Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dustin Hoffman jako mladík, který se bouří proti přetvářce a maloměšťáctví. Benjamin Braddock se vrací domů z vysokoškolských studií a rodiče uspořádají na jeho počest slavnostní párty. Jak se zdá, čeká na něj jasně nalinkovaná kariéra a skvělá budoucnost, o nichž všichni kolem stále mluví. Benjamin nemá žádnou chuť, ale ani důvod o těchto věcech přemýšlet, podobné plány jej nudí a jediné, po čem touží, je klid a trochu soukromí. Přesto nedává nic najevo. Poněkud nesmělého mladíka ale potkává osud v podobě atraktivní paní Robinsonové a její dcery... Slavná kontroverzní komedie režiséra Mikea Nicholse vznikla podle románu Charlese Webba, svým tématem přitom více než souzněla se značně rozbouřenými vodami americké společnosti šedesátých let minulého století. Hlavní hrdina se prudce vyvíjí a z jakéhosi prototypu americké dokonalosti se stává nezkrotným rebelem, jenž nemá v úmyslu nechat se ničím omezovat. Film zachycující vášnivou touhu mladých lidí porušovat konvence, které byly pro jejich rodiče téměř posvátné, se nakonec stal kultovním. Dodnes zaujme skvělým hereckým výkonem Dustina Hoffmana a hudbou dvojice Simon & Garfunkel, s nezapomenutelnou provokující písní Mrs. Robinson. Ze sedmi oscarových nominací film Absolvent získal Oscara za nejlepší režii, kromě toho obdržel řadu dalších významných ocenění. (Česká televize)

(více)

Recenze (922)

swed 

všechny recenze uživatele

Film, který udělal z Dustina Hoffmana hvězdu, ani po neuvěřitelných 40. letech výrazně nezestárl. Je to určitě vlivem skvělého scénáře, jenž musel v době svého vzniku působit dosti nekonvenčně, ale i hereckým výkonem začínajícího Hoffmana, který tuto roli pojal velmi originálně a sympaticky. Mike Nichols tak za pomoci nestárnoucích písní Simona a Garfunkela natočil snímek, který se dělí do dvou skvělých polovin, přičemž  každá z nich je úplně jiná, ale obě spojuje režijní bravura a zábavnost (svádění, žádání o ruku, závěrečný souboj s křížem...). "Absolvent" je prostě klasika a jen dokazuje to, že některé filmy jsou mladé stále. 10/10 ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

Hello darkness, my old friend... zaznelo hned na uvod a ja som sa chytila, objavil sa Hoffman a The Graduate bol odsudeny na uspech. Keby som bola chalan, tak Mrs. Robinson by sa ani odhalit nemusela a lapila by ma do svojich sieti. Kolko pritazlivosti sa moze skryvat v 1 zene... Takze naopak Miss Robinson mi prisla cista a nevinna /a tym pritazliva/. Ale co stvaral D. Hoffman, toho zerem najviac. Tie jeho zvlastne pazvuky :D a ton jeho hlasu, zvlastny sposob ako vyslovoval, hl. ked sa snazil byt ,,zdvorily". Taktiez sa mi pacila ta jeho nervozita, neistota. ____ Hanbim sa, ze takyto film na mna zaposobil. Nemyslim na temu ani spracovanie.. Tie problemy su mi nie blizke.. Ale geniana hudba a 3 hlavne postavy... Magia akou ma spominani herci a hudba pritiahli k tomuto filmu je nezabudnutelna. Snad raz pochopim, preco sa mi to pacilo... ()

