Reklama

Reklama

Ghost in the Shell

  • Japonsko Kōkaku kidōtai (více)
Trailer

VOD (1)

„V blízké budoucnosti se korporátní sítě dostávají až ke hvězdám, elektrony a světlo proudí vesmírem. Pokrok v komputerizaci však ještě nevyhubil národy a etnické skupiny…“ V roce 2029 jsou počítačové implantáty v kyborgicky upravených tělech samozřejmostí a Japonsko se stalo jedním velkým městem, které je zasíťováno tokem informací. Vyšetřovatelka Motoko, napůl člověk, napůl stroj, řeší případ zločinné umělé inteligence, která vznikla v počítačové síti zvláštní obdobou evolučních procesů. Následuje nejen mocenský boj nadnárodních organizací, ale také boj o hranice těla, ducha a soustrojí… Mimo Akiry (1988) je Ghost in the Shell bezesporu nejslavnější filmová adaptace na základě komiksové předlohy vůbec. Dle anime z konce 80. let autora a ilustrátora Masamune Širóa ji natočil režisér Mamoru Ošii, který se rovněž postaral o povedené pokračování snímku, zvané Ghost in the Shell 2.0 (2008). Původní dílo z roku 1995 na jednu stranu vydatně čerpalo z tzv. kyberpunku, literárního směru, který ustanovili spisovatelé jako Bruce Sterling, William Gibson či Philip K. Dick. Na stranu druhou ale Ghost in the Shell zásadním způsobem ovlivnilo další, podobně laděná díla, jako Matrix, A.I. Umělá inteligence, Dredd, Avatar či Ex Machina. Ošii se scenáristou Kazunori Itóem s detailní bravurou vykreslili realistický svět až znepokojivě blízké budoucnosti, v níž se odvíjí hypnoticky pojatý příběh o samé podstatě lidskosti, při němž si nelze nevzpomenout na dědictví uměleckých sci-fi jako Solaris či 2001: Vesmírná odysea. Na svébytném výrazu existenciálního filmu se zásadním způsobem podepsal rovněž hudební skladatel Kendži Kawai, jehož skladby, v čele s "Making of a Cyborg", jsou neopakovatelnou ukázkou směšování tradice a moderny. To platí i pro výtvarné ztvárnění Ghost in the Shell, dobově pokrokové, snoubící kreslenou animaci s digitálními efekty. O kultovním postavení snímku svědčí fakt, že roku 2017 vznikl v mezinárodní koprodukci hraný remake stejného jména, stejně jako existence bobtnající franšízy, která zahrnuje filmy, televizní minisérie, komiksy či počítačové hry. (Česká televize)

(více)

Recenze (426)

Tamten 

všechny recenze uživatele

Film se odehrává v budoucnosti, kde lidé zvládají vytvářet kybernetická těla a dávat do nich lidské duše, a naopak lidské duše dokáží hackovat a tím ovládat. Z tohoto pohledu je film velice zajímavý a prostředí vynikající. Co je však na něm trochu slabší je jeho šílená složitost. I když má relativně krátkou stopáž (82 minut), je do první půlky nacpána strašná spousta postav, mezi kterými se velmi špatně orientuje. Navíc většina z nich je zcela zbytečných, neboť celý film by stejně dobře fungoval se čtyřmi postavami (a několika bezejmenými Bobíky na odstřel). A ona druhá půlka filmu nakonec vlastně takto funguje, jenom je potřeba se do ní prokousat. ()

Claude Speed 

všechny recenze uživatele

Kōkaku kidōtai je bezpochyby výborně promyšlené anime s příběhem promakaným do nejmenších detailů zasazené do Japonska v nedaleké budoucnosti. Je opravdu úžasné, že naši kolegové japonci mají takovéto skvělé nápady. Film disponuje zastaralou, ale pro tenhle film naprosto skvělou animací, patřičnou atmosférou, trochu omezenější akcí a samozřejmě již zmíněným příběhem. Jako základ k trilogii Matrix dobrý. Ale....... Než jsem tenhle film viděl, tak už jsem měl něco málo nakoukáno z Kōkaku kidōtai: Stand Alone Complex, a ten je na úplně jiné úrovni, je mnohem lepší. Proti němu je tenhle film jen jako kýč. Nicméně je to taky výborné doplnění znalostí k onomu seriálu a zároveň i mnoho věcí vyjasní. Musím říct, že i když tenhle druh sci-fi není úplně můj šálek kávy, tak mě prostě něco nutí všechny tyhle filmy dokoukat. BTW Batou je fakt frajer. 55%. ()

amim 

všechny recenze uživatele

"If a technological feat is possible, man will do it. Almost as if it's wired into the core of our being." Excelentní první polovina, která krásně nastiňuje zajímavou myšlenku a představuje melancholicky smutný ale zároveň nádherný svět stvořený pěknou animací a podtrhnutý skvělou hudbou. Problém přichází až v druhé polovině, kde se strhne přestřelka nejrůznějších dialogů v takovém tempu, že já jako divák nestačím stíhat. A najednou přestávám chápat. A najednou jsou titulky. Zkrátka konec mě na první zhlédnutí zklamal, neb se mi zdá příliš ukvapený. Možná na druhý pokus, uvidíme. ()

