Reklama

Reklama

Muži, kteří nenávidí ženy

  • USA The Girl with the Dragon Tattoo (více)
Trailer 1
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA / Švédsko / Velká Británie / Německo, 2011, 158 min

Mikael Blomkvist zrovna prohrál soudní spor s Hans-Erikem Wennerströmem, o kterém nedávno napsal nepříliš pozitivní článek. Jeho pověst tím utrpí, a tak příležitosti využije Henrik Vanger, který si Mikaela pozve na sever do Hedestadu, aby vyšetřil zmizení a nejspíš i vraždu své neteře Harriet. Harriet zmizela v roce 1966, a jelikož ji nikdo neviděl odjíždět, policie došla k závěru, že ji nejspíš někdo zabil. Předtím byla s kamarádkami na slavnosti, ze které ale náhle odešla. Pak už ji viděli jen krátce, když se objevila v Henrikově domě a chtěla si s ním promluvit. Henrik ale neměl čas, a když ji hledal později, už byla pryč. Henrik po ní celý život pátral a nashromáždil mnoho informací, které hodlá Mikaelovi poskytnout, včetně domu u jezera, kam se může Mikael dočasně nastěhovat. Výměnou za pomoc mu Henrik nabízí peníze a opravdové důkazy proti Wennerströmovi, aby mohl Mikael očistit svou pověst. Mikaelovi se na severu moc nelíbí, ale nakonec nabídku přijme a nastěhuje se do domu u jezera... Lisbeth pracuje pro bezpečnostní agenturu a pracuje i na Mikealově profilu. Nechal si ho prověřit Henrikův advokát Dirch Frode předtím, než si ho Henrik najal. Lisbeth má život už tak dost těžký, a navíc její poručník dostane mrtvici a už se o ni nemůže starat. Dostane tedy nového poručníka Nilse Bjurmana. Ten ale zneužívá svého postavení a Lisbeth mučí a znásilňuje. Lisbeth se ale vzepře a pomstí se mu. Bjurman jí při tom musí slíbit, že už se o ni nebude zajímat a bude jí pravidelně vyplácet peníze, aniž by se u něj musela hlásit. Při svém pátrání Mikael narazí na zajímavou informaci, a tak po Frodeovi požaduje asistentku. Ten mu doporučí právě Lisbeth. Mikael se za ní rozjede a nabídne jí práci. Lisbeth to zajímá a tak souhlasí a okamžitě se pouští do práce... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 536)

klida 

všechny recenze uživatele

Přesné, inteligentní a chladné. Poznamenán švédským zpracováním jsem si nějak nedokázal najít cestu k hlavním hrdinům, můžu si za to sám, ale částečně viním i Finchera. Ten ale nadruhou stranu odvedl velmi solidní práci, když dokázal nacpat takovou porci informací do nakonec vlastně docela stravitelné minutáže, snad jen úplný konec po odhlaení pachatelů mohl být o kousek kratší. Hudebně fantastická úvodní titulková sekvence moc potěšila. ()

SoolenJV 

všechny recenze uživatele

Kam zmizel ten starý Fincher? Režisér filmů Sedm a Klub rváčů, rebel v srdci Hollywoodu, drzý, nekompromisní spratek? GWTDT je spíše zklamáním, byť nekompromisnost podání občas prosvitne, Fincher se nemůže stále vrátit do starých kolejí. Nepíše se mi to snadno, ale jako by David vyměknul. Vizuálně nic nového, zasekl se o Social Network, Craig standardní. Snad jen Rooney Mara je příjemným překvapením a osobou na svém místě. A pak ta úžasná titulková sekvence. Slabší čtyři. Bohužel. ()

reky 

všechny recenze uživatele

Rozhodně lepší než Social network, přesto v rámci Fincherovy tvorby v té horší polovině. Knihu jsem zatím nečetl, takže žádné srovnání nemám, čekal jsem však hutnější atmosféru a docela mě zklamala i nemastná a místy mdlá vyšetřovací část, která stojí ve stínu druhé (zdařilejší) linie věnující se Lisbeth. Na víc než slabší 4* to tak ve finále není, možná i proto, že nejpovedenější částí filmu jsou s trochou nadsázky úvodní titulky s hodně našláplým coverem Led Zeppelin. P.S. Reznor s Rossem opět výborná práce. ///////// Kniha přečtena a film zhlédnut podruhé - díky o mnoho komplexnější knize jsem si film na jednu stranu užíval víc, člověk si postupně doplňuje detaily z různých - důležitých - dějových odboček a vše pak do sebe lépe zapadá (zejména vyšetřovací část), na druhou stranu však štve osekání některých - podle mě podstatných - věcí a vztah Blomkvist-Salander je taky dost ošizen... Takže tentokrát je to tak na těch 80 %. ()

