Reklama

Reklama

Nejznámější román F. Scotta Fitzgeralda Velký Gatsby (1925) nebyl zprvu právě populárním čtivem, i když během jednoho roku od prvního vydání vznikla divadelní adaptace, již na Broadwayi režíroval George Cukor, a podle ní také hollywoodský film režiséra Herberta Brenona, jenž se bohužel nedochoval. O pár let později byla kniha prakticky zapomenuta a teprve po dalších, poválečných vydáních se dočkala zaslouženého uznání i čtenářské obliby. Kniha zachycuje „jazzový věk“ bouřlivých dvacátých let, kdy nečekaná hospodářská prosperita byla často vykoupena ztrátou morálních hodnot a kdy „stará“ aristokracie těžce snášela nastupující konkurenci z řad nejrůznějších zbohatlíků, z nichž mnozí byli zapojeni do bujícího organizovaného zločinu. Podruhé byl román zfilmován v roce 1949 (režie Elliott Nugent, titulní role Alan Ladd) a potřetí v roce 1974 (režie Jack Clayton, titulní role Robert Redford). S ještě větším časovým odstupem, až v roce 2013, vznikla zatím poslední verze, režírovaná australským tvůrcem Bazem Luhrmannem, v níž si hlavní postavu zahrál Leonardo DiCaprio. Na rozdíl od svých předchůdců měl Luhrmann k dispozici pokročilou technologii digitálních efektů, jež mu dovolila mimořádně přesvědčivě zrekonstruovat dobové reálie i tehdejší atmosféru New Yorku a jeho nejbližšího okolí. I ostatní postavy hrají známí představitelé Carey Mulliganová (Daisy), Tobey Maguire (vypravěč Nick Carraway) a Joel Edgerton (Tom Buchanan). Největší devízou snímku je však jeho promyšlená vizuální stránka, která byla mj. vyznamenána Oscary za nejlepší výpravu a kostýmy, jež vytvořila režisérova manželka Catherine Martinová. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 783)

-OverLord- 

všechny recenze uživatele

Předlohu jsem nečetl, předešlý filmy jsem neviděl a tenhle se mi moc líbil. Zasazení do dvacátých let minulýho století se povedlo nanejvýš dokonale. Jediný, co tomu přidává na "moderním" looku, je hudba, která se tam ale kupodivu skvěle hodí. Všechno je tam barevný, veselý a působí to majestátně. Herecký obsazení je naprostá špička, DiCaprio hraje svojí klasiku víc než skvěle, Maguire zahrál mladýho joudu taky moc hezky a Edgertona bych skoro nepoznal. Potěšilo i obsazení Jasona Clarkea, kterej se už předvedl v trochu větší roli ve filmu Lawless ze stejnýho období. Co mě taky nadchlo bylo auto "Lassiter V16 Phaeton", který se objevilo už kdysi v dneska už kultovní český hře Mafia, a ve kterým jezdil Gatsby a byla to zakázková práce. Mimo to, že Gatsby používá úžasný slovní spojení "old sport", tak je svým způsobem i hodně zajímavá, tajemná a současně ubohá literárně-kinematografická figurka. Konec je skvěle natočenej a docela smutnej. Nakonec mi Gatsbyho bylo i líto. Je to jeden z těch filmů, nad kterým, pokud se vám bude líbit, budete ještě nějakou tu chvilku po skončení přemýšlet, a to je velký plus. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Filmařský masterpiece, jaký se zrodí jednou za dekádu. Ač jsem měla jisté obavy, Luhrmann uchopil Fitzgeraldovu klasiku naprosto bravurně a kombinace dekadentní první poloviny dvacátého století, moderního hudebního podkresu (vyzvednout musím především "Young and Beautiful" od Lany Del Rey, "Over the Love" od Florence + the Machine a "Love is Blindness" od Jacka Whita) a místy až teatrálního vystupování ústřední čtveřice je jednoduše bezchybná. Beze srandy, neexistuje naprosto nic, co bych filmu vytkla. Minulost nelze vrátit, láska je slepá, lidi jsou svině. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jediné čo trocha viac utkvie v pamäti je bombastická vizuálna stránka, kde nektoré exteriéry boli naozaj pekné. A vôbec, celá výprava bola zvládnutá do bodky výborne. No ten príbeh.... čo ja viem, jediné čo oceňujem je forma rozprávania, kde sa to autori snažili poňať neštandardne a divákovi dejovú linku trocha spestriť. Samotný prííbeh Gatsbyho však stojí za veľké Gatsby. Lepší priemer. 65/100 ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Great Gatsby od začátku nasadí takové tempo že i Bazův majstrštyk Moulin Rouge jen němě zírá, a já se tím, co se zdálo být "Marií Antoinettou na kokainu", nadšeně bavil. Ovšem tam kde Antoinetta nacházela přesah právě v té frenetické opulentnosti, Gatsby se ve snaze o něj veškerého hýření promptně zbavuje a zklidňuje se na nejvyšší možnou míru... aby z něj nakonec stejně veškeré vyšší myšlenky vyvanuly plytce na povrchu jen s pár tezovitými frázemi a jinak naprostou ignorací, a až do konce tak dojíždí jen s osekáním na klasický příběhe tradičního milostného trojúhelníku... který je fajn, ale zkrátka není "Great". Otázkou ovšem je jak moc je to špatně, ta obrácená gradace a převrácený záběr vyprávění, které místo aby se komplikovalo naopak o komplexnost postupně víc a víc přichází... protože pořád je to zatraceně velká zábava a ty dvě a půl hodiny uplynou rychleji než si u jakéhokoli podobně dlouhého filmu pamatuji. Nedivím se že film jde do kin teď, daleko předaleko od oscarové sezony kam by jinak logicky měl podle váženosti předlohy a "jména" režiséra patřit... protože to není hluboký oscarový film, je to originálně pojatá lehká letní oddechovka. Čemuž ostatně odpovídá i ten epesně roztančený soundtrack. 7/10 ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Vše je podřízeno přehyperstylizované audiovizuální stránce, která je sice opulentní a bombastická, ale časem se nechutně dotýká kýče...Vyprávění je až směšně tajuplné (odhalování Gatsbyho minulosti) a překombinované (Maguirova postava v podstatě zavazí a jen všemu přihlíží), zápletka až nudně obyčejná (milostné drama). Z téměř dvou a půl hodinového filmu vytípněte pár pěkných wallpaperů a stáhněte si soundtrack. Zbytek je naprosto regulérní nuda a šeď. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Trailer mě příjemně navnadil, ale samotný film nakonec zklamal, protože je podle mě zoufale neschopný vyprávět příběh či vyvolat nějaké emoce. Vlastně mě i dost překvapuje, že se někdo tu knihu - téměř 90 let po jejím prvním vydání - rozhodl opět zfilmovat, když už existuje tolik starších adaptací. Nikdy jsem navíc nepatřil k nějakým velkým příznivcům DiCapriova herectví či Luhrmannovy režie - jeho nejznámější snímek Moulin Rouge dokonce shledávám zcela nesnesitelným. Vlastně se tak jen těžko můžu divit, že kolem mě tenhle film profrčel jako smršť, aniž by mě nějak významněji oslovil či zasáhl. Gatsby je pro mě osobně zvláštní podívanou, u níž si nejsem jistý, do čího vkusu se má vlastně trefit a co si o ní vlastně myslet. Tedy kromě dojmu, že je to vlastně jedna velká ospalá nuda. UPDATE 20.9. 2020 - Když jsem po letech dostal chuť to vidět znovu, působilo to na mě takřka stejně jako tenkrát. V jednotlivostech je to sice místy skvělé, ale jako celek je to prostě zoufale nefunkční, a celý ten chatrný příběh (který mi navíc v tomto podání i přišel dost nevěrohodný) se ztrácí pod všemi těmi digitálními efekty a moderním soundtrackem, který mi k těm 20. letům prostě nepasuje, byť sám o sobě se mi celkem líbí (nejlepší skladbou je podle mě Jack White — "Love Is Blindness"). Btw. Carey Mulligan se mi ještě jakž takž líbila v Drive, ale zde už mi přijde trapná, spíše nehezká, a především je to podle mě hlavně bohužel mizerná herečka. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Párty, chlast a drogy, povolné mladé ženy ... jo to Baz Luhrman umí dobře podat ... nějaký ten hiphop brázdící vody elektronického popu jako doprovod plus pár tanečníků, hodně zrychlených a psychedelických záběrů k tomu. Dokonce jsem v tom cítila i tu marnost a dekadenci doby - díky vizuální přeplácanosti. Pak k tomu přidáme pár teatrálně přepjatých emocí s krásnými záběry majáku v dáli a jsme doma - v jednom velkým kýči. Už v knize mě hlavní objekt lásky páně Gatsbyho sakra sejřil, a v tohle filmu zásluhou Carey Mullingan s přídavkem extra (je dobrá, to se musí uznat). No a Leonardo - je hoch čím dál tím lepší a lepší! Rezervovaný, suchý, chladný a kalkulující ... přesně jak má Gatsby být naservírovaný. Výrazně originálnější a stabilnější verze než ta z roku 1974. Baz mě však unavuje už od Moulin Rouge a Gatsbym si mě opět nezískal, bohužel. ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

Oproti "klasické" verzi s Robertem Redfordem v hlavní roli tahle alespoň přináší něco nového a ne jen zfilmování knihy 1:1. Jenže ne všechno se podařilo. Osobně jsem se nejvíc bála soundtracku, protože kombinace meziválečné doby a hip hopu od Jay-Zho působí vražedně. Moderní písničky jsou nakonec použity spíše u "party scén", které jsou sice poměrně dlouhé, ale natočené podařeně. Horší to je už s digitálními přelety krajinou, jež jako by vypadly z filmu Tima Burtona, který ho natáčel s mírnou kocovinou. Vizuál tedy docela zklamal, ale aspoň herci v čele s paradoxně nejlepším Tobeym Maguirem (ale DiCaprio je hned v závěsu) to všechno zachraňují. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Tento film je ako dúha; Krásny a farebný, ale tiež priehľadný a po chvíľke vyprchá. Knihu mám čerstvo v pamäti, čo je možno jedným z dôvodov, prečo som im to nežral. Nechápem načo bolo dobré citovať celé dialógy z knihy a ešte obraz narvať popiskami. Paradox, keď ma iritovali vo filme, pričom v knihe sa mi páčili; rovnako ako soundtrack - sám o sebe perfektný - do deja zapojený neobvykle a nemenej perfektne, ibaže udávajúci mu smer iný, než autor chcel. Fitzgerald bol vizionár, Luhrmann je "iba" umelec. Paradox jeho postavy, na papieri tak ľudské a vo filme umelé ako je to len možné. Paradox noblesa, ktorú nesie úpadok spoločnosti a doby obsiahnutý vo Fitzgeraldových riadkoch a nevýslovná dekadencia MTV doby, ktorá nikdy neexistovala a ktorú každým záberom cítiť z Luhrmannovho uslzeného spektáklu. Strašné sklamanie tento film. PS: A tiež mi tam chýbala tá záverečná scéna s Nickom a Jordan. Mohla (a mala) ukončiť dej, dať postave Jordan zmysel a aspoň na chvíľku odpútať pozornosť od toho (citujem) "hysterického" deja ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Křiklavý vizuál, moderní soundtrack (který ale není patřičně využitý), skvělé herecké obsazení... a emoce přesto skoro na nule. První Luhrmannova epická romance, která mě nechytla. Ani příběhem (ten klíčový milostný trojúhelník je dost plochý), ani osobitým extravagantním zpracováním. Bohužel ne každá látka se dá natočit ve stylu Moulin Rouge... 60 % ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Měla jsem poměrně vysoká očekávání (zřejmě i proto, že film dělal Luhrmann, jehož Moulin Rouge zbožňuju). Dokonce jsem kvůli tomu sáhla i po knížce. Fitzgeraldovo dílo jsem sice před zhlédnutím filmu nestihla přečíst celé, ale stačilo to pro obrázek a pro pozdější uznání, že film se celkem věrně drží své předlohy. Ve výsledku to ale nebyla až tak dějová linka, která by mě na filmu zaujala, jako spíš provedení. Zdá se, že právě tohle je Luhrmannova specialita. Mohli jsme se tak kochat pestrým zobrazením "roaring twenties" a především hudbou. Soundtrack mě překvapil a potěšil ze všeho nejvíc - současná hudba se tady mísí s rytmem dvacátých let, takže můžeme například slyšet některé nám známé populární melodie dneška, ale ve stylovém jazzovém kabátě. A myslím, že právě tohle zvláštní propojení dodává filmu šmrnc. Na plátně kina jsem si to rozhodně celkem užila. ~(3,9)~ ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Ne každá love story končí happy endem. Krásný vizuál, originální soundtrack a příběh, který - protože knihu jsem nečetla - byl pro mě ne úplně předvídatelný. Líbilo se mi i převrácení klasických rolí - je to muž (Gatsby), kdo je slepě, naivně zamilovaný do ženy, kterou si zidealizuje. A je to Daisy, které chybí nějaké velké iluze, ale alespoň na čas chce propadnout snu o šťastném konci s Gatsbym. DiCaprio v roli Gatsbyho září, s přehledem je to nejsympatičtější postava filmu. Luhrmann tuhle adaptaci zvládnul s přehledem, dokonce i emoce fungují tak, jak mají. Jediná výtka - film by snesl prokrácení, víc než dvouhodinová stopáž je zbytečná. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Baz chcel urobiť niečo ako Moulin Rouge 2 a bohvie prečo si pre tento zámer vybral slávny román. Navyše známy adaptáciou, ktorá s opulentnosťou nemá nič spoločné. To, čo v muzikálovej postmodernej klasike funguje, pretože je to proste čistokrvný muzikál, to pri Gatsbyho večierkoch a romantických chvíľkach pôsobí nútene a ako päsť na oko. Prečo mám ako podmaz vo filme o 20. rokoch počúvať originál Lany Del Rey? Prečo znie pri večierkoch techno? Asi preto, že aj zvyšok pôsobí podobným povrchným dojmom. Trio Maguire, Di Caprio a Mulligan hrajú akoby na povrázkoch, emócie vyjadrujú iba strojenou mimikou a tak jediným, kto sa podobá reálnemu človeku, je Buchanan. Nechce sa mi to ani spomínať pri úcte k spomínanej, inokedy spoľahlivej trojke, ale Edgerton je aj jediný, kto podáva skutočný herecký výkon. Gatsby je film, ktorý ukazuje naivným ženám, že existujú extrémne bohatí muži, čakajúci roky na svoju vysnenú lásku a nedokážu myslieť na nič iné. Ak to je iba Luhrmannova zámerná štylizácia, ja mu to neberiem, ale ani nezožeriem. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Nemuselo by to být vůbec marné, kdyby se z toho nějaká chytrá hlava pokusila udělat muzikál. Snímeček to nebyl vůbec špatný. Když jsem si přečetl žánrové zařazení mezi drama a romantické filmy, tak jsem očekával výrazně blbější film, protože tohle já moc nevyhledávám. Docela to zachraňovalo herecké obsazení a nemyslím teď pouze Lea DiCapria, i když on byl nepochybně opět tím nejlepší. Ještě pár snímků s ním uvidím a budu muset zvážit přeorientování se. Příběh je docela pěkný, ale na můj vkus hrozně roztahaný. Ve snímku nebylo zrovna málo pasáží, kterými jsem se musel řádně pronudit. Vždycky se to tedy vylepšilo nějakou záživnější scénkou, ale celkový dojem z filmu není valný. Příliš se mi ani nezamlouval soundtrack. Ale alespoň, že jsem se dozvěděl, že tenkrát se pařilo naprosto stejně jako nyní, avšak tamější lidé si vystačili s mořem chlastu a fet si nedávali vůbec, nebo měli alespoň dostatek slušnosti střelit si svoji nitrožilní dávku v nějakém temném zákoutí. Dokonce se tenkrát poslouchala soudobá hudba, což mě velmi překvapilo a zasloužilo by si to hvězdičku strhnout, ale já to neudělám. Jednak protože jsem děsně hodný. Jednak protože plánuji dát 3*. No uznejte, že 2* by tu vypadaly děsně blbě a bylo by to skoro stejné jako Verbal a já na rozdíl od něj nemám připravenou pohádku o Africe, kterou bych své hodnocení obhájil. Zřejmě si takovou pohádku, ale budu muset také představit, protože mě příliš nenapadá, za co dát ty 3*. Samozřejmě, že tam hráli všichni děsně stylově a seděl mi i styl vyprávění. Bohužel mi už tolik nesedělo, co bylo vlastně vyprávěno. Pohádka o člověku, který zasvětil svůj život honbou za ženou svého srdíčka. A co jako? Bez ohledu na to, jak blbě to vlastně vypadá sem musím napálit 2*. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Příběh mne nechytl. To je asi hlavní probém. Gatsby jako postava mi moc smyslu nedávala - nevrátí se k osobě, kterou tak bezmezně miluje, pošle ji tak do náruče druhého muže a pak začne pořádat zběsilé orgie v bláhové naději, že se staví na kus řeči. Ani má oblíbená dvacátá léta to nezachránila, protože stylisti celou řadu postav prostě a jednoduše oblékli nevkusně... 60% ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Bože, jak já miluju Lea. On je nejen charismatický až to bolí, ale je vynikající herec a má to v sobě. Takže bych se na něj vydržela dívat klidně v 5ti hodinovém snímku. Navíc Carey Mulligan je také krásná a výborná herečka. Jediná osoba, která se mi sem nehodila byl Tobey Maguire. Nemůžu říct, že to byl naprostý TOP, i když tady hraje Leo, jelikož to bylo chvílemi o ničem. Možná, kdyby se celý film zkrátil, tak by to bylo zajímavé celou dobu, ale co už. I tak, bomba! ()

