Reklama

Reklama

Snímek Anthropoid vychází z výjimečného skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha. Heydrich byl po Hitlerovi a Himmlerovi třetím nejvýznamnějším mužem Třetí říše, hlavním strůjcem Konečného řešení a vůdcem nacistických okupačních sil v Československu. Vražedná a brutální vláda tohoto muže, přezdívaného "pražský řezník", přiměla spojenecké síly v Londýně k naplánování přísně tajné mise s kódovým označením Operace Anthropoid, která se měla navždy zapsat do historie... Film sleduje osudy dvou vojáků českého zahraničního odboje, Josefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan), kteří provedou v prosinci 1941 výsadek do své okupované vlasti. Vybaveni jen omezeným množstvím informací a minimální výstrojí musejí v nacisty okupovaném a uzavřeném městě přijít na způsob, jak spáchat atentát na Heydricha, muže, kterého řada lidí vnímala jako Hitlerova přirozeného pokračovatele a nástupce. (Falcon)

(více)

Recenze (1 018)

Nassau 

všechny recenze uživatele

'Cowards die many times before their deaths; The valiant never taste of death but once.' That's Shakespeare. (7/10) ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Filmu Anthropoid jsem se docela obával. Ostatně jako vždy, když si vezme české prostředí do rukou zahraniční produkce. Nakonec se většina mých obav naštěstí nepotvrdila a byl jsem po filmu příjemně překvapen a spokojen. Mínusem byla (nepřirozená) angličtina, kvůli které jsem se nedokázal naplno ponořit do děje a občasné náznaky "amerického" hrdinství, které do našeho prostředí nezapadlo úplně dokonale. Na druhou stranu velmi oceňuji snahu tvůrců se co nejvíce přiblížit realitě a věrnému zpracování historie. Pokud by takhle dopadly všechny ostatní zahraniční produkce v našem prostředí, byl bych nadšený. Zasloužené silné tři hvězdy. Na závěr si neodpustím otázku, která mě napadla hned po skončení filmu. Měl atentát smysl, nebo to bylo jen zbytečné gesto, které stálo další tisíce lidských životů? Na ni si musí zodpovědět každý sám, ale debata o tom by byla jistě zajímavá. ()

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele

Překvapivě vůbec né špatné. Ve srovnání s Atentátem je tu napraveno to co mi v Sequensově filmu trochu chybělo. Za prvé to bylo trochu hlubší vnoření do života a vnímání hlavních postav. Atentát i přes obsazení výraznými herci, neměl ambice rozehrávat nějaké vnitřní vztahy. Pojetí formou polodokumentu to ani moc nedovolovalo. Jenže právě pro tuto formu ve mě nedokázal Atentát vzbudit tak hluboké emoce, jaké by měl, nebo mohl. Herci tam totiž krom známých historických fakt, v podstatě neměli co jiného převyprávět. Anthropoid jde trochu jinou cestou, je tu čas zobrazit hlavní postavy jako živoucí lidi, kteří nejsou jen válečné stroje plnící rozkaz, ale jsou to bytosti jako každý z nás, které trpí strachem, emocemi, výčitkami, pochybnostmi a které i v této zoufalé době měly plány na lepší život a touhy po lásce a po přežití toho všeho. Za druhé obsazení Gabčíka Láďou Mrkvičkou, který prostě není úplně ten vůdčí hrdinný typ. V podstatě tam vedle rozhodného Jelínka a Brzobohatého vypadal trochu jako takový moula. Což je pro mě za danných okolností dost podstatný kixs. Zde je to spíš naopak, Gabčík zde dostal svého představitele velmi důstojného - Cillian je skvělý herec světového formátu. A z hlavní dvojce je to tady spíš on kdo je ten vůdčí typ. Což by podle historických fakt mělo být i přesnější, protože Kubiš byl v podstatě náhradník ve skupině, kterou vedl od začátku Gabčík. Velmi zajímavě je tu obsazen Adolf Opálka hvězdou z Game of Thrones (v Atentátu R.Brzobohatý) a je zajímavé ho pozorovat v naprosto odlišné roli než byl blonďatý Targarienský hajzlík. Čurda dobrý, nicméně zbytek skupiny spíše nevýrazný. Hlavní trojce ovšem funfuje dobře. Představitel Heydricha vybrán rovněž skvěle, škoda, že tu nedostal trochu víc prostoru. Co se týče negativ Anthropoidu, musím říct, že u Atentátu filmu prospěla čb. barva co se týká autenticity a taky doba vzniku brzy po válce. Atmosféra doby a strachu je tak mnohem intenzivnější, nicméně na dnešní dobu dopadl v tomto ohledu i Anthropoid vcelku dobře, ale čb. barva by filmu asi dodala větší mrazivosti - viz. Schindlerův seznam. Takže tímto je celkový výsledek obou filmů pro mě na srovnatelné úrovni, tedy za slušné 4. Protože upřímně třeba Vyšší princip, Ostře sledované vlaky, Obchod na korze nebo Spalovač mrtvol jsou přeci jen o tu minimálně jednu podstatnou hvězdu výš. I tak se ovšem oba režiséři s tímto tématem poprali na výbornou a se ctí a klobou dolů před nimi. A před Sequensem ještě obzvlášť, za to, že si to dokázal prosadit v době, která tomu nebyla zrovna pozitivně nakloněna. ()

provitamin 

všechny recenze uživatele

Film má dva vrcholy, jednak samotný atentát a jednak akčný koniec, inak sú to desiatky minút nudy. Bolo by lepšie, keby tento film natočili samotní Česi. Vadilo mi že Gabčík a Kubiš a aj ďalší ľudia, ktorí boli v reálnom živote Česi (Gabčík bol Slovák), rozprávali po anglicky. Síce bola to taká česká angličtina, ktorej sa dalo dobre rozumieť, dokonca aj Cillian Murphy mal trochu prízvuk. Z histórie je známe, že 7 parašutistov bránilo kostol sv. Cyrila a Metoda pred Nemcami celých 6 hodín. Akože fajn, dobrý námet na film, na dlhú akčnú scénu, ale nejak som si nepredstavoval to bránenie tak, že Nemci bezmyšlienkovite chodia do rany našim hrdinom. Keď bežíte niekoľkí vojaci za sebou, kolega pred Tebou to schytá zo samopalu, tak logicky normálny vojak by nebežal ďalej aby to tiež schytal, ale radšej sa kryl a čakal na príležitosť, kedy nepriateľ nabíja. Ďalšia blbosť - keď Nemci hádžu pumy, zásadne ich hádzali vždy tak, že naši hrdinovia mali čas ich chytiť a hodiť im tú pumu naspäť. Naopak, čo sa mi páčilo, bola tá časť pred atentátom, to čakanie či pôjde Heydrich s ochrankou či bez ochranky, či sa to všetko podarí. Aj samotný atentát bol fajn sfilmovaný. Len potom začala kamera skákať zo strany na stranu, čo je občas dosť obľúbený štýl natáčania, zrejme kvôli vyvolaniu stavu paniky a chaosu, ale mne to dosť kazilo estetický dojem z filmu. ()

Corpsegrinder 

všechny recenze uživatele

Solidní thriller kterej má naprosto super dobovou atmosféru a taky je to jeden z nejvíc cool filmů natočenejch u nás o nás. Jeden z mála záporů jsou přízvuky herců neboť amíci svojí angličtině nepřidali českej ale ruskej přízvuk a na druhý straně češi zase mluví tou dokonale blbou českou angličtinou. Ze začátku vám to bude rvát uši ale po čase si zvyknete, i tak by asi bylo lepší nechat každýho mluvit normálně a nehrát si tam na čecháčky. Závěr je za 5 hvězd. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Tak trochu se to u mě pere mezi 3-4, ale jdu výš. Hlavně proto, že ten (pro nás) profláklý děj úplně nenudí, herci jsou v rámci bídného scénáře dost dobří a hlavně od atentátu to nabere fakt slušné tempo, které vyvrcholí parádním závěrem. Takže, ikdyž se další Valkýra zrovna nekoná, je Anthropoid hodně dobrý pomník všem, kteří měli odvahu se vzepřít. Jen je škoda, že to takhle dobře musel natočit Brit. ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Asi to není dokonalé, ale je to nejlepší varianta." Hop - a je tu anthropoid. Akorát bych rád věděl, kdo dal této válečné operaci zrovna takové jméno a proč? Že by byl obergruppenführer SS Reinhard Heydrich pro československou exilovou vládu v Londýně, jen nějaký, člověka připomínající nižší druh primáta? Vlastně mě tento historický snímek ani moc nezklamal, ale já podobné příběhy prostě nějak nevyhledávám. Kdyby okolo tohoto snímku nebyl takový humbuk, tak ho asi nenavštívím. Film mi však přišel poměrně napínavý až drastický, takže jsem se u něj rozhodně nenudil, ovšem místy postrádal patu i hlavu. Každopádně si někdy přehraju Sequensův "Atentát", abych tyto filmy mohl také porovnávat. ()

ruhebitte2010 

všechny recenze uživatele

Śkoda, že není kvalita filmu zcela vyrovnaná a to především v prostřední části, kdy se lehce vleče. Čeští herci celkem ok, až na tu angličtinu, ve většině případů a rozporuplného výkonu A. Mihulové. 70%. ()

666Carnage 

všechny recenze uživatele

Slabší rozjezd ale potom to tedy má fakt atmosféru a konec je tak hodně přísnej. Nečekal jsem, že ten film bude až takhle povedený a i když je tam slyšet česko-anglický přízvuk kam se podíváš, tak je fakt dobový povedený snímek."My se nikdy nevzdáme, my jsme Československo" ¨- Jozef Gabčík 80%. ()

