Reklama

Reklama

Odsouzené

(seriál)
  • Slovensko Odsúdené
Slovensko / Česko, (2009–2010), 73 h 57 min (Minutáž: 46–66 min)

Hudba:

Martin Hasák

Hrají:

Zuzana Mauréry, Marek Ťapák, Gabriela Dzuríková, Elena Podzámska, Hana Gregorová, Judita Hansman, Zuzana Porubjaková, Juliana Johanidesová, Anna Javorková (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(86)

Zuzana Mauréry se musí naučit žít ve světě, kde platí jiná pravidla. Každý tu žije na vlastní pěst, přátelství se nenosí, respekt je třeba si tvrdě vydobýt...

Do ženské věznice přichází nová odsouzená, Eva. Jejíma očima prožíváme děj celého seriálu, poznáváme postavy, vztahy mezi vězenkyněmi, vedením věznice, bachařkami a dalšími zaměstnanci věznice. Eva je odsouzená za dopravní nehodu, způsobenou v opilosti. Málem při ní zahynul i její dvanáctiletý syn Filip. Manžel Roman se od ní odvrátil, jen její rodiče stojí při ní a snaží se obnovit proces. Roman nedovolí, aby Eva měla jakékoliv informace o zdravotním stavu syna. Jejich společnou firmu chce převést zcela na sebe. Co se vlastně odehrálo před tou nešťastnou dopravní nehodou? Eva se musí naučit žít a přežít v úplně jiném světě, než ve kterém dosud žila. Zde platí jiná pravidla, každý tu žije na vlastní pěst. Přátelství se tu nenosí. Respekt je třeba si tvrdě vydobýt. Šance, že člověka tohle peklo nezlomí, je mizivá. Každý chybný krok může být tím posledním. Eva se musí přizpůsobit, ale zároveň si chce zachovat svoji důstojnost. Dokáže to? A za jakou cenu? Dokáže srdcem poznat, která strana je ta správná, co je přátelství a co je past? Vězení je místem, kde má trest mnoho podob. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (124)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Seriál, ktorý v dobe svojho vzniku mal veľký potenciál. Viezol sa totiž ešte na vlne Prison Breaku a dokonca si z neho ukradol aj hudbu. A nezačal úplne zle, nastolil určitú väzenskú hierarchiu a osobné vzťahy medzi bacharmi, riaditeľom a väzenkyňami. Dalo sa to pozerať. Postupne nápady dochádzali a scenáristi seriál dostali do takej formy, že fízli a doktori sú v podstate alkoholici a zatvorené chudery v base im rozkazujú alebo ich vydierajú. Z individuálnych postáv stojí nakoniec za zmienku len charakter kápa, ktorý po celé tri série drží formu a herecky je úplne najvyššie. Takisto vtipný Kožka. Na druhej strane tu je detská rola chlapca, ktorý hrá ako plechový stroj, mechanicky, naučený text od slova doslova, mimika v štýle obrna. Zo ženských rolí je hneď niekoľko, ktoré lezú na nervy. Češka Vágnerová hrá v kuse s utrápeným hláskom, ako keby sa jej chcelo plakať. Iná postava nejakej Popy si za dva dni preštuduje celý zákonník a potom dáva bacharom prednášky z trestného práva. Potom je tam ešte pár vyšinutých až neznesiteľných postáv, ktoré nestoja ani za zmienku. A z mužov postava farára, ktorý ani nechce byť kňazom a nakoniec keď mu prestrelia líce, on ochrnie. Čistá logika, veď v líci je určite miecha! Celkovo prvé dve série boli ešte akceptovateľné, posledná nasmerovala všetko do odpadu, z väzenského systému urobila doslova cirkus. ()

RockChick 

všechny recenze uživatele

Na československé poměry velice solidní televizní počin. Uvádí nás do prostředí ženské věznice; do prostředí normálnímu člověku neznámého a tím pádem vcelku atraktivního. To je samozřejmě pouze ta slupka na povrchu. Život ve vězení je všechno jen ne atraktivní a ženy v něm každý den svádí jak boj s ostatními spoluvězenkyněmi a bachaři, tak boj se sebou samými. A že je to boj často na život a na smrt se tu dovídáme skoro v každém díle. Co se týče postav, nalezáme zde celou paletu rozmanitých charakterů. Od drzé Barbie, která marně vede boj se závislostí na drogách a při scháňce po fetu uvádí i ostatní odsouzené do ohrožení, po manipulativní a psychicky téměř nezdolnou Grófku a korunou všem postavám je Magorka, která svému jménu jen dodává čest. Většinu postavu divák může buď milovat, nebo nenávidět, nic mezi. Herečky své role tak zvládly, že jim věříte každou jejich emoci a každé jejich slovo.Ohledně rozdílu kvality u obou řad, dvojce dosti ubírá neustále techtle mechtle ohledně návratu Evy Kollárové do věznice. Když se s ní spoluvězeňkyně chtějí dát do řeči poprvé, a Eva na ně slovně zaútočí a pošle je do patříčných mezí, je to ještě zajímavé. Když se to samé opakuje ale už po desáté, asi v šestém dílu za sebou, divák jen obrací oči v sloup. Také bych vynechala scény z Bratislavy, zejména z Eviny rodiny. Scény z vězení totiž určitě rutinný nejsou a bez prostřihů do civilního prostředí by seriál rozhodně neutrpěl. Ke konci snad jen dodat, že se už těším na třetí řadu :) (+ parádní úvodní písnička od Kanyeho Westa) ()

Reklama

danikkllnn 

všechny recenze uživatele

Naprosté zjevení uprostřed těch současný, tupých, vztahových seriálů. Skvělé herecké výkony. Bohužel při své premiéře dojel na to, že ho vyrobila a vysílala televize, která teprve začínala a mnoho lidí na ni ještě nekoukala. Naprosto je pro mne nepochopitelné, proč TV Barrandov, která jej vlastně spolu s Jojkou natočila, ho na rozdíl od Slováků, kteří ho reprízují, ho u nás odvysílala jen jednou jedinkrát a to ještě od jeho poloviny v pozdních nočních hodinách. Řekl bych, že by si zasloužil reprízu v hlavním vysílacím čase. Klaním se všem herečkám seriálu a děkuji jim. ()

Janega 

všechny recenze uživatele

Pre mňa veľmi zaujímavý námet na seriál. Za prvú sériu by som dal aj 5 hviezdičiek. Dej v jednotlivých epizódach bol skutočne dramatický, napínavý a občas aj psychicky drásajúci. Herecké obsadenie skvelé, rovnako aj herecké výkony sú na slovenské pomery na vysokej úrovni. Bohužial, túto úroveň si dokázal seriál udržať len v 1. sérii. S pribudajúcimi sériami, novými postavami a príbehmi strácal seriál na kvalite. Až to skončilo len 3. sériou a dosť blbým koncom. Seriál mal potencial a mohlo vzniknúť aj viac serii, nanešťastie to tvorcovia spackalii. Hodnotím hlavne prvú sériu, inak by bolo hodnotenie nižšie. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (12)

  • Keď detektív Halmovský (Martin Mňahončák) zatýka tajomného mafiána (Ján Peťko), ktorého meno v dovtedajšom priebehu seriálu nebolo nikdy spomenuté, povie mu pri tom: "Konečne sa stretávame, pán Mňahončák." (Fanda_Jary)
  • Keďže nad hlavami Odsúdených sa pracuje v plnom prúde, zamestnanci TV JOJ musia chodiť doslova po špičkách, pretože každý prudší pohyb či zvýšený hlas ruší priebeh nakrúcania. (R4D0)
  • Vzhľadom na charakter príbehu a prostredie, v ktorom sa odohráva, herečky súhlasili s tým, že budú hrať buď s minimálnym alebo žiadnym mejkapom. (MathewCon)

Reklama

Reklama