Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký herec a režisér Clint Eastwood se filmu věnuje už víc než půlstoletí a za tu dobu si v Hollywoodu vydobyl neotřesitelné postavení. Původně westernový televizní herec získal proslulost ve spaghetti-westernech Sergia Leoneho (především ve slavné trilogii Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý, ošklivý) a později úspěšně kombinoval postavení herce, producenta a režiséra, což mu kromě řady dalších ocenění vyneslo i dva producentské a dva režisérské Oscary za snímky Nesmiřitelní (1992) a Million Dollar Baby (2004). Westerny v jeho tvorbě samozřejmě tvoří zvláštní kapitolu a Eastwood se k tomuto nejameričtějšímu z filmových žánrů rád a často vracel. Psance Joseyho Walese (1976) začal režírovat Philip Kaufman, ale jeho roli nakonec převzal Eastwood. Tento kontroverzní krok přiměl Cech amerických režisérů (DGA) k ustanovení smluvního pravidla, jež zamezovalo nahrazení režiséra filmu kýmkoli z jeho současného štábu či herců (dnes je označováno za tzv. Eastwoodovo pravidlo). Příběh pokojného farmáře, jemuž oddíl severských renegátů vyvraždí rodinu a zavede ho na cestu pomsty, dal Eastwoodovi nejen možnost si zahrát svého lakonického málomluvného hrdinu, ale také dokázat rostoucí režisérské sebevědomí. Dnes Eastwood uvádí Psance Joseyho Walese jako jeden ze svých nejoblíbenějších filmů. Další výrazné kreace tu předvádějí indiánský herec Chief Dan George (známý postavou dědečka v Malém velkém mužovi, za niž byl nominován na Oscara) jako Lone Watie a Eastwoodova dlouholetá přítelkyně Sondra Lockeová jako unesená dívka Laura Lee. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

major.warren 

všechny recenze uživatele

Skvělý a v leckterých měřítkách i doslova epický western. Je jedním z mých nejoblíbenějších westernů. Clint Eastwood prostě umí. Podle mě jeho druhý nejlepší western. Hned za Nesmiřitelnými. Skvělý herecký výkon na plátně předvedl nejen vynikající Clint v roli psance Joseyho Walese, ale hlavně legendární indiánský herec známý především z filmu Malý velký muž Chief Dan George v roli osamělého Watieho. Co se týče scénáře byl skvělý. Kamera a celková vizualita také nebyla špatná. Hudba velmi pěkná, ale mohlo jí být i víc, ovšem Jerry Fielding podal hodně dobrý výkon. Ostatní herci krom dost dětinské Sondry Locke byli dobří. Na tomto filmu se mi nejvíce líbil příběh. Příběh o pomstě, ale i o přátelství. To Clint prostě umí. Josey Wales je onen typ pistolníka, který jde po pomstě, kvůli které vytáhl zbraň, a zároveň má dobré srdce. Eastwood hrál tři typy pistolníků. Chladného muže beze jména, muže jdoucího po pomstě a muže, který znovu nasadí zbraň pro boj za spravedlnost. Josey Wales splňuje oba dva poslední typy. To co Clint herecky předvádí na plátně je opravdu mimořádný výkon a to co za kamerou, tak tam je to beze slov. Já tento film přímo žral, když jsem byl malý a mám to tak do dnes. Nejlepší scény jsou podle mě projížďka po Misouri a přestřelka ve městě, kterou Josey Wales (Eastwood) doplní hláškou, "Tak co budete tasit nebo si pískat Dixie?" Fantastické. Nejsilnější scénou je pro mě scéna s náčelníkem Komančů, kterého ztvárnil legendární Will Sampson z Přeletu nad kukaččím hnízdem a pak krásné finále, kde Josey řekne onu slavnou poetickou hlášku, "V týhle mizerný válce jsme tak trochu umřeli všichni." U mě má tento film skvělých pět hvězdiček a 85%. Tulák z širých plání, Bledý jezdec a Nesmiřitelní šli po pomstě a spravedlnosti. Psanec Josey Wales je vede. ()

Jino 

všechny recenze uživatele

Clint je ve své roli, věčně zachmuřeného a odflusávajícího si psance Joseyho Walese, bezchybný...o tom žádná. Ale to je tak asi všechno co mě na tomto filmu zaujalo. Místama mi totiž přišel velmi zdlouhavý a tím pádem i nudný. Po vysoce navnaďujícím záčátku jsem prostě čekal něco jiného, než jen putování hlavního hrdiny k lepším zítřkům. Čekal jsem nelítostnou pomstu s velkým P a dostal bohužel jen slabý odvárek. 40% ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Atmosferický western, ktorého hlavným tromfom je ústredná postava ztvárnená ako vždy skvelým Eastwoodom. A ako pozerám, on sám zobral do rúk aj režijné oprátky, kde odvedol tiež kus kvalitnej práce. Americká občianska vojna z trochu inej stránky. Miestami autenticky až naturálne pôsobiaci snímok som si vychútnával hlavne v prvej polke, v druhej to už predsalen nie je, až na akčnú stránku, to pravé orechové. Humorná postava starého indiána mi nevadila, aj keď hlavne kvôli nemu išla atmosféra neskôr do úzadia. Už len skrátiť pridlhú stopáž. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Na Psance jsem se těšil jako malý kluk, protože jakmile obsadí Eastwood herecké i režisérské křeslo, je malá pravděpodobnost, že by to mohlo dopadnout špatně. Tady to ovšem v mém případě dopadlo průměrně. Už po pár minutách jsem se do toho zažral, jenže poté se mi poutavost a lehké napětí ztratilo neznámo kam. Dle mého názoru by filmu prospěla kratší stopáž. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších Clintových westernů. I když je pravda, že se nejedná o úplně typického zástupce žánru, jakým je například slavná dolarová trilogie. Přesto musím říct, že se mi Josey Wales líbil víc. Je to v podstatě road movie, kdy hlavní hrdina potkává podobné vyděděnce, jakým je on sám, kteří s ním dále putují rozlehlou texaskou prérií, až doputují do skutečného ráje, blízko Blood Butte. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (19)

  • Natáčení probíhalo například v exteriérech u Tusconu v Arizoně či u Page v Utahu. (Lynette)
  • Snímek byl natočen na motivy románu "Gone To Texas", který napsal Forrest Carter. (Hans.)
  • Revolvery, které Josey Wales (Clint Eastwood) používá, jsou Colt Walker, Colt 1849 Pocket a Colt 1860 Army. Puška s optikou je pak Sharps 1865. (Saccard)

Reklama

Reklama