zombkiler 

všechny recenze uživatele

Na začátku sem si myslel, že je škoda, že sem neviděl http://www.csfd.cz/film/247369-muzi-kteri-nenavidi-zeny/ ale i přesto skvělá severská atmosféra, dechem beroucí příběh s dechem beroucími výkony Daniela Craiga a Rooney Marové dělá další film, který určitě zaslouží minimálně dva Oscary, trochu sem se sice ztrácel v spletitosti děje ale i tak musim dát plné hodnocení, protože ten konec mě fakt ohromil. David Fincher forever!!! ()

Twil 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k poctive stopazi, jsem byl nemile prekvapen, kolik veci bylo ve filmu zjednodusenych nebo upolne vypustenych. Srovnavat film s knihou by se asi nemelo, ale je to dost tezke, pokud uz to jednou clovek cetl. Atmosfera se nepodarila vybudovat jak by se zaslouzilo, a ani herecke vykony me nijak ze zidle nezvedly. Snad jen ta rezie si zase jednou zaslouzi velke plus. -- Budu se tesit na nejakou reziserskou edici, kde by to mohlo byt jeste i o dalsi hodinu natahle. ()

abenino 

všechny recenze uživatele

S originálem srovnávat nemůžu, neboť jsem ho zatím neviděl ani jsem nečetl knižní předlohu. Za sebe však tvrdím, že verze, kterou natočil Fincher, je jedním z nejlepších mysteriozních krimi thrillerů za poslední roky. Podobě silným zážitkem viděným poslední dobou v kině, byla snad jen Černá labuť. Jeden z nejkvalitnějších a nejvěrohodnějších výkonů Daniela Craiga a naprosto nepřekonatelná Rooney Mara. To, co do své role dala, je podle mě neuvěřitelné. Za zmíňku stojí i úžasný herec Stellan Skarsgård, kterého teď vidíme v jednom trháku za druhým. I přes hodně dlouhou stopáž, mě film ani trochu nenudil, což se dá říct o málo kterém, tak dlouhém filmu. Po shlédnutí jsem byl nucen opět předělat svou topku roku 2011 a zařadit tento kousek do ní. Zároveň se už těším na dvd, protože, při takové délce filmu se spoustou dialogů a postav, kde je každá informace důležitá , vždycky něco uteče, a proto se těším, až si tento úžasný počin vychutnám znovu. Je jisté, že letos v kině o kvalitní trháky nouze nebude. 90% ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Pravda, do originálu tomu trošičku chybí, proto dávám o jednu míň, ale i tak jde o skvělej snímek a Rooney Mara je minimálně stejně dobrá jak Noomi Rapace a hned si mě touhle rolí získala (i když hodně za to může ta role). Jinak je to v podstatě uplně stejny, jak originál, takže v ději mě už nic moc nepřekvapilo, ale su rád, že jsem to viděl. Fincher si s tím docela pohrál a už úvodní titulky jsou dokonalé, pak přidáme mrtvolu sem, mrtvolu tam a neseru se s podřadným zobrazením, ale jdu do toho pěkně naplno (i když chudáka kočičky mi bylo hodně líto, mňau). Škoda, že se mi tak v pulce začalo chtět chcat a věděl jsem, že do konce zbývá ještě tolik... PS: dnes jsem si podruhé pustil originál a už mě to tak nebralo - vlastně jsem zjistil, že tahle verze se mi asi líbila o něco víc, takže zvyšuju na 5. Ale možná je to tím, že jsem si pustil zkrácenou originální verzi a plno věcí v ní chybělo... ()

Noviik 

všechny recenze uživatele

Nejprve musím říct, že jsem originál zatím neviděl, schovávám si ho do budoucna. Drsný a napínavý nářez, který naservíroval David Fincher jsem si tak plně užil a hltal z něj každou vteřinu, každé slovo, každý čin. Hned v prvních vteřinách mne odrovnala hudba, kdy se v úvodní "animaci" představila hudební předělávka Immigrant Song od největší rockové kapele všech dob Led Zeppelin. Už tady se zdálo, že jsem na tom správném filmu. Poté se na scéně objevil Daniel Craig, který do filmu skvěle zapadl a já ho po celou dobu hltal. Když však na scénu přišla Rooney Mara, měl jsem přesně ten pocit, který bych zřejmě u její postavy měl mít. Ksakru, co to bylo za šíleně pomatenou postavu, co to sakra má být zač? První lehké zklamání ale bylo, že ji Fincher nevykreslil jako nějakého duševně narušeného člověka, ale spíš jako sakra hustou roštěnku. Škoda. Ale i tak po celou dobu Rooney Mara filmu dominuje (...a to tělo...). Celkový příběh a zápletku tu asi probírat nemusím, bylo by to zbytečné. Ještě tedy připíšu velký plus za napětí, temnost a lokaci. Jo a ještě jednou - Trent Reznor je génius v "osobním" hudebním životě, v tomhle díle je jeho hudební cítění zatraceně znát. Naštěstí. ()

moviefilm 

všechny recenze uživatele

Napriek tomu, že do The Girl with the Dragon Tattoo Fincher nedal toľko lásky a entuziazmu, ako napríklad do The Social Network, je to technicky tak neskutočne brilantne natočený film, že môže slúžiť ako učebnica žánru. V tomto filme skutočne všetko klape ako najlepšie švajčiarske hodinky. Rooney Mara aj Craig sú perfektní. Musím povedať, že veľakrát zvažované prečítanie knihy, či pozretie si predlohy som odkladal kvôli tomu, aby som si plne užil Fincherovu verziu a neľutujem... FOOL AWARDS 4 nominácie: Adaptovaný scenár, Hlavná herečka - Rooney Mara, Kamera, Strih. ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Režie Davida Finchera je zárukou, že tohle nebude ani trochu působit televizním dojmem jako švédská verze. Nově adaptovaný scénář zase odhalí spoustu původně vynechaných detailů. Rooney Mara je minimálně stejně dobrou - ne-li lepší, pankačskou hackerkou jako Noomi Rapace. A ostře řezané rysy Daniela Craiga dobře zapadají do nádherně pochmurné atmosféry, která sice vychází z knihy, ale jinak je stoprocentně fincherovská. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Jako asi jedna z mála jsem švédskou verzi neviděla. Porovnávání se tedy sice vyhnu, ale stejně nevím, jestli se mi podaří být objektivní. Mám totiž ještě v živé paměti, jak jsem si poprvé půjčila prvního Larssona v knihovně, a jak po prvních kapitolách má prvotní nedůvěra vůči „zaručenému bestselleru“ roztála jak Mrazík na Bahamách. Jakkoli obdivuji agentku Clarice z Mlčení jehňátek a pokládám komisaře Adamsberga z knih Freda Vargase za své alter-ego, duo detektivů složené z asociální hackerky a novináře, který má asi tolik buněk akčního hrdiny jako já tetování, na mě zapůsobilo zcela novým způsobem. Jejich příběh je – alespoň v prvním díle – uvěřitelný. A stejný dojem jsem měla při sledování filmu. Měla jsem obavy, že se nedokážu přeladit z Daniela Bonda Craiga na Daniela Mikaela Craiga, ale nebyl to vůbec problém. Craigův Blomkvist je civilní a – obyčejný, a přesně takový má být. A Rooney Mara dokázala obdivuhodně ztvárnit Lisbeth tak, aby byla dostatečně divná, ne jednoznačně sympatická a především – znepokojivá. Menší mínus filmu vidím jen v jistém nedostatku dramatičnosti – což ale může být způsobeno mou znalostí předlohy – a v určité zkratkovitosti, v níž člověk bez znalosti předlohy některé podstatné věci nemá šanci pochopit. Že má Lisbeth fotografickou paměť by mi teda z jedné repliky a rychlého listování nedošlo… ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Otázka zní: mohl ten remake Fincher vůbec zvládnout? Nemohl. Udělal pouze zubní náhradu pro ty Američany, kteří nemohli kousat titulky u severského originálu, nesnesli nekompromisnost Nomi Rapace a nevýraznost Nyqvista. Severské drama je natolik kvalitní, že aby byl remake úspěšný, musí to být zgruntu jiný film. Zčásti se to povedlo, velkým překvapením se stal Daniel Craig, on svého novináře zahrál dobře (!!!). Lisbeth byla unylá, ale dal jsem ji. Co jsem nedal byla ta prázdnota první půle, finále nefinále u Martina ve sklepě, dementní zamilovaný konec a celkově neevropský rozměr filmu, tj. střih a kameru. Pokud se oprostím od srovnání s Oplevem, jde o naprosto nevýraznou kriminálku, na kterou hodně rychle zapomenu. 60% ()

