Reklama

Reklama

Hrůzy války velkolepým způsobem ožívají ve skvělém válečném dramatu Stevena Spielberga. Snímek začíná invazí spojeneckých vojsk na pláži v Normandii, k níž došlo 6. června roku 1944. Kapitán Miller (Tom Hanks) a členové druhého praporu Rangers se snaží zajistit předmostí pláže. Během invaze jsou zabiti dva bratři. Třetí už dříve padl v boji v Nové Guineji. Jejich matka, paní Ryanová, má obdržet všechna tři úmrtní oznámení v jeden den. Náčelník generálního štábu armády Spojených států George C. Marshall dostane příležitost alespoň trochu zmírnit její zármutek poté, co zjistí, že existuje ještě čtvrtý bratr, vojín James Ryan, který zmizel kdesi ve Francii. Osmičlenný oddíl kapitána Millera dostane rozkaz najít vojína Ryana a přivést ho zpátky k jeho matce. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 483)

choze 

všechny recenze uživatele

Spielberg protahuje diváka absolutním peklem vylodění v Normandii viděným optikou amerických vojáků a ať už naturalisticky zprostředkovává atmosféru válečného chaosu nebo přibližuje pocity unavených, vystrašených a demoralizovaných vojáků tváří v tvář mnohdy zbytečné smrti jejich spolubojovníků a kamarádů, dělá to s vypravěčským a audiovizuálním řemeslem sobě vlastním a výsledkem je bez debat jeden z nejlepších a nejsilnějších (a nejluxusněji obsazených) válečných filmů vůbec. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Stevene, Stevne, mám s Tebou stále tentýž problém. Ač jsou Tvé filmy krásné na pohled, nedokážou nijak vntiřně zapůsobit. Sledování nádherných obrazů je vším co nám dokážeš poskytnout. Tvé filmy jsou emočně prázdné a zajímavé osudy Tvých sympatických postav nevyznívají tak jak by měly... Tentokrát to ovšem není tak nudné jak jsem čekali za vož ovšem nemůže nikdo jiný než páni architekti, kteří odvedli vskutku excelentní práci... Nejsilnější stránkou filmu jsou bez pochyby válečné sekvence, ať je to úchavné vylodění v Normandii nebo ještě lepší závěrečné obhajování strategicky výhodného místa... Přestože Spielberg opět natočil emočně vyprahlý snímek, bylo se tentokrát stále na co dívat. Saving Private Ryan má k dokonalosti velmi daleko, ale za příjemně strávený večer si ten nadprůměr zasluhuje. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Po čtyřech zhlédnutích to zkrátím. Kašlu na stížnosti na patos, amerikanismus a kdoví, co ještě, Zachraňte vojína Ryana je příkladný kus mistrovské kinematografie. Je to film, který nás má spoustu co naučit o lidskosti a jeden z nejpádnějších důvodů, proč vůbec mít kinematografii. 10/10 ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Výborný film, veľmi realistické stvárnenie vojny. Schválne píšem stvárnenie, pretože film je v podstate iba šoubiznis a nechcem reálne pozadie tohto filmu príliš študovať, lebo by tie hviezdičky asi klesali a klesali...keby sme všetci mali objektívne zhodnotiť napr. Spielbergove historické a logické prešľapy a účelové brnkačky na city, asi by tu ZvR nemalo 87%. Tým chcem len povedať, že súhlasím aj s kritickými slovami, ktoré tu padli a zároveň mi Vojak Ryan privodil skvelý filmový zážitok. Vadil mi len nabubrelý americký patriotizmus na určitých miestach. Napr. snaha vyvolať dojem, že celú inváziu v Normandii kompletne zabezpečili USA (Spielberg vraj absenciu britských jednotiek na pláži Omaha vysvetlil tým, že tam žiadne neboli, čo je trestuhodný omyl -zdroj IMDb goofs), záverečná salutácia aj vlajúca vlajka (tej sa amíci vo filmoch asi nikdy nevzdajú, aj keď je to všetkým ostatným už na smiech) alebo celá tá epizódka s Lincolnovým listom. Námietky, že bez neho by sa nedal príbeh zložiť, neobstoja, určite dal. Ale ani by mi tak neprekážal samotný list, ako skôr forma jeho prezentácie, stolerovateľné je to iba preto, že amíci sú už holt takí. Vlastenci k posrání. Ani s tým listom to totiž nebolo celkom tak....koho to zaujíma, nájde zaujímavé info o ňom na IMDb stránke pre SPR, v sekcii trivia. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Spolu s Indiana Jonesama nejlepsi Spielberguv film. Spousta nezapomenutelnych scen (hlavne vylodeni v Normandii), film i pres svou delku ani na chvily nenudi a Tom Hanks je jako vzdy uzasny. Ostatni herci se taky snazi, ale na Toma proste nemaj. Diky vyborne kamere film pusobi jako kdybyste byli soucasti bitvy a k tomu skvela hudba. Kdyz uz se tak porovnava s Tenkou cervenou linii, tak musim rict, ze TCL tomuhle filmu nesaha ani po kotniky. Jeden z nejlepsich valecnych filmu. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (155)

  • V záberoch na podvozok nemeckého tanku Tiger pri záverečných bojoch o mesto vidieť, že sa v skutočnosti nejedná o tank Tiger, pretože jeho podvozok má v skutočnosti 8 prekrývajúcich sa pojazdových kolies. V záberoch vidieť podvozok tanku s 5 neprekrývajúcimi sa pojazdovými kolesami. (Van_der_Ovec)
  • Film bol natočený v chronologickom poradí, čo väčšinou nebýva zvykom. Steven Spielberg zvolil túto metódu, aby mali herci pocit, že prežívajú reálny dej, vrátane úmrtí spolubojovníkov. To im tiež pomohlo vykresliť ich nevôľu voči vojakovi Ryanovi (Matt Damon), ktorý s nimi nezdieľa útrpnú cestu. (Raccoon.city)
  • Keby Spielberg z filmu nezostrihol asi 5 minút vojnového násilia, MPAA by mu udelila hodnotenie NC-17. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

14.02.2023

Ačkoliv tvůrci naznačovali už v loňském roce, že čtvrtý John Wick bude vůbec nejdelším filmem v sérii, oficiální zveřejněná délka přesto nyní většině fanoušků bere dech. Zatímco první snímek totiž… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama