Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jan Svěrák vás ve válečném dramatu připoutá do kabiny stíhačky a přistane po stominutovém vzrušujícím letu. Vzhůru do tmavomodrého nebe startovali z anglických polních letišť českoslovenští váleční piloti, kteří chtěli svým dílem přispět k porážce fašistického Německa. Válečná léta nebyla pouze časem vzdušných soubojů. Byla i dobou pro lásku a kamarádství. Drama vojáků, jejichž boj válkou neskončil. (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (99)

  • Když je Karel (Kryštof Hádek) poprvé u Susan (Tara Fitzgerald), tak ta mu říká, že její manžel slouží u námořnictva a dívá se přitom na jeho fotografii. Pod ní je fotografie lodi, na které by měl sloužit. Ve skutečnosti se ale jedná o americkou bitevní loď třídy Iowa. Ty byly zařazovány do výzbroje až v letech 1943 – 1944, tedy 3 až 4 roky po bitvě o Británii. (Dzin01)
  • V jedné ze scén František Sláma (Ondřej Vetchý) uklidňuje Bedřicha Mrtvého (David Novotný), když má noční můru. Mimo jiné mu říká, že i Hitler spinká s Evou Braunovou. O Evě Braunové jakožto Hitlerově milence však v tu dobu věděl jen blízký okruh diktátorových nejbližších. Zbytek světa se o ní dozvěděl až po válce. (Foxhound#1)
  • Píseň „V širém poli studánečka“, kterou si nejprve ve filmu zpívá Jura Sysel (Radim Fiala) na podkladě gramofonové nahrávky a která posléze zazní na jeho pohřbu, není lidová, ale zlidovělá píseň. Napsal ji František Hřebačka alias Fanoš Mikulecký v roce 1936. Nahrána byla až v roce 1953 v podání Boženy Šebetovské a Jožky Severina a není tedy příliš pravděpodobné, že by ji piloti v zahraničí mohli znát. (Pedro72)
  • Filmové letouny nosí kódová písmena "AI". Tento kód během 2. světové války nosila "No. 20 Operational Training Unit RAF", která však byla zformovaná pro výcvik pilotů nočních bombardérů typu Wellington. Nebyla to tedy operační stíhací peruť. Stejný kód byl použit i pro stíhačky ve filmu Bitva o Británii (1969), ze které si tvůrci půjčili některé letecké záběry. (Foxhound#1)
  • Vojenské auto, které veze na letišti opilé piloty, má volant na levé straně. Vozidla ozbrojených sil Spojeného království však měly volant vždy na straně pravé, jako ostatní auta, která se ve filmu objevují. (tuberaq)
  • Ve scéně, kdy František Sláma (Ondřej Vetchý) při návratu z Velké Británie do Československa vystupuje z vlaku a salutuje, vlak odjíždí a v pozadí je vidět novodobý nákladní vagon ČD. V následující scéně, kdy je nakročen uvítat se s Haničkou (Linda Rybová), vagon již nenajdete. (Reyak)
  • Spoiler: Ve scéně, kdy piloti Sláma (Ondřej Vetchý) a Vojtíšek (Kryštof Hádek) sestřelí německý bombardér, jej Sláma popíše jako "Junkers". Jde však o typ "Heinkel". (Marten77)
  • Vo filme nie je ani jeden Messerschmitt Bf 109. Sú to Hispano Aviación HA-1112‑M1L, ktoré vznikli prakticky až po vojne. V Španielsku im dali motor Hispano (čím sa zmenil ich predný dizajn), niekoľko ich bolo po vojne prerobených aj s motorom Rolls Royce. Boli použité vo filme Bitka o Britániu (1969) a produkcia Tmavomodrého sveta si tieto historicky úplne chybné zábery požičala. Chyba je zavŕšená tým, že strieľajú cez stred vrtule. Nikdy neexistovala verzia Bf 109, ktorá by mala zároveň kanóny v krídlach a aj v osi vrtule. Existovali len verzie s kanónom v "nose", ktoré mali pod krídlami jasne viditeľné prídavné gondoly s kanónmi, no ich dizajn bol úplne iný ako vo filme. (TOPmoovie)

Související novinky

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

18.07.2018

Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií SOUNDTRACK Poděbrady 2018 navazuje na úspěch předchozího ročníku, který navštívilo přes třicet tisíc fanoušků nejen filmové hudby. Ti měli možnost… (více)

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

Krev a mlíko za tvrdou měnu

Krev a mlíko za tvrdou měnu

27.04.2006

Už i Slováci (plus my, Briti, Rakušani a Maďaři a o spolupráci uvažovali ještě Němci, Turci a Italové) mohou říci, že mají vysokorozpočtový velkofilm a to ještě o spoustu milionů dražší (10 milionů… (více)

Reklama

Reklama