Reklama

Reklama

Bylo nás pět

(seriál)
  • angličtina There Were Five of Us
Česko, 1994, 6 h 2 min (Minutáž: 60–61 min)

Režie:

Karel Smyczek

Předloha:

Karel Poláček (kniha)

Scénář:

Ondřej Vogeltanz

Kamera:

Martin Šec

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Adam Novák, Jaroslav Pauer, Jan Müller, Štěpán Benyovszký, Jan Brynych, Sandra Nováková, Dagmar Havlová, Oldřich Navrátil, Jakub Hladík, Jiří Strach (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Ihned od své premiéry v roce 1994 uchvátil malé i starší diváky seriál na motivy Poláčkovy prózy, v němž režisér K. Smyczek spolu se scenáristou O. Vogeltanzem vytvořili prvorepublikovou atmosféru jednoho malého městečka s jejími dobrosrdečnými, zábavnými, ale i závistivými, pomlouvačnými a mnohdy komickými obyvateli. Svět viděný očima Péti, žáka čtvrté třídy (A. Novák) líčí rodinu – maminku s její vždy láskyplně otevřenou náručí (D. Veškrnová), přísného, leč spravedlivě trestajícího tatínka (O. Navrátil), i chytrého bratra Láďu (J. Strach). Především je to ale svět plný dobrodružství a rošťáren Péti a jeho čtyř kamarádů... (Česká televize)

(více)

Recenze (443)

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Tak přesně takle se mohla jmenovat naše kapela :o). Ale kluci z kapeli říkali, že sem jim to moc nelíbí :o). No, ale s tou znělkou se ještě potkáme častokrát... Tohle je jeden z nejparádnějších českejch seriálů, tohle je ta pravá a poctivá klasika. Bylo nás pět má podle rád skoro každej normální člověk. Je to natočeno tak citově, tak obyčejně a v tom je neuvěřitelná síla! Výběr všech herců je absolutně dokonalej, to se vážně povedlo... Asi můj nejoblíbenější týpek je Oťásek Vocásek, to je neskutečnej masér a pokaždý když je na plátně, tak se za břicho popadám :o). A hele, Oťásek Vocásek... Kdepak máš andělíčka policajta :o). Obrovská škoda, že to má pouhopouze 6 dílů. Kdyby se rači točily podobný seriály a ne takový pípčoviny, který maj nekonečnej počet dílů. Jojo, tenhle pan Poláček to fakt dobře napsal :o) ()

Ak.žena 

všechny recenze uživatele

Tohle je zkrátka pohlazení po duši. Neuvěřitelná pohodovka. Skvělé herecké obsazení Dášou Veškrnovou počínaje a Jiřím Strachem konče. Krásný český humor. Nikdy mě nepřestane bavit si tímhle seriálem připomínat pravé atributy dětství: rodina, kamarádi, lumpárny, škola, poznávání světa a jeho černobílé vidění, poznávání sebe samého, první láska/y... PS: všechny díly jsem objevila na youtube.com. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Pomalu bych řekla, že nejlepší český seriál všech dob. Kouzelně atmosferická kamera, skvěle vybraní dětští herci, stejně skvěle vybraní dospěláci, takřka kultovní dialogy... Nemám, co bych tomuto seriálu vytknula. Ta pohoda, která z obrazu přímo vytéká, mě zkrátka vždycky dostane. "Křesťané oslavují příchod Krista zpěvem, cukráři řevem!" ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Skvělý dětský seriál plný humoru a rad do života. Výborné herecké obsazení a dobrodružnost tomuto miniseriálu naprosto sedí. Velmi povedené zpracování knižní předlohy od Karla Poláčka. Pro mě to byly nezapomenutelné chvíle při sledování hlavních hrdinů a jejich příhod a celé je to podpořeno tím, že se odehrávají ve stejném okrese, ve kterém jsem prožil dětství, a navíc jsem se narodil ve stejném městě jako autor knihy. Škoda, že nebylo natočeno víc dílů. 95% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Zde si dovolím tvrdit, že filmová adaptace trumfla knihu Karla Poláčka. Je to docela poprvé, co se tak stalo. Téměř vždy bývá kniha lepší. Výběr těch nejlepších herců své doby. Kolosání pětice kamarádů a spousta zábavy. Jednu hvězdičku strhávám za stupidní poslední díl. Zde v seriálu to byl jeden díl ze šesti. V knize ten hořečnatý sen a s ním spojená stupidní cesta do Indie bohužel zabrala asi polovinu knihy. Přesto je tento seriál vybroušeným klenotem české kinematografie. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (30)

  • V druhém díle nazvaném "Andělíček policajt" se při scéně přibližně v 23. minutě, kdy Petr Bajza (Adam Novák) a jeho otec (Oldřich Navrátil) spouštějí pomeranče do studny, v levém horním rohu záběru mihne 2krát mikrofon. (loopaa)
  • Veškeré výprasky se natáčely s kalhotami vycpanými polštáři. Jedna scéna se ale opakovala několikrát a Oldřich Navrátil trefil Adama Nováka několikrát vedle. Ten pak druhý den statečně ukazoval "nechtěná" jelita. (Stocki)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama