Reklama

Reklama

Když ve městě Derry ve státě Maine začnou mizet děti, musí skupina mladých chlapců a děvčat čelit svým největším obavám v boji proti zlému klaunovi jménem Pennywise, jehož vražedná a násilnická historie se táhne napříč staletími. (Vertical Entertainment)

Recenze (1 246)

Hannibal92 

všechny recenze uživatele

Mrknul jsem na To znovu po docteni knizky. Je to takova hodne mirna verze oproti knizce :). Hodne nezavidim tomu, kdo musel knizku zpracovat do formy pouzitelne pro film a jsem hodne rad, ze ty nejvetsi uchylarny a ujetosti, ktere king vytvoril opilej na koksu, se povedlo prepracovat do pouzitelneho scenare, ale asi bych si pral hodinu navic :-). Nicmene uz jen rozkrojit knihu na film o detech a film o dospelych muselo dat hodne prace. Tak jeste druhy film. ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Skvělý Bill Skarsgard a skvělé děti, bez výjimky. Všechny hrají jako o život a navíc jejich životní příběhy nejsou jenom berličkou, o kterou se scénář opře, nýbrž donutí diváka ho bolestně prožívat. Konec nemusel být CGI uhozený, ale jinak panuje velká spokojenost. Těšeníčko na další díl. 87% ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Nejlepší hororová libůstka posledních let? ANO! Parádní atmosféra, která neztrácí tempo ani při více než dvouhodinové stopáži. Skvělý casting (jsem unešen z výkonů mladých herců) podtržený velmi citlivým prokládáním filmu vtipnými a krvavými momenty. Jakožto naprostý ne-expert královského žánru horor jsem opravdu spokojen. ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Asi takhle. Při sledování tohoto filmu jsem byl členem Loosers Clubu, přehlíženým spolužáky, šikanovaným tyrany, zamilovaným do Beverly, k smrti vyděšeným Pennywisem, naplno pohlceným detektivním pátráním, navěky zpřáteleným s ostatními Nulami a odhodlaným nakopat prdel tomu klaunovi. Takže je mi úplně jedno, kolik chyb a rezerv tenhle film má - jako že jsem si všimnul hned několika - protože To nabízí takovou hromadu kvalitního matroše, že jím moji pozornost plně a beze zbytku zaměstnává. Plná recenze. PS: Hrozně mě fascinuje ta hororová (nejen!) fanouškovská kultura. "Nemá to atmosféru tradičního hororu v moderním smyslu toho slova, takže to vlastně není moc dobrej horor." Kdy jste naposledy viděli něco od Hitchcocka, Mouchu, Twin Peaks, Věc nebo Mlčení jehňátek? I horor má být v první řadě dobrý film. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Absolutně geniální!!! Verzi z 1990 mám hodně rád,1061 str.špalek zbožňuji, ale toto byl totální zásah, srovnatelný s intenzitou, plutoniové hlavice. Možná, že je to šílené, ale po 20hod., si pořád ještě myslím, že to snad i nepřekonatelnou předlohu, překonalo. Ano, nebojím se použít tohoto výrazu. Sice film budí dojem, že si ho mohou užít/ocenit i ti, co TO nečetli (to někdo takový je???), ale přesto jsem přesvědčen, že právě my, co jsme TO četli, to oceníme nejvíc a neměli bychom dát méně, než plný počet. Též musím podotknout, že (stejně jako v př.WonderWoman), trailery vůbec nelhaly! Dostal jsem přesně TO:),co slibovaly. Pro mě (zatím), film roku. Ale očekávám, že Blade Runner 2049 to ´´trumfne´´. P.s. stejně jako joker.george na horory do kina,chodím jen vyjímečně (doma to je ovšem něco jiného) a tak mohu s klidným svědomím prohlásit, že jsem od Silent Hillu 2006, neměl v kině nervy napjaté k prasknutí a minimálně v deseti scénách, jsem dostal málem infarkt. A u závěrečného 20min.souboje, jsem skoro zapoměl dýchat. KONEČNĚ pořádná kingovka, jak řemen! Muschetti rozhodně dokázal, že jeho skvělá Mama, nebyla jen pouhá náhoda. Výběr dětských herců je bezchybný (zvláště v př.Beverly, jejíž představitelka, šíleně sympatická Sophia Lillis mi doslova učarovala už na prvních fotkách z filmu). Ozývají se zde názory, že je tu mnoho změn a blablabla, co ještě. Já tedy nevím, ale když je film bezchybný, tak je mi šumafuk, jak moc je kde změn. Tyto ´´´problémy´´ jsem řešil tak v 15 a to už je hodně dávno. Stejně mi ale vadí, že i má též milovaná Temná Věž, nedostala takový tým filmařů, jako TO. Téměř poloviční rozpočet a o 45min.větší délka oproti DT a nakonec je to zase režisér. Mrazí mě jen pomyšlení, že by ten cucák Arcel dostal do pracek Pennywise. To by byl vykastrovaný zmetek se 14x přepisovaným scénářem, zřejmě. P.p.s. všechny filmy, na kterých jsem letos zatím byl, se mi líbily, ale TOhle je 1.,ze kterého jsem (jak já píšu), totál odvařen. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ve filmu „To“ jsou scény, kde se vám bude stahovat zadek. A není jich málo. Jsou navíc proloženy tak, aby zde byly od začátku do konce a nestalo se, že se v některé části už nic vyloženě hororového neobjeví. Andy Muschietti natočil jednu z nejlepších kingovských adaptací, v což už jsem ani moc nedoufal. Nezbývá než se těšit na druhou část tohoto skvělého příběhu. ()

MajklCZsk 

všechny recenze uživatele

Původně jsem dal nové adaptaci Kingovy klasiky pět hvězd. Později, když začnete kvůli recenzi nad filmem více a více dumat, tak vlastně dojdete k závěru, že se vlastně o přelom v hororovém filmu vůbec nejedná. Celý film je držen hereckými výkony, pěknými záběry a úchvatným Pennywisem. Kdyby film skončil po třetí čtvrtině, nic by se nestalo. Byl by to nádherný závěr. Takto byla poslední čtvrtina filmu hozena do trapnosti a řádného klišé přistupování. Škoda. Více v recenzi. ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Je neobvyklé a poväčšinou kontraproduktívne, aby sa hlavný bubulák ukázal v horore už do pár minút. Ten tunajší parchant je však iný. A najdesivejší, keď sa snaží byť humorný. Pennywise sa ohromne podaril, ťažko by však utiahol vyše dvojhodinový film sám pomalovaný šašo. Partia detských hercov, čo sú vlastne hlavné postavy, je úžasná a ich humor som baštil. Rád by som do kolonky žánru pridal komédiu, pretože som sa niekoľko krát skutočne schuti zasmial. Podarilo sa TO, hoci potenciál látky je ešte väčší... "Take it...!." ()

milicjant 

všechny recenze uživatele

Je to tam! Ovšem až za sedmadvacet let vyjde další adaptace, chci jí desetihodinovou. S Mostem polibků, Stříbrňákem, kinem Aladin, Kenduskeag, Penobscot a všema těma kokainem vysypanýma cestičkama po Mistrově rozjíveným mozku (to je plus!), na kterých jsem visel svýma jiskrnýma očkama už jako patnáctiletej kluk. V překladu je toho poztráceno pořád moc. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem filmu nechtěla nějak moc důvěřovat. Říkala jsem si, že to prostě dopadne jako s předchozí adaptací z roku 1990. Ale hned za začátku jsem byla vyvedena ze svého velkého omylu a byla jsem donucena změnit svůj neotřesitelný názor. Film mě držel v neustálém napětí až do konce. Neměla jsem prostor si vydechnout. Klauny jsem neměla nikdy moc v lásce a teď je opravdu milovat nebudu. Nechci si ani představovat, co by udělal se mnou. Mohl se projevit trošku víc. Jsem zvědavá, kam se film posune ve dvojce.Vážně mě zajímá, kam na takové nápady King chodí. To mi rozum nebere. Ale díky za něj. S tím chlapem je to jako na horské dráze. ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Takúto lahôdku len tak skoro opäť v kine neuvidíte. Perfektne natočené, sympatické postavy, prostredie, silné po všetkých stránkach. Už prekvapivo drsná scéna s Georgiem v prológu napovie, absolútne som tiež nečakal, že film oproti predlohe bude zasadený do 80s, keďže ale milujem retro v štýle Stranger Things, veľmi rád som sa prisposobil, vrátane herca zo spomínaného seriálu. A hlavne- klaun je desivý, intenzívnych a vypätých scén je požehnane, efekty a masky sú excelentné. Ale nejde len o ne, príbeh je iný a zároveň podobný, správne spája nové aj známe veci z 90s filmu aj knihy. Neprestáva prekvapovať. Nemám čo vytknúť. Ak máte v kine tento rok ísť len na jeden horror, nech je to tento(v tesnom závese s druhou Annabelle). ()

DH3Factor 

všechny recenze uživatele

Je TO v pohodě. Filmařsky zvládnuté, věrné literární klasice a s atmosférou co by se dala krájet. Jen by se u toho člověk mohl víc bát. Spíše než nervák, při kterém nehty drásáte polstrování sedačky, TO servíruje správně oldschoolové letní dobrodrůžo party dětí bojujících s vlastními mindráky. Titul za nejlepší ztvárnění ovšem téhle verzi s klidem odklepnu. Navíc bojácnějším povahám nebo coulrofobikům by TO přeci jen nějakou tu chvilkovou srdeční arytmii způsobit mohlo, takže hurá ke kasám hromadně sdělovat že chcete jít na TO! ()

raimi 

všechny recenze uživatele

Můj problém s novou adaptací To, je ten, že kniha i první tv verze, jsou pro mě absolutní kultovky. Takže Muschietti nastupoval do ringu v značné nevýhodě. Další problém byl ten, že zhruba osmdesát procent efektních / efektivních, scén jsem už viděl v trailerech a dalším reklamním výplachu. Takže mě nemělo moc co překvapovat. Idioty v kině, kteří snížili zážitek z filmu o další level, si nezaslouží komentovat. Uvažuji nad tím, že na horrory už do kina opravdu chodit nebudu, a nechám si to na doma. Edit: Je to už pár dnů, co jsem se vrátil z kina, film se mně v hlavě rozležel, dost jsem o něm popřemýšlel, a jsou věci, co ze mě musí ven. Tak za prvé- ten film je jak návštěva Matějské pouti. Lekačky jsou sice povedený, ale jsou prostě sprostý, smrdí samoúčelností a jsou zbytečně až na doraz- přeřvaný, maximální, s ohlušujícím audiem a se za každou cenu efektníma záběrama. Tvůrci to do nás hustí pod tlakem. A ne nadarmo se říká, že čeho je moc, toho je příliš. Strašidelnej dům z filmu připomíná strašidelnej dům z pouti, včetně strašidelného stromu z pouti. Prostě jen další atrakce. Atmosféra se vytváří tak, že se většina scén odehrává v pokojích se staženýma roletama, jakoby postavy trpěly fobií z denního světla (což je otravná manýra už od dob Fincherových Sedm). Ke konci už tvůrci na diváka, hážou jednu atrakci za druhou vidlema. Je toho prostě moc. Co mě mrzelo, že jsem si nevšiml žádné chemie mezi dětskými herci (jen vztah Ben vs Beverly podle mě funguje), a film tak nějak jede od jedné zásadní scény ke druhé, bez nějaké gradace a dramatického vývoje událostí. Přátelství mezi děckama je taky odunuto na vedlejší kolej, oni jsou jen prostě tak nějak pospolu. Zatímco v původní tv verzi to byly takové Rychlé šípy po americku, tady jsou to "rošťáci", co legračně lžou a kradou v obchodě (což je odůvodněno dobrými úmysly). Zatímco Bill z původní verze byl držák party, tady je to individualista, co se při první příležitosti vysere na kámoše a uteče do kanálů za přízrakem mrtvého brášky. Uvidíme co ta avizovaná prodloužená verze, třeba s těmahle věcma trochu pohne. A klidně bych i přihodil nějakou vykecávku od Pennywise, zasloužil by si to. P.s.: Ten Easter egg, kdy se Pennywise pohybuje úplně stejně jako Muschiettiho Mama jste zachytili? P.s. 2: To bude letos každej kladnej hrdina projevovat svou občanskou uvědomělost tím, že se věnuje "social study"? (viz letošní Bushwick...) Pche! ()

movieband 

všechny recenze uživatele

"You´ll float too." Nejsem nijak zvlášť velký fanda Kinga, předlohu jsem nečetl (práší se mi na ni na poličce) a viděl jsem jen film s Timem Currym. It by se s klidem mohlo jmenovat čistě jen "Zlo" a sedlo by to taky. Film totiž nesleduje jen vražedné a děsivé počínání psychopatického klauna, ale ukazuje lidskou zvrácenost a zlo. Atmosféru má film solidní a na pár krvavých cákanců taky dojde. U scény v koupelně, jsem si asi jako mnozí další, vzpomněl na Freddyho noční můru v Elm Street a krvavou lagunu v pokoji. Dětští herci jsou sympatičtí a hrají perfektně. Uvidíme, jaká bude druhá půlka, zvědavý na ni určitě jsem, minimálně, jak si režisér poradí se závěrem. Pokud je teda stejný, v knize, jak ve filmu z 90'let, tak o to víc by mě zajímalo, co z toho v závěru vyleze. 70% ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Inu, vznášel jsem se. Stejně jako tenkrát v pubertě, kdy jsem Kingovu předlohu četl poprvé. Takže až do kinosálů vtrhne kapitola druhá, mé peníze za lupen mají u Warnerů již předem jisté. ()

