Reklama

Reklama

Znovuzrozeni

(seriál)
  • Francie Les Revenants (více)
Trailer
Mysteriózní / Horor / Thriller
Francie, (2012–2015), 14 h 26 min (Minutáž: 50–60 min)

Hudba:

Mogwai, Jeff Russo

Hrají:

Frédéric Pierrot, Samir Guesmi, Guillaume Gouix, Anne Consigny, Clotilde Hesme, Céline Sallette, Pierre Perrier, Ana Girardot, Jérôme Kircher (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

V malom francúzskom horskom mestečku, ktorému dominuje umelé jazero s obrovskou priehradou, sa stane zázrak. V uliciach sa začnú objavovať ľudia, ktorí sú už roky mŕtvi. Mestečko tak čaká náročná úloha začleniť domnelých mŕtvych späť do spoločnosti a zároveň prísť na koreň toho, čo stojí za týmto neuveriteľným fenoménom. (Arsenal83)

(více)

Recenze (62)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Mysteriózní seriály s námětem "městečko v horách, kde se dějí divné věci" mají tu smůlu, že rovnaký námět má i nejlepší seriál všech dob, takže při srovnávání kvalit s tímto velikánem jsou předem odsouzeni k porážce. U Les Revenants to samozřejmě platí také, kvalit Twin Peaksu nedosahují ani náhodou. Přesto se však jedná o velmi sympatický, lehce hororový seriál, kterému se těch necelých osm hodin vyplatí věnovat. Vypráví o několika (mrtvých) obyvatelích francouzského horského městečka, kteří se po různě dlouhé době zčista jasna vrátí ze záhrobí. Nezestárli ani o den, nepamatují si, jak zemřeli. Jejich návrat je samozřejmě provázen různými problémy ... Jeden z nich je například psychopatický vrah. Je to příjemně komorní, občas mrazivé, občas i mírně strašidelné. Již první díl mě spolehlivě zaháčkoval a všech osm epizod jsem zhlédl během dvou dnů. Největším mínusem je určitě to, že se seriál díl od dílu "přemysteriózovává", přičemž spousta motivů úplně vyšumí a jasnou, kloudnou odpověď dostane divák na máloco (například hned poslední scénou prvního dílu seriál položí otázku, ke které se už nikdy později nevrátí). To mě docela mrzí, ale přesto palec dohoru. Fanoušci mysteriózních příběhů by neměli být zklamaní. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Popsat to jako francouzské "zombie" Twin Peaks je sice laciná obezlička, která je dost daleko od pravdy, ale na druhou stranu se to prostě chtě nechtě samo nabízí... Osm epizod o městečku v podhůří, kde je poklidné soužití narušeno vracejícími se (ne)mrtvými členy domácností, kteří nezemřeli přirozenou smrtí a jimž tak nějak někdo opomněl sdělit, že jsou dávno mrtví. Jak lacině to možná zní, tak to díky kromobyčejné charakterizaci postav (i jejich logickému chování) a velmi vhodně zvolené komorní stylizaci funguje naprosto skvěle a jeden by až věřil, že pokud by někdy něco takového opravdu nastalo, tak to proběhne právě takto. A i přes občasnou dějovou poklidnost to udržuje v neustálém napětí právě díky tomu, že ty postavy vám nebudou jedno a především pak díky hutné znepokojivé atmosféře (silně evokující Trierovu Melancholii) mohutně dopované hudebním podkresem od Mogwai. Jedině snad upozornění pro ty, kteří vyžadují zodpovězení všech otázek; i v tomto ohledu je to podobné Twin Peaks. Tady se na jednoznačné odpovědi nehraje. Což je dobře, akorát by to ztratilo kouzlo. Jen mi není jasné, jak si s použitým závěrem v zádech (mimochodem brilantním) chtějí i pro druhou sérii udržet tu civilnost, na které to celé stojí. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Člověk by čekal, že jako úplný kreténi se budou chovat spíš Američani, když už to někdo srovnává. Ale fakt úplně všichni, snad až na Palyzu a spol., i když... A úplně nejhorší je, že budu muset protrpět ještě jednu řadu. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,VĚŘ SI, ČEMU CHCEŠ, ALE JE TO PRAVDA. BYL JSEM NA TVÉM POHŘBU. VIDĚL JSEM TĚ LEŽET V RAKVI. A TEĎ STOJÍŠ PŘEDE MNOU. BYL TI DÁN NOVÝ ŽIVOT...“...... /// Nesmrtelnost duše povýšená na vzkříšení těla… scéna návratu z 1. části je nejen mysteriózně parádní, ale lidsky uvěřitelná! Postavy zahaleny tajemstvím, ale i potřísněny krví, zajímavá thrillerová složka si v ničem nezadá s tou mysteriózní (a navíc mají úžasnou schopnost vyšponovat scénu před závěrečnejma titulkama!). Baví mě, že víc než na ukecanost se sází na poklidnou, ale zároveň znepokojující atmosféru. Ti hloubavější možná budou hnidopišit, že se se vším chodí jak s hrncem vařící vody, ale díky zajímavosti příběhu i rozumný stopáži čovek neřeší kraviny, nepřemejšlí o důvodech a podstatě věci, ale baví se. Atmosférická seriálová pecka, která sází na něco jinýho než na prachy. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Umřel jsem. (loni, před 7mi lety, před 30 ti lety…). 2.) Zjistím, že není zombík jako zombík. 3.) Thx za titule ,,JolinarCZ“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

