Reklama

Reklama

Režisér Marty DiBergi sa rozhodne nakrútiť dokument o "najhlasnejšej rockovej skupine sveta" Spinal Tap. Rozhovory s jednotlivými členmi kapely, pohľady do zákulisia, i záznamy so samotných koncertov postupne skladajú mozaiku komplikovaných vzťahov v kapele. Výsledkom je kultová mystifikačná komédia, parodujúca filmy o slávnych kapelách i samotnú éru hard rocku sedemdesiatych a osemdesiatych rokov. (RTVS)

(více)

Recenze (107)

HAL 

všechny recenze uživatele

Solidní vystihnutí "rockového" ducha. Pro člověka který o kapelách ze sedmdesátých a osmdesátých let něco málo ví je to velice fajn komediální pseudo-dokument. 8/10 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film už za ta léta nasedalo spousta prachu. Nápad je to výborný, některé vtípky přestály i ty roky, texty písní jsou úžasně ujeté, ale bohužel jako celek to příliš záživné není. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

fiktívny dokument o vzniku, vrchole a páde rockovej legendy, kde sa s iróniou a vtipom prepierajú niektoré notoricky známe míľniky (či už konkrétne alebo vo všeobecnosti) rockovej a rock n rollovej scény západnej pologule druhej polovice 20. storočia (smrte bubeníkov, Beatles, rôzne podoby pódiovej show, cenzúra - názvy a obaly albumov). dobrá muzika, vtipné texty, nezabudnuteľné momenty a naozaj dobrý scenár. nechápem, prečo sa rob reiner etabloval po tak vydarenom debute ako režisér romantických filmov. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Myslel som, že najnebezpečnejšie povolanie na svete je rybár na aljaške. Ale kdeže, byť bubeníkom v kapele Spinal tap zaručuje 100% úmrtnosť. Ale aspoň si užijete zopár dobrých koncertov a nedožijete sa jej úpadku. Našťastie majú v Japonsku radi sex na farmách. Mám pocit, že sa po pozretí tohto mystifikačného dokumentu poučili Bon Jovi, Kiss, Europe, Poison, alebo Van Halen, akou cestou sa hudobne neuberať, ako trafiť včas na pódium, ako vychytať technické muchy na pódiu a ako sa vyhnúť ponorkovým problémom s ostatnými členmi kapely. Pokiaľ máte kapelu, na ktorú kedysi chodilo 150 ľudí a dnes je to už iba 15 v pondelok v Randali, neznamená to, že strácate popularitu, ale že je vaše publikum viac selektívne. Takže hlavu hore, určite to nie je váš koniec, pretože vesmír je nekonečný! ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Úžasné, jak se hercům i zbylým tvůrcum podařilo tvářit se po celou dobu tak vážně. Nejlepší momenty jsou rozhodně Lick my love pump a kytarové sólo ala Jimmy Page. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Ten hudební styl úplně nebyl mým šálkem kávy a nad texty písní jsem víc kroutil hlavou, než že by mě rozesmály, ale to by mi ani nevadilo, když jsem během více hudebních vystoupení dokázal patřičně zpozornět. Nemám problém věřit, že tato mystifikační komedie mohla být v americkém mainstreamu v oné době menším zjevením, že spustila podobný typ dokumentárně laděných filmů s fiktivním příběhem různých kapel a mohla inspirovat další tvůrce po celém světě včetně Petra Zelenky, jehož Mňága – Happy End mě nesmírně pobavil. Tady jsem se pákrát zasmál, u dvou scén i nahlas, ale těch povedených vtípků zas tak moc nebylo a víc, než humorem (o který spolu s mystifikací režisérovi zřejmě šlo nejvíc) mě film upoutal autentickou atmosférou hudebních zkoušek a zákulisního pohledu do chodu hudební kapely. Ta iluze hudebního dokumentu, jenž je tady coby žánr parodován, se povedla a funguje, jen prostě na celovečerní stopáž sama o sobě už po letech nevystačí. Souhlasit musím s těmi, kteří píší, že na Spinal Tap už mezitím napadl kus prachu. Zbyla přelomová vlašťovka subžánru, která možná byla jedna z prvních, často se zmiňuje v různých filmových přehledech, ale u níž mám zároveň pocit, že stihla být již překonána daleko lépe a vtipněji zpracovaným prvotním nápadem, třeba pro našince zmíněným Zelenkou. [60%] ()

classic 

všechny recenze uživatele

Všetko závisí na každom divákovi, ako sa bude pozerať na prekvapivý filmový debut, inak všestranne nadaného režiséra Roba Reinera, lebo je to jednak FIKCIA, ale tak perfektné spracovaná, že jej uveríte takmer každú REPLIKU. My sme poučení a informovaní, mnohí, vtedy neboli, a tak bez problémov uverili tomu, na čo sa pozerajú. Mne sa to ľahko hovorí, ale v dobe, spred 30. rokov, nebol žiaden INTERNET, preto má film také kúzlo, že zmiatlo publikum, ktoré sa prišlo na rockument pozrieť. Vďačím tomu najmä Reinerovi a hlavným hercom, stelesňujúci spevákov, ktorí zároveň napísali i scenár. Sú vierohodní, vedia spievať, chodia po turné, majú fanúšikov, dokonalá atmosféra, že chcem veriť, a som ochotný sa na určitú dobu ponoriť do skupiny Spinal Tap, ktorá má CHARIZMU. V niektorých momentoch, je snímok geniálny, napríklad kontrola jedného z frontmanov na letisku, či pokec členov skupiny ohľadom predchádzajúcich bubeníkov, ktorí mali krutý osud... Vystriedalo sa všelijakých členov zo skupiny - neúrekom. Túto VEC pokladám za nespochybniteľný KULT, nielen preto, že som o ňom čítal v knihe, ale jednoducho PRETO, že JE ! Stačí si ho raz pozrieť, a máte v tom naprosto jasno ! ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Pokud vám přijde zábavná parta dlouhovlasých rockerů z 80. let, která nosí elasťáky, pravidelně přichází podivným způsobem o bubeníky, a jeí členové mají v pravdě filozifický pohled na svět (který obecně odpovídá průměrnému IQ v hudební branži), bude se vám tenhle rockument líbit. Nechybí tu ani muzikantské lidušky a amnželky hudebníků, co přesně vědí, jak by mělo vypadat nové album ("hlavně aby bylo v dobly"), Mně se to líbilo hodně. Ještě teď si občas pobrukuju jejich hity jako "holka s velkou prdelí", "vánoce s ďáblem", "pekelná díra" nebo "holka ze sexuální farmy". :) enjoy! ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Mal som pocit, že to točil niekto, kto tvrdý rock (metal) z hĺbky duše neznáša a teraz sa mu mstí nevyberavým a nespravodlivým zosmiešňovaním. Vôbec mi to nevadilo. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Trefovanie sa do hudobného sveta vyšlo občas slušne. Hlasitosť, čierny obal, hľadanie pódia a podobne. Filmu, teda pardon rockumentu, však chýba vyššia kadencia vtipných momentov. Človek si ich musí vystáť ako frontu na vstupenky, ale potom stoja za to. Bohužiaľ skrz absenciu drog a sexu musím zraziť hodnotenie do suterénu. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

