Reklama

Reklama

Velkolepé století

(seriál)
  • Turecko Muhteşem Yüzyıl (více)
Turecko, (2011–2014), 255 h 35 min (Minutáž: 88–157 min)

Hrají:

Halit Ergenç, Nur Fettahoğlu, Selim Bayraktar, Selen Öztürk, Mehmet Günsür, Vahide Perçin, İlker Aksum, Meryem Uzerli, Cansu Dere, Yusuf Berkan Demirbag (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(139)

Obsahy(1)

Turecký seriál o životě sultána Sulejmana a jeho panování v Osmanské říši. V příběhu se odrážejí turecké zvyky. Je založen na rekonstrukci života v paláci a harému. Vykresluje vztahy sultána k jeho lidu a k rodinným příslušníkům, především k jeho matce, obecně k ženám a otrokům.
Velkolepé století začíná. V roce 1520 mladý princ Sulejman přebírá vládu po svém zesnulém otci Selimovi. Je mu dvacet šest let, když se stává novým osmanským vládcem a u moci zůstane dlouhých čtyřicet šest let. Na svědomí má celou řadu reforem a v plánu velkou válku, která má Osmanskou říši proměnit ve světové impérium. Jeho život však vedle velkého snu o podrobení si světa ovládá krásná otrokyně Roxelana. Ta v touze po pomstě za smrt rodičů vstoupí do sultánova života a z řadové příslušnice harému se stane sultánovou nejoblíbenější milenkou a následně i manželkou. Vzájemná nenávist mezi ní a Sulejmanovou současnou ženou a matkou jeho syna vyústí v boj, který změní budoucnost Osmanské říše. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Zetwenka k tomuto seriálu (1)

Velkolepé století (2011) 

I. řada - 1520 l.p. děj začíná Unesením Alexandry(Roxolany z domova a zavražděním blízkých a dopravena do harému) a Sulejman I se stává sultánem. Je zaměřena na poznávání postav budování vzájemných vztahů a postavení, intrik. Alexandra se potká se sultánem a plně ho okouzlí a vzniká tu nenávist od Mahidevran, ani matka Sultána ji neměla v oblibě. Ibrahim ( zde sledujeme jeho postup dozorčí komnat, vezír a velkovezír) věrný pobočník jeho výsosti si najde zalíbení v sestře vládce, Hatitce. Mahidevran měla dosud navrch protože byla jedinou ženou sultána a dala říši syna - prince Mustafu. Pak však Hurren (dostává své nové jméno) postupuje v harémovém členění je favoritkou a konkubínou - - porodí chlapce Mehmeta a pozice jsou vyrovnané a navíc je zdatná intrikánka. Dále se Hurrem narodí dcera Mihrimah a Selim. Zároveň jsme svědky událostí bitev o 1521 Bělehrad, 1522 Rhodos a 1526 bitvu u Moháče (která měla vliv i pro naše země koruny české) 2. řada. Hurrem nosí už přívlastek sultánka a dostává svobodu, i když je pořád nerovna původem a je ji připomínáno bývalé otroctví, zde porodí 4 syna Bajezita a její pozice se zdá být už neotřesitelná. Princ Mustafa dorůstá a učí se s otcem a je připravován na řízení provincie Manise. Ibrahim paša s manželkou Hasittice ne a ne najít štěstí. A Sulejman se žení vezme si Hurrema poruší tak dávné pravidlo sultánů... Hurrem se po smrti Valibe sultán (matky sultána) dostává na starost harém poté co Máhideran selže. 3. řada 1536 -Mocenské boje, poprava z nejedné z hlavních postav a úmrtí dalších, tak jak je psáno v kolech času. Bitvy námořní, výboje pod osmanským pirátem Chajruddín Barbarossy, po obsazení dalších území v Severní Africe tak Osmanská říše přechodně zcela ovládla převážnou část Středozemního moře. 4. řada Děti dospívají. Mají své rodiny a touhy, začínají bratrovražedné boje o moc, Poprava z jednoho synu a pozdní éra vlády Sulejmana a i dalšími nezdary a ztrátami jak život přinášel a odnášel. Léta 1539 - 1543 A končíme 1566 zachycen zkrátka celý život jednoho jejich vládce. A ještě letmý záběr do tváře nástupce. Kdo pak jím z jeho synů je? Je to podáváno z druhé strany, jak se dobývala Evropa. Záběry použity ze seriálu i v dokumentu Habsburkové proti Osmanům (TV film) (2014). Seriál se mi líbil, bylo to něco úplně jiného a rozhodně zajímavějšího než samé reality  a krimi, ordinace, kterými jsou tv přeplněny. Viděno: všechny díly. ()

Reklama

Reklama