leila22 

všechny recenze uživatele

Buďme k sebe úprimní a povedzme si na rovinu, že obsahovo tu nemožno hovoriť o prepracovanom veľdiele. Skôr sa jedná o jednoduchý, ba až povrchný príbeh o láske-neláske. Hviezdičky však dopĺňa audiovizuálna stránka a práve Great Gatsby je jeden z tých filmov, ktorý si treba vychutnať na veľkom plátne, lebo na ňom dokonale vyniknú krásy 30. rokov - New York, jazz a pompézne párty. Druhým prvkom, ktorý právom zvyšuje hodnotenie, je ako vždy nebesky očarujúci (a konečne to nie je teeneger Jack s Titanicu, ale dospelý muž s vráskami) pán DiCaprio, pre ktorého tento príbeh nedopadol dobre, no aj v tomto filme na mňa platil jeho sebavedomý úsmev a pohľad, ktorým sa do vás zavŕta hlbšie ako by ste chceli (a možno aj chceli) a vy mu v momente veríte všetko. Na jeho párty by som zvonila ako prvá. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

My (EX)TOP10: Tak i v dnešní době se točí kvalitní romantické kousky vysokého kalibru. Věčný oscarový smolař DiCaprio, předvedl opět strhující i dojemný výkon. Technická stránka filmu byla též famózní. Tuna flashbackových a slow motion scén dodávala celému příběhu na takovém krásném mysterióznu. Malinko mi nesedělo zakomponování moderní hudby (Rap, či co to bylo) do předválečného období ve kterém se Velký Gatsby odehrává. Naopak scénu, kde v pozadí zní nádherná písnička Young and Beutiful od Lana Del Rey si pouštím furt dokola a dokola. Film, který padl přesně do mé noty a začínám chápat, že Leonardo DiCaprio je jeden z nejoblíbenějších herců vůbec. Je to Pán Herec. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

No nevím, asi jsem čekal něco jiného. Každopádně je to na tu dobu dost zajímavě stylizované. Obsazení je taky výborné. Večírky u Gatsbyho byly vážně šílené. Moderní hudba se podle mě do některých scén hodila a do jiných už tolik ne. Každopádně byla dost dobrá. Celé je to vlastně o nešťastné lásce, takže děj asi moc nemá smysl vypisovat. Akorát bych zmínil, že ačkoliv se na začátku Tobey Maguire jeví jako hlavní postava, ve chvíli, kdy na scénu vstoupí Gatsby (Leonardo DiCaprio), tak si příběh krade sám pro sebe a zbytek je už hlavně o něm. I dámská část obsazení v podání Carey Mulligan a Elizabeth Debicki je dost půvabná. Je to sice zajímavý film, ale žádnou díru do světa to posle mě neudělalo. "Kdo je sakra ten Gatsby?" ()

Související novinky

Po Velkém Gatsbym za Elvisem Presleym

Po Velkém Gatsbym za Elvisem Presleym

04.05.2014

Muži v černém nás sice naučili, že „Elvis není mrtvej. Odletěl domů.", tohle zakončení ale u jeho nové biografie nečekejte. Ve Warner Bros. ji totiž chystají s muzikálovým klasikem Bazem Luhrmannem … (více)

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Reklama

Reklama