Bones! 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem dlouho sháněl, konečně se mi to povedlo a já si tak mohl vychutnat vynikajícího Dustina Hoffmana, velice věrohodně zahranou mrchu Mrs.Robinson, věčně zmatenou "Miss Robinson" a důsledky vyplývající ze vztahu mezi nimi!!! Příběh má snad takřka nadčasovou platnost... Bohatých rodin, seberalizujícíh se prostřednictvím svých dětí(svého syna) je určitě více než dost, čtyřicátnic s rodinou, které si své komplexy stárnutí léčí na mladých milencích se určitě taky "pár" najde a tak podobný trojúhelník není určitě ničím nereálným! Měl bych možná jedinou výhradu k chování "Miss Robinson", poté co jí zoufalý Dustin Hoffman uhání, ale co, čert to vem. Tenhle film může stavět nejen na hereckých výkonech, zajímavém příběhu, povedené režii, ale také i na dokonalé hudbě od "S&G"(jdu si ji okamžitě sehnat:-)), to už jsou velice pevné "základy" !!! Právem se nachází v Top 100 ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Co k tomuhle ještě napsat? Absolvent je supr film, od kterého by se dnešní "romantické" komedie mohly učit. Ústřední herecké trio je vynikající, skvěle se doplňuje a nikdo si nekrade film pro sebe. Raketový rozjezd Hoffmanovy kariéry. Režie je naprosto dokonalá, Nichols věděl, co dělá a ty prostřihy v dětském pokojíčku, byly naprosto super. Tady je vidět, že film o sexu se dá vkusně a vtipně natočit i bez sexu. Třičtvrtina filmu je skvělá, skvěle odsýpá, dialogy jsou přirozené a uvěřitelné a je to fakt jako nějaký záznam ze skutečného života. Bohužel ke konci mám problém s uvěřitelností (pokud vím, tak Benjamin s mladou Robinsonovou byli na rande jedinkrát, nějak mi dělalo problém jim uvěřit to vzplanutí) a ani to vyvrcholení se mi moc nelíbilo a nepřišlo mi pravděpodobné. Ale jinak se vůbec nedivím, že je to kult a těžká klasika. Opravdu nestárne, určitě do ní časem půjdu ještě minimálně jednou. 80% PS: O vynikající a geniální hudbě dua Simon a Garfunkel netřeba už psát. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Strašně moc pohodový film díky kterému odstartoval svoji kariéru Dustin Hoffman. A když se řekne "Absolvent" vybaví se také nestárnoucí písně dvojice Simon & Garfunkel... ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Schizofrenický film ktorý sa skladá z dvoch časti. Prvá pôsobí ako romantický film a zaoberá sa pocitmi neskúseného mladíka (ktorého hral vtedy 30 ročný Dustin Hoffman, zahral to dobre ale vek sa mu nedalo uveriť). Druhá časť však otvára temné zákutia sexu, posadnutosti a zvrhlosti čo mi v komerčných vodách filmu na rok 1967, príde viac než len kontroverzné. Ide o jeden z mála romantických filmov ktoré mi prídu v skutku originálne. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Krásný film z druhé poloviny 60. let, s nesmírně aktuálním významem a silným přesahem, kdy hlavní hrdina opouští veškeré morální a společenské konvence, v nichž dosud žil, aby šel tam, kam ho srdce táhne... Dustin Hoffman exceluje v roli Benjamina Braddocka, čerstvého absolventa a nezkušeného mladíka, který se stane cílem intrik šarmantní, avšak nebezpečné paní Robinsonové v úchvatném podání Anne Bancroftové, která debutanta Hoffmana chvílemi i lehce zastiňuje (byť následný vývoj hlavního hrdiny ho staví pevně do popředí). Skvělá je i jako vždy nádherná Katharine Ross v roli půvabně nevinné Elaine Robinsonové, která k Dustinovi skvěle pasuje. Přestože se jedná o společenský žánr, je Absolvent neuvěřitelně dynamický film. Atmosféru celého snímku dotváří krom pozoruhodné režie Mikea Nicholse především songy z pera dvojice Simon & Garfunkel. Absolvent je film s výborným scénářem, silným tématem, skvělými hereckými výkony, silnou režií, atmosférou a s nádherným (nezapomenutelným) závěrem. U mě to nejlepší hodnocení. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Takový debut může Hoffmanovi kdekdo závidět. Zvládl tuto roli s bravurou ostříleného mazáka. Anne Bancroft mu byla dobrou protihráčkou. ()

Dexter1 

všechny recenze uživatele

Po tomto filme si dávam na Nicholsa do hľadáčiku. Úchvatné pohľady kamerou zapôsobia snáď na každého. Zaujímavý príbeh s excelentným Hoffmanom a príjemným humorom. A ešte k tomu hudba od Simona a Garfankela. ()

Želik 

všechny recenze uživatele

Dobré dialógy, dobrí herci a tá hudba :) Skvelý záver, neverila som, že to tak skončí a našťastie skončilo. ()

K.B.L. 

všechny recenze uživatele

Staré filmy moc nemusim. Tenhle jsem chtěla vidět opět jen kvůli zdejšímu vysokému hodnocení. Moc jsem tomu nedávala, ale první půlhodinka mě totálně dostala. Jako paní Robinsonová?! Z ní jsem brečela smíchy. Ta ví, jak na to:D A Ben byl vyloženě k popukání. Absolutní vrchol přišel s dokonalou hotelovou scénou a songem The Sound of Silence. Krásné prolnutí rozpaků, kostlivců ve skříni s touhou po poznání a vášni. Do této doby byl tento film adept na TOP10, ale pak přišla druhá půle se slečnou dcerou, která byla bohužel dost o ničem. Škoda ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Nečekejte kdovíjakou situační komiku stavějící na poměru zajíčka a vdané paničky. 70 % vtipu je umístěno do oné legendární scény, ve které zazní i ta slavná hláška, a zbytek filmu se nese na vlně šedesátkové hudební melancholie a hledání odpovědi na otázku "co dělat, když mě serou všichni kolem, a s bábou v posteli je to pruda". Právě tato hořkost, jejíž pocit zůstane i po skončení, filmu svědčí. No a Dustin Hoffman, to je machr. (713., 18. III. 2012) ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Krásný příklad, že v jednoduchosti je někdy síla, a když to výbornou hudbou podpoří dvojice Simon and Garfunkel, není co dodat. Je fajn, že se na ten film dá dívat i po těch letech. I když se nemůžu zbavit dojmu, že v poslední třetině mohl Mike Nichols odvést ještě o kousek lepší práci, tak na pět hvězd to bez problémů stačilo. Závěrečná sekvence Sound of Silence patří mezi nejlepší filmové momenty minimálně 60. let. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Film, který už jsem dlouho chtěla vidět, protože bezesporu patří ke klasice a já nechci jako filmový fanda nijak zaostávat. Rozhodně nezklamal. Možná jsem čekala ještě kapku více, ale i tak je to velice kvalitní a dobrý film. Dustin Hoffman je i ve svých počátcích skvělý herec. No, má prostě talent. Také obě dámské hlavní představitelky se rozhodně neztratí a všichni mají co ukázat a film si právem zasloužil tolik nominací a výher na Oscarech. Moc se mi líbily dialogy. Hlavně ty počáteční mezi paní Robinsonovou a Benem. A hudba? No k té už není ani co dodat... ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Plný dojmů, musím hned na začátku říct, co bych snad měl říct až naposled: je to nejhorší film, který jsem viděl za poslední dva roky (a to jsem jich viděl celkem dost). Trapná komedie z prostředí střední americké třídy, kterou od věků nesnáším (jedna taková rodina mě pozvala na víkend na chatu k jezeru Winnipesaukee), zprznění křišťálové hudby Paula Simona, jehož písně měly s filmem společné jen jméno Mrs. Robinson, ale (možná hlavně) všechny ty nepříjemné postavy, které neměly nejmenší snahu o něčem přemýšlet, uvažovat nebo cokoli reflektovat. Možná, že stejně tak i nejen tvůrci filmu, ale i moji oblíbení recenzenti (již bývalí, ti s pěti hvězdami), kteří, pokud tento film hodnotí nejvyšší známkou, už žádné další filmy hodnotit nemohou. A Dustin Hoffman, ten skvělý Maratonec, zde hrál něco, čemuž nebylo možno věřit ani chvilku. Po shlédnutí filmu jsme si musel přečíst několik Čechovových povídek, aby dostal do "normálu". ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Souhlasim s Matoadou - První polovina filmu (přesněji do části kdy se provalí vztah s Mrs. Robinson) je naprosto geniální. Druhá polovina je velice jednoznačná a jednoduchá. Bez zajímavosti spěje ke krásnému dokonalému romantickému konci, což mě naštvalo, ale i tak musím dát solidní 4 hvězdičky. Film nenudí, má neobvyklou zápletku, je skvěle zahrán (Hoffman a Bancroft - klobouk dolu) a v neposlední řadě ta hudba! Písničky Simona & Garfunkela se k filmu hodí naprosto dokonale. Povedený film, ale rozhodně bych ho nepovažoval za legendární nebo kultovní. ()

Související novinky

Zemřel režisér Mike Nichols

Zemřel režisér Mike Nichols

20.11.2014

Ve věku 83 let nás opustil Mike Nichols, režisér Absolventa, Kdo se bojí Virginie Woolfové? nebo Hlavy 22. Berlínský rodák se dostal do Ameriky v roce 1938 a po čase zjistil, že jej láká dramatické… (více)

Tentokrát bez koně Kevine!

Tentokrát bez koně Kevine!

12.02.2005

Kevin Costner přesedlá ze hřbetu westernu na hřbet komediální. Konkrétně půjde o film RUMOR HAS IT zkušeného režiséra Roba Reinera (Misery). Kevin spolu s další hollywoodskou star Jennifer Aniston… (více)

Reklama

Reklama