Lettanea 

všechny recenze uživatele

Podľa recenzií som čakal niečo úžasné ale nestalo sa. Anime milujem ale tá kombinácia s kyberpunkom mi nesadla tak isto ako mi nesadol Blade runner. Melancholická, ťažká atmosféra, skoro žiadna akcia len dlhé vykecávanie. Aj keď veľmi chcem, 3* sú maximum čo môžem dať ale nevzdávam sa a idem na dvojku, možno potom zmením názor :) ()

ing.man 

všechny recenze uživatele

Já jsem hlavně nevstřebal tu ontologii. V tom jsem ostatně hodně špatný i v jiných filmech. A zatížený poznáním, že na začátku bylo Slovo. Ale uznávám, že to byl kvalitní snímek, co do techniky a možná i žánru. ()

Sweat55 

všechny recenze uživatele

Tento snímek díky perfektní animaci, zvukům a vlastně celkové stylizaci opravdu žije. Kořeny Matrixu se nezapřou. ()

Mngwa 

všechny recenze uživatele

Nejlepší animovaný film, jaký jsem kdy viděla a jaký kdy asi uvidím. Naprosto špičková záležitost, ať už se bavíme o ději, atmosféře, nebo o grafickém a zvukovém provedení, případně o konci, o kterém jsem přemýšlela ještě asi týden. Já prostě nemůžu uvěřit, že tohle vzešlo z té samé země, kde vznikli i pokemoni a nejúchylnější soutěže na světě. Povinnost pro milovníky sci-fi. ()

Hashirama 

všechny recenze uživatele

Úžasný svět, ryzí cyberpunk, který je stejnou měrou zneklidňující a hypnoticky vtahující, ne nepodobný v tomto ohledu dokonalému Blade Runnerovi. Pastva pro oči, která byla až znepokojivě predikativní v tom, jakým směrem se bude ubírat svět a společnost. Filozofický přesah už mi na druhou stranu přijde poněkud vyčpělý, s léty otevřených citací a inspirací v (nejen) západní produkci nijak zvlášť zajímavý, byť třeba naznačené paralely mezi virtuálním a reálným světem a životem jsou tu vystihnuty bravurně. To téma “duše ve stroji”, které se tu řeší tak otevřeně a “zpříma”, už ve mně bohužel výrazně nerezonuje. Pro fanoušky anime a japonské filmografie absolutní must see, pro ostatní je tu Matrix. ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Hoci zrejme akékoľvek anime budú rozdielne hodnotiť tí, ktorí tento žáner obľubujú, a tí, ktorí sa k nemu dostanú len príležitostne, určite možno nájsť divácky konsenzus minimálne v tom, ako jednotlivé prvky toho či onoho diela hodnotiť. Samotné hodnotenia medzi divákmi sa samozrejme môžu (a zrejme aj v praxi budú) líšiť, dôležité však je nájsť nejakú spoločnú reč. Ako pristupovať k dielu režiséra Mamoru Oshiiho z roku 1995, ktoré je považované za jeden zo silných pilierov celého cyberpunkového žánru v kinematografii? Najlepšie asi tak, čo spomína práve predchádzajúca veta. A tým je to, že v rámci špecifického žánru, ktorým cyberpunk bezpochyby je, ide o jeden z najdôležitejších - snáď možno povedať až definujúcich - kúskov. Tým snímku priznávame všetky zásluhy, ktoré si právom zaslúži. Ak sa však pozrieme na film ako taký, odhliadnuc od historickej dôležitosti, ktorú v kinematografii reprezentuje, zbadáme, že kvalitou príliš neoplýva. Príbeh sa snaží tváriť komplikovane, v skutočnosti však ide o jednoduchú záležitosť, čiastočne pôsobiacu až akýmsi epizodickým dojmom, pričom divák nadobudne pocit, že sleduje seriál, nie film. Podstatnú zložku v tomto prípade zohráva aj animácia. Berúc do úvahy dobu vzniku, môžeme povedať, že sa na ňu stále dobre pozerá, pričom viacero záberov na neurčité cyberpunkovo ladené mesto je dokonca úchvatných. Nie je ich veľa, ale nájdu sa. Čo však pri animácii predstavuje problém, sú postavy. Nemysliac však ich vzhľad, ale najmä pohyby. Tie sú vo filme až príliš pomalé, miestami pôsobia dokonca až trhavo, čo začne po chvíli dosť vadiť. Hoc sa to nemusí zdať, neuveriteľným spôsobom to spomaľuje dynamiku celého snímku. Kōkaku Kidōtai naplno nadchne zrejme len milovníkov anime a cyberpunku. Možno aj oni by sa však mohli zamyslieť nad tým, či v skutočnosti ide o taký dobrý film, alebo či jednoducho len neprofituje zo svojho statusu legendy, ktorý v rámci žánru zastáva. Bežného diváka natoľko neosloví, pričom spätne sa k nemu vráti zrejme len minimum tejto početnej časti publika. ()

