Reklama

Reklama

Narozen 4. července

  • USA Born on the Fourth of July (více)
Trailer
USA, 1989, 145 min

Režie:

Oliver Stone

Scénář:

Oliver Stone, Ron Kovic

Hudba:

John Williams

Hrají:

Tom Cruise, Willem Dafoe, Kyra Sedgwick, Raymond J. Barry, Jerry Levine, Frank Whaley, Caroline Kava, Ed Lauter, John Getz, Michael Wincott, Stephen Baldwin (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Slavný oscarový snímek Olivera Stonea vypráví příběh vietnamského veterána Rona Kovice. Mladík, který byl zprvu nadšeným vlastencem, se po pekle prožitém ve Vietnamu a zranění, které jej upoutá na vozík, mění v zapáleného bojovníka proti válce. Jeho návrat domů a do normálního života nebude vůbec jednoduchý... Brilantní protiválečné memento! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (398)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jak sam Oliver Stone rekl, v Cete doved vojaky do Vietnamu a bylo nacase je dovest zpatky. A povedlo se mu to perfektne. Pribeh je hodne promakanej a sviznej, takze se porad deje neco zajimavyho, at uz to je detstvi, Vietnam, navrat a deprese nebo boj proti vlade, porad se deje neco zajimavyho a originalniho, protoze takle pojatej film o valce jsem asi jeste nevidel. Oscary za rezii a strih jsou naprosto opravneny, jeste bych prihodil za hudbu, ktera byla vyborna a klidne bych ho dal i Cruisovi, kterej sice s knirkem a dlouhejma vlasama vypadal smesne, ale hral perfektne. Jedinou ani ne tak vytku, ale spis pripominku, mam ke kamere behem casti ve valce, prisle mi silene rozklepana a jakoby kameraman neustale hledal herce a maval s kamerou, takze vysledek byl trochu zmatenej, ale mozna to byl ucel, protoze chteli ukazat, v jakym chaosu se bojovalo. Oliver Stone ani tentokrat nezklamal. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jedna zo životných úloh Toma Cruisea (asi najumeleckejšia), jedna zo životných úloh Willema Dafoeho (on ich má umeleckých viac) a jeden z najdôležitejších Stoneových filmov. Dobrá téma je základom dobrého scenára a dobrý režisér je základom dobrého filmu. Stone nazýva veci pravými menami, zobrazuje expresívne citové výjavy Kovica v Cruisovom preexponovanom, ale sugestívnom podaní a zaoberá sa okrem samotnej vojny aj jej následkami, ktoré sa stávajú pre poškodených ešte horšou vojnou pre zvyšok života. God bless Slovakia a jeho bezvýznamnosť v rámci vojenských akcií! ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Nedokážu posoudit, jak moc se OS seberealizoval a odchýlil se od předlohy, ale budu-li předpokládat, že se držel při zemi, pak jde bezesporu o kvalitní snímek. Dost mi teda vadil milý xicht Toma Cruise, kdy ve druhé půli filmu neztvárnil válečného krypla přesvědčivě, ale první půlka graduje špičkovou válečnou filmařinou, druhá zase jakýmsi poselstvím a uvědoměním, takže odhlídnu-li od Cruise a silného american in house tématu, hodnotím nadprůměrně. 75% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Určitě jeden z nejlepších hereckých výkonů Toma Cruise, který tento film táhne neuvěřitelnou silou kupředu. Ne, že by to snímek nějak přehnaně potřeboval, protože atmosféra a děj sám o sobě jsou zde velmi přesvědčivé. Jen je možná škoda, že Kyra Sedgwick nedostala více prostoru. Kdybych měl zmínit ještě jednu pozitivní věc, tak scénka s rodinou po návratu z diskotéky mě dokázala něpříjemně zamrazit, i nenuceně rozesmát. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone znovu poukazuje na peklo Vietnamskej vojny skrz vidiny vlastných osobných zážitkov a tým filmu dodáva väčšiu autenticitu. Tom Cruise znovu dokázal, že nie je len značkovým panáčikom v hollywoodskom priemysle a svoju úlohu traumou postihnutého vojaka zvládol dokonale. V podstate nemám čo vytknúť, hoci kratšia stopáž by neuškodila a nepoložilo ma to na lopatky až tak ako niektorých tu prítomných. Okrem toho, slabšie hodnotený film Obeti války so Seanom Pennom ma nadchol trochu viac. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (30)

  • Když se Tom Cruise dostával do role tím způsobem, že byl v kolečkovém křesle, řekl mu Kovic, aby vyjel ven mezi lidi a pozoroval jejich pohledy. To jak s ním mluví, jak se jim chvěje hlas, způsob dívání se do očí. To vše mohl poté Cruise zužitkovat sám ve filmu. (Monco)
  • Ron Kovic a Oliver Stone napsali většinu scénáře společně v kavárně ve Venice v Kalifornii. (ČSFD)
  • Natáčelo se od 11. října 1988 do ledna 1989. Natáčelo se v Mexiku, na Filipínách a ve státech USA - Texas a Massachusetts. (Varan)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama