Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Julia Robertsová získala Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v tomto vzrušujícím, zábavném a nekonvenčním dramatu natočeném podle skutečných událostí. Erin Brockovichová (Robertsová) se ocitne ve svízelné situaci poté, co po automobilové nehodě, kterou nezavinila, prohraje spor o odškodné. Erin, která je bez peněz, bez práce i bez jakýchkoli vyhlídek, přiměje svého advokáta Eda Masryho (Albert Finney), jenž pro ni u soudu nedokázal vymoci slíbenou náhradu, aby ji zaměstnal ve své advokátní kanceláři. Tam náhodou narazí na případ znečišťování půdy a podzemních vod, které má zhoubné následky pro členy zdejší komunity. Svou neústupností a osobním zaujetím si Erin nakonec získá důvěru místních a pomůže Edovi vyhrát soudní spor s energetickou společností, která musí více než 600 poškozeným vyplatit nejvyšší odškodnění v dějinách Spojených států. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (389)

Gemini 

všechny recenze uživatele

No, nevím, zda to bylo na Ozzyho, ale rozhodně jde o pozoruhodný výkon. Julii Roberts se daří prezentovat vyzývavou a na nic si nehrající Erin Brockovich způsobem, jaký by si ona dáma nejspíš sama přála, a to není řeč jenom o těch dlouhých nohách;) Anyway - film občas ztrácí tempo, ale to se při hledání v archivech a hrabání se ve spisech (také občas;)) stává, a ten zbytek si rozhodně divákovu pozornost udrží. Nezdolný duch či triumf vůle, whatever, skutečná Erin Brockovich si zaslouží obdiv. Julia Roberts ji "jenom" zahrála...a abych nezapomněl - typické rukopisy jsou v tomhle filmu hned dva - režisérský a skladatelský - a oba se předvádějí v dobře vyladěné formě, takže nemám problém s osmdesátkou. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Odskok královny romantických komedií k vážnější poloze dopadl překvapivě dobře. Důkazem je pro mě i to, že jsem si reprízu po letech užil stejně jako kdysi premiéru, a že za těch 12 let film neztratil vůbec nic ze svých předností. Herecký koncert Robertsové, které zdatně sekunduje Finney, je na ovace ve stoje. Navíc pocitově silné téma, o to silnější, že se to skutečně stalo, byť to nebylo tak filmově poskladáné. A upřímně řečeno, toho jejího motorkáře do zlata zasadit. To byl možná skutečný hrdina tohoto netradičního soudního dramatu. ()

Reklama

Maq 

všechny recenze uživatele

O Lvu Tolstém koluje řada mýtů. Často je pokládán za myslitele, filozofa, theologa, proroka. On sám se tak nezřídka rád stylizoval, ale pravdou je, že ve všech těchto oborech byl eratický diletant a nic chytrého nevydumal. Lev Nikolajevič skutečně uměl jen jednu věc: uměl psát. Prostě uměl psát. I kdyby napsal povídku třebas o zažívacích potížích Lýdie Tuberkulózovny, bylo by to po čertech dobré čtení. --- A o to jde. To se mi vybavilo při sledování tohoto filmu. Ten příběh už dávno patří do kategorie hollywoodských osvědčených standardů, nového a překvapujícího na něm není nic. Jenže je dobře napsaný. Není to, pravda, žádná Anna Karenina, nicméně drobky toho, co dělá krásnou literaturu velkou, se v něm najdou. Dává prostor k zamyšlení. Třeba o tom, jaké možnosti má nadaná a pracovitá mladá žena, která arci dost nešikovně svůj život odstartovala. Jak zacházet s takovým živlem jako šéf a jak jako životní partner? Dokážeme nezaujatě vnímat muže, který se rád a dobře stará o děti? Není profesní úspěch rozvedené matky tří malých dětí jen třešničkou na zkaženém dortu? Jak z toho její děti vyjdou? Kdyby žila v Evropě na sociálních dávkách, byl by výsledek lepší nebo horší? --- Ne, nečekejte nic bůhvíjak emotivního. Příběh je to civilní, zajímavý, a především: dobře napsaný. --- A konečně, ať si říká třeba celá CSFD něco jiného, Julia Roberts je vynikající charakterní herečka. ()

jezurka42 

všechny recenze uživatele

...´Dobrá, myslím, že jsme vykročili nesprávnou nohou.´ ´To je pravda, dámo. Máte dvě nesprávné nohy v zasraně odporných botách.´ Erin si nenechá jen tak něco líbit. Což je ostatně dobře. Bojuje za práva lidí, kteří jsou nemocní kvůli naprosto nezodpovědným, zasraným parchantům, kteří si neuvědomují, co za hnusárny spáchaly. Erin, jdi do toho. A neboj se je všechny poslat do patřičných míst a vůbec se s nimi nemazli. Dobrá, řeknu to na plnou hubu. Pošli je do prdele a vůbec se s nimi neser. Tohle je ten správný přístup. K nim se totiž ani jinak chovat nedá...k hajzlům jednějm vodpornejm... ()

*Elfík* 

všechny recenze uživatele

Moje původní myšlenka o tomto filmu nebyla vůbec dobrá. Myslela jsem si, že je to jen normální drama a Julie Roberts plýtvá úsměvem nadarmo. Ovšem to jsem velice zmýlila. Nejenže jí ten úsměv pomáhá k naprosto nepochopitelným činům, ale ani nevhodné oblečení nijak nevadí k vykonání velkých věcí. A taková velká věc se tu opravdu děje. Nesmíme opomíjet Alberta Finneyho, ten si také zaslouží můj obdiv, role si zřejmě vybírá podle toho, aby mohl předvést svoji milou a velmi sympatickou povahu. A kdo by si nepřál mít tak prořízlou pusu jako Erin Brokovich v tomto filmu? K přesvědčení lidí totiž nepomůže vůbec právní znalost, ale je potřeba odvaha a nebát se skákat do všeho po hlavě. Pokud toto umíte, potom se v životě jistě neztratíte! ()

Galerie (73)

Zajímavosti (20)

  • Severoamerické tržby byly 125,6 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 256,3 mil. (NIRO)
  • Tričko se zlatým nápisem "Oakton Cougars" našel štáb v sekáči. Když pak hledali online, co nápis znamená, přišli na to, že jde o název školy ve Virginii. Kontaktovali ji, jestli mohou tričko ve filmu použít. (don corleone)

Reklama

Reklama