Reklama

Reklama

Hrůzy války velkolepým způsobem ožívají ve skvělém válečném dramatu Stevena Spielberga. Snímek začíná invazí spojeneckých vojsk na pláži v Normandii, k níž došlo 6. června roku 1944. Kapitán Miller (Tom Hanks) a členové druhého praporu Rangers se snaží zajistit předmostí pláže. Během invaze jsou zabiti dva bratři. Třetí už dříve padl v boji v Nové Guineji. Jejich matka, paní Ryanová, má obdržet všechna tři úmrtní oznámení v jeden den. Náčelník generálního štábu armády Spojených států George C. Marshall dostane příležitost alespoň trochu zmírnit její zármutek poté, co zjistí, že existuje ještě čtvrtý bratr, vojín James Ryan, který zmizel kdesi ve Francii. Osmičlenný oddíl kapitána Millera dostane rozkaz najít vojína Ryana a přivést ho zpátky k jeho matce. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 484)

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

5 hvezd za vsemi zminovane skvele vylodeni, obstojnou obranu mestecka, spielbergovo procitene snimani prirody, skvele technicke vychytavky a nabozensky zalozeneho snipera. minusy za prilis patriotickych smysl nedavajicich kecu (ano, tech je tam opravdu strasne moc, dokonce i scen.. to s tim zaverem na hrbitove si opravdu mohli odpustit), celkove smysl nedavajici rozhovory, ktere se tvari radoby inteligentne a chytre, ci dokonce zabavne a pritom jsou to snusky zvastu, ne moc drsne vypadajiciho hanksa, ktery se opravdu vice hodil na Forresta, podivnou zapletku a nelogicnosti z historickeho hlediska, kterych tam neni pomalu. Samozrejme, je to jen film a i kdyz mapuje skutecne udalosti, vzdy se najdou nejake chyby, ale kdyz uz vystupoval tenhle film tak dokonalym dojmem, mohl si Spielberg trochu vic tyhle veci pohlidat... Band of Brothers po vsech strankach stylovejsi, vypjatejsi a dokonalejsi a to ma serial bezmala 10 hodin, zatimco film necele 3... Ale ja sem dostal, to, co sem ocekaval a kdyz trochu vypnu a prestanu vnimat ten okolni patos, na 5 hvezdy to je.. Budu spravedlivi, a priznam se, ze mi prece jen nektere postavy prirostli k srdci a Hanks pres to vsechno umi hrat (ale za tim, ze se zde nehodi, stojim) Slabsi, ale stale 5tihvezdickovy zazitek.. (ja celkove nejsem ten typ, co dava 5 jen tem uplne nejdokonalejsim snimkum, obcas se u mne najde i tenhle pripad) ()

tron 

všechny recenze uživatele

Aký zmysel má riskovať sedem ľudských životov za cenu jedného? Temer filozofická otázka, ktorá v monumentálnej Spielbergovej snímke neustále udržuje ešte viac napätia, ako všetky bombastické akčné scény s tankami, či legendárny brutálny prológ vylodenia v Normandii, ktorý okamžite po uvedení filmu do kín vstúpil do dejín a každý ho začal kopírovať (najlepšie asi Tom Cruise v Na hrane zajtrajška, svojou trochou do krvavého mlynčeka ale prispel i Verhoeven s Vesmírnou pechotou). Silný film. V podstate nezabudnuteľný. Spielberg herecké obsadenie odvážne pozliepal z vtedajších hviezd (Ted Danson, Tom Hanks), starých mazákov (Tom Sizemore ako jeho verná pravá ruka s pancierovou päsťou), pomaly sa do módy dostávajúcich borcov (Giamatti) a novej mladej generácie, často z nezávislého amerického undergroundu, z nich mnohí nielen hrali, ale aj režírovali a písali scenáre (Vin Diesel, Edward Burns, skvelý je samozrejme Pepper ako razantný snajper). Snímke je po audiovizuálnej stránke dokonalá a hoci môže vinou monumentálnej dĺžky 170 minút predsa len miestami mierne nudiť (zrejme paradoxne až vo finále, kedy konečne na scénu nastupuje „onen Ryan“ v podaní začínajúceho Matta Damona), patrí Zachráňte vojaka Ryana nepochybne medzi klasické vojnové eposy s množstvom mrazivých scén (Caparzova nechtuná smrť). Pri skromnom (vzhľadom na monumentálny vizuál) rozpočte 70 snímka na celom svete zarobila skvelých, šialených 481. Kino Považan NMnV 1998 ()

