Reklama

Reklama

Snímek Život vypráví příběh šestičlenné posádky Mezinárodní vesmírné stanice, která se ocitá na samotném pokraji jednoho z nejdůležitějších objevů lidských dějin: prvního důkazu o existenci mimozemského života na Marsu. Jak členové posádky pokračují ve svém výzkumu, mají jimi uplatňované metody nezamýšlené následky, a forma života, kterou zkoumají, se ukazuje být mnohem inteligentnější, než kdokoliv očekával. (Falcon)

(více)

Recenze (1 078)

Lupes 

všechny recenze uživatele

Ano, okatě to opisuje Vetřelce. Ano, nic nového (krom "vtípku" na závěr) tam není, beznaděj zůstává. Stejně jako klišé ve ztvárnění mimozemského života (zase to musí mít oči a připomínat chobotnici). K tomu ještě "zpověď" lékaře v Sýrii a máte chuť zlomit nad filmem hůl. Přesto se najdou klady. Jednak v překrásných záběrech z oběžné dráhy a především pokus zůstat v představitelných reáliích ISS (kdo má po krk vesmírných fantasmagorií Star Wars skoků do "hyperprostoru", dá mi za pravdu). Za tuto "přízemnost" oceňuji. *** ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Nevedno, aký má režisér Daniel Espinosa život, ale Život, ktorý divákovi ponúka vo svojom filme z roku 2017, je nanajvýš klišéovitým počinom. Ak by uzrel svetlo sveta pred vydaním filmu Alien, išlo by jednoznačne o revolučné dielo. Keďže však vyšiel až o takmer štyridsať rokov neskôr, neponúka prakticky nič nové, pričom fakticky ide o stereotypne pozliepaný koncept snímok z vesmírneho prostredia, nachádzajúc "inšpiráciu" v dielach z palúb vesmírnych korábov, na ktorých sa pre nešťastnú posádku pokazí všetko, čo sa pokaziť môže. A inak tomu nie je ani v tomto prípade. Nájdený organizmus z Marsu sa začne vyvíjať a posádka, zostavená zo solídneho hereckého obsadenia, to má spočítané. Rozpisovať sa pri tomto Espinosovom diele nemá väčší zmysel. Príbehovo síce ide o originálny počin, ale určite nie jedinečný. Inšpirácia, miestami pripomínajúca až kopírovanie, podobnými dielami je zrejmá, vďaka čomu vzniká jasný a priehľadný stereotyp - film bez akéhokoľvek nového nápadu. Od začiatku do konca neprináša snímka nič inovatívne, nehovoriac o tom, že samotný záver je značne predvídateľný. Life napriek tomu nie je zlým sci-fi filmom. Ak divák doposiaľ nevidel žánrové klasiky, je vysoká pravdepodobnosť, že ho Espinosovo dielo nadchne. V opačnom prípade však bude sledovať dianie a doslova vedieť, čo sa bude diať v nasledujúcej scéne. Za najpozitívnejšiu stránku celého filmu tak možno označiť jeho vizuál. Ani ten síce nie je absolútnym zázrakom, z ktorého by divák išiel do kolien, ale je potrebné uznať, že vytvorený je na vysokej úrovni. Stále je však lepšie pozrieť si klasiku Ridleyho Scotta. ()

neo93 

všechny recenze uživatele

Docela dobrý a napínavý sci-fi snímek z blízkého vesmíru, ačkoli těží ze známého a otřepaného motivu. Když skupinka astronautů na Mezinárodní vesmírné stanici zachytí modul se vzorky z Marsu, jsou z toho všichni nadšeni. A navíc zjistí, že mají organismus, který dokonce dokážou probudit k životu, je to teprve událost, jež se musí oslavit. Třeba tím, že se pojmenuje. Oživlý organismus proto dostane jméno Calvin a to podle školy, kam jedna vybraná dívka ze Země chodí. Calvina samozřejmě začnou vědci na stanici studovat, jenže to se mu nelíbí a problém je na světě. A jak to dopadne, není zrovna překvapivé. Líbilo se mi ale celkové pojetí základny a jejich posádky, které vypadá relativně věrohodně a realisticky. Minimálně do okamžiku, kdy se mimozemský tvor vymkne kontrole. Poté se jedná o docela typické žánrové zpracování, které není úplně špatné, má třeba slušné napětí, ale zase příliš ničím nepřekvapí.  A přestože samotný závěr mě tolik nepotěšil, musím hodnotit čtyřmi hvězdami, jelikož jsem za posledních pár let zrovna takový snímek neviděl. ()

Nix 

všechny recenze uživatele

Ne, že by to bylo vyloženě špatný. Audiovizuálně je to fajn, atmosféra se snaží držet celou dobu, ale mne to prostě moc nebavilo. Vlastně je to taková vyvražďovačka ve vesmíru s dost předvídatelným koncem a nic víc člověku film nenabídne. A o Calvinu se člověk ani víc nedozví. Chybí tam něco navíc a hlavně na tak velký herecký ansábl mi přišlo, že moc toho nepředvedli. Ne, že by to byl průser, ale Jake to umí rozhodně lépe. Na jedno mrknutí nemám problém, ale nejsem z toho paf a proto bych se k tomu nevrátil. Jediný plus co obstojí je to, že takových filmů zas tolik není. Ale nic svého navíc se od filmu nedočkáte. ()

RAFT 

všechny recenze uživatele

Tak režisér nám konečně po těch filmech co natočil ,které nebyly skoro nic moc .Přišel se zajímavým námětem sci-fi život, film mi připadá takový mix vetřelce a gravitace v jednom snímku.Herci ve filmu ,tak to bylo parádní obsazení ani nevím jestli sme už někdy měli Gyllenhaal a Ryan Reynolds sice se ve filmu moc neohřál asi mu do toho vlezl deadpool 2 nebo jiný snímek .A kdoví jestli za pár let bude pokračování já sem pro všemi deseti.Za mě 80% ()

DD 

všechny recenze uživatele

Herci se snaží, ale jejich postavy jsou vždy definované jednou větou a samotná zápletka je v Espinosově režii podána dost mizerně. Uff. ()

dwbmb 

všechny recenze uživatele

Takovej klon filmů Evoluce, Vetřelec a Gravitace, kterej však bohužel není ani vtipnej, ani hororovej, ani uvěřitelnej. Naprostou prázdnotu toho filmu ještě podkopávají do očí bijící chyby jako sahání rukama na věci, který právě prošly atmosférou a mají asi 2000°C, doslovné překlady jména na visačce hlavní hrdinky ("MIRANDA NORTH" a pod tím "МИРАНДА СЕВЕР") a mnohé další, které nemůžu napsat, protože bych spoileroval. A to nechci, protože jediné, co všímavého diváka bude na filmu bavit, jsou právě tyhle nesmysly (troll physics included). Dávám dvě hvězdy jednak proto, že i přes všechny šílenosti ve filmu obsažené jsem se několikrát přistihl napnutý jak kšandy a jednak proto, že mi ten emzák připomínal našeho kocoura. ()

john.h 

všechny recenze uživatele

Sci-fi survival horor z vesmíru je nedostatkové zboží a já jsem rád za každý film tohoto žánru. Co na tom, že to všechno jede podle jedné šablony. Pořád se to dá natočit efektně a napínavě. Právě napětí je silnou stránkou tohoto filmu a skvěle jsem si ho vychutnával, protože tohle v kinech v poslední době vůbec není. Konec naprosto parádní. Hned po projekci jsem si vzpomněl na ty nejlepší díly seriálu Krajní meze, který se nesl v podobném duchu a měl i podobná rozuzlení příběhů. A jak jsem četl komentáře, nevzpomněl jsem si na tento seriál jako jediný. Hodně silné 4 a spolu s Johnem Wickem a Loganem zatím top 3 film tohoto roku. ()

Lavinia 

všechny recenze uživatele

Klasika o ohrožení lidstva s následným vyhubením, tentokrát potvorou z Marsu. Klasika příběhem i formou: Seznamovací úvodní půlhodinka s posádkou a jejími slabinami (invalida hledá lék ve vesmíru, aby mohl chodit, novopečený otec se těší na dcerku - vcellku úmorné a vzbuzující emoci jedinou, aby s tím šli tam, kam slunce nesvítí ani ve vesmíru); nato stupidní chování posádky, kde se navzájem tak dlouho zachraňují, až potvora vleze všude a povraždí většinu (to neprošli žádným výcvikem? Pravidla dodržují jak na našem pracovišti, kde jde spíš o rozum než o život.) Finální záchrana matičky Země sebeobětováním se také podělá. Očekávám pokračování, kde potvora sežere půl lidstva, aby ji vzápětí skolil buď opomíjený vědec či úplný pablb za pomoci prášku na praní a hrdinky v bikinách. Ale podívaná to byla a řevu také dost. Kdo nemá co dělat, šup do kina. ()

Marcos 

všechny recenze uživatele

Život má velký potenciál. Velké náznaky kvality, ale také spoustu slabších míst. Kde jsem si musel říct: Výborný nápad, ale nedotažený. Škoda, protože kvalitní sci-fi horor v posledních letech chybí. Bohužel takových míst má mnoho a poměr mezi budováním atmosféry a akcí mi přijde nešťastný. Naproti tomu vizuální stránka filmu je výborná. Krev v nulové gravitaci a spoustu jiných detailů je pěknou prací. Nikdo zbytečně nežvaní a situace hraje hlavní roli. Pro mě osobně betaverze vetřelce, který letos přijde. Život není špatný, jen často něco nakousne a už … ()

Taffey 

všechny recenze uživatele

Pro mě hrubé zklamání. Kdosi tady dal filmu plný knedlík, přestože napsal, že je to vykrádačka Věci, Vetřelce, Sunshine a Gravitace. To je stejně nelogický názor, jak nelogické bylo jednání posádky Poutníka. Problém tohoto filmu byl jednak v castingu, ten nebyl dobrý, přehršel známých ksichtů nepůsobí, v takovém filmu, důvěryhodně. A jednak v tom, že od samého začátku divák přesně ví, s čím má tu čest. Díky tomu není mnoho prostoru pro budování atmosféry. Celý film je sledem kolovrátkově se opakujících dvou prvků, prvku útěku před Calvinem - mimochodem, toto komkrétní anglické jméno bestii polidštilo a výrazně změkčilo její dopad na atmosféru strachu - a prvku odebírání kyslíku v místech, kde se, právě, nacházel. Kolikáté zklamání ze sci-fi, za poslední roky, to bylo? Ani nepočítám. Kromě Edge of Tomorrow tu nebylo žádné sci-fi, které by mi něco nepřipomínalo. Velká slabota. Co očekávat od člověka, který se jmenuje Espinoza ?! A který za sebou nemá žádný skutečně dobrý film? Posádka se chovala dementně, mnozí členové porušovali flagrantně základní bezpečnostní předpisy, každý si lezl, kam chtěl a taky na to dojeli. Taky celý Poutník byl vymyšlen blbě, neboť pokud předem věděli, že se může něco takového přihodit, protože tam měli několik vrstev firewallů, tak měla být laboratoř bleskově odpojitelná a odeslaná do hlubokého vesmíru. Prostě amatérština, jak sviňa. Ono se stačí podívat na oba autory scénáře a na jejich dosavadní filmovou tvorbu a musí být jasné, že to bude slátanina bez nápadu. ()

Shitonit 

všechny recenze uživatele

Buď jsem úplně pitomej, nebo je to moc složitý. Děje se v tom vcelku velký kulový, a přes tuto skutečnost se mé mozkové závity kurevsky přehřívaly. A jak se to tak nějak nijak šinulo k závěru, ovládla mě panika, úzkost, deprese, z totálně promrdanýho času. ()

prometheusXX 

všechny recenze uživatele

Fain Sci-fi horor o mimozemskom organisme ,trošku na spôsob Votrelca. celkom slušná atmosféra aj herci boli OK,ale niečo tomu chýbalo,myslím si že keby sa stopáž predlžila na 125min a pridali by tam aj vyzdvihnutie organismu s planéty alebo ako ho objavili,bolo by to zaujímavejšie ale to nemení na tom že je to celkom slušné sci-fi aj keď béčkové. videné v kine za mňa 80% ()

Clark_Kent 

všechny recenze uživatele

Slušný žár vesmírné akce, úžasný nápad. Vědecký a hutně napínavý příběh a furt lepší jak ten novej slabej Alien Covenant. ()

DjangoDoe 

všechny recenze uživatele

Páni, skupinka vedcov báda vesmír, resp. vzorky z marsu, a objavia životnú formu, z ktorej sa vykľuje nebezpečný votrelec, ktorý sa v podstate nedá zabiť a zároveň sú uväznený na vesmírnej stanici. Kde sme to už videli? Chalani sa po deadpoolovi rozhodli si natočiť niečo vážnejšie s Ačkovými hercami a v podstate sa im podaril celkom slušný úspech, no tak amatérsky okopírované sci-fi tu dlho nebolo. Ani tak nejde o to čo okopírovali ale o to že nevymysleli nič nové a prevratné čím by tento žáner s neznámymi formami života obohatili. Pozerať sa na nejakú marťanskú digitálnu ústricu nie je úplne to pravé orechové, hlavne keď je digitálne v roku 2005. A je veľká škoda aj nevyužitého Reynoldsa a Gyllenhaala , ktorý by to určite oživili aspoň po charakterovej stránke. Jedine čo to ako tak zachráni je koniec, ktorý je cynicky predvídateľný ale zato nezvyčajný tak dajme tomu že to je plus. ()

FaithZombie 

všechny recenze uživatele

Trailery sice slibovali o něco komplexnější filmový zážitek, ale ve výsledku mi to vlastně až zase tolik nevadí. Nepopiratelně se snímek inspiroval jinými filmy ale přinesl i pár vlastních nápadů a k tomu solidní zpracování a bezvadné herecké výkony + závěrečný twist. Ideální oddechovka pro sci-fi nadšence. ()

alldo.raine 

všechny recenze uživatele

Na to, že jde tento žánr vesměs mimo mě se mi to líbilo. Herecky je to zahráno standartně. Od poloviny to má skvělé gradující tempo a i přes některé zvláštně postřihané scény to utíká jak voda a já byl docela na trní. Proti formě života na marsu nemohu říct ani popel, zaujala mě. Nicméně jsem si pořád říkal, jak udělají konec a tohle jsem já za sebe teda nečekal a jsem jím přímo nadšen. Takže za konec klobouček:) ()

Marty7CZ 

všechny recenze uživatele

Takovejch scifi horror bijaků víc! Prostě pecka, 80% úplně jistejch!!! Po dalším shlidnuti kupuju UHD, je to extrémně brutální pecka! 95% ()

Související novinky

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Reklama

Reklama