Reklama

Reklama

Zaklínač

(seriál)
Trailer 3
USA / Polsko, (2019–2024), 30 h 55 min (Minutáž: 47–67 min)

Tvůrci:

Lauren Schmidt

Předloha:

Andrzej Sapkowski (kniha)

Hrají:

Henry Cavill, Freya Allan, Joey Batey, MyAnna Buring, Anya Chalotra, Eamon Farren, Adam Levy, Jodhi May, Lars Mikkelsen, Mimi Ndiweni, Wilson Mbomio (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(32)

Zaklínač Geralt, mutant a lovec příšer, těžce hledá svoje místo ve světě, kde lidé jsou často ohavnější než zvěř. (Netflix)

Recenze uživatele Kaka k tomuto seriálu (19)

Zaklínač (2019) 

Smíšené pocity. Místy temná rubanice, atmosferický rytířský epos, vizuálně podmanivý biják. Občas zmatečný bordel v postavách, papundeklové kulisy i nudné sidekicky ve scénáři. Neznalec předlohy bude místy nehorázně tápat, či se dokonce absolutně nechytat stále nových a nových postav a území. Pochvala za nápaditý koncept samostatných miniepizod, které spolu v mnohém ne příliš souvisí a přesto v jednotlivých detaílech systematicky přibližují jednotlivé charaktery k bodu, kde se jejich osudy protnou v očekávaných momentech, i nepředvídatelných situacích. Po prvním odvážném dílu, který mimochodem nabízí jako jediný naprosto vše, proč by divák měl Witcherovi dát šanci, následují ty, kde už neznalec předlohy pociťuje určitý sestup v tom, jak je celý příběh předkládán a koncipován. Akce v Blavikenu v úvodní epizodě tak zůstane zdaleka nejlepší moment celého Witchera. ()

Série 1 (2019) (S01) 

Příběhovou strukturou je to narozdíl od srozumitelnější dvojky spíše jen fan-service pro ty nejvěrnější, kteří hltají po nocích hru na PC. Některé senzační momenty překrývají ty, které řadový divák, nebo ten co nezná detailně předlohu, vlastně mnohdy ani moc nechápe a tím pádem absentuje vtažení do děje. ()

Začátek konce (2019) (S01E01) 

Temné, vizuálně podmanivé, akční scény pak choreograficky dokonalé. Působí to tak trochu jako temná rytířská fantasy, mixlá středověkými reáliemi a socio-politickou problematikou současného světa. Zároveň je to pocitově poněud kostrbatý úvod do všech těch fikčních království a velkého množství postav. Chytlavé je to ale natolik, že druhému dílu se jen těžko odolá. ()

Čtyři marky (2019) (S01E02) 

O poznání slabší a zbytečně překombinovaný druhý díl, který je možná pro znalce předlohy modla, ale pro neznalce docela patálie. Akce minimum, atmosféry sice dost, ale možná až příliš obsáhlý a hluboký svět bez jakýchkoliv berllček a pomocné ruky pro neznalce celého příběhu. Divák se tak ocitá v nezáviděnihodné situaci, kdy občas neví která bije a trochu zoufale tak vyhlíží rozřešení v dalších epizodách. ()

Zrádce měsíc (2019) (S01E03) 

Příběhové střípky se velmi pozvolna skládají dohromady, postupem času se ukáže, zda je to scénáristická neobratnost, či mistrovství. V každém případě působivá atmosféra a ještě působivější mrazivá scéna s Vlkodlakem. ()

O hostinách, parchantech a pohřbech (2019) (S01E04) 

Divoké skákání v čase. Epizoda zřejmě zásadní z hlediska budoucí provázanosti postav, jejich motivací a rozhodování, avšak pro laika vysoko položená laťka na pozornost a připravenost vstřebávat složitý a komplexní příběh, na který se nahlíží z různých stran, poloh a očí hlavních hrdinů. Zatím to podle interakce a množství postav vypadá tak na 5 sérií. ()

Touhy v láhvi (2019) (S01E05) 

Další ze samostatných epizod. Tentokrát není opravdu příliš o co stát, snad kromě Yennefer, která má všeobecně potenciálu dost, důležité však bude určitě to, jak se s ním bude dále pracovat a rozvíjet její postavu. Tak jako tak je tu mytologie pramálo a v každém dílu minisérie nová jména a nové postavy, které přináší tak trochu chaos, ovšem v trestuhodném slova smyslu. ()

Vzácný druh (2019) (S01E06) 

Romance hlavních hrdinů s doprovodem draka, který si odskočil z GOT, jen dostal horší vizuál, protože zřejmě nezbyly dukáty. Očekával jsem, že akční stránka půjde po rubanici v Blavikenu dále a výše, ovšem je to přesně opačně. Tahle epizoda je toho jasným důkazem. ()

Před pádem (2019) (S01E07) 

Vše kolem Cintry a osudové noci je působivé a napínavé. Veškerá omáčka kolem hlavních postav je nezajímavá, ovšem přesná paralela s dnešním světem a Yennefer zosobnujici současnou moderní emancipovanou ženu je výborně trefená. ()

Něco více (2019) (S01E08) 

Poslední epizoda vlastně celou dobu vůbec nevypadá jako poslední. Spousta věcí není vysvětleno vůbec, potažmo jen v náznacích. Poslední bitva je sice režijně nápaditá, ale technicky ne úplně zdatná, chybí zřejmě rozpočet, který by zajistil patřičnou epiku. ()

Série 2 (2021) (S02) 

Jen o malinko lepší než jednička. I když druhá série začíná skvěle, především pro neznalce předlohy. Je divácky přístupnější, filmovější, jednodušší. Zároveň však patřičně temná a epická s hrdinou, který pokračuje v cool módu na hraně dobráka a nelítostného killera - i když k tomu prvnímu má pochopitelně o něco blíže. Bohužel druhá půlka se z dobrodružné jízdy stáčí do politického a konspiračního veletoče, kde každá z x stran tahá za nitky a má svojí vlastní agendu. A bohužel zručnost tvůrců GoT se tady nekoná, takže to pekelně nudí. Finále pouze uspokojivé, nikoliv skvělé. ()

Zrnko pravdy (2021) (S02E01) 

Solidní opening. Nosná linie celého příběhu pokračuje přesně tam, kde jednička končila. První epizoda "dvojky" má atmosféru, obrazovou hloubku i skvělou výpravu. Jen 50 minut sledujeme mix Vězně z Azkabanu a Krásky a Zvířete, načež se tam vlastně ani nic moc nestane. Jako technicky lahůdková temná fantasy ochutnávka OK, ale další epizody by měly přinést něco více. ()

Kaer Morhen (2021) (S02E02) 

Druhá série po dvou epizodách zatím působí výrazně přístupněji klasickému divákovi, který není tak dobře obeznámen s předlohou. Což je pro řadu lidí dobře, nicméně skalním fandům asi bude chybět více šťávy. Pravda je, že zatím zapamatovánihodná scéna není ani jedna, což se o jedničce určitě říct nedá, ba naopak, tam jich po druhé epizodě bylo několik. ()

Ztráty (2021) (S02E03) 

Vše jasné, přímé, úderné. Zatím profilově úplně odlišné od první série. Skvělý výcvik Ciri, která svým nezdolným duchem tak trochu připomíná Daenarys z GoT. Witcher a jeho opatrovnické pudy a pochopitelně nevyzpitatelná Yennefer, potažmo dobře udělaná monstra. Není to úplná srdcovka, nebo dokonalé řemeslo, ale zatím to má pro neskalního fandu větší grády, než jednička. Jen tak dál. ()

Tajné zprávy z Redanie (2021) (S02E04) 

Míchání karet před osudovým finále tam, kde to všechno začalo. Zajímavé mystery momenty kolem Ciri. Chybí však šermířské prostocviky hlavní postavy a celkově větší porce akce, která byla tak působivá v jedničce. Snad druhá polovina bude štědřejší. ()

Ukaž jim záda (2021) (S02E05) 

Trochu podpůrné mytologie a mysterióznosti kolem Ciri tak, aby do sebe všechno parádně zapadlo a chci věřit, že si pro nás tvůrci v posledních dílech připravili pořádné witcherovské inferno. ()

Milý příteli (2021) (S02E06) 

Vynikající souboj, která dá matně vzpomenout na absolutní vrchol jedničky v Blavikenu. To vše ve vizuálně atraktivním provedení a ve skvělých interiérech spirituálního kláštera. Zbytek už je jen více či méně povedená vata, která připravuje půdu pro finále. Avšak příprava začíná být příliš dlouhá, strnulá a ukecaná. ()

Voleth Meir (2021) (S02E07) 

Ukrutně nudná epizoda. Politický propletenec je neobratně napsaný, průměrně zahraný a s šíleně táhnoucí se, bez dramatického oblouku. Jedině scéna hostiny stojí za to, zbytek zmizí z paměti okamžitě při závěrečných titulkách, ne-li dříve. ()

Rodina (2021) (S02E08) 

Obstojně dramatické finále s fajn finální bitkou, avšak s trapným hlavním záporákem a prapodivnými motivacemi. Leckterý divák zřejmě očekával jiné vyústění příběhu - to politické, to ovšem zřejmě bude (kdoví jestli) ve trojce - pokud nějaká bude, vzhledem k velmi vlažným reakcím na pokračování. ()

Související novinky

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

31.08.2023

Už to bude pěkných pár let, co byl oznámen reboot kultovní akční sci-fi fantasy Highlander v čele s Henrym Cavillem a režisérem Chadem Stahelskim (John Wick) za kamerou. Jenže Cavill měl od té doby… (více)

Sledovanost Zaklínače klesá

Sledovanost Zaklínače klesá

07.07.2023

Nedávno jsme psali článek zabývající se odchodem hlavní hvězdy Zaklínače Henryho Cavilla, a jak si tvůrci představují, že představí jeho náhradu. Už tehdy jsme se nicméně zabývali taky otázkou, jaké… (více)

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

02.07.2023

Třetí řada známého Netflix seriálu Zaklínač před pár dny dorazila na streamovací službu – respektive dorazila tam její první část. Zatímco prvních pět epizod už mají diváci k dispozici, zbylé tři… (více)

Reklama

Reklama