stration 

všechny recenze uživatele

Tak to bylo hustý! Knihu jsem četl, původní verzi z roku 1990 viděl třikrát a stejně jsem byl napjatý, jak ono zápolení s Pennywisem dopadne. Oproti předloze a celkem věrné televizní verzi bylo učiněno pár změn, většinou to věci prospělo (vznášející se oběti, vynechání závěrečných orgií, zombík, pokřivená paní). Nejde totiž o to, kopírovat přesně krále hororů, ale vzít si z předlohy to nejlepší a přizpůsobit to době. Ono celé to vypadá jako moderní trendy teenagerská parta z osmdesátek ála Stranger Things, akorát brutálnější. Nejlepší je ale na IT atmosféra a celkový look, který je prostě parádní. I když od začátku víte, kterým směrem se bude děj ubírat, stejně jsem byl napnutý jak slipy na těch chlapcích, když sledovali svou kamarádku v lomu. Jsem rozhodně nadšený a nemůžu se dočkat pokračování. Rozhodně jeden z nejlepších hororů roku a filmů vůbec. Díky IT si také široké publikum našlo cestu k hororu, tedy mému nejoblíbenějšímu fimovému žánru. A za to mu patří věčná sláva! ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Řemeslně slušný, ovšem celkově zatím nic, co by nějak překonávalo ostatní podobný horory, který se sem tam objeví. Co to táhne nahoru je parta děcek, který jsou docela super a jejich hlášky nemaj chybu a pak celej ten šok z toho, že se tady to To (a hlavně tvůrci) nebojí brutálně zabíjet děti v přímým přenosu. To pak člověk tak nějak nemá jistotu už v ničem, když si tady dovolí to, čemu se v jiných filmech prakticky vyhybaj. Teď už jen strašně závisí to, jak bude vypadat druhá část - ta to může buď brutálně strhnout dolu, nebo to naopak ještě vytáhnout a dát prvnímu dílu větší smysl, kterej mi teď zatím, až na nějaký ty vedlejší přesahy, uniká. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Hutná psychologická podívaná, ve které hraje samotný vraždící klaun až druhé housle. Předobrazem strachu a traumat jeho obětí je totiž dost často nefunkční rodinné zázemí, ve kterém rodiče (v lepším případě) odbývají své ratolesti netečností nebo (v horším případě) se k nim chovají nezdravě majetnicky či násilnicky. Do popředí se tak dostávají především samotné charaktery postav, což má za následek jistou dávku realističnosti a naprosto seriózní psychologickou hloubku celého příběhu. Andy Muschietti se navíc evidentně inspiroval ohromně úspěšným vizuálem Stranger Things, kdy fiktivní mainské město Derry zahalil do parádního osmdesátkového retro hávu a do jedné z ústředních rolí přímo obsadil dětského herce ze Stranger Things. Kingovu předlohu jsem nečetl a neviděl jsem ani původní televizní verzi z roku 1990. Na obojí se nicméně chystám. ()

Související novinky

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

17.06.2023

Nadějně rozjetý Andy Muschietti, režisér původem z Argentiny, si v Hollywoodu udělal jméno efektivními horory Mama, To a To kapitola 2. Právě tento čtvrtek do našich kin vstoupil i jeho nejnovější… (více)

Horor To se dočká seriálového prequelu

Horor To se dočká seriálového prequelu

30.03.2022

Streamovací služba HBO Max oznámila, že chystá seriálový prequel kultovního hororu Stephena Kinga To. Projekt se momentální jmenuje Welcome to Derry a odkazuje tak na ikonické městečko, ve kterém… (více)

Dvojka To v kinech zabodovala

Dvojka To v kinech zabodovala

08.09.2019

Filmové pokračování kultovního hororu Stephena Kinga To Kapitola 2 má za sebou relativně úspěšný debut v kinech. Relativní je z toho důvodu, že zatímco první film vydělal v amerických kinech za první… (více)

Reklama

Reklama