Reklama

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Výborný film, veľmi realistické stvárnenie vojny. Schválne píšem stvárnenie, pretože film je v podstate iba šoubiznis a nechcem reálne pozadie tohto filmu príliš študovať, lebo by tie hviezdičky asi klesali a klesali...keby sme všetci mali objektívne zhodnotiť napr. Spielbergove historické a logické prešľapy a účelové brnkačky na city, asi by tu ZvR nemalo 87%. Tým chcem len povedať, že súhlasím aj s kritickými slovami, ktoré tu padli a zároveň mi Vojak Ryan privodil skvelý filmový zážitok. Vadil mi len nabubrelý americký patriotizmus na určitých miestach. Napr. snaha vyvolať dojem, že celú inváziu v Normandii kompletne zabezpečili USA (Spielberg vraj absenciu britských jednotiek na pláži Omaha vysvetlil tým, že tam žiadne neboli, čo je trestuhodný omyl -zdroj IMDb goofs), záverečná salutácia aj vlajúca vlajka (tej sa amíci vo filmoch asi nikdy nevzdajú, aj keď je to všetkým ostatným už na smiech) alebo celá tá epizódka s Lincolnovým listom. Námietky, že bez neho by sa nedal príbeh zložiť, neobstoja, určite dal. Ale ani by mi tak neprekážal samotný list, ako skôr forma jeho prezentácie, stolerovateľné je to iba preto, že amíci sú už holt takí. Vlastenci k posrání. Ani s tým listom to totiž nebolo celkom tak....koho to zaujíma, nájde zaujímavé info o ňom na IMDb stránke pre SPR, v sekcii trivia. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

V okamžiku, kdy kamarád vedle vás v zákopu dostane kulku do hlavy, necítíte smutek. Cítíte radost, že jste to nebyl vy.. Spielberg ve své nejlepší formě a s umírněným dávkováním patosu. Fascinovala mě kamera snoubená se zvukem při legendární scéně vylodění (ta konfrontace řevu bitevní vřavy a uklidňujícího ticha pod mořskou hladinou). ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Tam, kde jiný Spielbergův film, Schindlerův seznam, končí, tam, na válečném hřbitově, začíná (a také končí) Ryan. Scéna je to v obou případech "dojemně Spielbergovská" a nemyslím to jako lichotku. Vykrádání sebe sama a nejen sebe, je, začínám se s každým dalším filmem od něj domnívat, Spielbergův trademark. Jen změna tématu ho dokáže osvobodit od opakování se. A snad i proto témata střídá. Ale abych ho jen nehaněl, kulometně dělostřelecké peklo na pláži s takovými sympatickými detaily jako změna ozvučení pod a nad hladinou, hvízdající a zvonící kulky, vybuchující granáty - všechna čest - je velkolepé. Trošku se ovšem bojím, že jde o nechtěnou oslavu války, její adrenalinovou estetizaci, její představení jako svého druhu extrémní sport. Člověk spíš propadne touze zkusit si vylodění v nějaké válečné FPS než jakémukoliv jinému pocitu. +++++ Po vylodění... nesmyslná mise, ve které se hlavní hrdinové potulují po okolí Carentanu a neustále se ptají: "Není tu Ryan?", a občas to prokládají různými řečmi či bojem, to už není příliš velká zábava. Nicméně během těch mnoha minut mě napadlo, co že mi to tak na Spielbergovi vadí. On nedůvěřuje svému divákovi. +++++ Nevěří, že ho může dojmout náhlá smrt postavy, proto musí umřít obklopena přáteli a volat maminku. Nevěří, že si divák všimne detailu, který se rozhodne do filmu vložit, proto na něj okatě upozorňuje a ještě ho několikrát zdůrazní pohledy protagonistů. Vede prostě své diváky za ručičku. U jeho filmů se divák nemusí vůbec bát, že by mu něco uniklo, že by musel mít mozek a smysly vybičované na maximum. Kdepak, i závažná témata divákovi natráví jak ptačí rodiče potravu ptáčatům. Rozmělňuje své filmy bezvýznamnými epizodkami, drobnostmi, které ho zřejmě kdysi zaujaly a chce se o ně teď podělit. Natahuje tak stopáž svých filmů k prasknutí. Napjaté situace s oblibou řeší dojemnými proslovy... Ještě si tento svůj dojem ověřím u jeho filmu Amistad. +++++ Ryan se nás snaží přesvědčit o nesmyslnosti a hrůze války, ale vzato kolem a kolem, válka nám tu vychází jako ta nejlepší příležitost k projevení odvahy, chlapskosti, kamarádství, nejúčinější stroj na dospívání v muže. Protiválečný je deklaratorně a na úrovni, která koresponduje s divákem odkojeným válečným mainstreamem, jen se dopuje větším množstvím slzení, zajímavých epizodek a vytrikovaností. Slabé ***. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (156)

  • Pri bitke o Ramelle vidíme ako americký vojaci hádžu zápalné fľaše na nemecký tank BMM Marder III Sd.Kfz.138 Ausf.M  takzvaný stíhač tankov. Pre potreby natáčania bol však prerobený švédsky Scania-Vabis Sav m/43, ktorý bol postavený na základe licencie z Československa. Tam sa pôvodné tanky vyrábali pre Wermacht. (Raccoon.city)
  • To, že jeden zo zastrelených vojakov hovoril česky nebola v skutočnosti vôbec výnimka, nakoľko časti normandského pobrežia bránili prápory Ost (východ), ktoré boli vnútené do služby za Wermacht, títo muži pochádzali z Československa, Sovietskeho zväzu, Uzbekistanu a Arménska. (Raccoon.city)
  • Celosvětová premiéra proběhla 21. července 1998 ve Westwoodu v Kalifornii. (Varan)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

14.02.2023

Ačkoliv tvůrci naznačovali už v loňském roce, že čtvrtý John Wick bude vůbec nejdelším filmem v sérii, oficiální zveřejněná délka přesto nyní většině fanoušků bere dech. Zatímco první snímek totiž… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama