Reklama

Reklama

Legenda Korry

(seriál)
  • Česko Avatar: Legenda o Koře (více)
USA, (2012–2014), 19 h 56 min (Minutáž: 23 min)

Hrají:

Janet Varney, Jeff Bennett, Dee Bradley Baker, P.J. Byrne, David Faustino, J.K. Simmons, Seychelle Gabriel, Mindy Sterling, Logan Wells, Kiernan Shipka (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(52)

Desítky let poté, co Avatar Aang zachránil svět přichází do moderního Republic City upřímná 17letá dívka jménem Korra, aby trénovala a poznala svůj osud. (SkyShowtime)

Recenze (117)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Jako každý sequel, neubrání se Korra obligátnímu srovnávání se svým předchůdcem. Stejné studio, stejní tvůrci (Santos, DiMartino), stejný svět. Podrobně rozepsané a vyargumentované by takové srovnání vydalo klidně na dizertační práci, já to zkusím heslovitě. Korra je rychlejší, akčnější, její animace je o něco pěknější a promakanější. Cca o sedm let se také posunul průměrný věk ústředních hrdinů (osádku 12-14 letých prcků střídá 19-21 letý Beverly Hills squad) - což koresponduje s věkovým posunem fanoušků původního Avatara. Dětské dovádění a zamilované postranní kukuče střídá těžkotonážní romance. Kde však Korra oproti Aangovi pokulhává jsou postavy. Geniálního generála Iroha ještě jakž takž zvládá suplovat Tenzin (brilantní dabing J. K. Simmonse) a šaškující Sokka se povedeně reinkarnoval v charismaticky pomalém Bolinovi. Korra je dobře napsaná a vykreslená (i když místy k nevydržení pubertální), na zenovou životnost malého Aanga ale bohužel nemá. Antihrdinu Zukova kalibru byste zde taky hledali jen těžko a Lin je sice hodně ostrá, ale moje Toph to holt není. Díky bohu aspoň za hostujícího hláškaře Meela ("Those maggots will bow to me!"). Osobně mě potěšil formát jedna série (kniha) - jeden uzavřený příběh, první byla výborná, druhá pohříchu slabší, třetí ale zatím vypadá skvěle (po 9 dílech). Takže - Legenda Korry sice ze srovnání se svým předchůdcem tahá za kratší konec, ale rozhodně je stále na co se dívat a stále jde o jedno z nejlepších dnes běžících anime. Update: Po lehce podvyživené druhé knize mi ta třetí (Change) dokonale vytřela zrak. Update po finále poslední série: Čtvrtá série je přes drobné zakuckání (Rememberences) téměř dokonalá a potvrzuje, že tvůrci Avatara (DiMartino a Konietzko) jsou head&shoulders nad konkurencí světa animace. Hodnocení jednotlivých knih: 1) Wind: 90%; 2) Spirits: 70%; 3) Change: 100%; 4) Balance: 100% Celkem za mě: 100% Na viděnou v novém spirituálním světě. ()

Dixiee 

všechny recenze uživatele

Mezi seriály to má pořád vysokou úroveň, ale nedosahuje to kvalit, vtipnosti a zábavnosti původního avatara. Zde se tvůrci snaží víc zacílit na náctileté publikum, které chce cool hrdiny jako známé postavy bojující v aréně. I zasazení příběhu do města a větší míra technologií a luxusu je snahou o přiblížení se současné civilizaci a tím oslovení náctiletého publika. Původní avatar měl kouzlo, mytologii a jakousi magičnost jiného světa, kterou zde postrádám. Nejradši bych dala tři a půl hvězdičky, ale tak pořád se jedná o avatara a jsem ráda za pokračování, třeba že v takové formě. ()

Reklama

Kali4 

všechny recenze uživatele

Amíkům se další ze seriálů inspirovaných japonským anime povedl. Je tu nejen kopec skvělé akce, ale především dvě velice zajímavé roviny, které činí seriál velmi dramatickým a dynamickým: zaprvé je to věčný konflikt mezi „duchem“ a „hmotou“, který je sám o sobě představen v několika vrstvách, a to ve sporu střízlivého, zkušeného, ale i konzervativního stáří a výbušného, nevyrovnaného mládí, a v konfliktu mezi mixem tradičních východních filozofií a nastupujícími technologiemi období průmyslové revoluce v hávu jakéhosi čínského steampunku, který s sebou samozřejmě přináší i sociální konflikt, boj za rovná práva i spousty nových možností, druhů zábav a podobně. Zadruhé je to drama dospívání mladé dívky se vším, co k němu patří, včetně rozporuplného vztahu k autoritám, prvních lásek a nastupujícího pocitu odpovědnosti. Jak správně tušíte, všechny vrstvy se prolínají, úkolem Avatara je tudíž nalézt své místo ve světě, ukotvit se mezi duchem a hmotou a nastolit rovnováhu. K anime patří i jistá míra nadhledu, která se odráží v expresivní animaci a nechybí ani zde, přičemž je doprovázená humornými situacemi a skvělými vtipy. Korra je výborným, dramatickým mixem všech možných prvků a tím nejlepším, co nabízí, je uvěřitelná hlavní postava, které budete fandit, a fungující, inspirativní svět, do něhož je zasazena a který má velký potenciál. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Steampunk, průmyslová revoluce, boj o moc tentokrát na politický úrovni... A:TLoK je podstatně dospělejší a temnější než A:TLA. Na úkor humoru, kterej ale najdeme i zde. Super je, že přichází se spoustou novejch nápadů, posouvajích avatarský univerzum dál. I zde se zdá se časem dočkáme precizně vykreslenýho světa, kterej logicky navazuje na reálie prvního seriálu. První kniha A:TLA byla moc předvídatelná a velmi okatě poučná. První kniha A:TLoK mi zas nepřijde tak návyková. Oboje vidím na slušnejch 80 % a doufám, že se Korra rozjede stejně jako poslední airbender. Našlápnuto má dobře. || Páni, 2. kniha je prostě super :-) ()

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele

První série "The Legend of Korra" je vcelku zdařilým pokračováním série Avatar: The Last Airbender. Seriál je zcela jinak koncipován - hlavní hrdinka avatar Korra je v podstatě již dospělá dívka ovládající 3 ze 4 živlů a žije mimo tzv. Republic City, kde se rozmáhá korupce. Chybí mi tu humor a nadsázka, které nescházely u první série. Korra je typická dospívající avatarka, lehce namyšlená, která si myslí, že všechno zvládne, všechny porazí... Opak je ale pravdou a hlavní hrdinka se setkává s nepřítelem nad síly všech. Jsem zvědav na druhou sérii... Verdikt: první série 3* a 70 - 75 %. (přesto si fanoušek původní série snadno vytvoří závislost :-)) PS. Druhá série je zcela odlišná od té první a zprvu se nezdá být tak dobrá, ale retrospektivně ji vnímám o dost lépe. Třetí série, kterou lze doposud (4. epizoda) považovat také za velmi zdařilou je opět úplně něco jiného. Závěrečná bitva 3. série se nevyrovná té z Legendy o Aangovi. Velkou nevýhodou seriálu je, že se dá snadno předpovídat průběh. Korra je zobrazena jako velmi slabá, sice ovládá všechny 4 elementy, ale nijak zvlášť jí to proti oponentům nepomáhá. Tvůrci naopak vždy děj upraví tak, že živel, který ovládá avatárův protivník je ten nejlepší a nejhůře porazitelný, což je velká slabina celého konceptu... 4. série je ze všech nejlslabší... So and then they have lived happily ever after... Ve 4 sérii jsou jako nejsilnější prezentováni vládci kovů (metal benders) a obzvláště pak jedna z nich - Kuvira. Spolu s technickými vymoženostmi a využitím duchovní energie ze světa duchů jsou daleko nad síly avatara a dalších vládců živlů... Už tato koncepce je dost ujetá... Kořiny schopnosti jsou krátké na nějaké stupidní kovové monstrum z platiny, se kterou nedovedou vládci kovů hnout. (!?!). Bizarní... I když nejslabší ze všech 4 sériií, přesto jsem si závěrečný boj pěkně vychutnal... Verdikt: první série 3* a 70 - 75 %, druhá série 3 1/2* a 75 %, třetí série 3* a 70 %. čtvrtá série 3* a 65 - 70 %. Bohužel na to, že je Kora vládcem všech 4 živlů a ovládá dokonce kovy, je tvůrci udělána poměrně slabá, takže pokud se zrovna nevypořádává s některým ze svých traumat, tak ji každý nadprůměrně silní vládce živlů celkem snadno porazí, což mě docela štvalo... Na Aanga prostě ztrácí... ()

Galerie (490)

Zajímavosti (55)

  • Jméno vládce lávy Ghazana je nápadně podobné slovu „kazan“, což v japonštině znamená „sopka“. (Azurovydrak)
  • Červený kruh na Amonově masce je symbolem egyptského boha slunce Amuna. (Azurovydrak)
  • Otcem Lin je muž zvaný Kanto, kterého Toph krátce zmiňuje ve čtvrté sérii. Identita otce Suyin není známa. (Azurovydrak)

Reklama

Reklama