Reklama

Reklama

Jurský svět: Nadvláda

  • USA Jurassic World: Dominion (více)
Trailer 1

Příběh filmu Jurský svět: Nadvláda se odehrává čtyři roky po zániku ostrova Isla Nubar, původního domova oživlých jurských tvorů. Ti se mezitím začali kontrolovaně i nekontrolovaně rozmnožovat a v důsledku toho jsme si museli zvyknout na jejich přítomnost v našem ekosystému, i na to, že už patrně nestojíme na vrcholu potravního řetězce. Existují lidé, kteří chtějí tuhle novou ohromnou sílu zneužít pro svůj prospěch, a na druhé straně lidé, již jim v tom chtějí zabránit a snaží se udržet svět v maximální možné rovnováze. K nim patří i Owen Grady (Chris Pratt) a jeho přítelkyně Claire (Bryce Dallas Howard), kteří nabyli patřičné zkušenosti v prvních dvou filmech. Doplňují je pak hvězdy Jurského parku, paleontologové Alan Grant (Sam Neill) a Ellie Sattlerová (Laura Dern) a teoretik s nadhledem Ian Malcolm (Jeff Goldblum). Ti všichni se pustí do dechberoucího souboje s časem, lidskými i ještěřími nepřáteli, aby se v situaci, která je nikoliv za pět, ale za minutu dvanáct, pokusili o nemožné. (CinemArt)

(více)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (652)

mzss1 

všechny recenze uživatele

[70%] Viděno v kině. Dal jsem si dabing a 3D a byl jsem spokojen. 3D mi tentokrát oproti Eternals nevadilo. Co se týče filmu, tak žádná velká bomba to není, ale abych to nějak výrazně kritizoval, musel bych k tomu mít zásadní důvody. Vizuálně co se týče našich oblíbených monster, tak je to točeno dobře a i celkově ta akce a jednotlivé sekvence byly cool. Ve finále už mi to přišlo moc přeakčnělé a tmavé, ale co už. Prostě by neuškodilo trochu ubrat a přidat záživnější dobrodružnou vatu a asi vymyslet lepší příběh? No, možná, že to už po tolika filmech ani nejde. Přesto jsem se nenudil a snímek si užil. Herecké obsazení je na tom dobře. Chris Pratt byl určitě fajn, ale zde bych se bez něj asi obešel. B. D. Howard mě zde bavila více a ústřední trojice ze starých dílů? U těch jsem měl opravdu příjemný pocit u srdce. Sam Neill a Laura Dern potěšili. Goldblum už je taková komická postavička současnosti, ale rád jsem ho uviděl včetně té malé holčiny, která hrála v rozuzlení snímku klíčovou roli. Soundtrack nebyl tak výrazný, držel se u zdi, ale dal se poslouchat. Z nejvýraznějších scének asi patří ta zběsilá akce z Malty, jak už tu každý poznamenává. Takže víc zapamatovatelných sekvencí by neuškodilo + to, co jsem psal na začátku. Vylepšit příběh, atmosféru atd. Zklamaný ale nejsem. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"V T-Rexově žaludku, kritikova kost, což je celkem v pořádku, prudil nás už dost." Kudy z nudy? Jít krmit ještěrky do Dinoparku (u nás v Plzni) nebo se od nich nechat okusovat v kině? Cenově nastejno, ale v kině je větší tma a v ní číhá zubatá nostalgie, ergo lepší zážitek. Což taky byl a to navzdory kázání filmových, geneticky upravených kritiků a jedné šupinaté kritičky, jak mám být nespokojen, hledat na tom druhohorní mouchy a frflat, že je to dlouhé jak evoluce. Co by asi Juráči řekla moje babička? "No jo, na těch dinosaurech člověk vidí, jak život letí." A měla by sakra pravdu. Téměř třicet let již uplynulo od doby, kdy mi T-Rexík v letním kině v Olomouci poprvé dával pac (já mladý a romantik, život před sebou), to už je pořádná flákota nostalgie. Něco jako setkání spolužáků ze střední po 30 letech, tam taky neřešíte scénář, střih či triky, prostě si jen fajn pokecáte, ukážete si vzájemně zubní protézy, uznale drcnete tlamou do džípu či karavanu, sdělíte si počet dětí, příp. i manželek, hodíte na gril pár sarančat a tak. Když dorazí i nějaký Plivač, náladu to nezkazí. Prostě prima sraz. ()

Reklama

KarelR 

všechny recenze uživatele

Třetí Jurský svět měl být epickou sešlostí staré a nové generace hrdinů, kteří mají víc zkušeností s dinosaury, než by oni sami chtěli – a když Nadvláda servíruje přesně tohle, je docela fajn. To, na co se možná těšíte, ale trvá jen čtyřicet minut a musíte si na to hodinu a půl počkat. Do té doby totiž Trevorrow servíruje tři filmy sešité do jednoho, a i když jsou všechny patřičně velkolepé, ani jeden z nich není extra zajímavý. S výjimkou obří naháněčky na Maltě navíc chybí i akce a místo nosných dějových linek nebo postav, které by někam pořádně směřovaly (relevantních hrdinů je tu asi dvanáct!), dělají člověku radost hlavně různé momenty s dinosaury. Jak už jsem ale zmínil výše, jakmile se všichni konečně potkají a Jeff Goldblum začne servírovat hlášky a hrdinské momenty (jako jediný pochopil, že to má být zábavná popcornovka!), zapadne třetí Jurský svět do těch správných kolejí. Nakonec vám tedy na tváři vyskočí pár letmých úsměvů, jež smaže až vědomí, že to vlastně celé bylo dost průměrné a lehce zbytečné. Hlavně ať se proboha netočí další díl! ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

I když to zpočátku vypadá nadějně, nakonec třetí Jurský svět není o moc lepší než ten druhý. Nebýt doktorů Granta, Sattlerová a (především) Malcolma, nezajímala by mě asi jediná postava, a to přitom ti noví hrdinové byli v prvním snímku téhle trilogie tak zábavní a slibní. Problém asi je, že tvůrci nevěděli, co s nimi dál, šlo jim hlavně o vypuštění dinosaurů do civilizace a s nějakými lidmi si hlavu nelámali. Já jsem se zkrátka moc nebavil, od poloviny filmu dál jsem čím dál víc povytahoval obočí, doufal jsem, že mě alespoň Colin Trevorrow zabaví triky a akcí, jenomže ony ani ty triky nebyly úplně skvělé (jak je možné, že Jurský park i Ztracený svět dodnes vypadají skvěle, zatímco tady vidíte digitální dinosaury, kteří se nehýbou úplně plynule, a animatronické dinosaury, kteří taky vypadají jako nějaké lepší hračky?) a akční či napínavé scény také zrovna nebraly dech (třeba střet lidí s giganotosaurem začne sice výborně, respektive kopírováním Spielberga, ale skončí naprosto směšně) a o nikoho jsem neměl strach. Ne, ani při té scéně s jezírkem, která byla docela jalová. Kromě Sama Neilla, Laury Dern a Jeffa Goldbluma mě tak nezklamal asi akorát Michael Giacchino... A sympatickou DeWandu Wise uvidím rád v něčem lepším. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Když jsem kdysi usínal ve škole, šlo prostě odejít na autobus. S kinem je to složitější, protože dneska už je kino dražší než semestr na soukromý vysoký. Takže tiše trpím a jenom doufám, že moje oči mají mnohem delší životnost než lampy projektorů. Pustit dinosaury do světa nebyl úplně nejlepší nápad, stejně jako oblíct Dallas do černýho tílka. I to zelený z dvojky bylo lepší, nejkrásnější vzpomínky ale mám na bílou klasiku z jedničky. Čili se dá říct, že existuje analogie kvality mezi trilogií Jurskýho světa a výběrem tílka pro Howardovou. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (28)

  • Laura Dern vyjádřila touhu zopakovat si roli z původní trilogie již v roce 2017. Prohlásila: „Když budete dělat poslední díl, musíte do něj vrátit Ellii Sattler. Ona je vždycky ta, co všechno zachraňuje.“ (NiWi)
  • Pri príchode do ústredia spoločnosti Biosyn je povedané, že pracovníkom nehrozí nebezpečenstvo zo strany dinosaurov, nakoľko ľudia pohybujú podzemnými tunelmi. Avšak v priebehu filmu sa dozvieme, že tunely nie sú izolované od okolitého sveta a že dinosaury do nich môžu prenikať a aj prenikajú, čo vedie k niekoľkým stretom. Inými slovami, celý komplex nebol nikdy bezpečný a zakaždým, keď niekto otvoril dvere, mohol naňho skočiť dinosaurus. (ČSFD)

Související novinky

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Super Mario zdolal 1 miliardu

Super Mario zdolal 1 miliardu

01.05.2023

Snímek Super Mario Bros. ve filmu od společností Nintendo a Illumination oficiálně po 26 dnech od premiéry překonal hranici 1 miliardy dolarů. Dohromady to je 490 milionů ze Severní Ameriky a 532 ze… (více)

Blondýnka vede nominace na Zlaté maliny

Blondýnka vede nominace na Zlaté maliny

23.01.2023

Každý rok se v předvečer velkého finále oscarové sezóny sejdou v Los Angeles členové nadace Zlatá malina, aby „ocenili“ ty nejhorší filmy uplynulého roku. Hlasování o tyto ceny se účastní zhruba 700… (více)

Druhý Avatar pokořil miliardové tržby

Druhý Avatar pokořil miliardové tržby

29.12.2022

Po pouhých dvou týdnech v kinech se snímku Avatar: The Way of Water podařilo světově překročit miliardové tržby, díky čemuž si tento sci-fi spektákl zároveň může připsat jedno prvenství letošního… (více)

Reklama

Reklama