V roce 1966 jsem vyrazil do Greenwich Village do rockového klubu The Electric Banana........... Hodně zajímavý "rockument" hudební skupiny Spinal Tap. Musím poděkovat osobě, která dělala k filmu České titulky, díky překladu písní se stal dokument stoprocentně docenitelný. Je pravda, že příběh samotný není tak šokující, aby si zasloužil 100=, ale těch 80 mu právoplatně patří. CITÁT - Udělej mrtvého ptáka......... Scéna s kokonama nebo, chcete-li vajíčkama je originální a píseň "Zrod Rock"n"Rollu" je parádní. CITÁT - Když byla temnota a prázdnota byla král........ ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Vlastně dost chytrá parodie o stereotypech v metalu a populární hudbě vůbec, ve které najdete i několik dobrých narážek na skutečné situace (byla Jeanie Yoko? Vsadil bych si na to). Bavilo mě od začátku do konce, některé texty jsou geniální a u scén s Nigelovými kytarami jsem pravidelně slintal. A samozřejmě, aparáty Marshall s možností vohulit to až na 11, to je přesně to, co bych od nejhlučnější kapely Anglie čekal! ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Sledujeme smůlou provázené turné legendární kapely Spinal Tap - skupina zabloudí na cestě ze šatny a netrefí na podium, musí hrát na večírku vojenské základny, problémy s rekvizitama ... :-) Pro fanoušky osmdesátkového rocku a metalu je to strašná prča, i když je pravda, že ti muzikanti jsou jaksi slušní v porovnání s takovými Motley Crue, jejichž biografii jsem nedávno četl :-) Nechybí ani blonďatá "Yoko Ono" :-) ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

THIS IS SPINAL TAP, je dokument, rockument, mockument. Rob Reiner natočil prakticky tragikomédiu, kde sa realisticky podáva zrejme všetko to, čo obklopuje hociktorú slávnu kapelu, chystajúcu comeback. Nezhody, neschopný promotér ( resp. hviezdy nám nepriali ) a celkový útlm z bývalých galaktických koncertov a predajov albumov. Tento kultový snímok, právom platí za jednu z najväčších rarít minimálne 80. rokov. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Spinal Tap jsou bozi! Všem těm Stounům, Beatlesákům, Floydům, Bowiem, a Zeppelinům pořádně nakopali prdel! Tvůrci si ze všech jmenovaných dělají takovou srandu, že pokud máte jen trochu nakoukané jejich nabubřelé megalomanské šou a ,,pravdivé" dokumenty ze zákulisí, dost možná při eskapádách Spinal Tapů spadnete smíchy ze židle. Stačí jen jmenovat: pumpa lásky, basák uvězněný ve škebli, miniaturní Stonehenge, zesilovač, co má 11 stupňů, epický nástup na pódium pokažený blouděním v zákulisí, filosofické hovory členů kapely... a hlavně nesmím zapomenout na dokonalé hity (Big Bottom, Gimme Some Money)! Skutečně milé překvapení. Takhle jsem se nepobavil (ale i nedojal) hodně, hodně dlouho! ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Sofistikovaná komediální podívaná, která ukazuje v humorné podobě stereotypy jež ovládaly hudební průmysl. This is Spinal tap je chytlavým pseudodokumentem, který je přecpán po okraj odkazy a dobovou kritikou, která na ploše necelé hodiny a půl působí bezpečně zábavně a tak i přes všednost a fádnost témata nenudí. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený fiktivní dokument o neexistující kapele Spinal Tap, ve které byste ale bez problémů poznali řadu skutečných heavy metalových muzikantů 80. let. Ačkoli je to celé myšlené jako parodie, mnoho hudebníků se nechalo slyšet, že je tento snímek až "děsivě pravdivý". Myslím, že nejvíce se u toho pobaví lidé, kteří buď v nějaké skupině sami působili nebo mají alespoň nakoukanou hromadu reálných hudebních dokumentů. Osobně nepatřím ani do jediné kategorie, ale i tak jsem si Spinal Tap výborně užil. "Our drummer died in the bizar garden inccident.." :-D ()

Související novinky

Jak to vypadá s pokračováním Spinal Tap?

Jak to vypadá s pokračováním Spinal Tap?

30.11.2023

O pokračování kultovní americké komedie Hraje skupina Spinal Tap z roku 1984 se mluví už nějaký ten pátek. Potvrzení, že bychom se ho měly přeci jen dočkat, přišlo přibližně před rokem a půl a… (více)

Skupinu Spinal Tap čeká velký comeback

Skupinu Spinal Tap čeká velký comeback

13.05.2022

Hraje skupina Spinal Tap, legendární komediální snímek režiséra Roba Reinera (Stůj při mně, Pár správných chlapů) patří mezi díla, které lze bezpečně označit jako naprosto kultovní. Film vyšel v roce… (více)

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Reklama

Reklama