Reklama

Reklama

Narozen 4. července

  • USA Born on the Fourth of July (více)
Trailer
USA, 1989, 145 min

Režie:

Oliver Stone

Scénář:

Oliver Stone, Ron Kovic

Hudba:

John Williams

Hrají:

Tom Cruise, Willem Dafoe, Kyra Sedgwick, Raymond J. Barry, Jerry Levine, Frank Whaley, Caroline Kava, Ed Lauter, John Getz, Michael Wincott, Stephen Baldwin (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Slavný oscarový snímek Olivera Stonea vypráví příběh vietnamského veterána Rona Kovice. Mladík, který byl zprvu nadšeným vlastencem, se po pekle prožitém ve Vietnamu a zranění, které jej upoutá na vozík, mění v zapáleného bojovníka proti válce. Jeho návrat domů a do normálního života nebude vůbec jednoduchý... Brilantní protiválečné memento! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (398)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Na politiku ve Stoneových filmech je třeba si zvyknout, i když zde je režisér poměrně uměřený v souladu s tím, že točil příběh o skutečném člověku, i když si knižní předloha s jeho názory relativně kvituje. Nepatrná část z Vietnamu je technicky naprosto vynikající a jelikož většina filmařů míří do pralesa, je jeho písečná sekvence relativně originální a o to více působivá. Přesto spočívá celé břímě filmu na hereckém koncertu Toma Cruise, který mě donutil rozvést vlastní polemiku, jak někdo, kdo dokáže zahrát takový part par excellance, se následně může shazovat ve všem možném. Uvěřitelně civilní projev, bravurně zvládnuté party (zvláště ten v nemocnici pro veterány je úžasný), to vše dělá z Cruise v tomto filmu pana herce. Pak snad už jenom škoda trochu nevyžitého prostoru Willema Dafoea a chvilkového sentimentu, jenž však k tomu všemu zřejmě patří a může se konstatovat, že do problematiky vietnamského komplexu přispěl Stone hodně zajímavých dílem, které nutí každého, aby se zamyslel nejenom nad tím, jak se chovat k vysloužilým vojákům. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Tomuto filmu nemozem dat menej, ako 4 * aj napriek tomu, ze mu mozem vytknut az prilis dlhu minutaz, alebo mi trosku vadilo vypravanie postavy Toma Cruisa inak, ako som ocakaval. Reziser chcel tiez zobrazit najprv nadsenie niektorich vojakov ist hrdo bojovat za vlast, aby neskor zistili, ze vlastny zivot alebo predist zmrzaceniu je prilis cenne na to, aby sa so zivotom hazardovalo a to hlavne vtedy, ked ta vlast pre ktoru bojoval akosi neskor zabudla na to, ze ten vojak obetoval to najcennejsie, co ma - zdravie, v horsom pripade zivot. Aj napriek tomu, ze Oliver Stone asi najlepsie vie, co ta vojna znamenala, kedze vo Vietname bojoval osobne, si myslim, ze reziser Brian De Palma natocil este zaujimavejsi film OBETE VOJNY (1989) s Michaelom J. Foxom a v tomto sa zhodnem aj s uzivatelkou Madison. Od Stonea sa mi este pacila dalsia drama z vietnamskej vojny s Tommym Lee Jonesom NEBO A ZEM (1993). Narodeny 04. jula vyhral dvoch Oscarov - strih a reziser, avsak v najhlavnejsej kategorii najlepsi film mu ho vyfukla komedialna drama RIDIC SLECNY DAISY (1989) s Morganom Freemanom a smolu mal aj Tom Cruise, ktory bol nominovany za najlepsieho herca v hlavnej ulohe, pretoze Oscara vyhral Daniel Day Lewis za ulohu v drame MOJE LEVA NOHA (1989) - zhodou okolnosti si obaja zahrali mrzakov... 30.07.2010 ________ Tom Cruise - (Ron Kovic) +++ Raymond J. Barry - (Pan Kovic) +++ Caroline Kava - (Pani Kovicová) +++ Josh Evans - (Tommy Kovic) +++ Tom Berenger - (Seržant Hayes) +++ Frank Whaley - (Timmy) +++ Jerry Levine - (Steve Boyer) +++ Stephen Baldwin - (Billy Vorsovich) +++ Kyra Sedgwick - (Donna, Ronova priateľka) +++ Tom Sizemore - (Vojak) +++ Michael Wincott - (Vojak) +++ Oliver Stone - (Spravodajský reportér) +++ William Baldwin - (Vojak z čaty) +++ Willem Dafoe - (Charlie) +++ Lili Taylor - (Jamie Wilsonová) +++ Produkcia: Oliver Stone +++ Hudba: John Williams +++ ()

Reklama

Aknah 

všechny recenze uživatele

Toma Cruise nemám ráda, ale tady je ještě mladý a tak mi nevadil. Ale i přesto, že zahrál svou roli opravdu skvěle, tak mě ničím nedojal a vůbec sem s nim necítila. Děj byl zbytečně natahovaný a proto mě to místama nudilo. Ale myšlenka je dobrá, jen mi někdy přišlo, to nadávání a stěžování už otravný a jiný záběry zas tak psychopatický, že mi to lezlo na nervy. Ale za celkovej dojem budu ještě hodná. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Silný príbeh a typická réžia Olivera Stonea, vrátane jeho charakteristických záberov, ktoré môžme nájsť takmer v každom jeho filme. Musím priznať, že prvá polovica sa mi páčila o čosi viac ako druhá. Skvelá atmosféra a postupné rúcanie ideálov a presvedčenia chudáka Rona Kovice ma doslova pripútali na stoličku, neskôr to však upadlo do dramatického stereotypu a snímok po tejto stránke stratil trochu dych. Koniec so sebou priniesol trochu emócií a pekné prepojenie so začiatkom. Ja som spokojný, Oliver Stone nikdy nesklame. 80/100 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jeden z řady filmů, které se snaží vyrovnat s bolavým vietnamským syndromem v podobě neúspěšného válečného tažení ve Vietnamu, spoustou mrtvých, nezvěstných a postižených vojáků a v neposlední řadě s vykořeněností válečných veteránů v americké společnosti 70. a 80. let. Narozdíl od Čety plné válečných akcí se rozhodující část tohoto dramatu odehrává po návratu hlavního hrdiny domů. Život ochrnutého mladíka je plný hořkosti a Oliver Stone umí velmi dobře pracovat s lidskými emocemi. Navíc téma důvěrně zná, sám měl ve Vietnamu válečnou zkušenost. Jeden z jeho nejlepších filmů a zároveň jeden z nejlepších filmů o vietnamské válce. Tom Cruise hraje solidně, byl to jeden ze snímků, které ho vynesly na vrchol. Celkový dojem: 85 %. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (30)

  • S rolí Rona Kovica původně počítal Charlie Sheen. Byl zklamaný, že jej Stone neobsadil do této role, která by mu pomohla v jeho herecké kariéře. Dalšími zvažovanými byli Sean Penn a Nicolas Cage. (Monco)
  • Součástí obsazení byl také Macaulay Culkin, nakonec ale byly jeho scény z filmu vystřiženy. (Fenk)
  • Celý film byl natočen v odstínech červené, bílé nebo modré (bojové scény jsou v odstínu červené, sny v bílé, smutek v modré, atd.) (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama