Reklama

Reklama

Velkolepé století

(seriál)
  • Turecko Muhteşem Yüzyıl (více)
Turecko, (2011–2014), 255 h 35 min (Minutáž: 88–157 min)

Hrají:

Halit Ergenç, Nur Fettahoğlu, Selim Bayraktar, Selen Öztürk, Mehmet Günsür, Vahide Perçin, İlker Aksum, Meryem Uzerli, Cansu Dere, Yusuf Berkan Demirbag (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(139)

Obsahy(1)

Turecký seriál o životě sultána Sulejmana a jeho panování v Osmanské říši. V příběhu se odrážejí turecké zvyky. Je založen na rekonstrukci života v paláci a harému. Vykresluje vztahy sultána k jeho lidu a k rodinným příslušníkům, především k jeho matce, obecně k ženám a otrokům.
Velkolepé století začíná. V roce 1520 mladý princ Sulejman přebírá vládu po svém zesnulém otci Selimovi. Je mu dvacet šest let, když se stává novým osmanským vládcem a u moci zůstane dlouhých čtyřicet šest let. Na svědomí má celou řadu reforem a v plánu velkou válku, která má Osmanskou říši proměnit ve světové impérium. Jeho život však vedle velkého snu o podrobení si světa ovládá krásná otrokyně Roxelana. Ta v touze po pomstě za smrt rodičů vstoupí do sultánova života a z řadové příslušnice harému se stane sultánovou nejoblíbenější milenkou a následně i manželkou. Vzájemná nenávist mezi ní a Sulejmanovou současnou ženou a matkou jeho syna vyústí v boj, který změní budoucnost Osmanské říše. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (160)

ruhebitte2010 

všechny recenze uživatele

Tak na odpad to není, ale z mého pohledu dost nuda. Ale zase jak zde někteří hodnotí kladně třeba kvůli krásným šatům je taky zhovadilost. Na IMDB je sice 6,5, ale 41% dalo 10, což je také hooodně moc subjektivní hodnocení. V Turecku poslední roky značně posilují nedemokratické síly a tohle přesně tento seriál je to co se jim líbí. ()

1david135 odpad!

všechny recenze uživatele

Ďalšia marektingová pičovina ktorá sa snaží zarobiť na citoch druhých ako Vilo Rozboril,na takejto komerčnej kokotine si títo špinavci zarábaju prostredníctvom "Voyo" -_- a ďalších zahraničných online kanáloch ktoré stoja nemalé peniaze čiže ak ste bieberov fanúšik alebo nejaká vyptlaná piča ktorá sa výživa s marketingovích slz tak prosím .... -_- ()

Reklama

Chajimwitz

všechny recenze uživatele

Hodně rozporuplná je tahle TV Barrandov,na jedné straně zapomenuté starší československé a v celku koukatelné filmy a seriály,na straně druhé úplné dno veškeré "kultury".Hodnotit to nebudu,jelikož jsem neviděl souvisle ani pět minut,ale opět to cítím jako zákeřný útok na středoevropskou civilizaci. ()

Mykhaluu odpad!

všechny recenze uživatele

Osud tomu chtěl, že jsem viděl, byť jen po částech již poměrně dost dílů (tedy jsem kvalifikován s čistým svědomím k hodnocení). Jistou dobu jsem to považoval za neškodnou seriálovou záležitost z prostředí harému nehodnou hodnocení. Ovšem, když došlo na bitvu http://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_u_Moh%C3%A1%C4%8De a následné děkování dobyvatele půlky evropy jeho bohu, zjistil jsem, že nemohu jinak, než skoncovat s tím odpadem!!! Úplně ve mě vřela krev předků! Brrrr!!! "Hezké" bylo, jak se vyšlo vstříc domácím (myšleno zemi původu dílka) divákům, aby se nemuseli cítit rozpolcení případnou lítostí nad smrtí mladého chlapce http://cs.wikipedia.org/wiki/Ludv%C3%ADk_Jagellonsk%C3%BD hrál jej pro jistotu zralý padesátník. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Přátelé, víte, že jsem vašim hodnocením zaskočena ? Aha, chápu, že styl režie a hlavně ta hudba vám leze "na nervy". Ale !!!! Tohleto je nafilmováno dle historické skutečnosti , kdy Turci ovládali půl EVROPY, spolupracovali s panovníky ba i papežem a skutečně byli až u Vídně. No a ty ženské tam (harém), do dneška tak muslimové žijí a ty "dřisty" tam a poťouchlosti musíte odpustit. To je proto, aby to mělo nějaký "romans" děj. Já jsem z těch 75 dílů viděla asi 5 a jelikož znám dějiny a mám fantazii, tak si zbytek buď domyslím, nebo chápu, že mi nic neuteklo. Je to oživení jiné kultury. To víte, že by to byla lahůdka, kdyby to natočil expert v režii třeba Forman nebo Kusturica. Je třeba se na jinou kulturu divat trochu s nadhledem. Dávám tomu 5* za kostýmy, výpravu a dobrou snahu všech herců. Ale hlavně hrají tam krásní lidé, nádherné kostýmy a úžasné šperky. Ty americké dřisty bez ladu a skladu jsou určitě horší - žádné poučení (kromě toho, že už konečně ve svém zralém věku vím, jak se souloží !) ()

Galerie (370)

Zajímavosti (13)

  • Turci se již několikrát proti seriálu vzbouřili. V jednom z případů dokonce zablokovali dálnici. (Borrtex)
  • Autoři museli řešit také stárnutí herců v rámci děje. U dospělých postav se hercům ubralo na make-upu a přidaly se nějaké vrásky. U dětských postav se herci v průběhu seriálu střídali. Například v roli prince Mehmeta se objevilo celkem 6 herců. Jeho sestru Mihrimah si pak zahrály 4 herečky. (peeteno78)
  • Seriál byl v době uvedení s rozpočtem 3 500 000 tureckých lir nejdražším projektem turecké televizní produkce – výstavba kulis trvala okolo pěti měsíců, zabrala rozlohu 2 100 m2 a podíleli se na ni historici Deniz Esemenli a Günhan Börekçi, kteří dbali, aby kostýmy, vybavení interiérů a dekorace odpovídaly historickým skutečnostem. Uznávaný turecký spisovatel Latife Tekin pak poskytl poradenství ohledně scénáře. I přes to byl však seriál kritizován za nepřesné vyobrazení tehdejší doby. (fiLLthe3DD)

Reklama

Reklama