1. série: Zatraceně povedená záležitost, která hlavně ve své první polovině skvěle míchá mysteriózní prvky s emotivně a téměř realisticky pojatými liniemi okolo jednotlivých vzkříšených. Charaktery jsou do jednoho neskutečně zajímavé, jejich psychologie funguje a rostoucí konflikty jsou napínavější s každou další epizodou. Jen škoda, že ke konci už tvůrci spíše než na postavy cílí na nahazování čím dál více tajemných otázek, což se na chování některých postav bohužel podepisuje. I přesto jde o velmi silnou a atmosférickou podívanou, jež by si žádný fanda tajuplných seriálů neměl nechat ujít. Jen by druhá řada mohla na některé otázky už konečně začít odpovídat. 80% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Skutečně nechápu, jak z tohoto seriálu někdo může být tak odvařený - v podstatě to chvílemi kopíruje britské horory 80. let. Ok, má to slušnou kameru, hezkou lokalitu horského městečka, ale to je tak vše. V podstatě jde o to, odhalovat různá skrytá tajemství jednotlivých postav, ale po pravdě, moc mne to nebavilo. Že se jedna z dvojčat vyspala s klukem? A co mně je po tom? Že je jeden brácha vrah a v té prdeli plné kamer, kde polda sleduje i vlastní manželku před barákem, nenajdou víc videí, kudy vrah šel? Že se začnou objevovat hnusoty, shnilé maso, červi? V podstatě ani jedna postava není kladná, vše se bere strašně vážně, do toho pidliká rádoby tajuplná hudba, a celé je to v mnohém předvídatelná nuda, kdy jsou mi postavy, jejich činy a rozhodování zcela ukradené, protože mi nemají co nabídnout - a to dokonce ani pořádnou úvahu na téma zmrtvýchvstání. Přehajpovaný seriál o ničem. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Osamělé městečko, kde jsou čas od času k vidění mrtví lidé. Nejde o žádné zombie, ale o lidi z masa a kostí, kteří se po roce, dvou či sedmi a deseti vrací a někteří z nich se tváří, jako by se nic nestalo. Sám jsem si musel položit otázku, jak bych reagoval, kdyby mě probudilo lametnování mé devět let mrtvé babičky, že chrápu celé dopoledne. Nicméně i když se tito vzkříšenci chovají zcela normálně a až na psychopatického vraha jsou poměrně neškodní, táhnou za sebou znepokojivou atmosféru podbarvenou vynikající muzikou a doplňovanou typolgicky takřka dokonale zvolenými herci. Těch osm dílů uteče jako voda a pointa, jakkoliv se dá vytušit, stojí vážně za to. Jasně, městečko, kde se dějí divné věci, je jenom jedno, ale srovnávat s Twink Peaks je vůči Les Revenants nefér. Ti se vydávají úplně jinou cestou a navíc v Twin Peaks mrtví ve velkém neožívají. 85% ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Neviděla jsem Městečko Twin Peaks, takže nemůžu srovnávat, ale mně se tenhle seriál o návratilcích líbil. Ať už jde o skvělé prostředí maličké vesničky, kde každý každému vidí do talíře, o nejrůznější vztahy mezi jednotlivými postavy nebo o velmi dobré herce (malý děsivý Victor vede). Pokud jde o závěr, byla jsem nadšená - byl logický, přijatelný a do poslední chvíle jsem nevěděla, co bude následovat - půjde/nepůjde? Na to, že jde o "pouhou" televizní tvorbu Canalu+ jsou Les Revenants velmi zajímavý počin a stojí za to tenhle seriál vidět. Navíc letos se můžeme těšit na další sérii, takže jsem zvědavá, zda se znovu ocitneme v tomhle přehradním městečku, anebo zda se děj přemístí někam jinam a my budeme sledovat životy nových Znovuzrozených. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Mestečko Twin Peaks po francúzsky. Maximum otázok, minimum odpovedí. Mysteriózny príbeh o „navrátilcoch“ zo sveta mŕtvych je značne originálny, podaný decentnou formou a jeho hlavnou devízou je inteligentný scenár a vynikajúco napísané postavy, kde sa výrazne do popredia nedostáva ani jedna zo značného množstva, ale všetky majú rovnomerne rozdelené úlohy, či je to príbeh dospievajúcej dcéry, príbeh malého chlapca, príbeh (ex-)manžela alebo príbeh vraha. Diane doprevádza poriadne dusná a ťaživá atmosféra, ktorú navyše podkresľuje vynikajúca melancholická hudba. Kamera je plynulá, neraz vytvára zdĺhavé zábery a znepokojacejšie výjavy zobrazuje len v náznakoch, občasné CGI efekty sú na vynikajúcej úrovni a celkové spracovanie neraz prevýši aj svetovú (resp. americkú) seriálovú tvorbu. Navyše pre mňa absolútne neznámi herci predviedli doslovne špičkové herecké výkony. Je vidieť, že (talentovaní) tvorcovia mali danú látku pevne v rukách. Jediným problémom, ktorý mi bráni v udelení plného počtu, o ktorom som pôvodne uvažoval, je ten, že seriál sa počas 8 epizód čoraz viac zamotáva do záhad, na niektoré v priebehu deja rezignuje a viac sa k nim nevracia a na tie závažnejšie neponúka takmer žiadne odpovede a samotný záver (nehovoriac o jeho otvorenosti) napriek napätiu vygradovanému na absolútny vrchol neprináša satisfakciu a diváka necháva tápať rovnako ako v prípade počiatku príbehu. Síce oceňujem, že necháva pracovať divákovu fantáziu a neposkytuje odpovede „ako na tanieri“, ale v tomto prípade by sa zišiel aspoň náznak riešenia, akékoľvek vodítko. Tento drobný záverečný nedostatok dúfam vyváži druhá séria (plánovaná na február 2014, netrpezlivo očakávam)! CELKOVO: Season 1 = 4,5* (9/10) / Season 2 = 3* (6/10) PS: snáď nikoho nenapadne americký remake! (edit 2015: no jo, tak nakoniec predsa len napadol a dopadlo to neslávne, v žiadnom prípade nebrať!) ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tendence přirovnávat každý opravdu mysteriozní seriál ke kultovnímu Twin Peaks jsou sice pochopitelné, ale v případě Les Revenants to není příliš fér. Génius Lynch na vrcholu své tvůrčí imaginace stvořil malý televizní zázrak, umělecké dílo, ke kterému budou v obdivu nejspíš vzhlížet další generace. Les Revenants je "pouze" skvělý seriál, který místo bizarních postaviček sází spíše na reálné, propracované charaktery, tak typické pro evropskou tvorbu. Odlišná, přesto podmanivá atmosféra i hudba, úchvatné prostředí francouzského horského městečka a v neposlední řadě i originální námět, to jsou hlavní klady této zatím osmidílné série, u které si divák nevyhnutelně položí otázku, jaké by to asi bylo, kdyby se vrátil některý z jeho zemřelých blízkých? Jak by asi reagoval v první chvíli a jak by se to posléze odrazilo v běžném životě, v začlenění onoho člověka zpět do rodiny? V seriálu se nehraje (většinou) na živé proti mrtvým, příběhy obou skupin se prolínají, na povrch vyplouvají polozapomenuté osudy a postupně v pečlivě odměřených dávkách přibývá odkrývání záhad, závěrečné odhalení přesto zůstává sympaticky otevřené, takže pokud vás uspokojí jen seriál s zodpovězenými otázkami a rychlým spádem, tento se vám nejspíš líbit nebude. Mě osobně okouzlil a nebude to jen tou nádhernou úvodní znělkou. Těším se na druhou sérii. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

