Reklama

Reklama

Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů

(seriál)
  • Slovensko Cyril a Metod - Apoštoli Slovanov
TV spot 3
Česko / Slovensko / Srbsko / Slovinsko / Rusko, 2013, 3 h 31 min (Minutáž: 52–53 min)

Režie:

Petr Nikolaev

Kamera:

David Ployhar

Hrají:

Roman Zach, Ondřej Novák, Milan Bahúl, Vilém Udatný, Radka Fidlerová, Marian Roden, Vladimír Javorský, Josef Abrhám, Branislav Polák, Bořík Procházka (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů. Jména, která zná každý z nás, ale kolik z nás opravdu zná jejich příběh? Jejich život, jejich skutky, jejich myšlenky – i jejich utrpení. Čtyřdílná výpravná historická rekonstrukce se snaží zachytit vše podstatné v životě slovanských věrozvěstů, a nejen to – příběh putování bratří z Konstantinopole přes Velkou Moravu až do Říma zobrazuje kulturní, politické, náboženské i společenské rozmanitosti té doby a dává jedinečnou možnost poukázat na význam budování Evropské integrity, solidarity a vzdělanosti. Evropské národy neudrží pohromadě ani moc, ani ekonomický zájem, pokud nebudou stát na silném morálním a duchovním základu. Cyril a Metoděj se zasloužili o vznik prvního slovanského písma, o rozvoj slovanské kultury, o překlad Starého zákona a mnoha dalších křesťanských textů, o vytvoření nového právního řádu a položili základ moderní české státnosti. Zásadním způsobem ovlivnili historii všech slovanských národů, za což jim náleží titul Patroni Evropy a Apoštolové Slovanů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 3

Recenze (99)

corona 

všechny recenze uživatele

Moje očakávania veľkého "priekaku" sa našťastie nenaplnili, dokonca som sa pri sledovaní necítila trápne (čo sa mi dosť bežne stáva pri sledovaní diel z historickou tematikou z ČS proveniencie). Seriál sa relatívne dosť podrobne držal prameňov (najmä pri Koceľovi to bolo až príliš viditeľné). Tvorcovia sa našťastie celkom rozumne vyhli bitkám a vhodne ich doplnili len čítaným komentárom. Kvitujem aj výber veľkej časti menej známych hercov a som vďačná že sa scenárista vyhol vyfabulovaným bočným dejovým líniám. A teraz trocha kritiky: viac než smiešne zobrazenie kultúry Slovanov pred príchdom K a M, Svätoplukov účes ala Janson Donovan, taktné pripísanie násilnej christianizácie Vislanov len na vrub Svätoplukovi. ()

black.mao 

všechny recenze uživatele

Obecně toporné výkony kýčovitě a jednorozměrné podaných postav. Především tragický výkon Metoděje s chroniickou obrnou mimických svalů. Přestárlý, roztřesený Josef Abrahém (nic osobního, mistře) hraje energického a všehoschopného rádce Fótia.Témež totožné záběry na jedny a ty samé kulisy hradeb, jednou s titulky Veligrad, podruhé Nitra. Hodně levně vypadající s tradiční dávkou nenávisti vůdči těm zlým Germánům, co už tehdy chtěli zabít našeho Juldu Fučíka, jen ještě nevěděli jak, hajzli. Hvězdička za ... nevím, asi za tu dětskou naivitu s kterou se do toho tvůrci pustili. ()

Reklama

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Jako malé děcka jsme si hráli v základech kostela kde byl nejspíše pohřben sám Metoděj a vše v okolí, co připomínalo Velkou Moravu formovalo můj zájem o historii a archeologii, takže tento seriál mnou byl očekáván se zájmem a napětím. Už jsou to skoro tři roky, ale rozhodně ve vzpomínkách stále určité pasáže jsou a pozitivní pocity také. Ucelené vyprávění, zajímavé i poučné a vzhledem k omezenému TV rozpočtu i velmi obstojný vizuál. Rozhodně tento seriál tyhle dva moudré pány dokáže poutavě přiblížit i současnému zvídavému zájemci a je jen škoda jak málo je zde hodnotících. Tenhle počin si pozornost rozhodně zaslouží. Pro mě osobně byl krásnou pozvánkou k Oslavám 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu v červenci 2013 na Velehradě ()

VenDulin85

všechny recenze uživatele

Po prvním dílu nebudu hodnotit, to bych byla fakt ukvapená, navíc moje dojmy jsou zatím rozpolcené... Za Česko jsem ráda, že se točí snímky, které nám mají pomoct zorientovat se v našich dějinách, protože přiznejme se, ne všichni jsme tehdy v dějáku dávali pozor ;-). Asi každý by ze sebe vyplodil rok 863, když se ho někdo zeptá na příchod soluňských bratří na Velkou Moravu... ale co dál? Za sebe doznávám, že už jsem spoustu věcí vypustila z hlavy, takže si je ráda připomenu a to, že film balancuje mezi naučným a historicko-dramatickým snímkem, nebudu pitvat. Rozhodně bych se ale ohradila přirovnávat toto k paskvilu jménem Kněžna Libuše, který jsem si z jakési mladické nerozvážnosti onehdá pustila.. To si tento seriál, byť viděn zatím jen jeden díl, rozhodně nezaslouží. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

V početnej koprodukcii, ale pod českou vlajkou vznikol solídny tv projekt, ktorý si kladie za cieľ priniesť súčasnému divákovi čo najviac informácií o dvojici Cyril a Metod, ktorí majú pre slovanské národy veľký význam. Myslím, že v tomto smere seriál nesklamal, sme svedkami ich cesty od ich narodenia až po ich smrť. Film ma prekvapil hlavne šikovným castingom. Vsadil na menej známe tváre a obsadenie hlavných postáv Cyrila a Metoda bola dobrá voľba. Najviac ma potešilo obsadenie sympatického M. Bahúla v roli kniežaťa Rastislava. Práve spoločné scény Rastislava so Svätoplukom dávajú filmu trocha iskru a ponúka málo vídaný pohľad na naše dejiny. Rád by som, aby vzniklo niečo na túto tému. Snáď mi to splní Jakubisko s pripravovanou Slovanskou epopejou. Film výborne dopĺňa dobrá kresťansky a duchovne ladená hudba, ktorá myslím hranice tv filmu až prekračuje. Celkovo mi sklamanie nehrozilo, pretože som to čakal oveľa horšie. Samozrejme na nejaké veľkolepé bitky tu peniaze neboli, ale inak solídne spracovaný tv film so silným potenciálom vzdelávať súčasného lenivého a filmami rozmaznaného diváka. 70%. ()

Galerie (127)

Zajímavosti (5)

  • Některé scény byůy filmovány v archeoparku v Chotěbuzi, nedaleko Českého Těšína. (LusSYx)
  • Že kosti nalezené na Krymu patří sv. Klimentovi (nebo též sv. Klementovi), bylo především Konstantinovo zbožné přání, neboť není pravděpodobné, že by kosti tak dlouho (cca 750 let - jelikož sv. Kliment zemřel kolem roku 101) vydržely pohromadě. (Zdroj: Toulky českou minulostí, díl 1. str. 129). (VMa)

Reklama

Reklama