Reklama

Reklama

Záhada Blair Witch

  • USA The Blair Witch Project (více)
Trailer
Horor / Mysteriózní
USA, 1999, 81 min (Special Edition: 86 min, Alternativní 78 min)

V říjnu 1994 se záhadně ztratili v lesích poblíž Burkitsville v Marylandu tři studenti při práci na dokumentárním filmu. O rok později byl nalezen materiál, který natočili... Mystifikační horor o tajemné kanibalistické příšeře, který zaznamenal mimořádný komerční úspěch, stál pouhých 25 tisíc dolarů, přičemž utržil přes 240 milionů dolarů. (Magic Box)

(více)

Recenze (1 379)

joker.george 

všechny recenze uživatele

Oproti Paranormal activity, kde jsem neskutečně trpěl, je tento snímek o několik tříd lepší. Hrdiny jsem si nijak výrazně neoblíbil a bylo mi vlastně jedno, co se s nimi stane, ale aspoň nepůsobili otravně (v rámci mezí). Prostředí lesa je správně temné, nepříjemné a stísňující, což ještě umocňovala kamera. Na postavy postupně působí dezorientace, vztek, hněv, strach, takže to v nich začne postupně vřít, a tak začnou propadat panice, hádat se a osočovat. Snímek od půlky začne skvěle gradovat a stupňoval napětí, takže jsem se nemohl dočkat, až přijde finále, které mi paradoxně zkazilo výsledný dojem. Myslel jsem, že přijde něco nečekaného nebo snad už něco strašidelného, ale konec prostě vyšel vniveč... ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tak jo, nápad byl zajímavý, ale jinak to je všechno. Napětí žádné, atmosféra žádná... Ve skutečnosti je to o blbcích, kteří nelogicky běhají po lese. Postavy mi nejsou sympatické, dokonce jsem si přál, aby tam všechny umřeli. A to by se mi u filmu stát nemělo, ať už je jakýkoliv. ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Pokud odmyslím klasické horory starých dob, na kterých ulítávám dost, tak tohle je u mě číslo jedna, za posledních 20 let rozhodně. Naprosto dokonalá studie lidského chování v kritické situaci a postupný morální rozpad. O precizně budovaném napětí a neskutečně temné atmosféře (vždycky když jdu podobným lesem, vzpomenu si na Blair Witch) lesa ani nemluvím. Musím vyzdvihnout taky český dabing, především u té holky, jejíž zacpaný nos ještě víc přidává té zoufalosti. No a co se týče toho tolikrát diskutovaného zpracování a kamery, to je pro mě jen plus - další věc co jen přidává atmosféře a autentičnost. Přiznávám, že na konci jsem měl opravdu dost. ()

cubajz 

všechny recenze uživatele

móc dobře fungující hororový pseudo-dokument, který celému světu ukázal, že i za málo peněz se dá udělat hodně muziky. Partička tří studentů se vydává do obřího lesa prozkoumat legendu o lidožravé čarodějnici - ze začátku jsou studentíci samá sranda, postupně však nacházejí podivné znaky něčí přítomnosti (hromádky kamenů, panenky z větviček) a nakonec propadají totální hysterii, která se díky umně budované tísnivé atmosféře najednou objeví i u vás v obýváku. Finální výjev z upadlé kamery mě dodnes straší ve snech... ()

ifa 

všechny recenze uživatele

Jestli toto má být strašidelné? Víc jsem se bála u Ať žijí duchové! Celkem nesmyslné, to bych natočila i u nás na vsi. ()

-Bomba- 

všechny recenze uživatele

Dle mého velmi přeceňovaný film, který se tváří strašidelněji, než opravdu je. Začáteční výpovědi "normálních občanů" mi příjdou zdařilé a více strašidelné, než samotné scény "kontaktu". Čistý průměr, nehledě na to, jak mě zklamal konec. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu vzniklo mnoho otázek : Proč? Jak? Kdo? A nějak mi dotazy nebyli zodpovězeny. Kamarád mi řekl, ať se připravím, že se budu hodně bát. Nakonec to nebylo tak strašné, ale pár mrazivých momentů ve mě film určitě vyvolal. U některých scén se mi tajil dech, ač nebyla noc a sledovala jsem film za bílého dne. Film na mě působil dost dramaticky a pořád mě napadala myšlenka, že kdybych prožívala to,co hlavní hrdinové, asi bych se dočista zbláznila. Film je natočen amatérskou kamerou a ta mě od filmu nejdříve odrazovala, protože to ve mě vyvolalo pocit lacinosti filmu. Výsledek stál ale zato. Hrůzné vlastnosti Burkitsvilleských lesů na mě působily dost nepříjemně a závěrečná scéna mě rozčílila i za ty hlavní hrdiny, protože jsem doufala, že to nějak skončí. ale u tohoto filmu je možné si udělat jediný závěr a ten je takový, že dopadl hodně špatně. ()

