Reklama

Reklama

Sandman

(seriál)
  • USA The Sandman
Trailer 1
USA, (2022–2023), 19 h 8 min (Minutáž: 38–64 min)

Předloha:

Neil Gaiman (komiks)

Hudba:

David Buckley

Hrají:

Tom Sturridge, Gwendoline Christie, Charles Dance, Boyd Holbrook, Jenna Coleman, Vivienne Acheampong, Sanjeev Bhaskar, Asim Chaudhry, David Thewlis (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(21)

Existuje svět, kam se dostaneme, jenom když zavřeme oči a usneme – říká se mu Snění. A Pán snů Sandman (Tom Sturridge) tam umí zhmotnit naše nejhorší noční můry a představy. Když Sen nečekaně padne do zajetí, ve kterém stráví sto let, vyvolá jeho nepřítomnost dlouhou řadu událostí, které navždy promění svět spících i bdících. Sen se proto vydává na putování mezi světy i v čase a napravuje chyby, které udělal za dobu svojí dlouhé existence, musí znovu prozkoumat, kdo je přítel, a kdo nepřítel, a poznává taky nové bytosti – ať už kosmické nebo ze světa lidí. (Netflix)

(více)

Recenze (285)

verbal 

všechny recenze uživatele

Hrabivý a slávychtivý prostitut Nýl se na stará kolena rozhodl za každou cenu řádně zmonetarizovat své někdejší neotřelé až svěží pankové omalovánky jen s několika málo seksuálně dezorientovanými postavami, nasral si tedy na hlavu, vytřel prdel svým vlastním odkazem a zaprodal duši diverznímu multikulti homoďáblu. Velmi páteřní! Pro deviantní NEomarxistickou Televizi Frustrovaných Labilů a Inkluzních Xenofobů muselo být autorovo dobrovolné kurvení se bezesporu splněným snem, plným mužských kolonoskopií, přešitých pohlaví a nadužívání negrů za účelem kokotporátně poháněné nucené pseudokulturní převýchovy mas, notabene když se ten bezcharakterní hraboš ještě za ty prachy v rámci PR uvolil pošlapávat sám sebe, srát si do huby a kudy chodí „inovativně“ tvrdit, že přece vždycky chtěl černočerný homiks, až po okraj narvaný tranzistory, buzeranty a vyšinutými pohlavními indiferenty, bo tak je to správné a tak to má být! A tak se notně vybukvený Střihoruký Edward zfetovaně potácí Gaymanprájdem - novým snovým světem dobrovolně pohlavně, rasově či ideologicky zpotvořených původních animáků, velmi kýženého mezirasového křížení a hlubokých feministických výronů řádně emancipovaných srostlých stydkých pysků, v němž se hnusným bílým heteroseksuálům vůbec nic nezdá a můžete si být od počátku jistí, že každá postava tu minimálně jednou vyprcá někoho stejného pohlaví či jiné rasy. Což by normálně nebylo nijak zvlášť pohoršující, kdyby se nejednalo o ryze demagogickou a účelovou rýfnštálovskou kvintesenci globálního LGBT+DDPPP+BLM kokotismu. A rozhodně je obrovské (Genderově neutrální adjektivum, nikoliv gramatická chyba!) škoda, že Gayman své dílo zaprodal bolševickým ideologiím, nechal přehomogenizovat a přebarvit, neboť jinak disponuje úžasnou fantazií, zajímavými myšlenkami, a díl o negrosmrti je naprosto brilantní! Ale kromě všeho i moc tranzistorů, negrů a buzerantů škodí, čili mínus tři puchýře, a spravedlivě přehodnotím pouze v případě, že druhá řada bude nacpaná pedofily, zoofily a ťamany! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně první seriál, kde hraje víc nespecifikovatelných pohlaví, než mužů...ale nějak mi to vlastně ani nevadí. Přitom Sandman je pojem, který každý komiksák musí znát. Já o něm jenom slyšel, žádný z komiksů jsem nečetl, ale pro námět jsem si říkal, že tomu šanci dám. No a výsledek mě mile překvapil. Asi až do šestého dílu, kterej je totálně ultra pecka, pak to trošku spadne. K tomu Tom Sturridge Pána snů hraje více než solidně. Po přečtení komentářů mám navíc pocit, že se docela i drželi komiksového základu, což jim také jde k plusu. Minimálně vizuálně. Postavy si bohužel upravili ke genderu svému, ale to už je v Hollywoodu dneska asi standard, viz. třeba i to, jak posrali i Nadaci. Zatím ale dobrý a šanci dál tomu dám. ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Meditativní procházka lidstvím a krásná adaptace kultovních komiksů Neila Gaimana! Vizuálně hravé, zajímavé a kouzelné dílo, které nabizí hromadu nádherně rozpracovaných témat o nejzákladnějších, ale nejkomplexnějších součásti našich životů. Tolik bravůrně zpracovaných nápadů, myšlenek a příběhů! Bohužel jsou tu i příběhy, které se táhnou a nenabizí tak precizní režii, podmanivý vizuál, zajímavé nápady a témata. Přesto silně doporučuji, jelikož nejlepší epizody jsou bez rozmýšlení 10/10 záležitosti! ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

LGBlackflix strikes again | Aspoňže Korinťan zůstal<3 | 6. díl klidně 4* | Tak za 100 let v Non stop Slezská... oh wait :(( ()

Fr 

všechny recenze uživatele

 „K ČEMU JE BŮH, KTERÝ VLÁDNE SNŮM?…“   Krásně natočený fantasy. (Třeba ten díl „z pekla“.) Líbí se mi casting. Postupně přicházím na chuť gotickýmu výrazu Sturridge, baví Thewlis, Holbrook a překvapila Gwendolína jako pekelnice. Občas v jednotlivých dílech trvá, než se dobereme kýženýmu výsledku, ale jsou to takový pohádkový příběhy s ponaučením. Komiks neznám a duhová propaganda je mi u řiti. Sice nechápu…. , ale jsem tolerantní. Zatím!   /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Sérii komiksů od Neila Gaimana neznám.  2.) Rád sleduju Smrt při práci. 3.) Bojuju za upřímnější svět. /// Thx za titule „Alena Nováková“.                PŘÍBĚH  *****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  ** ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ja fakt nevim, jak tohle hodnotit, predlohu jsem nikdy necet, i kdyz nejaky povedomi o ni mam, asi jako kazdej, takze srovnavat nemuzu. Nejvic me asi napada slovo nevyvazeny, nektery dily na sebe navazujou vic, nektery prakticky vubec, v nekterejch se jen mluvi, zatimco nektery jsou docela akcni, nektery pripominaj spis fantasy plny spousty trikovejch zaberu a jiny spis konverzacku z jednoho mista. Atmosfera se tomu sice uprit neda, triky jsou v pohode, i kdyz nic, co by cloveka ohromilo, nektery pribehy jsou fakt super, zajimavy, napinavy, ale obcas je to trochu o nicem. Co se tyce hercu, tak se podarilo slusny obsazeni, nejzajimavejsi je asi Holbrook, kterej si tyhle frajery bude moct za chvili patentovat. Nevim, jak v predloze, ale trochu to tvurci prehanej s tim, ze tam, kde clovek ceka chlapa, je zenska a naopak a nektery ty LGBT sceny by si taky mohli odpustit. No a pak tu je Sturridge, kterej je v roli skvelej, skvele se sem hodi, ale proste jsem mel celou dobu pocit, ze sleduju mix Bernarda Blacka z Black Books a Zoolandera, kterej neustale haze svuj Magnum vyraz. Celkove se klidne na dalsi dily podivam, ale holt to neni takova udalost, jakou by si Sandman zaslouzil. Slabsi 4*. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Tolik duhové a gay propagandy tam nacpali (inu, Netflix) a ani tím se jim nepodařilo původní poetiku Sandmana úplně zničit. První díl, Souboj v pekle a Zvuk jejích křídel (z druhé poloviny na motivy mého vůbec nejoblíbenějšího sandmanovského příběhu) jsou pro mě tři nej epizody. Nebýt té naprosto zbytečné duhové křeče (měnění ras a pohlaví oproti předloze plus přílišné tlačení na pilu ohledně gay vyznění), bylo by to možná i na poctivé čtyři hvězdičky. Škoda. Pokud nechcete ztrácet čas s celým seriálem, podívejte se na díly č. 1, 4 a 6. Chcete-li to nejlepší z comicsu, přečtěte si Domeček pro panenky (v seriálu paradoxně jedna z nejslabších epizod). ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

V dvoch epizódach ma to absolútne ničím nezaujalo. Príde mi to celé infantilné a ďalšiu scénu s tou holohlavou černoškou už fakt nedám. Nemienim s tým zabiť celý víkend, takže koniec. Jedna hviezdička za pekné vizuály. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Předlohu vůbec neznám, a tak jsem nevěděla, co čekat, respektive z nějakého důvodu jsem čekala něco úplně jiného. Několik dílů mi trvalo, než jsem pochopila, na co se to vůbec dívám a o jaké tempo/druh vyprávění se tvůrci snaží. A jakmile jsem si myslela, že jsem to pochopila, se to zase trochu změnilo. Jsem zklamaná z toho, že dobří herci jako Dance nebo Christie se tam jenom mihnou, zatímco hlavní nebo důležité postavy povětšinou hrají herci, kteří působí jako debutující ochotníci. Kupříkladu: šestá epizoda byla nejzajímavější/nejlepší ze všech, ale herečka představující Smrt pronášela svoje repliky, jako kdyby smrtelně (hihi) vážně předčítala hlášky z motivačních plakátů. Postava v jejím podání postrádala nějaký rozměr a vrstvy a posouvala to tak trochu do kategorie nechtěné parodie. Alespoň jsem si užila postavu nemluvného gothika, který čas od času brečí. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Omšelý vtip, který na otázku, kdo bude dalším představitelem Jamese Bonda, odpovídá, že lesbická černoška, se přiblížil svému naplnění v adaptaci vrcholného díla Neila Gaimana - komiksové série o vládci říše snů. Tvůrčí tým mírou vrchovatou vyšel vstříc všem módním ideologickým trendům, které vzrušují americké městské liberální elity. V jedné ze scén říká postava spisovatele svému agentovi, že prodá filmová práva ke svému románu pod podmínkou, že producent zaručí rovnoměrné zastoupení všech ras a pohlaví. Zní to jako ironická střela na vlastní účet. Bohužel podle této logiky se natáčení série řídilo, takže se setkáme se svévolným měněním pohlaví Gaimanových postav, středověký a raně novověký Londýn se v jedné z epizod hemží postavami černé pleti a především homosexuálních postav a párů se opticky vyskytuje tak polovina. Fenomén LGBT je přitom podáván schématicky a toporně, je uměle roubovaný na příběhy, které se tomu vzpírají, a navíc v koncentraci, která působí přinejmenším rušivě. Pokud chtěl Netflix vyjít vstříc potřebám komunity LGBT, mohl, co se komiksu týče, zpracovat vynikající Netvoru nebo, pokud by chtěl být odvážný, mohl si troufnout i na Sunstone od Stjepana Šejiče. Tohle je jen prznění komiksové klasiky. Výše zmíněné je sice na první dojem nejviditelnější deformace seriálu, mnohem větší problém mám ale s doslovností. Gaimanův komiks je pro dospělé čtenáře, pracuje s náznaky a jeho největší síla je v jitření fantazie. Seriálový Sandman přežvykuje, trivializuje a zbavuje vnitřního napětí. Filozofickou nadstavbu díla ředí do podoby konzumovatelné americkými teenagery. Místy (jako v případě roztomilého draka sloužícího k navrácení Sandmanovy moci) je seriál nechutně sentimentální. Jinde se pro změnu v potenciálně silné scéně spoléhá na herce, kteří nedokáží přenést charisma komiksových figur do filmového světa (Gwendoline Christie v roli Lucifera coby nejnebezpečnějšího Sandmanova protivníka jednoduše nefunguje). Abych jen nehejtoval, Tom Sturridge v hlavní roli je trefou do černého a závěrečná samostatně fungující epizoda je příjemná. Co se zbytku týče - opravdu mám být odvařený z toho, že scénáristi (narozdíl od seriálu Lucifer, kde tvůrci komiksovou předlohu rozbili na padrť) se víceméně drží hlavní linie příběhu vytyčeného Gaimanem? Kvalitu scénáristické práce nenacházím, jen torza bájí a odlesků Morfeova světa. Celkový dojem: 45 %. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Fantasy? Filozofický příběh o životě, snech, nebi, pekle, nadějích, zoufalství, touhách? Všechno najednou! Nejsilnější je Sandman ve chvílích, kdy se úplně odkloní od digitálních cukrbliků a servíruje takové ty malé příběhy s velkým přesahem, kterým věnuje třeba jen dvacet minut svého času, nebo i celou epizodu. Je vidět, že se tu tvůrci mohou opřít o dost silný materiál, který překvapivě funguje i mimo stránky komiksu. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Povedená reimaginace Gaimanova skvělého komiksu, který je předloze mnohem věrnější než jsem sám čekal. Sturridge se do role Sna opravdu hodí a Holbrook si Korinťana vyloženě užívá. Jedinou vadou je obsazení některých podpůrných postav, které vyloženě ruší divácký zážitek. Lucifer, Smrt a Rose Walkerová prostě nedosahují potenciálu předlohy... Smrt přece měla být sympatická gotička na kterou se před koncem každý vlastně těší. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

SEASON 1 : Viděl jsem první díl a nechápal jsem, o co vlastně jde. Bude to mít nějaký kontinuální děj? Dokoukal jsem celou sezónu a mám podobné dojmy. Ačkoliv již roky si chci přečíst komiks, zřejmě to nikdy neudělám, obecně mě tato tématika příliš nepřitahuje, ale velkoprodukční seriál a nadšené ohlasy byly pro mě až přespříliš lákavou volbou. Nakonec jsem seriál s větším časovým odstupem dokoukal, budu pokračovat druhou sezónou, ale že by mě nějak zvláště ohromil, to se říci nedá. Tom Sturridge je ovšem na Sandmana výborná volba. Do druhé série to nestihnu určitě, ale zkusím si dohnat předlohu, bez ní vám seriál řekne jen velmi pramálo.. ()

*CARNIFEX* odpad!

všechny recenze uživatele

Už nežijeme v dobe, aby sme mali zľutovanie s pičovinami, ktoré nenapĺňajú očakávania, pričom ich jedinou prioritou sa stávajú rúškami zahalené príbehy, v ktorým je absolútne bežné, aby sa "na pódiu" šermovali dva pruhované kokoty. Že sa chce človeku grcať zrovna z tohto, nie je žiadnym prekvapením. Ale toto je horor??? Pojebaný Harry s tým bleskom na čele, je oproti tomuto Jingsaw-om na strednej škole. ()

Big_Boss 

všechny recenze uživatele

Komiks Sandman začal vycházet na konci 80. let a Netflixová adaptace zpracovala do své první 10-ti dílné série Gaimanovy první dvě knihy – Preludia a Nokturna a Domeček pro panenky (s bonusovou jedenáctou epizodou i část KRajiny snů). I když seriál vychází z dílny komiksovýho nakladatelství DC, tak od toho nečekejte nějakou akční rubačku ve stylu Batmana nebo Supermana. Navíc všechny DC aspekty byly ze seriálu vyškrtnuty, kvůli právům na různé postavy. To může fanoušky komiksu mrzet, ale tenhle záměr naprosto chápu. Pak by někoho mohla rozhodit skutečnost, že hodně postavám je změněna barva kůže, sexuální orientace nebo dokonce pohlaví, ale už hold žijeme v takové době kam se musí procpat každá kategorie, že už ani nemá cenu na to nějak upozorňovat. Naštěstí můžu po skouknutí seriálu s s klidnym svědomím říct, že mi to děj příběhu nijak nenarušovalo. Po vypravěčské stánce má seriál čerpající z 80. kové adaptace pořád co nabídnout a možná má Sandman v dnešní superhrdinské záplavě blockbusterů ještě větší sílu než kdy dřív. Po vizuální stránce jsem byl doslova odzbrojen, že Netflix dokázal za televizní budget vytvořil takhle věrnou adaptaci (třeba ani jejich Zaklínač mě tak moc nepotěšil jako právě Sandman). Samozřejmě by se našlo pár věcí, které mě mrzeli jako třeba pomalejší tempo druhé části a odsunutí Morfea na vedlejší kolej, ale to je zas součástí předlohy druhé knihy, takže za to nemůžu seriál odsuzovat. Pokud bych měl ale hodnotit první sérii Sandmana teď, tak za sebe můžu říct, že se seriálová adaptace Gaimanova díla velmi povedla a já jí můžu jedině doporučit… a spolu s poslední sérií Better Call Saul se jedná o to nejlepší co jsem na poli seriálový produkce mohl tenhle ro kvidět. Sorry Disney+. Více zde! ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

O něco méně hravé, o něco méně explicitní. Trochu příliš beroucí se vážně. Méně close-up záběrů na "magnum" pohled Sandmana s vyšpulenými rtíky by ničemu neuškodilo. Místní nutná "epičnost" mě otravovala. Esteticky trochu CGI prkenné, kýčovité a strojené. Co do obsahu ale základ zůstal v pořádku a citlivý k předloze. Díly 24/7 a The Doll's House velice fajn. EDIT: Neil Gaiman se zdá být s adaptací spoko. Divný, co? ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mé původní obavy, jak si filmová políčka poradí s Gaimanovým comicsem, se poměrně brzy rozplynuly, a tak mi nezbývá, než seriál pochválit. Vskutku snový vizuál, zajímavé postavy, mnozí herci mne fakt potěšili. Nejlepší bylo Peklo, které jako by vypadlo z obrazů Hieronyma Bosche. Jasně, mohlo to být krvavější, i když na krev došlo, mohlo to být odvážnější, mohlo, mohlo....ale jako celek mne to nakonec více než uspokojilo. Snad jen v roli Lucifera bych raději viděl Tildu Swintonovou, avšak Gwebdoline Christieová je více než důstojnou herečkou pro tuhle roli - takže dobré. Zavřete oči, sny právě přicházejí... ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

V dnešní době natočit tak hezky temný příběh na "úrovni" prvního Hellraisera, Vrány, Stmívání apod... povedené! Ale těch busen tam přeci jen bylo víc než dost...... ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hodně ambivalentní adaptace legendární komiksové ságy, respektive prvních dvou knížek, od mistra imaginace Neila Gaimana – není vyloženě špatná, ale ani vyloženě kvalitní. Extrémně věrohodná, ale zároveň dost pofidérní a nevěrohodná. Poutavě fantasmagorická, a přitom tak nezajímavá. Nápaditá, a přitom tak debilní. Vizuálně krásná, a přitom tak kurevsky hnusná (ten podivně plochej formát obrazu mi fakt vadil). Vypadá draze, a přitom tak levně.... Vrcholem seriálu je 4., 5. a 6. epizoda – tedy návštěva Pekla, konverzačka v bistru, a procházka se Smrtí. Vše mezi tím je random směs rádoby fantazijních báchorek bez ladu a skladu. Prostě typická netflixovka, která si sice bezpochyby najde své příznivce a fanoušky, ale jinak své literární předloze nesahá ani po kolena, ale ani po kotníky. Komiksová série mi leží v knihovničce, a Domeček pro panenky považuju za jeden z nejlepších grafických románů co kdy vznikl, takže mám páru o čem mluvím. Jsem ale rád, že Neil je rád.... Jakožto average spánek enjoyer hodnotím 6 lapači snů z 10. Doufám že druhá série víc prozkoumá mýty, urban-legends, kosmické či božské entity a svůj fikční svět celkově. Tenhle seriál zkrátka potvrzuje, že Sandman je příliš komplexní a nezfilmovatelná umělecká látka. Ve formě kresleného animáku by šlo o prvotřídní a mnohonásobně kvalitnější záležitost. ()

Související novinky

Sandman se dočká druhé řady

Sandman se dočká druhé řady

03.11.2022

Tak je to konečně oficiální, a fanoušci už můžou přestat na sociálních sítích bombardovat spisovatele a scenáristu Neila Gaimana dotazy, jestli a kdy Netflix obnoví adaptaci jeho slavného komiksu… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Netflix chystá Sandmana

Netflix chystá Sandmana

01.07.2019

Kultovní komiks The Sandman se v Hollywoodu pekl už pěknou řadu let. Oceňované dílo spisovatele Neila Gaimana zkoušela studia přivést na plátna kin už někdy od počátku devadesátých let minulého… (více)

Reklama

Reklama