Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní postavou napínavého příběhu je milionář Tom Mullen, majitel jedné z nejúspěšnějších soukromých leteckých společností. V obchodě sice dokáže hrát tvrdě, ale v soukromí je to obětavý manžel a milující otec malého Seana. Jeho syn je jednoho dne unesen. Pokud Tom do osmačtyřiceti hodin nezaplatí dva miliony výkupného, zemře. Zoufalí rodiče se okamžitě spojí s FBI. Tom zpočátku agentům důvěřuje, když předání peněz jejich vinou skončí krachem, rozhodne se jednat na vlastní pěst. Zejména když si uvědomí, že únosci vůbec nemají v úmyslu chlapce propustit. K překvapení FBI i své ženy se Tom rozjede s penězi do nejbližší televizní stanice a tam před celým národem prohlásí, že je únoscům nedá, ale nabídne je jako odměnu tomu, kdo pomůže únosce dopadnout. Riskantní hra se Tomovi nakonec vyplatí, protože se mu podařilo obrátit únosce proti sobě. Závěrečný střet je soubojem nervů mezi Tomem a rafinovaným, vysoce inteligentním šéfem bandy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (321)

Bauer 

všechny recenze uživatele

Když jsem tento film viděl poprvé asi před sedmi lety, tak mé nadšení neznalo meze. Po dlouhé době jsem se na to podíval znovu a nadšení téměř stejné. Možná, že některým lidem se to zdá jako pouhý rutinní thriller o únosu. Ale mně to tak rozhodně nepřijde. Je to hlavně díky tomu, jak to Ron Howard dokázal skvěle a napínavě natočit. Jeho režie u tohoho snímku je výborná. A herecké obsazení? No, lépe být vybráno nemohlo. Mel Gibson dokáže opravdu zahrát vše naprosto excelentně a tady jen potvrzuje, že je to jeden z nejlepších herců a jeho role multimilionáře mu tedy sedla . K němu se krásně hodí stará známá ze Smrtonosné zbraně Rene Russo, která je velmi krásná ale umí i hrát. Ovšem role padoucha v podání Garyho Sinise nemá chybu. Kdoví, jestli to není nejlepší role Siniseho a také nejlépe zahraná . A do toho všho má snímek působivou a strhující hudbu. Scéna, kdy Gibson vytáhne na stůl peníze a nabízí je jako odměnu je super. Jako třešnička na dortu je pro mně konec. Většina filmů má konec zkažený, že to potom sráží celkové hodnocení. Ale podle mně Výkupné mezi ně nepatří. Tomuto thrilleru jsem zatím nenašel nic, co by se dalo vytknout a proto nemůžu jít pod 5*!! ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Po novém zhlédnutí v telce po letech (v nevalném českém dabingu, jak jinak) mi to přišlo dost slabé. Nepřišlo mi to vůbec napínavé (dílem proto, že to znám v podstatě nazpaměť, a dílem proto, že mi bylo ukradené, co se stane s tím uneseným klukem), ta předpotopní devadesátková technika tam je dnes vyloženě k smíchu, obsazení je dost bída (Gibsona jsem nikdy nemusel, v ženských rolích jsou samé šeredky a zbytek castu jsou vyloženě herci druhé, ne-li horší kategorie), a celé to na mě působilo strašně televizně lacině, občas až amatérsky. Podle mě je to film, který je zde poněkud přeceněný. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Dobre sa pozri. Tieto peniaze vidíš prvý a posledný raz." Divákom sa Výkupné páčilo, takže nečudo, že pri štedrom (na komorný triler) rozpočte 80 miliónov na celom svete zarobilo fajnových 309. Čo je čudné, lebo je to fakt temný, mrazivý, pochmúrny triler s atmosférou, za ktorú by sa nemuselo hanbiť pomaly ani Mlčanie jahniat. Čo bol ostatne tiež komerčný trhák; diváci v danom desaťročí proste nemali strach a húfne chodili do kina aj na psychicky vyčerpávajúce trilery. Gibson bol vtedy na vrchole síl, takže si z ôsmych desiatok miliónov odkrojil šťavnatých 20. Dobro vo Výkupnom dostáva zabrať, ale v podaní cynického, beštiálne chladnokrvného obchodníka Gibsona to zároveň dáva zlu (zaujímavý Gary Sinise a jeho banda béčkarských a pravdupovediac veľmi amatérskych poskokov, čo je ale na druhej strane realistické) riadne vyžrať. Je pôsobivejšie, keď sú strany vyrovnané. Zápas je férovejší, napínavejší, zostane dlhšie v pamäti. Dokonca bývalá modelka Rene Russo (ktorá sa s Gibsonom samozrejme stretla už v Smrtonosnej zbrani 3) sa v niekoľkých scénach vzchopí k niečomu, čo pripomína herecký výkon. Výborný psychologický triler s diabolsky sústredeným Gibsonom. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Pomerne vydarený akčný thriller na tému únos a vyjednávanie o výkupnom. Začiatok filmu prináša tradičnú zápletku a priebeh. Veľmi ma zaujal netradičný zvrat v druhej polovici filmu, kedy otec uneseného chlapca mení pravidlá hry, čo rozpútava príliv akcie a napätia, Film je natočený veľmi zručne a núti s rodičmi prežívať každú minútu hrôzy, bezmocnosti a utrpenia. Príbeh sa vyvaroval hluchých miest a solídne si drží tempo až do svojho dramatického finále. A že finále je naozaj vydarené a veľmi napínavé. Toto sa tvorcom naozaj podarilo. Navyše sa mi páči opäť spoločný film po Smrtonosnej zbrani s Melom Gibsonom a Rene Russo. Najväčšia hviezda filmu je však skvelý Gary Sinise. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Ke konci až neskutečně mrazivý thriller, který ale rozhodně neurazí ani svým dějem před ním. Gary Sinise ve výborné kondici. Navíc jako další plus lze zmínit fakt, že na film se dá v klidu podívat i několikrát, tj. po jednom shlédnutí si přístě určitě řeknete, že podruhé by to mohla být také zábava. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (27)

  • Pôvodný príbeh pochádza z epizódy zo seriálu The United States Steel Hour s názvom Fearful Decision z roku 1954. Ten bol upravený do filmovej verzie z roku 1956 - Ransom! a následne bol prerobený tento film. (Arsenal83)
  • Film bol 5. najlepšie zarábajúcim filmom roku 1996 v Spojených štátoch. (Arsenal83)
  • Po tom, čo Kate (R. Russo) dostane odkaz od Shakera (G. Sinise), že sa má do kostola dostaviť sama o druhej po polnoci, je možné vidieť, že cez okná v kostole preniká svetlo vychádzajúceho slnka. (MikaelSVK)

Související novinky

Hardy, Oldman a vraždění na sovětský způsob

Hardy, Oldman a vraždění na sovětský způsob

23.03.2013

Je libo dobovou kriminálku s prvky konspiračního polit-thrilleru? Se špičkovým obsazením? Odehrávající se v Sovětském svazu ještě za Stalina? Zdá se, že Ve stínu dostane z Hollywoodu tučnou… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno