príbehov, sa zrazu nemohli zmôcť na súvislejšiu zápletku s lepším príbehom. Táto story by bola ideálnym námetom pre 45minútový seriál, ale povedzme si pravdu, kto by chodil do kina kvôli jednej časti zo seriálu? Vzťah Muldera a Scullyovej bol pre mňa miernym šokom, ale budiš, ja si rád zvykám a nakoniec to nebola až taká fraška, najmä vďaka hereckým výkonom. Nezvykol som si ale na poloprázdny scenár, napätie bolo vykastrované, atmosféra nemala ďaleko k impotencii. Ešteže na konci všetko zachránil Skinner. 65%. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, jak jednoduché bylo ponořit se do slavného příběhu pověstné seriálové dvojice, která vyšetřovala paranormální jevy již od roku 1993. Jestli v tom hrálo roli několik faktorů, to už je věc lehce diskutabilní. Faktem ovšem zůstává, že nový celovečerní film je naprosto samostatně fungující a bohužel musím říci i velmi obyčejná kriminálka, která má klasicky vyskládaný děj o záhadných vraždách, přičemž nesmí chybět "rodinné etudy" v podobě nefungující ústřední dvojice, několika utrápených obličejů, pár životních mouder a jedné slušné naháněčky. Závěr je minimálně značně nechutná záležitost a celé téma, kolem kterého se tenhle film točí je přinejmešním prapodivně vyhlížející. Atmosféra je zvládnutá dobře, nicméně nemyslím si, že by tahla rutina dělala kdovíjaké jméno pověstnému a pro mnoho lídí legendarnímu seriálu. Není totiž ani trochu dobrá. Jako samostatný kus průměr, s přihlédnutím k faktu, že by tento film měl vzhledem k "formální" provázanosti se seriálem udržovat alespoň jakýs takýs všeobecně známý koncept, přikláním se k nižšímu hodnocení ()

Botič 

všechny recenze uživatele

X-files no more please. My heart is broken. There is only one question: WHY?!!! Why should I believe in this piece of crap? I believe in a lot of thinks - especially in miracles, but this sequel is not the miracle. I hope, that some day Scully and Mulder will return with something extraordinary, that my eyes told my mind wow I can’t believe it. I want to believe in better potential sequel. Chris Carter shame on you….Chvilku to trvalo, než jsem se vzpamatoval z prvotního šoku. Tenhle snímek si zaslouží nálepku „never more“. Záhady mám rád a Akta X jakbysmet, tudíž jsem byl odhodlán hájit tenhle film za jakoukoliv cenu. Jenže se ukázalo, že příběh se pohybuje na stejném bodu mrazu, jako krajina v níž se odehrává. Mulder a Sullyová neřeší záhadu všech záhad, nýbrž osobní problémy, které brzdí příběh, který se nestačí ani rozjet a v další zatáčce sjíždí ze svahu a nabourává do cedule s nápisem I want to belive. Ale kde nic není…však to znáte. Největší záhadou tedy ve výsledku zůstává, kam se ztratil příběh? Blahopřeji všem, kterým se ho podařilo objevit. Pokud nebudu k zastižení, jsem v hospodě a snažím se této záhadě přijít na kloub nad skleničkou něčeho ostřejšího….takhle by to opravdu nešlo.... ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Byť na vašom mieste, sledoval by som ho aj v posteli.“ – „Je to usvedčený pedofil.“ – „Dobre, posteli by som sa radšej vyhol.“ Mne nevadí, že sa Akty X: Chcem uveriť nevenujú UFO záležitostiam. Naopak, patrím k fanúšikom, ktorí v minulosti najviac ocenili samostatné, prevažne hororové diely netopiace sa v Carterovej ku koncu už ozaj masívnej a chaotickej mytológii. Problém je v tom, aké strašne televízne to je. Vidno to na komornej výprave, kde po scéne behá hŕstka postáv a ak sa aj objaví niečo akčnejšie alebo trikovejšie (pád z poschodia), ťahá to za oči a pôsobí to neprirodzene. Oproti prvému kinocelovečeráku vyzerá druhý ako chudobný príbuzný, čo je vo svete filmových sequelov nečastý, až obskúrny jav (rozpočet dvojky bol takmer o 40 miliónov nižší, než u jednotky wtf). Ani herci ma príliš nepresvedčili. Scully je fajn, ale Mulder mal divný účes, ktorý mi celý čas trhal pozornosť. Skinner sa len mihne a nová FBI posila ma nenadchla (najlepší je Billy Connolly ako padlý kňaz). Vďaka ponurej rozčľapkanej sychravej výprave snímka disponuje nepríjemne mrazivou a chladnou atmosférou, ale scenár je biedny. Síce mu nechýba zopár silných momentov (často v nich figurujú hlavy, či už ľudské, alebo iné), ale inak je akýsi nevýrazný, matný, nepresvedčivý. Celosvetová tržba 69 miliónov bola na taký fenomén fakt málo (situáciu nezachránil ani triezvy 30-miliónový rozpočet), ale tvorcovia si za to mohli sami: pustiť do kín takýto "televízny" film a čakať 200 miliónov na tržbe asi bolo fakt nereálne. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (20)

  • Chris Carter je duchovným otcom Aktov X. Štúdio Fox mu navrhlo, aby po skončení seriálu natočil svoj celovečerný film (k tomu prvému totiž len napísal scenár). (youtoo18)
  • Jediná chvíle (mimo titulky), kdy je slyšet nezměněné slavné hudební téma Akta X, je když se Mulder a Scullyová zastaví před obrazem prezidenta Bushe. (cariada)

Související novinky

Pokračování, kam se podíváš – 2. část

Pokračování, kam se podíváš – 2. část

02.12.2008

V sequelu včerejší novinky o pokračováních se dočtete o další Planetě opic, další Policejní akademii, dalším Hairsprayi a dalších Aktech X. Zpočátku to znělo jako totální kachna – internetem… (více)

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

04.11.2007

Příští rok to bude přesně deset let, co se na plátnech kin objevila celovečerní Akta X. Od té doby se pravidelně objevují zprávy o chystaném pokračování. Když už jsme si říkali, že k tomu asi nikdy… (více)

Reklama

Reklama