URBAN 

všechny recenze uživatele

Daniel Craig a David Fincher se mi nezdála jako ta nejlepší kombinace a taky že nebyla , sice to umělo zaujmout , jenže ani zdaleka jak jeho ostatní filmy . Fincherův podpis to obsahovalo , bylo to tajemné a se vším všudy , ale něják mi to nesedělo a ta stopáž ? Co to sakra . Být to o něco kratší , tak by se mi to líbilo více a splnilo by to účel . ( 26.1.14/MAC/800 ohodnocený film na ČSFD.cz a zároven 450 komentář ) ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Filmarsky profesionalne zvladnute avsak vzhledem k dokonalemu originalu vicemene zbytecne zpracovani. Nic, cim by si Fincher udelal ostudu, ale tak intenzivni mrazivosti skvostneho predchudce jeho zpracovani bohuzel nedosahuje. Prestoze zrudnost nekterych postav je dostatecna a vizualni i herecka stranka veci take naprosto v poradku. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Tak nebylo to úplně jako přes kopírák, sem tam se objevil detail, který byl v severské verzi jinak, ale to myslím neospravedlňuje důvod, proč film točit znovu. Nezlobte se na mě, ale to, že američané nechtějí číst titulky, neberu. Navíc Rooney Mara jako Lisbeth neměla ani polovinu tajemnosti a sexepeelu Noomi Rapace.:-( 50% ()

Sabrewulf odpad!

všechny recenze uživatele

Jaký smysl měla dějová linka s tím nadrženým prasetem? Když pominu, že si s vysokou pravděpodobností u toho scénárista i s oběma režiséry (origo, remake) honili, tak proč? Nebyl to žádný hlavní záporák, nebo někdo patřící k záporákovi a nešlo ani o hlavní kostru příběhu jako např. Plivu na váš hrob. Nebyl to exploation, nebyla to nějaká asijská úchylárna, měl to být normální kriminální thriller, tak proč to tam bylo na sílu strčené? A to je ještě film, nedovedu si představit, jak to muselo vypadat v knize, když všichni víme, že těžko bude psaná stylem: Máma mele maso, Ema má mísu. Prostě detaily a tak. A co ty charakteristiky vražd ve spisech? Jakého pošahance může napadnout zabitá ženská se spáleným kanárkem, uvázaným ke krku? Vyjebance zavřít do ústavu. Opět ten typ filmu/knihy, kde tvůrce - úchylák schovává svoje okaté perverznosti za jakože drsnost a syrovost. Jako bonus OBLUDA v hlavní ženské roli, která byla děsivější, než cokoliv jiného ve filmu. P.S: A záporáka jsem uhodl hned, co se objevil na scéně. ()

Související novinky

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

28.06.2023

Britský herec Julian Sands byl od 13. ledna tohoto roku veden jako nezvěstný poté, co se vypravil na turistickou trasu zasněženými horami v oblasti Baldy Bowl přibližně 45 mil na východ od města Los… (více)

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Claire Foy je nová Lisbeth Salander

Claire Foy je nová Lisbeth Salander

18.09.2017

Série Milénium bude v kinech oficiálně pokračovat bez Rooney Mary a Daniela Craiga. Tedy série... americká verze se dočkala jediného dílu, po němž přišla dlouhá pauza a teď se bude rebootovat.… (více)

Affleck Jr. vs. Bostonský škrtič

Affleck Jr. vs. Bostonský škrtič

10.01.2014

Sériovým vrahům se na filmovém plátně rád věnuje David Fincher, který do téže řeky úspěšně vstoupil třikrát – v Sedmi, v Zodiacovi a v Mužích, kteří nenávidí ženy. Momentálně točí detektivku Zmizelá… (více)

Reklama

Reklama