1. série Tohle má u mě jednoznačně zelenou. Dlouho jsme tu tak zajímavý námět neměli, když nepočítám první řadu American Horror Story, která byla vypracovaná více komerčně a tudíž hodně profláknutá. Francie pořád překvapit dokáže a nabídla nám osm dílů mysteriózní podívané, odehrané vynikajícími herci za pomocí nádherných exteriérů. První díl s přehledem nalákal a za týden jsem to měla za sebou celé. Má to nádhernou horskou, ale znepokojivou atmosféru. Francouzští herci jsou z velké většiny jak vystřižení z časopisu a tahají tam celý seriál úspěšně až do konce. Les Revenants mají tu moc, že jsem se na další díl neskutečně těšila a byla jsem pořád zvědavá a ani jednou jsem si neřekla, že by se něco přehánělo, nebo nedávalo vyloženě smysl. Plusem je, že to značnou mírou působí na emoce a děj diváka prostě vcucne. Přirovnávat k Twin Peaksu to nebudu, protože tento seriál chtěl zaujmout docela něčím jiným. A v mém případě se mu to povedlo. ()

Fanita 

všechny recenze uživatele

Už som dlho nevidela nič, čo by malo tak prepracovanú atmosféru. Úplne sa Vám to zažerie do tela a zimomriavky Vám budú behať aj v nose. Nádherné úvodné titulky Vám načrtnú o čo ide, ale prehrýzť príbehom sa musíte sami. Hudba je neskutočná, strašidelná. Herci sú krásni a nadpozemskí. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Zatraceně atmosférický seriál, kde alpské maloměsto plné otázek skutečně evokuje Twin Peaks v tom nejlepším slova smyslu. Mysteriózní zápletka není tím jediným co v Les Revenants bere dech, neboť lepší kulisy než okolní hory s mrazivou přehradou vybrat snad ani nešlo. A do toho všeho luxusní soundtrack od Mogwai. Co víc si jen přát? Snad jen delší stopáž. K osmidílné první sérii sice brzy přibude druhá řada, nicméně to už nezachrání trochu uspěchanější závěrečné díly řady první, které (naštěstí jen velmi lehounce) podkopávají skvělou tajuplnou atmosféru vybudovanou dokonale plíživým úvodem. ()

kinghome 

všechny recenze uživatele

Od začátku mě chytla atmosféra a to tajemno, které je ještě umocněné nádhernou a fascinující muzikou. Začal jsem soucítit s postavami a jak jsem si nějaké oblíbil, tak jsem jiné začal nesnášet. Od začátku mě srala Camille, která mi byla nesympatická a celá divná, ale to nemění nic na tom, že její postava byla napsaná úžasně a k ní se pomalu ale jistě přidal i ten dementní policajt, kterej dělal pořád jen problémy. Na druhou stranu jsem tam měl své oblíbence, kteří byli i největší záhadou a jejich příběhy mě vtáhly hned do sebe a já jen čekal co dalšího se o nich dozvím. Největším překvapením byl určitě Victor ( Swann Nambotin ) kterej hraje malýho divnýho kluka, který nemluví a vlastně skoro do konce nevíte co je zač a kde se tam vůbec vzal. Dalším oblíbencem byl Simon ( Pierre Perrier ), který měl nejzajímavější příběh a jeho smrt byla taky záhadou. Na začátku seriálu mě sralo, že jsem netušil vlastně vůbec nic a vždy ten pocit ještě umocnila scéna před začátkem titulků, která se odehrává před několika lety, vždy podle smrti osoby o které díl je, ale potom jsem se do toho dostal a celé to začalo pasovat. Od začátku do konce naprosto úžasný, tajemný thriller (rozhodně né horor, to tam přidal zase nějakej vocas), který mě vtáhl od začátku do děje a nepustil mě až do konečných titulků. Doufám, že bude co nejdříve další série a vůbec se nedivím, že byl seriál nominovaný na několik cen a dokonce vyhrál Emmy. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Znovuzrozeni jsou skuteční a neskuteční zároveň, pro někoho krásný sen, pro jiné noční můra. Jsou emotivní, náladoví, strhující, mysteriózní, návykoví a otevírající vyčerpávající otázky bez odpovědí. Význam mizející vody, jizev, Lucy, Victora, k vzteku, ale odpovědi nepřišly. Nevadí, k uklidnění stačí zavřít oči a poslouchat melancholický soundtrack od Mogwai, ten je minimálně stejně dobrý jako seriál, takže nakonec těch pět hvězdiček s chlupem projde, ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Stejně jako Forbrydelsen nebylo dánské Twin Peaks, tak tohle není francouzské Twin Peaks. Mimo toho že se seriál odehrává v malém městečku (ale ne zase tak úplně malém), tak nemají společného skoro nic. V Les Revenants mysteriózní námět hraje prim jen zdánlivě, v reálu všechno stojí na čisté psychologii a sociologii. Velkou část děje zabírá popis vyrovnávání se obyvatel městečka s neobvyklou situací. Tajemství má každý dost a dost, ale nic co by se vymykalo běžnému, trochu zamotanějšímu životu. Atmosféře to kupodivu nevadí a je poctivě temná, mrazivá a mimózní celých osm dílů. Z části za to může výborná hudba, z části skvělí herci. Jedna podobnost s Lynchovým skvostem by se přece jenom našla. Seriál nedává nic zadarmo a co si divák sám nerozluští, to nemá. ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Dobré. Velmi dobré. Tak teď ještě Jak zacházet s nemrtvými podle brilantní Lindqvistovy knižní předlohy a naše znalosti v této oblasti (ejhle, rým :-P) nabudou takořka kosmopolitních a hluboce lidských dimenzí... ()

Reklama

Reklama