st3f0o 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý filozofický aspekt spracovaný príliš nezaujímavo a bez emócií. No bol som zvedavý na film, ktorý inšpiroval tvorcov k vzniku mojich najobľúbenejších titulov ako Matrix, Ex Machina, či v hernom svete Talos Principle, Deus Ex, Soma... Čo to znamená byť človekom? Môže niekto v určitom okamihu prestať byť človekom a stať sa niečím viac? Definujú nás naše spomienky alebo naopak? Venuje sa zaujímavým filozofickým otázkam o identite, nad niektorými sa nepochybne budeme musieť o čosi viac zamýšľať v nie príliš vzdialenej budúcnosti. ()

Lokran 

všechny recenze uživatele

takova japonska anime smesice bladerunnera, terminatora, r.u.r. a travnikare. po strance graficke hezke, po strance pribehove mi tam par veci nesedelo. misty snaha o prilisnou filozofii, ktera se u me trochu miji ucinkem. 75% ()

Bezmenny 

všechny recenze uživatele

Je to originálne, kreslenné, akčné s prvkami napätia a jemnej mystiky.... Len keby mi niekto vysvetlil text tej pesničky....ach jaj. Ale, vrelo odporúčam. ()

kihsleek 

všechny recenze uživatele

Ghost in the Shell místy úplně křičí "Matrix!". Ale pozor, Mamoru Oshii tenhle animák natočil o čtyři roky dříve, takže inspirace probíhala opačným směrem. Pokud máte rádi sci-fi, moc se nevyznáte v anime, ale chtěli byste to vyzkoušet, tak tohle je pro vás ideální začátek. Pro mě je Ghost in the Shell esencí dobré anime. ()

RajCZitko 

všechny recenze uživatele

Hodně dlouho jsem se odhodlával podívat se na ghost in the shell : volně přeloženo bubák v mušličce :D Tak zaprvé. Anime jsem nikdy moc nemusel, a pravděpodobně se to v brzké době nezmění. Příběh se mi zdá v jistých ohledech docela přitažený za uši, v jiných ohledech zase dosti (v pohledu do budoucnisti) realistický. Příběh sám o sobě docela zajímavý, ale ta vizualizace mi totálně zkazila zážitek. Prostě nemám rád, když někdo odře práci tím, že na dvouminutový záběr použijí jeden snímek, s tím, že postava přemýšlí, vede vnitřní monolog nebo si "kybertonicky" s někým volá...Pomunu-li toto, tak to byl docela průměrný, rádoby, ale ne akční film. Já to ale nepominu, a tak vylezlo toto hodnocení. ()