Belatris 

všechny recenze uživatele

Tragický scénář a mnohdy opravdu nablblé dialogy vyvážila atmosféra a herci. Ani ten podivný přízvuk, kterým se herci snažili napodobit českou angličtinu, mi nakonec nevadil. Chápu, že by dnešní filmový trh nepřežil, kdyby v trháku nebyla lovestorka, ale mohli ji udělat lépe. Je mi ale jasné, že hochy spíše bavilo vymýšlet akční scény při samotném atentátu a v kostele, budiž jim odpuštěno. I přes všechna klišé (např. casting, výběr konkrétních herců do konkrétních rolí, způsob vykreslení vedlejších postav atd.) jsem si film užila, protože přes všechny nespokojenosti jsem si z toho vytáhla příjemné poselství o ceně za odvahu, o tom, že na těchto příbězích primárně není nic hvězdného ani vznešeného. Historie je plná dílčích rozhodnutí, která ať stojí cokoliv, se mechanicky přidávají do obrovského celku dějin; a je důležité ty střípky opakovaně připomínat. ()

Stružák 

všechny recenze uživatele

První půka nudná, nemasná, neslaná, strašně moc ukecaná a taková bez nápadu, navíc ještě s prapodivnou romantickou zápletkou. Druhá půlka vynikající, plná akce, skvělejch dialogů a skvělou přestřelkou v kostele. Jako celek teda průměr. Kupodivu mě tu ale vůbec neštvala ta angličtina – jako jasně, je divný, že Češi mluvěj anglicky, ale u zahraničního filmu mi to vůbec nevadí. ()

Michnak 

všechny recenze uživatele

Velkolepý, vlastenecký film, který ve mě evokuje úctu a hrdost k našemu národu a musím se přiznat, že mi byl tenhle pocit vždy spíše cizí. Not today. Pak tady je ale zvrat, při kterém se Karel Čurda rozhodne účastnit soutěže „Chcete být milionářem“ s oficírem SS. Snímek se ale Čurdu nesnažil vyloženě očernit a toho si opravdu cením, protože tady nějaké to morální dilema je. Dalo se z toho ale podle mě vymáčknout ještě trochu víc, ale i tak jsem rád za to, jak to dopadlo. Napětí je všudypřítomné, děj je dobře rozložen a detaily příběhu jsou dobře zachyceny. ()

Ripley 

všechny recenze uživatele

Proč řešit některé nesrovnalosti,když je to tak dobře natočeno.Bylo to autentické tak,že i přesto že jsem věděl jak to dopadne,byl jsem napnutý,dojatý i hrdý.Nikdy by mě nenapadlo,že se zahraničním tvůrcům podaří natočit tuhle výraznou část naší historie tak přesvědčivě.Ellis je Brit a byl mnohem přesvědčivější a zručnější nežli náš Petr Nikolaev s tak silným tématem jako byli Lidice. ()

Dohaja 

všechny recenze uživatele

Pred nedávnom som bol v Prahe a zhodou, náhod som sa dostal aj na miesta, ktoré mali niečo spoločné s operáciou Anthropoid. (Sú tam osadené nové informačné tabule, odporúčam si to prejsť.) Povedal som si, že si preto tento film pozriem, aj tak ho už dlhšie obzerám. S filmom som veľmi spokojný, lebo je verne spracovaný. Herci boli vybratí dobre a ako býva zvykom, hrali tu aj miestni herci, dobre zapadli. ()

dozana 

všechny recenze uživatele

51. KVIFF - Trošku boj s anglickou češtinou ale dalo se to. A teda Cillian toho Jamieho úplně herecky přebyl. Líbilo se mi to. U mě Jeden z pěti nejlepších snímků na festivalu. ()

buzzwoody 

všechny recenze uživatele

První, co mě napadá, když se mě někdo zeptá na dojmy z dvakrát shlédnutého Anthropoidu, je "skvěle natočený". Zejména obě dvě klíčové scény, s atentátem a kostelem, se skutečně povedly, a to je to hlavní, co by měl divák chtít od filmu o operaci Anthropoid. Skvělé herecké výkony trochu drhly na výslovnosti českých jmen, český "přízvuk" mi ani tolik nevadil. Film automaticky získává body za to, že zvučná jména americké kinematografie hrají české postavy, natož pak válečné hrdiny. Velké množství českých herců také není na škodu, zvlášť když všichni hrají velice obstojně (v čele s Alenou Mihulovou, jejíž výkon je velice působivý). První půlhodina je však poměrně slabá, film opravdu začíná s finálními přípravami na Heydrichův atentát, odkud startuje skutečné napětí a skutečně hutná atmosféra, která už do závěrečných titulek diváka nepustí, naopak ho odzhora dolů napustí. Z dané látky je vyždímáno téměř maximum. ()

Související novinky

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama