Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní postavou napínavého příběhu je milionář Tom Mullen, majitel jedné z nejúspěšnějších soukromých leteckých společností. V obchodě sice dokáže hrát tvrdě, ale v soukromí je to obětavý manžel a milující otec malého Seana. Jeho syn je jednoho dne unesen. Pokud Tom do osmačtyřiceti hodin nezaplatí dva miliony výkupného, zemře. Zoufalí rodiče se okamžitě spojí s FBI. Tom zpočátku agentům důvěřuje, když předání peněz jejich vinou skončí krachem, rozhodne se jednat na vlastní pěst. Zejména když si uvědomí, že únosci vůbec nemají v úmyslu chlapce propustit. K překvapení FBI i své ženy se Tom rozjede s penězi do nejbližší televizní stanice a tam před celým národem prohlásí, že je únoscům nedá, ale nabídne je jako odměnu tomu, kdo pomůže únosce dopadnout. Riskantní hra se Tomovi nakonec vyplatí, protože se mu podařilo obrátit únosce proti sobě. Závěrečný střet je soubojem nervů mezi Tomem a rafinovaným, vysoce inteligentním šéfem bandy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (321)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Výkupné má jednoznačně výborný nápad/téma, dokáže diváka nadchnout chováním hlavního hrdiny s nímž naprosto sympatizuje (přestože si uvědomuje, jak moc riskuje), pak nabízí solidní dávku napětí, a v neposlední řadě výtečný herecký souboj mezi Gibsonem a Sinisem, který rozhodně stojí zato (a záporák není žádné ořezávátko). Nechybí ani vcelku uvěřitelná psychologie postav, zvláště u střetu manželského páru, na druhou stranu hraní si na dokonalou rodinku krapet hapruje a Tom je někdy na pohodlného milionáře až moc akční hrdina. Každopádně slušné 4*. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dlhé roky to bol jeden z mojich najobľúbenejších filmov a názor nemením ani po desaťročiach. Napriek tomu, že od začiatku sú karty jasne rozdané a je známe, kto je únosca, aké sú jeho pohnútky aj kontakty, všetko sa vyvinie vo výborný thriller, presne taký aký si želáte vidieť. S dávkou napätia, akcie, ale hlavne šachovú či až pokrovú partiu medzi otcom uneseného a únoscom. A až dramatické finále rozuzlilo, kto mal v rukách royal flush. ()

Reklama

Agatha 

všechny recenze uživatele

Ze začátku se zdá, že to bude tuctový thriller o únosu dítěte jako mnoho jiných, ale pak se rozjíždí něco nového a nečekaného. Rodiče uneseného syna odmítají zaplatit únoscům výkupné, i když by na ně bez rozmyslu měli. Pokus o novou taktitu proti únoscům se zdá zcela nelogickém tahem, ale nakonec slaví úspěch. Mel Gibson svým dobrým výkonem nijak moc nepřekvapil, ale naopak Rene Ruso zde podává jeden ze svých nejlepších výkonů. Gary Sinise v roli chladnokrevného únosce byl dobrým tahem a lákadlem pro diváka. Jen role bezcitné a majetnické únoskyně se mi k Lilli Taylor nějak nehodila. Jinak vcelku zajímavá a mezi thrillery nevšední podívaná. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Po novém zhlédnutí v telce po letech (v nevalném českém dabingu, jak jinak) mi to přišlo dost slabé. Nepřišlo mi to vůbec napínavé (dílem proto, že to znám v podstatě nazpaměť, a dílem proto, že mi bylo ukradené, co se stane s tím uneseným klukem), ta předpotopní devadesátková technika tam je dnes vyloženě k smíchu, obsazení je dost bída (Gibsona jsem nikdy nemusel, v ženských rolích jsou samé šeredky a zbytek castu jsou vyloženě herci druhé, ne-li horší kategorie), a celé to na mě působilo strašně televizně lacině, občas až amatérsky. Podle mě je to film, který je zde poněkud přeceněný. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Howard nedokáže natočit vyloženě strhující film, avšak Výkupné je tématicky natolik zajímavé, že se dvouhodinová stopáž dá naprosto v klidu unést. O klasické klišé samozřejmě není nouze a sem tam si snímek sáhne dokonce na onu střední vlnu hollywoodské řeky, ovšem světlé chvilku jsou. Především některé konkrétní scény jsou výtečné. Za zmínku stojí chytrý "likvidačně policajtský" tah Garyho Sinise, neskutečně sugestivní "čůrací" scéna ke konci a pak především telefonické dialogy mezi Gibsonem a únosci. Trochu zde překáží postava Delroye Linda, která nemá (nebo jsem ho alespoň nenašel) nějaké hlubší opodstatnění. Na závěr by bylo ještě dobré zmínit výtečnou akci. Na Howarda nezvykle hodně krve. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (27)

  • Napriek drsnej a realistickej povahe je Ron Howard na natočenie filmu veľmi hrdý. Považoval to za obohacujúcu skúsenosť. (Arsenal83)
  • Film bol 5. najlepšie zarábajúcim filmom roku 1996 v Spojených štátoch. (Arsenal83)

Související novinky

Hardy, Oldman a vraždění na sovětský způsob

Hardy, Oldman a vraždění na sovětský způsob

23.03.2013

Je libo dobovou kriminálku s prvky konspiračního polit-thrilleru? Se špičkovým obsazením? Odehrávající se v Sovětském svazu ještě za Stalina? Zdá se, že Ve stínu dostane z Hollywoodu tučnou… (více)

Reklama

Reklama