kaspar 

všechny recenze uživatele

Ghost in the Shell - už samotný název má několik významů. Jednak se odkazuje na určitou formu nebo manifestaci duše, které ve filmu říkají Ghost (Shell by pak byla vlastně reference k tělu, které duše přijala. Ať už se jedná o člověka nebo androida; sami uvidíte, že pokud se do filmu, seriálů, ponoříte tak Ghost bude popisován daleko složitěji, moje rychlé reference omluvte – nemám sílu ani čas se opravdu rozepsat), druhak může znamenat hacker v konzoli, čímž se dostáváme k tomu, o čem tohle veledílo v neposlední řadě také je. Děj se točí okolo hlavní hrdinky, která nás bude provázet vším s názvem Ghost in the Shell, majorky Motoko Kusanagi, která je členkou tajné vládní Sekce 9 (něco jako CIA nebo MI5). Co se týče zasazení, vše se odehrává v blízké budoucnosti: rok 2029; internet (lépe řečeno: prostě jen Síť) je jednou z nejdůležitějších (ne-li nejdůležitější) věcí ve světě; lidé se zdokonalují jak jen to jde (sám autor naznačuje, v jeho době už to začíná drobnými silikonovými implantáty – „vylepšeme, co bůh zkazil“), což vede k vynalezení „kybermozku“. Kybermozek je vlastně technicky dokonalý počítač, Kusanagi tedy žije ve světě, kde lze vzpomínky smazat, přepsat nebo nahradit, jakoby to byla muzika v iPodu. Tělo mnohých je plně mechanické. Mohou se stále ještě nazývat lidmi? Kusanagi si uvědomuje sebe sama, své vědomí, ale nemá tělo. V tomto světě – kde se můžete jednoho dne probudit a zjistit, že celý váš dosavadní život je lež, že jste obětí iluze (ano GitS je nejzásadnější dílo pro Matrix, Wachovští se – naštěstí – nesnaží zakrývat, kde brali inspiraci) – se Sekce 9 dostane do konfrontace se super hackerem, kterého pojmenují „Loutkař“ (protože své oběti skutečně využívá jako loutky). Každý záběr doslova srší výjimečností. Zobrazení slumů moderního velkoměsta, přílišná přetechnizace vede k úniku k alternativním stylům, nebo ke lpění na tradicích. Co se týče techniky, úvodní scény stvoření kyborga, za zvuků hudby Kenji Kawai, nabývají až religiózního charakteru. Výjimečných scén je ale mnohem víc. To jsem si hlavně uvědomil, při záběru – vše se odehrává v jakémsi starém muzeu nebo výstavišti – kdy je freska stromu života (na vrcholu je rod Homini) doslova trhána na kusy rotačním kulometem šestinohého tanku. Bojové (možná lépe řečeno bitevní) scény jsou krátké a výborně synchonizované (při boji jeden kyborg se samopalem vs obrněný tank jsem si nemohl vzpomenout na závěrečné boje v prvním Matrixu). Vše je ovšen jen kulisa v pro monology (nebo dialogy), které vede Motoko. To vše doplněno skutečně neuvěřitelnou hudbou a neuvěřitelnými záběry. Film nelze zobecnit na „speciální jednotka policie se snaží dostat hackera, ale všechno je ve skutečnosti jinak“. Jde spíše o pokus najít dopovědi na otázky jak definovat lidskou bytost / myslící bytost, případně život sám. Já osobně GitS z roku 1995 považuji za jeden z 10 nejzásadnějších snímků (hodnocení 10/10 je zde nadmíru adekvátní). Snad na úplný konec bych napsal, že Mamoru Oshii později na téma filmu navázal ve svém dalším animovaném filmu Sky Crawlers ... () (méně) (více)

štófy 

všechny recenze uživatele

Brilantní film s brilantní atmosférou. Japonské anime miluju, ale stejně jsem nečekal film s takovou hloubkou a animák tak filosofický. Obrovské velkoměsto, kde se příběh odehrává podtrhuje celkovou atmosféru filmu, která je k dokonalosti dokreslena skvělou hudbou. Takovou mystérii a originalitu jsem rozhodně nečekal. ()

LilyDeLarge 

všechny recenze uživatele

I když nejsem velký nadšenec do anime, tak jsem si tenhle snímek nenechala ujít vzhledem k tomu, že později posloužil jako předloha pro Matrix. I když je tam pár záběrů, které jsou podle mě zbytečně dlouhé, tak tohle je film, na který se určitě kouknu ještě jednou. V poslední době je to totiž snímek, který mě skutečně zaujal. jak hloubkou, tak nápadem a soundtrack tomu jen přidává na kvalitě. ()

darthhokro 

všechny recenze uživatele

Vážně se ani trošku nedivím Verbalovi, že téhle vietnamské pohádce, napálil odpad. Ty fylozifický životní modra a dementní dialogy, můžou bavit jen zaryté rákosníkology. Snad se film se Scarletkou, zaměří víc na akci.... ()

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Duch anime vládne Hollywoodu

Duch anime vládne Hollywoodu

18.04.2008

Šéfové velkých studií očividně věří, že Speed Racer sourozenců Wachowských (Larry a Andy) bude hit (a s přihlédnutím k vynikající trailerové kampani tomu začínáme věřit také). Jinak si nejde… (více)

Program FILMASIE

Program FILMASIE

20.11.2005

Hlavním bodem programu prvního ročníku festivalu asijských filmů FILMASIE, který se uskuteční ve dnech 1. 7. prosince 2005 v pražských kinech Světozor a Aero, bude Jižní Korea. Tu budou zastupovat… (více)

Reklama

Reklama