ash99 

všechny recenze uživatele

Ako najlepšie začať film, ktorý sa má tváriť čo najreálnejšie, než upozornením či varovaním ? " In October of 1994, three student filmmakers disappearead in the woods...A year later their footage was found. " - práve tento úvodný titulok čo najlepšie vyvodzuje z miery a vytvára dojem autenticity. A tým sa vlastne celá ultra-desivá hra v depresívnom jesennom lese začína. A práve v tom zalesnenom území plného farieb červeno-oranžového ročného obdobia je atmosféra čo najviac skľučujúca. K tomu na začiatok trošku omáčky v podobe rozhovorov s občanmi a čítanie príbehu o okultnom rituále na Coffin rock...Showtime. Čo naj-naj-NAJlepší systém gradovania deja a situácii bol režisérmi vytvorený geniálne. Navodzujú myšlienky typu : Skutočná nadprirodzená sila pripútaná k stromom Burkittsvillu či psychopat, ktorý sa dozvedel, že nejakí mešťania idú len tak stanovať hlboko do útrob ich lesa ? Nech to malo byť ako chcelo, efekty bez krvy, lakačiek, poltergeistov, satanov či deformovaných zabijakov sú emotívne najdesivejšie. Nezostávajme, ale len pri scénach "tam, čosi prasklo, tam je vodoo na konároch" ale aj pri večnom chaose za skoro slnečných dní, kedy boli na nože všetky tri postavy. Tá panika a rozruch by sa dali servírovať! A samostatných pár viet musím hlavne venovať kamere. Deodatov Cannibal Holocaust zrejme ako prvý začal s tématikou FOUND FOOTAGE, ale tento americký projekt s ním urobil riadnu dieru do filmového vreca. Tak ako bol film Kanibalové zakazovaný pre podozrenie SNUFF , i tento film bol dlho utajovaný fake pred zrakmi návštevníkov kín. A keď všetky tieto geniálnosti vojdú do súčtu, vyjde z toho film, ktorý vydesil milióny ľudí po celom svete. Dokonalé do posledného detailu nekvalitnej kamery či do kultovej poslednej scény v opustenom dome hlboko v lesoch Burkittsvillu, v samote, v temnote, bez pomoci a s "niečím" s čím si Mike, Heather a Josh zahrávali ! ()

Fleinka 

všechny recenze uživatele

Můj první děsivý horor patřící do TOP10 (v hororových žánrech). Dodnes mě děsí procházky lesem a nocování pod širákem :-))). Přitom tak lehce a levně natočen, že to snad více nešlo. Možná proto si uchoval svou opravdovost, máte pocit, že se potloukáte s nimi lesem prostřednictvím objektivu kamery. Zároveň má spád, není přemrštěn hluchými místy a děsivost něčeho co nevidíte je více, než namaskovaný Jack Rozparovač. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Vlastně se tam nic neděje, jenom tři lidi pobíhají po lese, ale já se teda bál strašně. Napoprvé jsem si někde kolem půlky uvědomil, že mě sice nic neděsí, ale zároveň mám zaťaté pěsti a skoro nedýchám. Konec je taky parádní a nechá v člověku pocit prázdnoty, který se přežene až po několika dnech. 95% ()

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Škoda, že nemá cenu koukat na to podruhé. Díky bohu, že jsem na to nešel na žádný doporučení, ale prostě jen ze zvědavosti - moje potěšení bylo tehdy absolutní. ()

Alfréda 

všechny recenze uživatele

Mrzí mě když vidím jak jde hodnocení čarodějnice z Blair dolů... formát found footage už asi nepatří k nejoblíbenějším, nicméně tenhle snímek byl první svého druhu a ve své době jednoznačně splnil účel. Je to snad jediný horor který mě děsí po dlouhých 15ti letech a cca 30ti shlédnutích i dnes. Kdykoliv jdu spát a vzpomenu si na ten pisklavý hlásek Heather, jak křičí "maajkííííí, maajkííííí!!!!!" musím si rozsvítit a zklidnit se, abych vůbec usnula. 99,99% ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Oproti očekávání jsem se nebála, i když bylo zajímavé sledovat budování hororové atmosféry pomocí jakoby amatérsky natáčeného dokumentu. Přitom já sama dokážu zabloudit kdekoli a dovedu si živě představit, jak bych byla k smrti vyděšená, až bych za dne podivné věci nacházela a za nocí by se ještě podivnější věci DĚLY. Jenže když začalo být jasné, že jaksi přestává veškerá legrace, měla jsem neodolatelnou chuť vzít té zapálené „dokumentaristce“ kameru a následně ji rozšlapat nebo hodit do potoka (tu kameru, i když - druhá varianta by klidně mohla mít širší použití, docela by mě to lákalo). A to je právě ono! Pokud máte zlost, chcete něco UDĚLAT - s něčím třísknout nebo někoho praštit, ale opravdový strach vás dostane, až když tahle emoce odezní. A to se mně - možná díky krátké stopáži - nestalo. ()

Související novinky

Záhada Blair Witch má pokračování

Záhada Blair Witch má pokračování

24.07.2016

Jestli jste se těšili na zářijový horor The Woods, ode dneška se na něj budete těšit ještě trochu víc - z nového filmu Adama Wingarda (The Guest) se totiž vyklubalo pokračování Záhady Blair Witch.… (více)

Emmerich a „skromná sci-fi“?

Emmerich a „skromná sci-fi“?

02.11.2010

Zní to jako dvě neslučitelné věci, ale Roland to asi myslí vážně. Momentálně dolaďuje svůj záhadný projekt Anonymous, který má být „historickým thrillerem o tom, kdo doopravdy napsal Shakespearovy… (více)

Paranormální příběh jednoho filmu?

Paranormální příběh jednoho filmu?

22.09.2009

Horor Paranormal Activity se očividně pokouší navázat na úspěch nízkorozpočtových hitů typu Záhada Blair Witch, Saw či aktuální District 9. Jak? Promyšlenou kampaní, která buduje mýtus… (více)

Reklama

Reklama